Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben Als Je 65 Bent?


Hoeveel spaargeld mag je eigenlijk hebben als je 65 jaar of ouder bent? Het is een vraag die iedereen zich wel een keer zal stellen als je richting je pensioenleeftijd gaat. In deze blog hebben we het complete antwoord, maar eerst even een snelle samenvatting!

Hoeveel spaargeld mag je hebben als je 65 bent? Als je In Nederland 65+ bent dan mag je in 2022 €50.650 belastingvrij sparen. Heb je een fiscaal partner of ben je getrouwd dan wordt dit bedrag verhoogd naar €101.300 voor jullie samen.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Als eerste kijken we naar de hoeveelheid spaargeld die je belastingvrij kan sparen én hoe het nu eigenlijk zit met de ouderentoeslag. Daarnaast kijken we ook hoe spaargeld invloed heeft op je AOW en je pensioen. Tot slot bespreken we ook wat je met spaargeld moet doen als je naar een verzorgingshuis gaat én wat er eigenlijk wel niet wordt geschaard onder ”spaargeld”. Lees snel verder!

Hoeveel Spaargeld Belastingvrij?

Zoals je net al zag mag je als alleenstaande €50.650 belastingvrij sparen. Heb je een fiscaal partner of ben je getrouwd? Dan gaat het over €101.300. Veel mensen vragen zich af of dit bedrag voor 65+’ers anders is dan voor de rest van Nederland.

Dit is niet het geval. De hoeveelheid geld die je belastingvrij mag sparen is hetzelfde voor iedereen. Het maakt dus niet uit of je 20 of 65 bent. Toch zouden mensen zweren dat dit vroeger anders is geweest. Dat kan heel erg goed klopen.

Vroeger hadden we namelijk de ouderentoeslag. Dit was een toeslag die de hoeveelheid spaargeld die je als 65+’er belastingvrij mocht sparen verhoogde. De hoeveelheid die je extra belastingvrij mocht sparen hing af van je inkomen uit werk en woning én de hoogte van je totale vermogen.

In 2016 is deze toeslag afgeschaft en is er ook geen vervangende regeling voor teruggekomen. Daardoor betalen 65+’ers nu evenveel belasting over hun spaargeld als de rest van Nederland. Hoeveel jij precies moet betalen heb ik in deze blog uitgebreid uitgelegd. Daar hebben we het ook over manieren om minder belasting over je spaargeld te betalen: Belastingvrij Sparen 2020 (Hoeveel Spaargeld Mag Je Écht Hebben?).

Hoeveel Spaargeld Met AOW?

Een andere vraag die mensen die je jezelf als 65+’er kan afvragen is of de hoeveelheid spaargeld die je hebt ook invloed heeft op de hoogte van je AOW. Dit is niet het geval. De reden daarvoor is dat, als je recht hebt op AOW, spaargeld simpelweg niet in de berekening wordt meegenomen.

Het maakt dus niet uit of je €100, €10.000 of €100.000 aan spaargeld hebt. In Alle gevallen blijft je AOW gewoon gelijk aan het bedrag waar je in eerste instantie al recht op had.

Heeft Spaargeld Invloed Op Pensioen?

En hoe zit dat dan met pensioen? Heeft spaargeld wel hoogte op de hoeveelheid pensioen die je krijgt uitgekeerd? Nee, ook hier speelt spaargeld ook weer geen enkele rol. Dat is eigenlijk best logisch.

Pensioen is immers geld wat je, door te werken, zelf hebt opgespaard. Het is jouw geld en uiteindelijk wordt van die grote berg geld je pensioen dus betaalt. Hoeveel spaargeld je hebt heeft dus geen invloed op de hoogte van je pensioen.

Hoeveel Spaargeld Als Je In Een Verzorgingshuis Zit?

Dan nog even over verzorgingstehuizen en verpleeghuizen. Want hoe zit het daar eigenlijk met de hoeveelheid spaargeld? Als eerste is het goed om te weten dat er geen maximale hoeveelheid aan spaargeld is de je mag hebben. Je mag dus in principe zoveel spaargeld meenemen naar een verzorgingstehuis als je zelf wilt.

Wel heeft de hoeveelheid spaargeld die je hebt invloed op je eigen bijdrage. Dit is de bijdrage die je moet betalen om gebruik te maken van het verpleeghuis. In 2020 betaal je minimaal €168 per maand aan eigen bijdrage en maximaal €881,60. Dit bedrag geldt voor iedereen voor de eerste 4 maanden.

Als je na 4 maanden aan één van de volgende twee voorwaarden voldoet dan blijf je de lage eigen bijdragen betalen:

  • Je hebt nog een partner die thuis woont
  • Je hebt een eigen huis en dit staat te koop

Voldoe je niet aan één van deze twee eisen? Dan ga je na 4 maanden een hogere eigen bijdrage betalen. Als je veel spaargeld hebt kan dit bedrag oplopen naar €2419,40 per maand.

De theorie hierachter is dat senioren met veel spaargeld een hoge eigen bijdrage betalen en senioren met weinig spaargeld een lage eigen bijdrage. Uiteindelijk zal dit in percentages gezien dus ongeveer gelijk lopen.

Wil je weten hoeveel je precies gaat betalen? Dat kun je bij de CAK (het Centraal Administratie Kantoor) terecht via deze rekenmachine. Dit is de organisatie die dit voor de overheid regelt.

Wat Wordt Er Verstaan Onder ”Spaargeld”?

Tot slot is het goed om te weten wat er eigenlijk allemaal wordt verstaan onder ”spaargeld”. Eigenlijk is spaargeld niet het juist woord en kun je het beste praten over ”eigen vermogen”.

Als het gaat om belastingvrij sparen en/of je eigen bijdrage in een verzorgingshuis dan wordt onder eigen vermogen al je bezittingen in box 3 (sparen en beleggen) verstaan.

Dit betekent dat het spaargeld op je bankrekeningen, de waarde van je beleggingen en eventuele vakantiehuizen in het buitenland of Nederland allemaal op een grote hoop worden gegooid. Dit is dan de hoeveelheid eigen vermogen die je hebt.

Als het gaat om verhuizen naar een verzorgingshuis dan is het goed om te weten dat, als het huis leeg achterblijft, je wordt geacht dit huis te verkopen. Een eventuele overwaarde wordt dan, na verkoop, ook opgeteld bij je eigen vermogen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts