Hoeveel Spaargeld Moet Een Gezin Hebben?


Hoeveel spaargeld zou je als gezin nou eigenlijk moeten hebben? Dat hangt af van vele verschillende factoren. Een heel algemeen antwoord luidt volgens het Nibud als volgt.

Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben? Een gemiddeld gezin met twee kinderen, een koopwoning en een privéauto doet er goed aan om €17.100 – €19.400 aan spaargeld tot hun beschikking te hebben. Een gezin dat huurt en geen privéauto heeft komt weg met een bedrag van €6300 – €7.350.

Nu zijn er natuurlijk ontzettend veel verschillende factoren die deze gemiddelde bedragen beïnvloeden. Laten we daarom eerst kijken waar deze bedragen vandaan komen. Daarna kijken we wat in jou geval precies het beste bedrag is en hoeveel een Nederlands gezin gemiddeld spaart per maand.

P.S. Als jij nog op zoek bent naar ideeën om meer rente te verdienen op je spaargeld dan kan ik je dit artikel aanraden wat ik eerder schreef: 13 Goede Ideeën Om Meer Te Doen Met Je Spaargeld.

Verschillende Situaties

Hieronder zie je hoeveel spaargeld een gemiddeld gezin volgens het Nibud zou moeten hebben in verschillende situaties. Onder de tabel vind je een uitgebreidere uitleg.

SituatieEenverdiener á €3186 netto per maandTweeverdieners á €4532 netto per maand
Met koopwoning en privéauto á €8000€17100 – 18150€18350 – 19400
Met koopwoning maar zonder privéauto€8300 – €9350€9550 – 10600
Met huurwoning en privéauto á €8000€ 15.100€ 16.150
Met huurwoning maar zonder privéauto€ 6.300€ 7.350

Er zijn verschillende factoren die de hoogte van je spaargeld beïnvloeden. De 4 grootste factoren zijn echter:

  • Je woonsituatie (huur of koopwoning)
  • Hoeveel je verdient
  • Of je een privéauto hebt of niet
  • Hoeveel kinderen je hebt

Als je een koopwoning hebt moet je volgens het Nibud een stuk meer spaargeld hebben. Dat is natuurlijk logisch gezien het feit dat (onvoorziene) reparaties en verbouwingen voor jouw eigen rekening zijn.

Als je een privéauto hebt dan wordt er aangeraden de gehele vervangingswaarde van je auto tot je beschikking te hebben als buffer. Dat betekent dat als je een privéauto hebt ter waarde van €8000 je dat ten alle tijden op je rekening hebt staan. Ik ben uitgegaan van €8000 omdat het Nibud dat als richtlijn aangaf.

Verder is de hoogte van je inkomen belangrijk. In de tabel ben ik uitgegaan van twee situaties: eenverdieners en tweeverdieners. Daarnaast ga ik er vanuit dat we het hier hebben over veertigers, aangezien dit vaak de mensen zijn die een gezin hebben.

Als het om eenverdieners gaat ben ik uitgegaan van een bedrag van €3186 netto per maand, dat is wat een mannelijke veertiger fulltime verdient. Ik ben uitgegaan van het salaris van een man omdat vrouwen met kinderen simpelweg (nog) niet vaak fulltime werken (bron).

Als het om tweeverdieners gaat ben ik uitgegaan van een bedrag van €4532 per maand. Bij tweeverdieners werkt de man vaak fulltime en de vrouw verdient 62% van een fulltime inkomen (Bron: CBS, Financiële situatie een- en tweeverdieners).

Tot slot ben ik uitgegaan van een situatie met twee kinderen omdat een gemiddeld gezin 1,7 kind heeft (bron).

Hoeveel Spaargeld Heeft Een Gemiddeld Gezin?

Volgens het CBS heeft een meerpersoonshuishouden een gemiddeld bank/spaartegoed van €46.600 (bron). Het gemiddelde wil echter niet zeggen dat dit bedrag ook de norm is.

2,3 procent van de Nederlandse huishouden heeft namelijk een bank/spaartegoed van meer dan 1 miljoen euro. Deze huishoudens schroeven het gemiddelde bedrag aardig omhoog.

Daarnaast heeft 30% van de veertigers minder dan €3000 spaargeld op zijn rekening staan. Ik schreef hier al eens eerder over het spaargeld en vermogen van veertigers.

De mediaan ligt daarom ook een stuk lager met €18.000 spaargeld voor een meerpersoonshuishouden.

Wil jij meer en makkelijker sparen? Bekijk dan eens deze excelsheet waarin je maar liefst 7 spaardoelen simpel kunt bijhouden. Dat scheelt een hoop werk en zo bewaar je overzicht!

Hoeveel Vermogen Heeft Een Gemiddeld Gezin?

Laat het duidelijk zijn dat spaargeld en vermogen verschillende dingen zijn. Spaargeld is simpelweg het geld wat je vrij beschikbaar op je bank/spaarrekening hebt staan. Vermogen bereken je door de totale waarde van je schulden af te halen van de totale waarde van je bezittingen.

Het gemiddelde vermogen van Nederlandse meerpersoonshuishoudens is €203.700. Echter ligt de mediaan hier ook een stuk lager met €59.000 (bron).

Wel is het zo dat een groot gedeelte van dit vermogen ”vastzit” in de overwaarde van een woning of het opgebouwde pensioen. Dit geldt niet alleen voor huishoudens met lage inkomens en vermogens, maar ook voor een deel van de huishoudens met hoge inkomens. (bron)

Hoeveel Spaart Een Gezin Gemiddeld Per Maand?

Volgens het CBS sparen tweeverdieners met kinderen gemiddeld 20% van hun besteedbaar inkomen. Zij gingen hierbij uit van een gestandariseerd inkomen van €58.000 per jaar. Dat betekent dat zo’n gezin €11.600 per jaar spaart. Per maand komt dat uit op €966,67 per maand.

Eenverdieners met kinderen sparen daarnaast een stukje minder, gemiddeld 15% van hun inkomen. Voor eenverdieners is het CBS uitgegaan van een gestandariseerd inkomen van €45.000 wat betekent dat zij €6.750 per jaar sparen. Per maand is dat een bedrag van €562,50.

Hoeveel spaart een gezin gemiddeld

Waarvoor Moet Een Gezin Spaargeld Hebben?

Als eerste gaat grofweg 40% van je buffer naar je inventaris. We hebben het hier dan alleen over noodzakelijke meubelen en apparaten.

10% gaat naar het onderhoud van je huis en tuin zodat je in ieder geval in staat bent noodzakelijke reparaties te betalen.

Zo’n 4% van je buffer is bestemd voor onderhoud van je auto. 40% van je buffer gaat echter naar de vervanging van je auto mocht je deze total-loss rijden. Hoe duurder het is om je auto te vervangen, hoe groter dit aandeel wordt.

Tot slot stelt het Nibud in alle gevallen voor om minimaal €1000 klaar te hebben liggen voor onverwachte rekeningen. Dat komt neer op 5% van je buffer.

Hieronder zie je hoe het Nibud voorstelt dat een gezin zijn spaargeld verdeelt. Dit is een situatie van tweeverdieners met twee kinderen, een privéauto en een koopwoning.

Spaargeld Gezin Verdeling

Als je meer wilt weten over financiële buffers en hoeveel je maximaal als buffer aan spaargeld zou moeten hebben dan raad ik je aan deze blog te lezen die ik daar al eerder over schreef.

Gerelateerde Vragen

Hoeveel hypotheekschuld heeft een gemiddeld gezin? Volgens heeft CBS heeft een meerpersoonshuishouden gemiddeld €203.900 aan hypotheekschuld. Veertigers zitten hier iets boven het gemiddelde met €222.000, vijftigers hebben daarnaast al aardig afgelost en zitten op de €150.000 aan hypotheekschuld.

Hoeveel tweeverdieners zijn er in Nederland? Er zijn in Nederland 2,9 miljoen stellen waarvan tenminste één iemand een inkomen heeft door te werken. 2,3 miljoen van die stellen worden gerekend tot tweeverdieners. Er zijn 610.000 stellen die in de categorie eenverdiener vallen. (bron).

Hoeveel geven tweeverdieners gemiddeld uit? Tweeverdieners met kinderen geven gemiddeld €48.400 uit per jaar. Tweeverdieners zonder kinderen komen uit op €41.100 per jaar. (bron)

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts