Huurtoeslag Student: Heb Jij Daar Recht Op?


Huurtoeslag, het is iets wat je als student natuurlijk graag zou willen ontvangen. De hoge huurprijzen van kamers en studio’s zorgt er namelijk voor dat woningkosten voor studenten vaak gigantisch hoog zijn. Maar heb je als student eigenlijk wel recht op huurtoeslag?

De meeste studenten hebben geen recht op huurtoeslag. Dat komt doordat zij niet in een zelfstandige woonruimte wonen. Daarnaast ligt de huurprijs van zelfstandige woonruimtes voor studenten vaak te hoor voor huurtoeslag.

Hoewel de meeste studenten buiten de boot zullen vallen met hun aanvraag zijn er zeker situaties waarin studenten wel huurtoeslag kunnen ontvangen. Hieronder bespreken we de voorwaarden voor deze situatie. Daarnaast kijken we hoeveel huurtoeslag je dan kunt ontvangen en hoe je dit kunt aanvragen. Tot slot kijken we of huurtoeslag ook een optie is voor internationale studenten. Lees snel verder!

Lees ook: Gemiddelde Uitgaven Van Een Student Per Maand

Regels Huurtoeslag Voor Studenten

Als eerste even de regels voor huurtoeslag. Er zijn namelijk drie categorieën waarin je wat hokjes moet aanvinken. Deze categorieën zijn je leeftijd, je woonruimte en je woonsituatie. Hieronder de eisen die er gesteld worden.

Leeftijd

Als eerste factor is er de leeftijd. In Nederland kun je aanspraak maken vanaf je 18e levensjaar. Wel is het zo dat er tot je 22e andere eisen worden gesteld voordat je echt huurtoeslag krijgt. Die eisen zijn als volgt:

 • Je huur mag maximaal €432,51 zijn.
 • Jouw eigen inkomen is niet hoger dan €21.950 bruto per jaar.
 • Je hebt niet meer dan €21.330 aan vermogen in de vorm van spaargeld en beleggingen.

Als je ouder bent dan 23 jaar dan wordt de toegestane huur een stuk hoger. Dan mag je namelijk maximaal voor een bedrag van €737,14 huren en kom je alsnog in aanmerking voor huurtoeslag.

Zelfstandige Woonruimte

Een andere vereiste is dat je als student in een zelfstandige woonruimte woont. Een zelfstandige woonruimte heeft de volgende eigenschappen:

 • Jouw woonruimte heeft een eigen toegansdeur die je zowel binnen als buiten op slot kunt doen.
 • Je hebt in de woonruimte een eigen woon(slaap)kamer).
 • Je hebt een eigen keuken. Deze heeft een aanrecht, een aan- en afvoer voor water en er kan een kookstel worden aangesloten.
 • Je hebt een eigen toilet met waterspoeling.

Zoals je kunt zien komt de gemiddelde studentenkamer hiervoor niet in aanmerking. Mede omdat deze faciliteiten zoals keukens en toiletten vaak delen. Mocht je aan deze eisen willen voldoen dan zul je waarschijnlijk in een zelfstandige studio moeten zitten.

In sommige gevallen is het echter alsnog mogelijk om dan huurtoeslag te ontvangen. Daarvoor met jouw woning bij de Belastingdienst wel bekend staan als gesplitste woning (een woning waar meerdere zelfstandige personen wonen). Huurtoeslag vraag je in dit geval samen aan.

Daarvoor moet je alle inkomens van de mensen in het huishouden bij elkaar optellen. Als je dan nog voldoet aan alle overige eisen (inkomen niet hoger dan €21.950, huurt niet hoger dan €432,51 of €737,14 als iemand ouder is dan 23) dan kun je alsnog huurtoeslag ontvangen.

De huurtoeslag wordt in dat geval overgemaakt naar een persoon in het huishouden. Hij/zij is verantwoordelijk voor het verdelen van deze toeslag onder de andere bewoners.

Woonsituatie

Tot slot is je woonsituatie heel erg van belang. Als je nog bij je ouders woont dan kun jij zelf geen huurtoeslag aanvragen. Wel wordt jouw inkomen opgeteld bij het gezamenlijke inkomen van het huishouden. Dat kan betekenen dat je ouders minder huurtoeslag ontvangen.

Dan kan het ook nog zo zijn dat je hebt besloten met je vriend of vriendin samen te gaan wonen. In de meeste gevallen veranderd dit weinig aan de eisen die er gesteld worden aan de huurtoeslag. De meeste studenten zullen namelijk nog geen samenlevingscontract hebben. Dat betekent dat zij door de Belastingdienst gewoon gezien wordne als ”twee mensen die in dezelfde ruimte wonen”.

Dat betekent dat een van de twee huurtoeslag kan aanvragen als er aan bovenstaande eisen wordt voldaan. Dus als je jonger bent dan 23 jaar dan mag je, ook als je met zijn tweeën woont, een maximale huur hebben van €432,51 per maand. Dat bedrag wordt dus niet ineens het dubbele. Als een van de twee boven de 23 is dan stijgt dat bedrag dus naar €737,14.

Nu zul je waarschijnlijk terecht denken dat je als student onder de 23 jaar daardoor bijna nooit aanspraak kunt maken op huurtoeslag. €432,51 per maand voor een zelfstandige woonruimte is in de meeste steden natuurlijk verre van haalbaar. Dat klopt helemaal en daardoor ontvangen veel studenten inderdaad geen huurtoeslag.

Hoeveel Huurtoeslag Als Student?

Als student kun je maximaal €368 per maand huurtoeslag ontvangen als alleenstaande. Als je een stel bent dan komt dit bedrag op maximaal €321 per maand. Nederlanders krijgen gemiddeld €173 per maand aan huurtoeslag.

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op gegevens van de Belastingdienst en het CBS. Hoeveel jij precies krijgt hangt heel erg af van jouw persoonlijk inkomen en de hoogte van de huur die je betaald.

Hoeveel huurtoeslag je precies kunt ontvangen, dat kun je natuurlijk het beste berekenen op de website van de Belastingdienst. via deze rekenmachine kun je precies uitrekenen of jij recht hebt op huurtoeslag en hoeveel je dan wel niet zou moeten verdienen.

Hoe Kun Je Als Student Huurtoeslag Aanvragen?

Als je recht hebt op huurtoeslag dan vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe je dit nu kunt gaan aanvragen. Daarvoor moet je een aantal dingen weten én regelen. Als je dit allemaal het gedaan dan kun je via Mijn Toeslagen van de Belastingdienst een aanvraag invullen. Hieronder lees je wat je moet regelen en weten:

 • Je moet ingeschreven staan op het adres waar je huurtoeslag wilt ontvangen. Als je dit hebt gedaan wordt dat binnen 1-5 werkdagen verwerkt in Mijn Toeslagen. Pas dan kun je de aanvraag starten.
 • Weet hoeveel huur én servicekosten je betaalt. Deze informatie staat vaak in je huurcontract. Kun je de servicekosten niet achterhalen? Vraag dit dan aan je huurbaas. Onder servicekosten vallen deze 4 kosten:
  – De schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimtes
  – Energiekosten voor gemeenschappelijke ruimtes
  – Huismeesterkosten
  – Kosten voor dienst- en recreatieruimtes.
 • Weet hoeveel je het afgelopen jaar hebt verdiend. Als je de aanvraag met een toeslagpartner doet moet die deze gegevens ook invullen.
 • Check of je BerichtenBox op MijnOverheid is geactiveerd. Hier ontvang je namelijk de berichtgeving over je huurtoeslag aanvraag.

Als je dit allemaal geregeld hebt en je de juiste informatie bij de hand hebt dan wordt het tijd om je aanvraag in te vullen. Dit doe je door hier in te loggen op Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. In het overzicht kun je vervolgens naast ”Huurtoeslag” op “Aanvragen” klikken. Op die manier vul je alle informatie in en wordt je aanvraag geregeld. Vervolgens duurt het maximaal 5 weken voordat je in je BerichtenBox een bericht krijgt over je aanvraag.

Huurtoeslag Internationale Student

Internationale studenten kunnen huurtoeslag ontvangen. Daarvoor moeten zij wel de nationaliteit hebben van een ander EU-land, Zwitserland, Noorwegen, Ijsland of Liechtenstein. In sommige gevallen komen internationale studenten van buiten de EU ook in aanmerking voor huurtoeslag.

Zo kan een internationale studenten van buiten de EU bijvoorbeeld huurtoeslag krijgen als deze tijdelijk gemeubileerde woonruimte huurt via de onderwijsinstelling. Echter is het wel zo dat er andere regels gelden voor internationale studenten uit verschillende landen. Om precies te weten waar iemand recht op heeft kun je het beste met de Belastingtelefoon bellen. Dat is 0800-0543 voor Nederlanders en +31 55 538 53 85 voor buitenlandse studenten.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts