Hoeveel Mag Je Bijverdienen Met Een Uitkering In 2021?


Hoeveel mag je bijverdienen met een uitkering? Het is een vraag die je jezelf wel eens een keer zal stellen als je een WW, AOW, WIA (WGA / IVA) of Wajong uitkering ontvangt. Hieronder lees je eerst het korte antwoord, daarna duiken we hier dieper op in.

Hoeveel mag je bijverdienen met een uitkering?

 • WW: maximaal 87,5% van de hoogte van je WW-uitkering
 • WGA: maximaal 65% van je laatstverdiende loon
 • IVA: maximaal 20% van je laatsverdiende loon.
 • Bijstand: alles wat je bijverdient wordt gekort.
 • Wajong: alles wat je bijverdient wordt gekort

Nu je dit weet wordt het tijd om hier dieper op in te duiken. Als eerste bespreken we alle uitkeringen in detail zodat je precies weet welke regels er vastzitten aan bijverdienen in jouw situatie. Daarna lees je wat er precies onder bijverdienen wordt verstaan en hoe je dit kunt doorgeven voor jouw specifieke uitkering. Tot slot kijken we naar wat er gebeurd als je bijverdiensten verzwijgt en hoe minder- en meerderjarige kinderen jouw situatie beïnvloeden. Lees snel verder!

Wil jij per maand minder uitgeven?
Download hier het gratis huishoudboek in Excel

Hoeveel Mag Je Bijverdienen Per Uitkering

Hoeveel je mag bijverdienen hangt heel erg sterk af van het soort uitkering wat je hebt. Niet alleen hangt het af van je uitkering, de overheid maakt het er niet makkelijker op doordat er van uitkeringen vaak ook verschillende versies bestaan. Om je een duidelijk beeld te geven bespreken we hieronder alle uitkeringen én de verschillende varianten in detail zodat je precies weet waar je aan toe bent!

WW-Uitkering

Laten we eerst even kijken naar de WW-uitkering. Deze bedraagt 75% van je laatstverdiende loon in de eerste twee maanden van je arbeidsongeschiktheid. Daarnaast wordt deze verlaagd naar 70%. Hoe lang de uitkering vervolgens doorloopt hangt af van hoeveel jaren je daarvoor hebt gewerkt.

Hoeveel je mag bijverdienen met een WW-uitkering is redelijk makkelijk te zeggen. Je mag namelijk 87,5% van je WW-uitkering bijverdienen zonder dat je WW-uitkering wordt geschrapt. Wel is het zo dat elke euro die je verdient in mindering wordt gebracht op je WW-uitkering.

Even een rekenvoorbeeld. Laten we zeggen dat je laatstverdiende loon €2.500 bruto per maand was. Je zit nu in je 4e maand van je WW uitkering en daardoor krijg je dus €1750 bruto per maand (70% van je laatstverdiende loon).

Van deze €1750 mag je maximaal 87,5% bijverdienen voordat je WW-uitkering wordt stopgezet (1). Dat betekent dus dat je maximaal €1.531,25 bruto per maand mag bijverdienen voordat het UWV je uitkering stopzet.

WIA-Uitkering

Als je arbeidsongeschikt bent geworden na 1 januari 2004 dan kun je een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Deze wet bestaat uit twee soorten uitkeringen: de WGA en de IVA. Als je nog gedeeltelijk kunt werken dan kom je bij de WGA uitkering terecht. Ben je compleet arbeidsongeschikt dan wordt het de IVA-uitkering.

WGA-Uitkering

Als je een WGA-uitkering ontvangt dan mag je maximaal 65% van je oude loon bijverdienen. Verdien je meer dan dit bedrag dan wordt je WGA-uitkering stopgezet en val je gewoon weer onder de mensen die kunnen werken. In dit geval stopt je uitkering na 1 jaar vanaf het moment dat je meer dan 65% van je oude loon bent gaan verdienen. (2)

Verdien je minder dan 65% van je oude loon? Dan wordt je WGA-uitkering niet stopgezet maar je mag niet al het geld wat je verdient houden. Van elke verdiende euro mag je 30 cent behouden.

IVA-Uitkering

Als je een IVA-uitkering hebt dan heeft het UWV bepaald dat je duurzaam arbeidsongeschikt bent (80 – 100%). Dat betekent dat ze niet meer verwachten dat je jouw werkende leven überhaupt nog aan de slag kan.

Toch mag je in deze regeling wel bijverdienen. In totaal mag je 20% van je laatsverdiende loon voor arbeidsongeschiktheid verdienen. Hier wordt wel 70% van ingehouden. Dus als je 500 EUR bij gaat verdienen dan mag je daarvan 150 EUR zelf houden.\

Verder is het goed om te weten dat als je een jaar lang meer dan 20% van je laatsverdiende loon verdient het UWV je waarschijnlijk oproept voor een herkeuring. In dat geval kan het zijn dat je IVA-uitkering wordt omgezet in een WGA-uitkering omdat je minder arbeidsongeschikt bent.

Bijstand

Hoeveel je precies mag bijverdienen hangt af van de gemeente waarin je woont. Bijstand wordt namelijk door de gemeentes geregeld en niet door de staat. Wel zijn er een paar algemene richtlijnen die in de meeste gevallen gelden.

In de meeste gevallen betekent bijverdienen dat je wordt gekort op je bijstandsuitkering. Dus als je €200 verdient dan wordt je ook €200 gekort op je bijstand.

Toch is hier wel een uitzondering op, dat is namelijk de vrijlatingsregeling. Deze regeling houdt in dat je 25% van je inkomen mag houden wat je in de eerste 6 maanden van je arbeidsongeschiktheid verdient. Daarvoor gelden de volgende regels:

 • Je mag maximaal €215 bijverdienen
 • Je bent ouder dan 27 jaar
 • Heb je een partner die ook aan de voorwaarden voldoet? Dan mag deze ook gebruik maken van de vrijlatingsregeling.

Ben je een alleenstaande ouder met kinderen? Of kun je door ziekte, handicap, zwangerschap of een bevalling geen werkweek draaien? Dan mag je vaak ook na de 6 maanden 10-15% van je verdiende inkomen houden. Informeer hierover bij je gemeenteloket. (3)

Wajong

De Wajong-uitkering is er in verschillende vormen. Je hebt de Oude Wajong (begonnen voor 2010), de Wajong 2010 (begonnen tussen 2010 en voor 2015) en de Wajong 2015 (begonnen na 2015 en loopt nog steeds door).

Oude Wajong

Voor de Oude Wajong’ers geld dat het moeilijk te zeggen is hoeveel deze mogen bijverdienen. Dat hangt namelijk per individu af van hun arbeidsvermogen en dat is echt iets wat alleen het UWV voor je kan bepalen. Hier zul je dus navraag naar moeten doen.

Wajong 2010

Voor mensen die tussen 2010 en 2015 in de Wajong terecht zijn gekomen is de regeling duidelijker. Daar zijn de richtlijnen namelijk als volgt (4):

 • Verdien je minder dan 20% van het minimum(jeugd)loon? Dan wordt je uitkering aangevuld tot 70% van dit minimumloon.
 • Verdien je 80% of meer van het minimum(jeugd)loon dan vult Wajong aan tot 100% van dit minimumloon.
 • Verdien je tussen de 20-80% van het minimum(jeugd)loon dan ligt je aanvulling ergens tussen de 70%-100% van dit minimumloon.

Afhankelijk van hoeveel je verdient wordt je uitkering dus aangepast.

Wajong 2015

Ben je in of na 2015 in de Wajong terechtgekomen dan wordt elke euro die je verdient gekort op je Wajong uitkering. Daarnaast is het zo dat als je twee uur per dag voor vijf dagen in de week gaat werken én je daarmee het minimumloon verdient je in aanmerking komt voor een herbeoordeling. (5)

Deze herbeoordeling houdt in dat het UWV ziet dat je in bepaalde mate weer meedraait in de maatschappij. Zij gaan dan kijken of de Wajong uitkering misschien kan worden omgezet in een WGA-uitkering.

Welke Bijverdiensten Moet Je Doorgeven?

Op de website van het UWV wordt hier het volgende over gezegd: “Elk klusje dat je doet, betaald of onbetaald, in loondienst of vrijwillig moet je doorgeven aan het UWV.“. Toch zitten hier wel enkele uitzonderingen aan of kwesties die zich in een grijs gebied bevinden. Laten we daar even naar kijken.

Verkopen Van Spullen

Als je spullen verkoopt via Marktplaats of andere platformen dan hoef je dit alleen op te geven aan de Belastingdienst als je dit bedrijfsmatig doet. Koop en verkoop je dus structureel spullen dan ben je bedrijfsmatig bezig en moet het UWV dit weten. Verkoop je eenmalig het oude bed van je kind om er zo vanaf te zijn dan hoef je dit niet op te geven.

Kamerverhuur

Als je een kamer verhuurt als particulier is dat geen probleem en hoef je dat niet op te geven. Bijvoorbeeld als je een kamer verhuurt aan een familielid of een student.

Ga je via Airbnb of andere platformen op zoek naar huurders en/of verzorg je ontbijt én betalen de gasten hiervoor dan verhuur je weer beroepsmatig. Dit moet je dus wel opgeven.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een andere tak van sport waarbij je sommige dingen aan het UWV moet doorgeven. Als je vrijwilligerswerk doet dan moet je dit sowieso aan het UWV laten weten. Daarnaast kun je ook onkostenvergoeding ontvangen. Daar zitten de volgende voorwaarden aan:

 • Ontvang je meer dan €170 onkostenvergoeding per maand of meer dan €1.700 per jaar? Dan moet het UWV dit weten. Dit wordt dan van je uitkering afgetrokken omdat het UWV dit beschouwd als betaald werk.
 • Je mag niet meer dan €5,00 per uur aan onkostenvergoeding ontvangen als je 22 jaar of ouder bent.
 • Je mag niet meer dan €2,75 per uur aan onkostenvergoeding ontvangen als je jonger bent dan 22 jaar.

Inkomsten Uit Eigen Bedrijf

Heb je een eigen bedrijf? Of wil je er een opstarten? Houdt er dan rekening mee dat de winst uit je bedrijf gekort kan worden op je uitkering. Dit is iets wat het UWV bepaald maar de kans is natuurlijk heel groot.

Daarnaast mag je ook niet zomaar stoppen met je bedrijf als je ook nog een uitkering ontvangt. De kans bestaat dan dat het UWV opnieuw moet kijken in hoeverre je niet meer kunt werken.

Hoe Geef Je Bijverdiensten Door?

Bijverdiensten doorgeven is een belangrijk onderdeel van het proces van bijverdienen met een uitkering. Doe je dit namelijk niet dan kunnen de gevolgen groot zijn. Gelukkig is het doorgeven van bijverdiensten geen moeilijk proces.

Heb je een WW-uitkering? Dan moet je een wijzigingsformulier invullen door in te loggen bij Mijn UWV. Dat kun je hier doen op de website van het UWV.

Heb je een WIA, WAZ of Wajong uitkering dan heb je een ander formulier nodig. Dat formulier vind je dan weer hier op de website van het UWV.

Het is aan te raden je bijverdiensten of veranderde arbeidsomstandigheden zo snel mogelijk door te geven aan het UWV. Het UWV geeft aan dat je hier 1 week de tijd voor hebt van het moment dat je betaald of onbetaald werk gaat doen. Doe je dit te laat of niet dan kunnen daar vervelende gevolgen aan hangen.

Gevolgen Niet Doorgeven Bijverdiensten

Als het UWV ergens goed in is dan is het in het controleren van hoe goed mensen met een uitkering zich daadwerkelijk aan hun plichten houden. Doe je dit niet dan voldoe je volgens het UWV niet aan de informatieplicht en ontvang je een boete.

Deze boete kan maximaal 100% van het verschuldigde of teveel betaalde bedrag zijn. Daarnaast moet je het teveel aan ontvangen uitkering ook terugbetalen (6). Dat is een aardige financiële klap als je een uitkering hebt.

Krijg je in de 5 jaar nadat je de eerste boete weer een boete voor het niet op tijd aangeven van informatie? Dan wordt de boete verhoogd naar 150% van het verschuldigde bedrag.

Als je bewust informatie achterhoudt voor het UWV (en het dus niet simpelweg vergeten bent) dan wordt dit gezien als fraude. Het UWV slaat de stap van boetes in dit geval over en doet direct aangifte bij het Openbaar Ministerie.

Hoeveel Mag Een Kind Bijverdienen Als Je Een Uitkering Hebt?

Tot slot is er nog de vraag hoeveel kinderen mogen bijverdienen als je een uitkering hebt. Immers, wordt dit bedrag meegenomen bij jouw berekening? Dat zou namelijk betekenen dat je gekort kunt worden. Laten we daar eens even naar kijken.

Minderjarig

Als een kind minderjarig is dan mogen deze onbeperkt bijverdienen. Hun inkomsten worden simpelweg niet meegenomen in de berekening van jouw uitkering dus dat is goed om te horen.

Mocht een kind op de een of andere manier veel spaargeld hebben dan kunnen de inkomsten uit de rente van dit spaargeld wel worden meegenomen bij de totaalberekening.

Daarnaast is de hoeveelheid geld die minderjarige kinderen verdienen wel van toepassing bij aanvragen bijzondere bijstand. Dit is bijvoorbeeld het geval als de bijzondere bijstand betrekking heeft op spullen of kosten voor het kind. Gemeentes stellen hiervoor hun eigen regels op.

Meerderjarig

Heb je een meerderjarig kind wat nog thuis woont? Dan wordt het inkomen van alle gezinsleden bij elkaar opgeteld om te zien of het gezin voldoet aan de eisen voor gezinsbijstand. In deze situatie kunnen afzonderlijke leden van het gezin geen bijstandsuitkering aanvragen en gebeurd dit echt voor het gezin.

Wel zijn er een paar uitzonderingen waarbij meerderjarige kinderen niet meetellen als gezinslid voor de bijstand:

 • Als het meerderjarige kind zorg nodig heeft voor minimaal 10 uur per week en er geen PGB of zorg in natura wordt ontvangen. De zorgtaken worden dus opgenomen door familieleden en het meerderjarige kind kan een eigen bijstandsuitkering aanvragen.
 • Meerderjarige kinderen die onderwijs volgen wat bekostigd wordt via studiefinanciering, BBL-onderwijs of de WTOS mogen hun eigen inkomsten houden. Dit wordt niet afgetrokken van de bijstand van het gezin. Wel mogen deze kinderen maximaal €1.060 bruto per maand verdienen. Verdient het kind meer dan wordt dit overschot verrekend met de bijstand van het gezin.
 • Is het kind tussen de 18-21 jaar en ontvangt het een Wajong uitkering van het UWV? Dan wordt dit niet gekort op de bijstand van het gezin. Zodra het kind ouder wordt dan 21 jaar gebeurd dit wel.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts