Hoeveel Geld Heb Je Minimaal Nodig Om Van Te Leven?


Bepaalde levensgebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je financieel krapper bij kas komt te zitten. Zo kan het zijn dat je je ineens moet afvragen hoeveel geld je minimaal nodig hebt om van te kunnen leven? Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft richtlijnen omtrent de zogenoemde armoedegrens opgesteld. Deze vind je hieronder.

Hoeveel geld heb je minimaal nodig om van te leven?

GezinssituatieArmoedegrens
(netto per maand)
Alleenstaande € 1.039
Paar zonder kinderen € 1.423
Paar met 1 kind € 1.694
Paar met 2 kinderen € 1.922
Paar met 3 kinderen € 2.120
Eenouder met 1 kind € 1.340
Eenouder met 2 kidneren € 1.548
Eenouder met 3 kinderen € 1.797

Bovenstaande bedragen zijn volgens het SCP het absolute minimum waarop een persoon of gezin in Nederland kan leven. Toch is daar niet alles mee gezegd. Ben je benieuwd wat je met bovenstaande bedragen zou moeten kunnen bekostigen? En wil je weten hoe ver deze bedragen afliggen van de gemiddelde inkomens van gezinnen en alleenstaande? Lees dan snel verder!

Per maand minder geld uitgeven?
Download hier het gratis huishoudboek in Excel

Armoedegrens Nederland

Als je je afvraagt hoeveel je minimaal per maand nodig hebt om van te leven dan vraag je eigenlijk waar de armoedegrens in Nederland ligt. Deze grens wordt bepaald door het SCP. Bovenstaande tabel is gebaseerd op het zogeheten ”basisbehoeftebudget”.

Het basisbehoeftebudget is het meest strikte en minimale budget wat er is. Dit budget houdt namelijk alleen rekening met de volgende vijf kostenposten:

 • Voedsel
 • Kleding
 • Wonen
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke verzorging

Zoals je ziet is dit dus het absolute minimum. Zo zijn kosten voor sportclubs, uitjes, korte vakanties etc. hier niet in meegenomen. Daarvoor heeft het SCP ook een ander budget opgesteld.

Niet-Veel-Maar-Toereikend-Budget

Het zogeheten ”Niet-Veel-Maar-Toereikend-Budget” bevat als eerste de kosten die ook in het basisbehoeftebudget zijn meegenomen. Daarnaast zijn kosten voor sociale deelname in de maatschappij (bijv. sportclubs) en één jaarlijkse, korte vakantie ook meegenomen.

De meeste armoedecijfers in Nederland zijn gebaseerd op dit budget. Onderstaand de tabel met de bedragen die er per gezinssituatie gehanteerd worden.

GezinssituatieNiet-Veel-Maar-Toereikend
(netto per maand)
Alleenstaande € 1.135
Paar zonder kinderen € 1.555
Paar met 1 kind € 1.850
Paar met 2 kinderen € 2.100
Paar met 3 kinderen € 2.315
Eenouder met 1 kind € 1.464
Eenouder met 2 kinderen € 1.691
Eenouder met 3 kinderen € 1.964

Hoeveel Mensen Leven Onder De Armoedegrens?

De meest actuele cijfers die we hebben over de armoedegrens in Nederland komen uit 2017. Toen leefden volgens het CBS 599.000 huishoudens onder de armoedegrens (gebaseerd op het basisbehoeftebudget). Dit is een grote afname vergeleken met 2013 (het jaar waarop armoede in Nederland een hoogtepunt bereikte). Toen leefden namelijk 728.000 onder de armoedegrens.

De laatste meting stamt dus uit 2017. Toch zijn er door het Centraal Plan Bureau schattingen gemaakt over de armoede in Nederland in 2018 en 2019. Die cijfers zijn positief. In 2018 leefden er naar schatting 595.000 huishoudens onder de armoedegrens. In 2019 gaat het waarschijnlijk over 557.000 huishoudens.

Van deze grote groep huishoudens waren er in 2017 227.000 huishoudens ”langdurig arm”. Dat betekent dat ze al 4 jaar of langer onder de armoedegrens leven. Opvallend is dat deze groep vanaf 2011 wel is gegroeid. Toen waren er namelijk 154.000 huishoudens die onder de armoedegrens zaten.

Het lijkt er dus op dat het aantal huishoudens wat onder de armoedegrens leeft langzaam afneemt. Echter wordt de groep langdurig arme huishoudens langzaamaan groter. Volgens het CBS komt dat door de economische crisis. Veel huishoudens die toen onder armoedegrens terecht zijn gekomen zijn nog niet in staat geweest om weer boven de armoedegrens te gaan zitten.

Verschil Gemiddeld Inkomen Gezin En De Armoedegrens

Een andere interessante vraag is hoeveel de armoedegrens eigenlijk verschilt van de gemiddelde inkomens van een alleenstaande of gezin. Gelukkig heb ik het gemiddelde inkomen van een gezin in deze blog al eens uitgezocht: Gemiddelde Inkomen Gezin

De eerste vraag die we moeten beantwoorden is of we uitgaan van 1 of 2 inkomens. In Nederland leven totaal 2,9 miljoen paren waarvan 2,3 miljoen paren worden gerekend tot de tweeverdieners. Als een stel twee inkomens verdient dan is de man vaak degene die fulltime werkt. De vrouw verdient vaak 62% van een fulltime inkomen.

In de eerdergenoemde blog heb ik uitgezocht dat een stel tweeverdieners gemiddeld €4.352 – €6.461 bruto per maand verdient afhankelijk van hoe oud ze zijn. Dat zou betekenen dat gezinnen die onder de armoedegrens leven de volgende bedragen per maand minder te besteden hebben dan een gemiddeld gezin.

 • Paar met 1 kind: €2.658 – 4.767 per maand minder
 • Paar met 2 kinderen: €2.430 – €4.539 per maand minder
 • Paar met 3 kinderen: €2.232 – 4.341 per maand minder

Zoals je ziet komen gezinnen die onder de armoedegrens leven al gauw enkele duizenden euro’s per maand tekort vergeleken met gemiddelde gezinnen in Nederland.

Verschil Gemiddeld Inkomen Alleenstaande En De Armoedegrens

Hoe zit dit eigenlijk als je een alleenstaand iemand bent? Hoe ver zit de armoedegrens van het inkomen van een gemiddeld alleenstaand persoon?

Laten we daarvoor eerst kijken naar het modale inkomen van de gemiddelde Nederlander. Dat ligt tegenwoordig op €2.623 bruto per maand. Vanzelfsprekend hangt je inkomen heel erg af van verschillende factoren, maar dit is het modale inkomen en daar rekenen we voor nu even mee.

 • Eenouder met 1 kind: €1.283 per maand minder
 • Eenouder met 2 kinderen: €1.075 per maand minder
 • Eenouder met 3 kinderen: €826 per maand minder

Hoeveel Spaargeld Heb Je Nodig?

Als het goed is weet je nu hoeveel geld je nodig hebt per maand om van te leven. Naast je maandelijkse inkomen is er echter nog een andere belangrijke factor die de algemene gezondheid van je financiën bepaalt: je spaargeld.

Hier zijn namelijk ook richtlijnen voor. In deze blog heb ik al eens in detail uitgezocht wat een gezin nodig moet hebben aan spaargeld: Hoeveel Spaargeld Moet Een Gezin Hebben?

Onderstaande tabel is gebaseerd op de gegevens uit die blog. Toch betekent dat niet dat deze gegevens niet relevant zijn voor eenverdieners of mensen met een lager inkomen.

De reden daarvoor is dat er eigenlijk maar twee factoren zijn die de hoogte van je financiële buffer (zoals het Nibud die aanraadt) beïnvloeden. Die factoren zijn:

 • Of je een huur- of koopwoning hebt
 • Of je een privéauto hebt of niet.

Hieronder de tabel met richtlijnen van wat een financieel gezond huishouden zou moeten hebben aan spaargeld. Mocht je exact voor jou situatie willen weten wat een gezonde hoeveelheid spaargeld is dan zou ik de BufferBerekenaar van het Nibud even proberen.

SituatieEenverdiener Tweeverdieners
Met koopwoning en privéauto á €8000€17100 – 18150€18350 – 19400
Met koopwoning maar zonder privéauto€8300 – €9350€9550 – 10600
Met huurwoning en privéauto á €8000€ 15.100€ 16.150
Met huurwoning maar zonder privéauto€ 6.300€ 7.350

Wil jij makkelijker sparen en meer overzicht op je spaardoelen hebben? Bekijk dan zeker eens deze excelsheet waarin je al je spaardoelen gemakkelijk kunt bijhouden! Dat scheel nog eens een hoop werk.

Hoe Kun Je Rondkomen Met Weinig Geld?

Er zijn verschillende manieren om rond te komen als je leeft rond het minimum. Soms zie je echter door de bomen het bos niet meer. Gelukkig heb ik eerder al een aantal blogs geschreven die misschien een goed startpunt voor je zijn.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts