€810.970 Nodig Om Eerder Te Stoppen Met Werken


In deze blog heb ik voor verschillende inkomens uitgerekend hoeveel vermogen er nodig is om eerder te kunnen stoppen met werken. Daarnaast heb ik uitgerekend hoeveel je de komende 5,10,15,20,25 of 30 jaar moet sparen om dit vermogen op te bouwen.

Hoeveel nodig om eerder te stoppen met werken? Als jij rond kan komen van €25.000 netto per jaar dan heb je €810.970 aan beleggingen nodig om eerder te kunnen stoppen met werken. Als je toch liever €50.000 netto per jaar uitgeeft dan heb je €3.003.500 nodig.

Als je wilt weten hoe ik aan deze bedragen ben gekomen dan zou ik rustig even het artikel doorlezen. Als je direct wilt weten hoeveel vermogen je nodig hebt om te stoppen met werken klik dan in de inhoudsgave hieronder op kopje 4. In die tabel zie je precies wat je wilt weten.

Hoeveel Inkomen Heb Je Nodig?

Als eerste is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om van te leven als je eerder wilt stoppen met werken. De tabellen die je hieronder gaat zien zullen je namelijk weinig vertellen als je niet weet wat je per maand graag binnen ziet komen.

Als je tevreden bent met je huidige inkomen dan kun je dit als referentie gebruiken. Verdien je €30.000 netto per jaar en zou je van dit bedrag makkelijk kunnen leven? Dan is dit jouw doelbedrag.

Als je met minder zou kunnen leven, of als je plannen hebt om goedkoper/kleiner te wonen als je bent gestopt met werken, dan is dit ook goed om te weten. Maak in dit geval een inschatting van hoeveel je inkomsten zouden kunnen dalen.

Het klinkt misschien onlogisch om je inkomen vrijwillig naar beneden bij te stellen. Het voordeel daarvan is echter dat je een stuk minder hoeft te sparen of dat je sneller kunt stoppen met werken.

Hoeveel Rendement Moet Je Verdienen?

Als je eerder wilt stoppen met werken dan moet je een goed rendement weten te halen op je spaargeld. Doe je dit namelijk niet dan zul je heel erg veel geld moeten sparen om je doelen te bereiken.

Daarom is er maar één echte oplossing: beleggen in aandelen. Met beleggen haal je namelijk gemiddeld 7% rendement per jaar (na inflatie en inclusief dividend). Nu kan het zo zijn dat je het ene jaar 12% rendement behaald en het volgende jaar weer -10%, maar over de langetermijn levert beleggen het meeste op. Mocht je willen beleggen dan is Flatex een broker die ik kan aanraden.

Om deze reden ben ik er in de tabellen vanuit gegaan dat je jouw spaargeld belegt in aandelen en dat je daar 7% rendement per jaar mee weet te behalen.

Op zoek naar nog meer goede ideeën om meer rendement uit je spaargeld te halen? Lees dit artikel waar ik 11 opties op een rij zet.

Hoeveel Geld Mag Je Uitgeven Als Je Bent Gestopt?

Nu wil je weten hoeveel geld je van deze beleggingen mag uitgeven. Het is slim om die vraag op te delen in 2 periodes: voordat je bent gestopt met werken en nadat je bent gestopt.

Hoeveel Mag Je Uitgeven Als Je Nog Niet Bent Gestopt Met Werken?

Als je nog niet bent gestopt met werken dan mag je helemaal niets uitgeven van je gespaarde geld. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je maximaal rendement weet te behalen.

Zou je elk jaar geld van je beleggingsrekening afhalen dan zorg je er alleen maar voor dat je langer door moet werken.

In de grafiek hieronder zie je wat er dan gebeurd. De blauwe lijn is het vermogen van de persoon die zijn 7% rendement per jaar gewoon op zijn beleggingsrekening laat staan. De oranje lijn is het vermogen van de persoon die 5% van zijn rendement uitgeeft en daardoor nog maar 2% per jaar overhoudt.

Na 20 jaar is het verschil opgelopen tot €188.578. Dat is een gigantisch verschil, helemaal als je eerder wilt stoppen met werken!

Verschil rendement beleggen grafiek

Hoeveel Mag Je Uitgeven Als Je Wel Bent Gestopt Met Werken?

Als je genoeg vermogen hebt opgebouwd dan wordt het natuurlijk wel tijd om geld uit te geven, je hebt immers genoeg gespaard om niet meer te hoeven werken!

Hoeveel je precies mag uitgeven is in dit geval vrij simpel. Je mag namelijk 4% van je gespaarde vermogen per jaar uitgeven.

Dit is de zogenaamde 4%-regel. Deze regel gaat er vanuit dat als je per jaar 7% rendement verdient en je maar 4% rendement uitgeeft, dat je dan genoeg geld hebt om de rest van je leven van te kunnen leven.

Een voorbeeld: als je €400,000 aan beleggingen hebt dan mag je daarvan dus per jaar €16.000 uitgeven. Het is echter wel zo dat je ook belasting moet betalen over je spaargeld. Dit heet vermogensbelasting en gaat dus af van hoeveel je per jaar kunt uitgeven.

Vermogensbelasting

In Nederland betalen we vermogensbelasting. Dat betekent dat je elk jaar een bepaald bedrag aan belasting moet afdragen aan de overheid voor het geld wat je op je beleggingsrekening hebt staan.

Hoeveel belasting je per jaar betaald hangt af van hoeveel spaargeld je hebt. Zie de tabel hieronder.

Vermogensbelasting

Net zeiden we al dat als je €400.000 aan vermogen hebt je dan 4% = €16.000 mag uitgeven. Daar moeten we de belasting nog vanaf trekken. In dit geval moet je €4395 belasting betalen (Financieelonafhankelijkblog heeft daar een rekenmachine voor).

Dat betekent dus dat je €16.000 – €4395 = €11.605 euro mag uitgeven om van te leven.

Wil je weten hoeveel spaargeld je eigenlijk mag hebben en hoe dit je belastingen en toeslagen beïnvloed? Lees deze blog die ik daar eerder over schreef!

Algemene Heffingskorting

Daarnaast werd ik door een oplettende lezer genaamd José ook gewezen op de algemene heffingskorting. Zeker iets om rekening mee te houden!

De algemene heffingskorting is een heffingskorting waar iedereen recht op heeft. Als je inkomen uit werk en woning niet hoger is dan €20.384 dan heb je recht op €2477 algemene heffingskorting.

Omdat we hier berekenen hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken gaan we er daarom ook vanuit dat je inkomen uit werk en woning €0. Dat betekent dat je recht hebt op de volle €2477, hoe hoog je vermogen ook is!

Ik heb het even voor je uitgerekend: dat betekent dat de eerste €256.400 aan vermogen volledig onbelast is.

Hoeveel Je Echt Nodig Hebt Om Eerder Te Kunnen Stoppen Met Werken

Nu je weet hoe dit berekend wordt heb ik hier de tabel die je het antwoord op je vraag geeft. Links zie je hoeveel inkomen je per jaar mag opnemen. Rechts zie je hoeveel vermogen je daarvoor nodig hebt.

Een voorbeeld: als je €25.000 per jaar wil uitgeven dan heb je €810.970 nodig aan beleggingen die 7% rendement per jaar opbrengen.

Hoeveel nodig om eerder te stoppen met werken

Hoeveel Moet Je Elke Maand Sparen Om Eerder Te Stoppen Met Werken?

Tot slot wil je waarschijnlijk weten hoe snel je jouw doelen kunt behalen. Veel van de bedragen die hierboven staan zijn namelijk gigantisch groot en lijken voor veel mensen onhaalbaar.

Hieronder staan zes tabellen. Die geven aan hoeveel je per jaar moet beleggen om binnen 5, 10, 15, 20, 25 of 30 jaar je spaardoelen te bereiken.

Een voorbeeld: we zagen net dat als je per jaar €10.000 aan inkomen wilt hebben, je dan €340.190 aan vermogen moet hebben.

Als je dit doel in 5 jaar wilt bereiken dan zie je dat je per jaar €56.690 moet sparen. Dat is natuurlijk een gigantisch bedrag maar laat je niet afschrikken!

Hoe verder je naar beneden scrollt (hoe meer tijd je hebt om je doel te bereiken) hoe kleiner de bedragen worden. Als je ditzelfde doel namelijk in 25 jaar wilt behalen dan hoef je maar €5010 te beleggen per jaar.

Eerder Stoppen Met Werken In 5 Jaar

Hieronder zie je rechts de hoeveelheid die je per jaar moet beleggen om in 5 jaar het vermogen aan de linkerkant van de tabel op te bouwen.

Stoppen met werken in 5 jaar

Eerder Stoppen Met Werken In 10 Jaar

Hieronder zie je rechts de hoeveelheid die je per jaar moet beleggen om in 10 jaar het vermogen aan de linkerkant van de tabel op te bouwen.

Wist je dat er 2 andere manieren zijn om binnen 10 jaar te stoppen met werken? In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet!

Stoppen met werken in 10 jaar

Eerder Stoppen Met Werken In 15 Jaar

Hieronder zie je rechts de hoeveelheid die je per jaar moet beleggen om in 15 jaar het vermogen aan de linkerkant van de tabel op te bouwen.

Stoppen met werken in 15 jaar

Eerder Stoppen Met Werken In 20 Jaar

Hieronder zie je rechts de hoeveelheid die je per jaar moet beleggen om in 20 jaar het vermogen aan de linkerkant van de tabel op te bouwen.

Stoppen met werken in 20 jaar

Eerder Stoppen Met Werken In 25 Jaar

Hieronder zie je rechts de hoeveelheid die je per jaar moet beleggen om in 25 jaar het vermogen aan de linkerkant van de tabel op te bouwen.

Stoppen met werken in 25 jaar

Eerder Stoppen Met Werken In 30 Jaar

Hieronder zie je rechts de hoeveelheid die je per jaar moet beleggen om in 30 jaar het vermogen aan de linkerkant van de tabel op te bouwen.

Stoppen met werken in 30 jaar

Wat vind jij van deze bedragen? Schrikken ze af of motiveren ze je om aan de slag te gaan? Laat het weten in de opmerkingen hieronder!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts