Hoeveel Mag Je Bijverdienen? (+6 Voorbeelden)


Hoeveel je mag bijverdienen is een ingewikkelde vraag. Als je dit artikel doorleest kom je er (aan de hand van voorbeelden) vanzelf achter hoe hoog dit bedrag precies voor jou is.

Wel kan ik je direct vertellen of je jouw bijverdiensten moet aangeven bij de Belastingdienst.

 • Jij hoeft geen aangifte te doen: Als je een klus verricht als hobby of voor familie EN als je daar alleen je onkosten voor vergoed krijgt of verlies op draait
 • Jij moet aangifte doen onder het kopje ”resultaat uit overige werkzaamheden”: Als je werkzaamheden verricht waarover je winst verwacht te maken MAAR je geen ondernemer bent
 • Jij moet aangifte doen als ondernemer: Als je inkomen haalt uit werkzaamheden EN je volgens de Belastingdienst ondernemer bent (checklist)

Hoeveel Mag Je Belastingvrij Bijverdienen Naast Je Baan?

Als je totale inkomen uit al het werk wat je in een jaar verricht hebt niet hoger is dan €6500 dan betaal je hier geen belasting over.

Dit geldt vaak voor studenten en mensen die een paar uur per week werken. Echter zul je in veel gevallen al snel boven de grens van €6500 uitkomen. Hoe zit het dan met je belastingaangifte?

Als je niet staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je geld bijverdient dan doe je dit als particulier. Bijverdienen naast je baan moet je daardoor aangeven als ”inkomsten uit overig werk”.

Je bijverdiensten worden hetzelfde belast als het inkomen van ondernemers. Je hebt alleen wel de pech dat je geen recht hebt op de starters-, investerings- of zelfstandigenaftrek. Om die reden is het al snel verstandig om je in te schrijven als ondernemer bij de KVK.

Hoeveel belasting je over je bijverdiensten betaald hangt af van hoeveel je belastbaar inkomen in een jaar is. Laten we daar een voorbeeld bij gebruiken.

Stel je voor dat je brutoinkomen uit je normale werk in loondienst €31.000 is. Daarnaast heb je dat jaar nog €5400 bijverdient.

Dan worden je bijverdiensten dus belast in schijf 2 en 3. Dat betekent dat je van die €5400 38,10% belasting moet afdragen wat neerkomt op €2057,40.

Zoek je zelf nog naar inspiratie om meer te gaan bijverdienen? Lees dan deze blog waarin ik uitleg hoe ik dit heb aangepakt!

Hoeveel Mag Je Zwart Bijverdienen?

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook nog genoeg mensen die zich afvragen hoeveel je zwart mag bijverdienen. Het antwoord daarop is makkelijk en kort. Je mag namelijk helemaal niets zwart bijverdienen.

De reden daarvoor is simpel. De Belastingdienst wil een duidelijk beeld hebben van al je inkomsten uit werk als het de bedoeling was om hier winst op te maken.

Zoals ik net al zei mag je €6500 belastingsvrij verdienen. Dat betekent echter niet dat je van dit bedrag geen aangifte hoeft te doen. Dat moet namelijk wel. De kans is zelfs groot dat je er in eerste instantie ook nog belasting over moet afdragen.

Door verschillende heffingskortingen krijg je het bedrag wat je teveel aan belasting hebt betaald uiteindelijk terug.

Zwart bijverdienen is én blijft dus illegaal ook al verdien je minder dan de grens van €6500. Je moet gewoon aangifte doen van dit bedrag. De Belastingdienst is uiteindelijk de organisatie die bepaald of je geld terugkrijgt of niet, dat mag jij niet zelf beslissen.

Hoeveel Mag Je Bijverdienen In Deze 5 Specifieke Gevallen

In veel specifieke gevallen is hoeveel je bijverdient belangrijk voor verschillende toeslagen, uitkeringen en pensioenen. Laten we eens kijken welke situaties voor jou van toepassing zijn.

Voordat we dat echter doen is het goed om te weten dat niet alleen je bijverdiensten maar ook je spaargeld een grote rol speelt in hoeveel je van de overheid ontvangt. In deze blog lees je hoeveel spaargeld jij mag hebben!

Hoeveel Mag Je Bijverdienen Voor Huurtoeslag?

Hoeveel je mag bijverdienen voor huurtoeslag hangt af van je totale inkomen. Deze mag namelijk niet over de huurtoeslaggrens heen gaan.

Als je jonger bent dan de AOW-leeftijd dan mag je in 2019 het volgende verdienen om alsnog recht te hebben op huurtoeslag:

 • Alleenwonend: €22.700
 • Samenwonend: €30.825

Als je de AOW-leeftijd wel al bereikt hebt dan ligt de huurtoeslaggrens net iets anders:

 • Alleenwonend: €22.675
 • Samenwonend: €30.800

Als je alleenstaand bent en de aow-leeftijd nog niet bereikt hebt moet je dus minder dan €22.700 verdienen om recht te blijven hebben op je huurtoeslag. Dat betekent dat als je bruto inkomen + je bijverdiensten hier bovenuit komen je waarschijnlijk geld moet terugbetalen.

Hoeveel Mag Je Bijverdienen Als Je Met Pensioen Bent?

Hoeveel je mag bijverdienen als je met pensioen bent hangt van een aantal factoren af.

Ten eerste is het goed om te weten dat je AOW niet verlaagd of geschrapt kan worden, hoeveel je ook bijverdient. AOW is iets waar je in Nederland gewoon recht op hebt wat je inkomenssituatie ook is.

Ten tweede is het wel zo dat je AIO-aanvulling (Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen) verlaagd kunnen worden. Deze is namelijk wel inkomensafhankelijk.

Voor de AIO-aanvulling geldt het volgende. Als je inkomen uit AOW, pensioen en bijverdiensten boven de volgende grenzen uitkomen dan heb je geen recht meer op AIO-aanvulling.

 • Alleenstaand: 1090,41 per maand.
 • Samenwonend: €1485,29 per maand.

Houd er ook rekening mee dat als er meerdere personen van 21 jaar of ouder bij je wonen dit ook invloed heeft op je AIO-aanvulling.

Tot slot is het goed om te weten dat als je gepensioneerd bent je een lagere inkomstenbelasting betaalt over je bijverdiensten.

Als je bijvoorbeeld €15.000 per jaar bijverdient dan betaal je hier 18,75% belasting over. Dat komt neer op €2812,50. Hieronder zie je de belastingschijven voor als je gepensioneerd bent.

Hoeveel Mag Je Bijverdienen Met Een Uitkering?

In de eerste 6 maanden dat je bijstandsuitkering ontvangt zou het kunnen zijn dat je in aanmerking komt voor de vrijlatingsregeling.

Dit betekent dat je de eerste 6 maanden van je uitkering maximaal €199 per maand mag bijverdienen zonder dat dit gekort wordt op je uitkering. Je moet daarvoor wel aan de volgende eisen voldoen:

 • Je ontvangt een bijstands-, IOAW- of IOAZ-uitkering
 • Je bent ouder dan 27 jaar
 • Je wilt in deeltijd werken

Als deze periode verlopen is dan wordt het volledige bedrag wat je verdient ingehouden op je uitkering. Het is goed om te weten dat als je een partner hebt deze ook recht heeft op de vrijlatingsregeling. Jullie kunnen daar dus beide individueel aanspraak op maken.

Dan is er nog een uitzondering voor alleenstaande ouders. Als je zorg draagt voor een kind van 12 jaar of jonger (en je geen co-ouderschap hebt) dan mag je na deze 6 maanden nog 30 maanden bijverdienen. Daar zit dan wel een maximumbedrag van €124,20 netto per maand aan vast.

Hoeveel Mag Een Student Bijverdienen?

Vanzelfsprekend werken we in Nederland met twee leenstelsels. Hoeveel je mag bijverdienen hangt af van het leenstelsel waar je in zit.

Het oude leenstelsel: maximaal €14.682,96 per jaar.

Verdien je meer dan dit bedrag dan is de kans groot dat je studiefinanciering vervalt of dat je geld moet terugbetalen.

Het nieuwe leenstelsel: je mag onbeperkt bijverdienen. Dit heeft geen invloed op hoeveel studiefinanciering je kunt lenen.

Hoeveel Mag Je Bijverdienen Voordat Kinderbijslag Vervalt?

Als ouder zijnde maakt het niet uit hoeveel je verdient. Als je een kind hebt van 18 jaar of jonger dan heeft je inkomen geen invloed op kinderbijslag. Daar zit wel één uitzondering aan vast.

Als je kind namelijk zelf geld verdient zou het zo maar kunnen dat de kinderbijslag wel vervalt. Voor kinderen tot 16 jaar maakt dit bedrag niet uit. Zij mogen in principe zoveel als ze willen bijverdienen zonder dat de kinderbijslag vervalt.

Als je kind 16 of 17 jaar is dan mogen zij maximaal €1296 per kwartaal verdienen. Als zij in een kwartaal meer dan dit bedrag verdienen dan vervalt je kinderbijslag en je kindgebonden budget.

Als zij het kwartaal daarna weer minder verdienen dan lopen zowel de kinderbijslag als het kindgebonden budget gewoon weer door. Helemaal als je kind vakantiewerk doet is het dus belangrijk om in de gaten te houden hoeveel zij precies verdienen.

Stefan Kleinekoort

HetGeldCollege is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recent Content