Hoeveel kost een Camper? Aanschaf, Vaste lasten & Gebruik


Een camper is voor veel mensen de ultieme manier van reizen en ontspannen. Toch is een camper niet voor iedereen weggelegd, aangezien de kosten voor een camper flink op kunnen lopen. Maar wat kosten een camper nu precies in aanschaf, aan vaste lasten, en tijdens een vakantie? In dit blogbericht gaan we dieper in op de kosten voor een camper.

Wat kost een camper?

Afhankelijk van het soort camper, de leeftijd, en andere factoren kost een camper tussen de €15.000 en €100.000 in aanschaf. Daarnaast ben je zo’n €2.800 per jaar kwijt aan vaste lasten. Ga je daadwerkelijk op vakantie? Dan komt daar nog zo’n €2.550 bij voor campings, brandstof en andere vakantie kosten.

Dit zijn uiteraard zeer globale schattingen en compleet afhankelijk van je eigen wensen. De ene camper is de andere camper niet, en ook het soort kampeerder verschilt. We hebben geprobeerd hierin een reële middenweg te kiezen.


Kosten voor aanschaf van een camper

De kosten voor het aanschaffen van de camper kunnen enorm verschillen. Dit is namelijk zeer afhankelijk van je wensen, en de staat van de camper. Je kan grofweg stellen dat een camper tussen de €15.000 en €100.000 kost.

Zaken die invloed hebben op de prijs zijn de staat (nieuw of tweedehands), het bouwjaar, merk, uitrusting, formaat en kilometerstand. Wie met een oude tweedehands camper genoegen neemt kan op Marktplaats voor €15.000 terecht, terwijl een ander juist een luxe nieuwe camper bij de dealer wil kopen.

Verschillende soorten campers, elk met een eigen prijskaart

Globaal kunnen we campers indelen in 4 verschillende categorieën, ieder met een eigen prijskaartje. We hebben het dan over een buscamper, alkoof camper, semi-integraal camper of integraalcamper. De buscamper is hierbij het voordeligst, en de integraalcamper het meest prijzig.

Buscampers – €30.000 (Tweedehands) of €60.000 (Nieuw)

Bron: fiatcamper.com

Een buscamper is van oudsher een omgebouwde bestelwagen, en is eigenlijk waar het allemaal begonnen is. De laatste jaren zie je ook dat buscampers steeds populairder worden, mede doordat ze relatief goedkoop zijn. Er zijn ook tal van mensen die zelf een bedrijfswagen ombouwen tot buscamper.

Een buscamper is ideaal wanneer je niet te veel geld kwijt wilt zijn, en wanneer je veel kilometers wilt maken. De buscamper is ook een stuk kleiner en aerodynamischer, wat de kosten voor brandstof flink beïnvloed.

Bekende bestelbussen die als buscamper gebruikt worden zijn de Volkswagen Transporter (California), de Fiat Ducato, de Peugeot Boxer, of de Mercedes Sprinter.

De kosten voor een buscamper verschillen uiteraard. Zoek je op Marktplaats een modern tweedehands model met een kilometerstand van 100.000-200.000 kilometer? Dan vind je modellen van een jaar of 5 oud voor zo’n €30.000 euro. Koop je liever een nieuw model? Dan moet je denken aan minimaal €60.000 euro.

Half-integraal campers – €45.000 (Tweedehands) of €75.000 (Nieuw)

Bron: fiatcampers.nl

Half-integraal campers zijn eigenlijk buscampers met een camper opbouw. De voorkant van de camper ziet eruit zoals een buscamper, maar de achterkant heeft meer weg van een caravan.

De half-integraal camper heeft geen slaapplaats boven de cabine, maar is wel erg gestroomlijnd en daardoor wat voordeliger in verbruik. Ook rijdt een half-integraal camper prettiger dan een alkoof camper, omdat deze minder last heeft van wind.

Dit soort camper kost op Marktplaats (modern, zelfde kilometerstand) al snel minimaal €45.000 euro. Een nieuw exemplaar kost al snel minimaal €65.000 euro bij de dealer.

Alkoof camper – €50.000 (Tweedehands) of €65.000 (Nieuw)

Bron: dethleffs.nl

Een Alfoof camper is wellicht de meest stereotype camper die je kan bedenken. Alkoof staat voor de opbouw voorin, boven de cabine. Dit zorgt ervoor dat je boven de cabine kan slapen, en in de rest van de camper ruimte hebt voor andere zaken, of bedden voor kinderen. Dit is dan ook een populaire camper voor gezinnen met kinderen.

Door zijn vorm is dit soort camper een stuk minder aerodynamisch, en dat ga je merken in het verbruik. De brandstofkosten voor een dergelijke camper liggen dan ook een stuk hoger. Daarnaast is de camper een stuk gevoeliger voor zijwind, wat het minder comfortabel maakt om te rijden.

Veel Alkoof camper eigenaren gebruiken de camper dan ook vooral om op één of enkele plekken te genieten. Ze staan over het algemeen vaker/langer stil dan een buscamper.

Op Marktplaats kom je Alkoof campers in tal van prijscategorieën tegen, zeker als je naar de wat oudere modellen kijkt. Ben je op zoek naar een modern/jong model? Dan ben je al snel zo’n €50.000 euro kwijt. Een nieuwe Alkoof camper kost je zo’n €65.000 euro bij de dealer.

Bouwjaar en kilometerstand

Bovenstaande bedragen gelden allemaal voor campers van enkele jaren oud met een kilometerstand tussen de 100 en 200-duizend kilometer. Je kan echter een stuk goedkoper uit zijn en kiezen voor een oudere camper met een hogere kilomterstand.

Oudere campers hebben als nadeel dat ze soms motorisch minder betrouwbaar zijn, en hebben veelal een verouderd interieur. Wanneer je daar geen problemen mee hebt kan je dus een stuk goedkoper een camper aanschaffen.

Je kan het zo goedkoop maken als je zelf wilt. Koop je een oude Mercedes Vito met veel kilometers en een hele kale opbouw? Dan kan je voor minder dan €10.000 euro al terecht. Ben je echter naar een camper op zoek waar je echt weken lang mee op vakantie zou kunnen, dan ben je voor een beetje betrouwbaar model al snel zo’n €15.000 tot €20.000 euro kwijt.

Het merk heeft invloed op de prijs

Net zoals bij auto’s, is ook bij een camper het merk van invloed op de prijs. De premium A-merken zijn beduidend duurder dan de wat goedkopere merken. Dat verschil zit hem vooral in de kwaliteit, het aanbod, en het aanbod in onderdelen voor onderhoud e.d.

Bekende merken zijn onder andere:

  • Hymer (Duitsland)
  • Adria (Slovenië)
  • Knauw (Duitsland)
  • Bürstner (Duitsland)
  • Dethleffs (Duitsland)
  • LMC (Duitsland)
  • Chausson (Frankrijk)
  • Sunlight (Duitsland)
  • Hobby (Duitsland)

Overigens vallen veel van deze merken onder de Erwin Hymer Group, een Duitse groep gespecialiseerd in campers en caravans. Wil je wat voordeliger uit zijn? Dan zou je eens kunnen kijken naar campers van relatief minder bekende merken. Het nadeel is dus dat de kwaliteit soms wat minder is, dat er minder opties zijn, en dat het achteraf wat lastiger is om de camper goed te onderhouden omdat er minder onderdelen zijn die je gemakkelijk kan vervangen.


Vaste jaarlijkse lasten van een camper

Na de aanschaf blijven er natuurlijk kosten terug komen. Daarom bespreken we in dit deel van het blogbericht naar de vaste lasten die komen kijken bij het hebben van een camper. Deze kosten komen in principe jaarlijks of maandelijks terug, ook wanneer je de camper een tijd niet zou gebruiken.

Als we het hebben over vaste lasten spreken we over zaken zoals de belasting, verzekering, onderhoud en stalling van de camper.

Motorrijtuigenbelasting voor een camper

De kosten voor motorrijtuigenbelasting kan verschillen. Dit heeft niet alleen te maken met het gewicht van je camper, maar ook met het gebruik. Wanneer je op ieder moment weg wilt kunnen gaan dien je het hele jaar voor de camper te betalen. Wanneer je liever enkel in de zomer gaat rijden, kan je er ook voor kiezen om de belasting alleen voor de zomer te betalen.

De hoogte van het bedrag is dus afhankelijk van het gewicht. Je mag toch wel uitgaan van een bedrag van ongeveer €900 per jaar. In dat geval betaal je gewoon voor het hele jaar en kan je de camper dus ook ieder moment gebruiken op de openbare weg.

Camper verzekering

Naast de belasting dien je natuurlijk ook een verzekering voor je camper af te sluiten. Omdat een camper vrij prijzig is, kiezen veel mensen ervoor om de camper All-Risk te verzekeren. Zo ben je ook verzekerd wanneer je camper bijvoorbeeld in de brand zou vliegen. Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar het is wel een prettig idee dat het dan goed geregeld is.

De prijs is afhankelijk van je no-claim korting, en van de waarde van je camper. Ook hier moeten we dus een bedrag kiezen wat redelijk in het midden ligt, maar ook hier kunnen de kosten in jouw situatie verschillen. We gaan er vanuit dat de jaarlijkse premie voor een camper verzekering zo’n €750 bedraagt.

Onderhoud aan de camper

Ook een camper heeft onderhoud nodig. Niet alleen aan het voertuig (de motor e.d.) zelf, maar ook aan het interieur en exterieur. Wanneer je camper al wat ouder is en veel gebruikt wordt, gaat er ook wel eens iets kapot.

De kosten voor het onderhoud zijn afhankelijk van hoe intensief je de camper gebruikt, en hoe oud de camper is. Een nieuw aangeschafte camper heeft nauwelijks onderhoud nodig, terwijl een oudere camper wellicht regelmatig kosten heeft voor reparaties.

Ook hier kiezen we weer een gemiddeld bedrag, waarbij we uitgaan van €750 per jaar voor onderhoud van je camper. We gaan dan uit van onderhoud, eventuele reparaties en de APK.

Kosten voor stalling van de camper

Voor de meeste mensen geldt dat ze de camper niet thuis in een grote garage kunnen stallen. Daarom dienen de meeste mensen een abonnement te nemen bij een caravanstalling. Het vinden van een stalling met ruimte kan soms een uitdaging zijn. Veel stalling bedrijven hebben vaste klanten en zitten vol, waardoor je soms genoodzaakt bent om uit te wijken naar een stalling buiten je eigen regio.

Afschrijving van een camper

Tot slot heb je natuurlijk te maken met afschrijving van je camper. We hebben hier bewust geen prijskaartje aan gehangen. Enerzijds omdat het heel erg verschilt per soort camper, en anderzijds omdat we de aanschaf als als ‘kostenpost’ zien. Als je voor €50.000 euro een camper aanschaft, ben je dat geld kwijt. Maar je bent natuurlijk wel een camper rijker. In die zin zou je dus de aanschaf kunnen weglaten en puur kunnen kijken naar afschrijving (of andersom).


Gebruikskosten voor je camper tijdens vakantie

Naast de aanschaf prijs en vaste lasten, maak je natuurlijk ook nog kosten wanneer je met de camper op stap gaat. Deze kosten nemen we tot slot nog even mee.

Reisverzekering tijdens de vakantie

Naast een camperverzekering heb je ook een reisverzekering nodig. Een camperverzekering kan je zien als een autoverzekering, terwijl een reisverzekering je dekt voor pechhulp, repatriëring en vervangend vervoer. Zelf heb ik goede ervaring met ANWB Europa Service, waardoor je gedekt bent voor dit soort zaken.

Mijn doorlopende reisverzekering heb ik zelf bij Nationale Nederlanden (via ING), maar hier zijn natuurlijk tal van aanbieders voor.

In totaal moet je bij deze kostenpost denken aan een bedrag van zo’n €150 per jaar. Geen gigantische kostenpost dus, maar het geeft wel een prettig gevoel als dit goed geregeld is.

Brandstofkosten voor je camper

Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat deze kostenpost enorm afhangt van hoe je jouw camper gebruikt. Rijdt je eens per jaar net over de grens naar Duitsland? Of ga je in de zomer naar zuid Spanje en in het voor- en najaar nog eens naar een ander Europees land?

Ook het verbruik van je camper maakt enorm uit. Een buscamper verbruikt nu eenmaal minder brandstof dan een integraalcamper. We hebben voor deze kostenpost een bedrag van €1.200 aangehouden, maar ga vooral voor jezelf na wat de kosten in jouw situatie zouden zijn.

Camping en camperplaatsen

In de meeste Europese landen kan je niet zomaar overal overnachten. Je zal gebruik moeten maken van campings of camper plaatsen. Daarnaast heb je regelmatig faciliteiten nodig zoals het tanken van schoon water, en het dumpen van vuil water.

Ook hier is het weer compleet afhankelijk van jouw vakantieplannen. Twee weken rondtrekken in je camper is anders dan 2 maanden overwinteren in je camper. Wel zijn de kosten voor alle soorten campers meestal gelijk. Het maakt dus niet uit hoe groot je camper is, de tarieven blijven vaak hetzelfde.

Voor deze kostenpost zijn wij uitgegaan van een bedrag van €700 euro.

Diverse andere kosten

Tot slot komen er altijd nog diverse andere kosten bij kijken. Denk aan vloeistof voor het chemisch toilet, tolkosten, lidmaatschappen, etc.

Ook dit is weer heel erg afhankelijk van je wensen. We gaan uit van €500 kosten voor diverse overige kostenposten.


Conclusie en kostenoverzicht

We kunnen concluderen dat er best wel wat kosten komen kijken bij het aanschaffen en houden van een camper. Voor het overzicht heb ik de kosten hieronder nog in een overzicht geplaatst.

KostenpostBedrag
Aanschaf van de camper€15.000 tot €100.000
Vaste lasten
Verzekering€750 per jaar
Onderhoud€750 per jaar
Stalling€400 per jaar
Gebruikskosten tijdens vakantie
Reisverzekering en pechhulp€150 per jaar
Brandstof€1.200 per jaar
Campings€700 per jaar
Diverse kosten€500 per jaar
Totaal€5.350 per jaar

Hopelijk heeft dit je enig inzicht gegeven in de kosten voor het aanschaffen en hebben van een camper. Zoals je leest kunnen de kosten enorm verschillen. Toch hebben we geprobeerd hier een middenweg in te vinden. Ik wens je heel veel plezier en succes bij het vinden van de geschikte camper!

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts