Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben In 2019?


Hoeveel spaargeld mag je hebben? Als het aan mij ligt zoveel als jezelf wilt! Maar als je op dit artikel hebt geklikt is dat waarschijnlijk niet het antwoord waar je naar op zoek bent.

In deze blog beantwoorden we alle vragen omtrent de hoeveelheid spaargeld die je mag hebben en hoe (en wanneer) dat invloed heeft op toeslagen en uitkeringen.

Hoeveel Spaargeld Mag Je Belastingvrij Hebben?

Spaargeld wordt, net als inkomen en andere bezittingen, belast in box 3 boven een bepaalde grens. Dit wordt vermogensbelasting genoemd.

In het geval van spaargeld mag je in 2019 €30.360 belastingvrij sparen. Als je een fiscale partner hebt dan wordt dit bedrag simpelweg x2 gedaan: €60.720.

Over dit vermogen wordt verwacht dat je 4% rendement behaald. Daarvan wordt 30% belast.

Een rekenvoorbeeld: als je €35.360 op je spaarrekening hebt staan dan moet je over €5000 (€35.360-€30.360) belasting betalen.

Er wordt verwacht dat je 4% rendement behaalt wat neerkomt op €200 (€5000 * 0,04). Over die €200 betaal je 30% belasting wat betekent dat je €60 belasting betaald.

Wil je weten hoeveel (spaar)geld een Nederlander van jouw leeftijd gemiddeld heeft? Lees dan dit artikel waarin ik 5 verschillende leeftijdsgroepen met elkaar vergelijk!

Wat Valt Er Onder Jouw Vermogen?

Het is goed om te weten dat de grens van €30.360 (of €60.720) niet alleen geldt voor het spaargeld wat je op je bank of spaarrekening hebt staan.

De grens voor belastingvrij sparen geldt namelijk voor al jouw bezittingen. Daaronder vallen ook aandelen, vastgoed, cryptovaluta en vele andere bezittingen.

Wanneer krijg je vrijstelling van vermogensbelasting?

Als je meer dan €30.360 aan spaargeld hebt dan zijn er 4 manieren waarop je vrijstelling van vermogensbelasting kunt krijgen. Als een gedeelte van je vermogen onder een van deze 4 opties valt dan hoef je daar geen vermogensbelasting over te betalen.

Lees ook: 11 Goede Ideeën: Wat Te Doen Met Spaargeld In 2019?

Spaarproducten Met Een Groencertificaat

Groen, oftewel duurzaam, sparen of beleggen zorgt voor vrijstelling op vermogensbelasting in box 3. Eigenlijk levert dit een dubbel belastingvoordeel op.

Als eerste hoef je de vermogenbelasting van 1,2% niet te betalen. Ten tweede krijg je van de Belastingdienst ook nog eens 0,7% vrijstelling in box 1. Je krijgt dus 0,7% extra korting op je inkomen uit werk omdat je spaargeld in groene producten zit.

Hier zitten wel twee criteria aan. Ten eerste geldt dit voordeel tot een grens van €58.540. Als je een fiscale partner hebt dan wordt deze grens verhoogt tot €117.080.

Ten tweede krijg je dit belastingvoordeel alleen als je in spaargeld in groene producten zit die een door de overheid uitgegeven groencertificaat hebben. Op het moment zijn dit alleen:

Omdat deze producten ontzettend populair zijn worden nieuwe klanten echter maar mondjesmaats toegelaten.

Pensioenbeleggen of Sparen

In sommige gevallen kun je beschikken over jaarruimte. Jaarruimte is het bedrag dat je per jaar maximaal mag bijstorten op je pensioenrekening. Over dit geld betaal je vervolgens geen vermogensbelasting.

Als je wilt weten of jij over jaarruimte beschikt dan zou ik even deze rekenmachine van Brand New Day gebruiken.

Verzekeringen En Contanten

Tot slot zijn er nog verschillende andere manieren om de hoeveelheid vermogensbelasting die je betaald te verkleinen.

Als je een uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten dan is deze vrijgesteld tot een vermogen van €7118.

Contant geld, chipkaarten en cadeaubonnen hebben ook een vrijstelling tot €534 (€1068 als je een fiscale partner hebt).

Ook als je een kapitaalverzekering (een levensverzekering) hebt die voor 14 september 1999 is afgesloten dan is deze vrijgesteld tot een bedrag van €123.428 (€246.856 voor fiscale partners).

Schulden

Tot slot zijn er nog schulden. Schulden die kleiner of gelijk zijn aan €3100 (of €6200 met fiscale partner) kun je niet aftrekken van je belastbaar vermogen.

Als je schulden hebt die groter zijn dan dit bedrag dan is het gedeelte wat boven deze drempel uitkomt af te trekken van je belastbaar vermogen. Dus als je €7000 aan schuld hebt dan mag je €3900 (€7000-€3100) aftrekken van je belastbaar vermogen.

5 Situaties Waarbij De Hoeveelheid Spaargeld Belangrijk Is

€30.360 is dus de grens tot waar je belastingvrij mag sparen. Er zijn echter ook veel andere gevallen waarin spaargeld een grote invloed op je leefsituatie kan hebben.

Want hoeveel spaargeld mag je hebben wanneer je huurtoeslag of bijstand ontvangt? En hoe zit dit eigenlijk met verschillend soorten toeslagen? Laten we daar direct een kijkje naar nemen!

P.S. Wil jij weten hoeveel Nederlanders gemiddeld per maand sparen en of de lage spaarrente ons spaargedrag heeft veranderd? Lees dan dit artikel: 16 Gave Grafieken Over Het Spaargeld Van Nederlanders.

Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben Voor Huurtoeslag?

De hoeveelheid spaargeld die je mag hebben voor huurtoeslag is €30.360 (of €60.720 met fiscale partner). Het is daardoor precies gelijk aan de drempel die er gehanteerd wordt voor het belastingvrije vermogen.

Dit is een harde grens. Als je vermogen onder deze drempel valt dan heb je recht op huurtoeslag. Komt je spaargeld er ook maar een euro boven dan heb je er geen recht meer op.

Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben Voor Zorgtoeslag?

De regels voor zorgtoeslag zijn een stuk gunstiger. Zorgtoeslag vervalt namelijk pas als je eigen vermogen boven de heffingsvrije grens uitkomt (€30.360) en je daar ook nog eens €84.416 euro bij optelt.

Dat betekent dat als je meer dan €114.776 aan vermogen hebt je recht op zorgtoeslag vervalt. Als je een toeslagpartner hebt dan wordt dit nog iets verder naar boven bijgesteld: €143.415.

Hoeveel Spaargeld Voor Kinderopvangtoeslag En Kindgebonden budget??

Voor kinderopvangtoeslag geldt geen maximaal vermogen. Je het hier dus altijd recht op onafhankelijk van je hoeveelheid spaargeld.

Voor het kindgebonden budget zit dat weer net iets anders. Hier zit namelijk wel een maximum aan. Het maximum vermogen is gelijk aan de grens van de zorgtoeslag: €114.776 als je alleen bent, €143.415 met een toeslagpartner.

Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben In De Bijstand?

Hoeveel vermogen je mag hebben in de bijstand hangt af van je gezinssamenstelling. Als je alleenstaand bent zonder kinderen dan mag je maximaal €6120 aan vermogen hebben. Let goed op dat vermogen ook de waarde van je auto, caravan, boot en koopwoning betekent.

Als je gezin uit meerdere mensen bestaat (alleenstaand met kinderen, gehuwd zonder/met kinderen) dan mag je gezin maximaal €12.240 aan vermogen hebben.

Nog even over die koopwoning. De waarde van je koopwoning bereken je door de waarde van het huis te verminderen met het resterende hypotheekbedrag. Daarnaast rekent de Belastingdienst de eerste €51.600 aan vermogen niet mee.

Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben Met Een Uitkering?

Als je een WW, WIA, Wajong of Ziektewet uitkering krijgt dan geldt daarvoor dat je er altijd recht op hebt. Het maakt dus niet uit hoeveel vermogen je hebt opgebouwd.

Stefan Kleinekoort

HetGeldCollege is de blog waar ik schrijf over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recent Content