Hoeveel geld geef je voor een bruiloft?


Enkele tientallen jaren geleden was het geven van geld voor een bruiloft absoluut ‘not done’. Tegenwoordig is dat wel anders. Veel bruidsparen vragen geld van hun gasten, om de kosten van de bruiloft deels mee te kunnen bekostigen. Dit doen ze vaak door de afbeelding van een envelop op de uitnodiging te plaatsen.

Maar hoeveel geld geef je een bruidspaar nu precies? Wat is gangbaar, wat kan echt niet, en wanneer geef je te veel? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Waarom vragen koppels geld voor hun bruiloft?

Officieel hoor je geen geld voor je bruiloft te vragen, maar tegenwoordig is het vrij normaal? Koppels doen dit vaak discreet, door de afbeelding van een envelop op de uitnodiging te plaatsen. Hiermee geven ze aan dat ze geen cadeauwensen hebben en graag een financiële bijdragen ontvangen.

Koppels doen dit omdat een bruiloft vrij kostbaar is. Wanneer je tientallen gasten de gehele dag moet voorzien van drank, eten en een goed feest, kan dat al snel in de papieren lopen.

Een gemiddelde bruiloft kost ongeveer €12.000 tot €18.000. Dat is voor de meeste mensen veel geld. Wanneer de gasten een bijdrage cadeau doen, kunnen de kosten deels gedekt worden.

Hoeveel je cadeau geeft, is van een aantal factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan je relatie met het bruidspaar, of je daggast of avondgast bent, en wat je persoonlijke financiële situatie is. Met dat laatste wil ik graag beginnen.

Hoeveel geld je geeft is afhankelijk van je financiële situatie

Ik wil graag beginnen met te benadrukken dat je goed moet kijken wat jouw financiële situatie is. Heb je geldproblemen of gewoonweg niet veel te besteden? Dan is het helemaal niet erg als je wat minder dag het ‘gangbare’ bedrag cadeau doet.

Het bruidspaar nodigt je uit omdat ze je graag bij hun bruiloft aanwezig hebben, niet omdat ze graag geld van je willen hebben. Schaam je dus niet als je wat minder te besteden hebt, en dus minder geld cadeau kan doen.

Heb je een goed inkomen en speelt geld geen rol? Dan kan je wellicht aan de bovenkant van de range gaat zitten. Heb je momenteel geen inkomen of moet je je best doen om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan kan je gerust minder (of geen) geld cadeau doen.

Kosten die je moet maken voor de bruiloft

Ook kosten die je hebt moeten maken voor de bruiloft kunnen een rol spelen. Is er een ingewikkelde dresscode en heb je daarvoor nieuwe kleding aan moeten schaffen? Is de bruiloft ver weg (of zelfs in het buitenland) en heb je veel kosten moeten maken om op locatie te komen? Dan kan je daar rekening mee houden in het cadeau te geven bedrag.

Sowieso is dit per bruiloft anders. Een vermogend koppel biedt soms aan om de vliegtickets voor de belangrijkste gasten te betalen, terwijl een ander koppel niet bijdraagt aan de reiskosten voor een bruiloft in het buitenland. Ga dus gewoon na hoeveel geld je al kwijt bent om aanwezig te kunnen zijn.

Ben je daggast, of alleen welkom bij het feest?

Ook maakt het uit of je daggast bent, of enkel aanwezig bent op het feest. Een daggast kost een bruidspaar meer geld. Vaak ben je de gehele dag aanwezig, kan je de gehele dag drinken en is er ook eten en/of een activiteit aanwezig. Als daggast geef je over het algemeen een groter bedrag dan wanneer je enkel op het feest in de avond aanwezig bent.

Ook hier geldt weer dat ieder huwelijk anders is. Je spreekt over het algemeen van een daggast als je bij de huwelijksceremonie aanwezig bent, al dan niet inclusief het nuttigen van een maaltijd. Een avondgast is vaak pas in de avond uitgenodigd, om het feest bij te wonen. Je bent dan niet aanwezig bij de huwelijksceremonie en het avondeten.

Wat is je relatie tot het bruidspaar

Tot slot is de relatie tot het bruidspaar van invloed. Je kan je voorstellen dat je een broer of zus een groter bedrag cadeau doet dan een collega. Ga dus na wat je relatie met het bruidspaar is, en hoe dicht het bruidspaar bij je staat.

Hieronder geef ik een range bij collega’s, kennissen, familie, vrienden, naaste familie en beste vrienden. Onthoud wel dat dit richtlijnen zijn, en je hier altijd van af kan wijken. Deze bedragen zijn tot stand gekomen door rond te vragen wat men zoal aan een bruidspaar cadeau geeft.

DaggastAvondgast
Collega of kennis€20 – €30€15 – €25
Familie of vrienden€40 – €60€30 – €50
Naaste familie of beste vrienden€100+

Zoals je ziet ben ik er vanuit gegaan dat je als naaste familie of beste vrienden altijd uitgenodigd wordt als avondgast. Verder heeft de relatie tot het bruidspaar dus invloed op de hoogte van het te schenken bedrag.

Een collega of kennis is iemand waar je in het dagelijks leven wel vaker mee omgaat, maar waarvan je niet kan zeggen dat jullie echte vrienden zijn. Je vind het leuk om uitgenodigd te worden voor de bruiloft, maar kent een groot deel van de genodigden waarschijnlijk niet.

Familie of vrienden zijn bijvoorbeeld vrienden uit een vriendengroep, een neef of nicht, of oom en tante. Deze mensen staan dichter bij je dan een collega of kennis, maar het hoeft niet zo te zijn dat je elkaar zeer regelmatig ziet.

Naaste familie of beste vrienden zijn de mensen die het dichtst bij je in het leven staan. Denk bijvoorbeeld aan een jeugdvriend, broer, zus, ouders of (klein)kind. In dat geval ben je waarschijnlijk altijd uitgenodigd als daggast.

Alleen of gezamenlijk geld geven

Wanneer je samen naar een bruiloft gaat, is het gebruikelijk om gezamenlijk een geldbedrag te geven. Dat doe je vaak met een kaart en envelop. Als koppel geef je altijd gezamenlijk een bedrag, maar ook wanneer je met collega’s of andere familieleden gaat kan je gezamenlijk geld geven.

Ga je bijvoorbeeld met broers naar de bruiloft van een tante of neef, en weet je dat één je broers wat minder te besteden heeft? Dan kan je voorstellen om gezamenlijk een bedrag te betalen, waarbij niet iedere broer hetzelfde bedrag betaalt. Zo zal er niemand raar aangekeken worden en ben je als broers gelijk.

Tot slot: bruiloft met overnachting

Het is steeds normaler om een bruiloft in het buitenland inclusief overnachting aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan een romatische bruiloft in de Provence (Frankrijk) of Toscane (Italië).

In sommige gevallen betaalt het bruidspaar de vliegtickets en/of overnachting voor (een deel van) de gasten. Je kan hierbij ook rekening houden bij het te geven bedrag. Ben je uitgenodigd door een goede vriend die in Zuid Europa wil trouwen. Heeft hij twee dagen inclusief eten en overnachting voor je betaald? In dat geval kan je zeker van bovenstaande richtlijnen afwijken en wat meer geven. Ga na hoeveel je ongeveer kwijt zou zijn aan een dergelijke overnachten, en overweeg dat bedrag te geven. Maar ook hier geldt weer; nits is verplicht, en als je het niet kan betalen zal niemand vreemd opkijken als je geen groot bedrag cadeau geeft.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts