Huishoudboekje Excel

De 9 Voordelen van Een Gratis Huishoudboekje Excel

Makkelijk overzicht

Huishoudboekje excel 2019

Financiën zijn vaak al onoverzichtelijk genoeg. Als je orde in de chaos wilt scheppen dan is een simpel huishoudboekje vaak ideaal. Op deze manier weet jij met een paar klikken hoe je er iedere maand voor staat.downloadknop


Interactief en visueel

Huishoudboekje excel voorbeeldHet huishoudboekje excel van HetGeldCollege.nl is niet alleen interactief. Het zorgt er met makkelijke diagrammen ook voor dat jij direct een mooi en visueel overzicht hebt over je inkomsten en uitgaven.


Inkomsten en uitgaven bijhouden

Overzicht uitgavenHet huishoudboekje excel bestaat uit 4 verschillende tabbladen. Het eerste tabblad geeft jou direct een mooi overzicht van jouw inkomsten en uitgaven.

Op het tweede, derde en vierde tabblad vul je in wat je die maand uitgeeft, wat er binnenkomt en wat je gaat sparen. De rest gebeurt automatisch.downloadknop


Wat is een huishoudboekje

Als jij je financiën op orde wil krijgen dan is een huishoudboekje excel een absolute must-have. Huishoudboekjes zijn namelijk super handig. Maar wat is een huishoudboekje eigenlijk?

Een huishoudboekje gebruik je om alle kosten die jij, of jou huishouden, maakt op een rijtje te zetten. Denk hierbij aan:

  • Boodschappen
  • Gas, water en licht
  • Kosten voor vervoer
  • Verzekeringen
  • Huur/hypotheekkosten
  • Spaargeld
  • Alle overige kosten

Veel mensen weten namelijk dat als zij geen plan maken, al hun inkomsten elke maand gewoon weer uitgegeven wordt. Op die manier loop je achter de feiten aan.

De 6 andere voordelen van een huishoudboekje

Je houdt zo namelijk nooit iets over. Ook kun je nergens voor sparen en als er iets gebeurt met je inkomen, dan heb je ook geen noodplan.

Niemand vind het leuk om geleefd te worden door zijn financiën. Een huishoudboekje zorgt ervoor dat jij grip houdt op jouw eigen inkomen. Daarnaast heeft een huishoudboekje excel ook nog andere voordelen.

downloadknop

Zorgt voor focus

Een huishoudboekje zorgt voor focus. Op deze manier zorg je ervoor dat je geen geld uitgeeft aan producten of diensten die niet bijdragen aan jouw financiële doelstellingen.

Dat is niet alleen heel nuttig. Het zal je op de langetermijn ook nog eens een stuk gelukkiger maken. Want laten we eerlijk zijn: je ziet je spaar- of beleggingsrekening liever vollopen dan compleet leeg zijn.

Maakt je bewust

Veel mensen hebben geen idee waar hun geld elke maand naartoe gaat. Lange tijd had ik hier zelf ook geen enkel idee van.

Helemaal als je vanuit je omgeving nooit geleerd hebt om te budgetteren dan kan het in het begin wat vreemd zijn om te doen.

Persoonlijk schrok ik nogal toen ik alle inkomsten en uitgaven had opgeschreven. Er ging veel meer uit dan dat ik in eerste instantie verwacht had!

Juist daarom is een huishoudboekje excel ideaal. Je wordt je bewust van je uitgavenpatroon en ineens begrijp je waar je geld elke maand naartoe gaat.

Je laat je geld voor jou werken

Normaal gesproken rennen mensen achter hun eigen geld aan. Het is niet zo gek dat de uitspraak “Aan het einde van mijn geld heb ik altijd nog een stukje maand over” tegenwoordig zo algemeen bekend is.

Dat is eigenlijk best vreemd als je bedenkt dat als je goed budgetteert, er eigenlijk weinig mis kan gaan. Op deze manier gaat geld namelijk niet tegen jou, maar voor jou werken.

Jij gaat jouw geld vertellen waar het elke maand naartoe moet gaan. Jij gaat van tevoren zeggen hoeveel de boodschappen kosten. Daar kom je dus niet pas bij de kassa achter.

Je creëert overzicht

Op deze manier kom je er ook achter wat de grootste geldvreters in jouw budget zijn. Misschien kom je er op deze manier achter dat die autoverzekering wel echt een stuk goedkoper kan!

Of wat dacht je van mobiele abbonementen, verzekeringen, die paar keer per week dat je koffie gaat drinken buiten de deur. Opeens weet jij precies hoeveel alles kost en welke posten het meest geld verbruiken.

Het voordeel daarvan is ook dat je kunt inschatten of je bepaalde dingen het geld echt wel waard vindt.

Zo kwamen mijn vriendin en ik erachter dat wij het heel erg leuk vinden om een keer per week koffie te drinken in de stad. Maar we kwamen er ook achter dat wij dit zo’n 3-4x per week deden. Dat kostte ons toch al gauw €100 per maand.

Het was aan ons de vraag of wij het dit geld wel waard vonden. Vaak dronken we namelijk gewoon een kopje koffie omdat we ons verveelden. We haalden er op die manier niet echt plezier uit.

We drinken gewoon nogsteeds koffie in de stad hoor, wees gerust! Maar de hoeveelheid is wel omlaag gegaan. Nu doen we het namelijk alleen maar als we er ook echt behoefte aan hebben.

downloadknop

Duidelijke communicatie

Dat is trouwens nog een van de belangrijke dingen van je inkomsten en uitgaven bijhouden: het zorgt voor duidelijke communicatie.

Budgetteren doe je namelijk vaak niet alleen. Misschien doe je het wel met je partner of huisgenoten. De kans is daarbij groot dat iedereen een eigen kijk heeft op hoe je met geld moet omgaan.

Misschien vindt de een wel dat geld moet rollen, terwijl de ander vindt dat zuinig zijn juist heel belangrijk is.

Wie juist is, dat ga ik hier niet bespreken. Wat ik je wel kan garanderen is dat een huishoudboekje excel een duidelijk overzicht geeft van je financiën.

Op deze manier zorg je er dus in ieder geval voor dat alle maandelijkse kosten gedekt worden. Want of je nu vindt dat geld moet rollen of niet, je wilt natuurlijk wel gewoon je vaste lasten kunnen betalen!

Als je geen begroting maakt is en blijft het een beetje gokken hoe je financiën ervoor staan. Door te budgetteren heb je hier geen discussie meer over, en kun je met zijn allen tot een gezamenlijke overeenkomst komen. Weg met de onderlinge irritaties!

Een vroege waarschuwing

Als laatste zorgt een huishoudboekje voor een vroege waarschuwing. Door maandelijks je inkomsten en uitgaven bij te houden begin je het te zien wanneer er financiële problemen gaan opduiken.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een auto hebt. Als je elke maand net rondkomt dan ben je daar door het huishoudboekje nu van bewust. Maar je weet ook dat diezelfde auto over 2 maanden naar de APK moet.

Dat is een kostenpost die je met je huidige uitgavenpatroon niet kunt bekostigen! Op deze manier geef je jezelf tijd hier overna te denken en erop te anticiperen.

Zo voorkom je dat als je auto ineens €300 aan reperaties heeft, jij de maand niet rond kunt komen. Zoals ze zeggen: meten is weten.

Gratis Huishoudboekje Excel

Het huishoudboekje van HetGeldCollege.nl is ideaal als je zoekt naar een simpele excelsheet welke je maandelijks kunt gebruiken. Geen ingewikkelde spreadsheets of moeilijke berekeningen.

Zelfs als je maar een klein beetje verstand hebt van excel kun je met deze gratis download al je maandelijkse inkomsten en uitgaven gaan bijhouden. Waar wacht je nog op!

downloadknop