Ik Wil Stoppen Met Werken, Waar Heb Ik Recht Op?


Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen stoppen met werken. Echter, het is niet altijd duidelijk waar je dan eigenlijk allemaal recht op hebt. In deze blog het complete antwoord!

Ik wil stoppen met werken, waar heb ik recht op? Als je zelf ontslag neemt bij een werkgever dan heb je geen recht op WW. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet heb je wel recht op een bijstandsuitkering. Als je 62 jaar of ouder bent dan kun je aanspraak maken op vervroegd pensioen.

Nu je dit weet gaan we hieronder naar drie verschillende situaties kijken. Als eerste kijken we naar waar je recht op hebt als je 62 jaar of jonger bent. Daarna naar 62 – 67 jaar en tot slot mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt.

In alle drie de situaties kijken we hoe je jouw inkomen kunt aanvullen en op welke toeslagen je recht hebt. Tot slot kijken we ook hoe je door vooruit te plannen ervoor kunt zorgen dat je financieel gezond vroeger met pensioen kunt gaat. Lees snel verder!

Wil jij zelf honderden euro’s per maand meer pensioen opbouwen?
Begin dan met extra pensioen opbouwen via Brand New Day!
Klik hier om te kijken wat zij voor jou kunnen doen

Situatie 1: Je Bent Jonger Dan 62 Jaar

Laten we als eerste even kijken waar je wel en niet recht op hebt als je ontslag neemt voordat je jouw pensioenleeftijd hebt bereikt. Verder ben je ook niet tussen de 62-67 jaar (dan kun je namelijk met vervroegd pensioen en daar kijken we zo naar).

Werkloosheidswet

Laten we zeggen dat je zo’n jaar of 55 bent en geen zin meer hebt in je huidige werk. Dit betekent dat je jouw huidige werk zal moeten opzeggen. Je neemt ontslag. Als je zelf ontslag neemt dan vervalt je recht op WW (werkloosheidswet). In dit geval is het enige waar je recht op hebt een bijstandsuitkering. Wel moet je dan aan de volgende voorwaarden voldoen (bron):

 • 18 jaar of ouder
 • Wonend in Nederland
 • Niet genoeg geld om in levensonderhoud te voorzien
 • Geen beroep op andere uitkering
 • Maximaal vermogen van
  – Gezamenlijk huishouden: €12.450
  – Alleenstaande ouder: €12.450
  – Alleenstaande: €6.225

Als je om wat voor reden dan ook wel wordt ontslagen door je werkgever dan heb je wel recht op een WW. In de eerste twee maanden ontvang je dan 75% van het loon wat je in de 12 maanden daarvoor hebt verdient. Na deze twee maanden zakt de uitkering naar 70% van dit laatstverdiende loon. Hoe lang je WW duurt kun je hier berekenen bij het UWV.

Toeslagen

Nu kijken we ook nog even op welke toeslagen je recht hebt. In dit geval ga ik het specifiek hebben over de huur- en zorgtoeslag omdat het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag waarschijnlijk niet meer van toepassing zijn.

Als we kijken naar de huurtoeslag dan zien we dat per 1 januari 2020 de inkomensgrens is vervallen. Dat betekent dat je recht hebt op huurtoeslag hoe hoog je inkomen ook is. Wel mag je huur niet hoger zijn dan €737,14 per maand. Verder mag je vermogen ook niet te hoog zijn. Alleenstaande mogen maximaal €30.846 hebben, voor partners geldt het dubbele.

Aan zorgtoeslag zit wel een maximaal inkomen. Je mag namelijk niet meer verdienen dan €30.481 bruto per jaar. Als je een toeslagpartner hebt dan mag jullie gecombineerde inkomen niet hoger zijn dan €38.945 per jaar. Verder mag je vermogen niet hoger zijn dan €116.613 of €147.459 met een toeslagpartner.

Als je trouwens wilt weten hoe je jouw inkomen in je pensioen kunt aanvullen dan heb ik daar onderaan dit artikel nog wat handige tips over geschreven! Zo zorg je er namelijk voor dat je geen pensioengat hebt.

Situatie 2: Je Bent Tussen De 62 Jaar En De Pensioenleeftijd

Als je tussen de 62 jaar en je pensioenleeftijd bent dan kun je ook besluiten gedeeltelijk of volledig te stoppen met werken. Als dit het geval is dan kan ik je zeker aanraden dit artikel te lezen wat ik eerder schreef. Daarin bespreek ik alles wat je moet weten in deze situatie: Met 62 Jaar Stoppen Met Werken. Hieronder een samenvatting van waar je recht op hebt!

Volledig Stoppen Met Werken

De eerste optie die je hebt is om volledig te stoppen met werken. Als je 5 jaar voor je pensioenleeftijd zit dan is dit een mogelijkheid. Wel zitten hier voor- en nadelen aan.

Een voordeel is dat je pensioen vroegtijdig wordt uitgekeerd en dat je daar dus gebruik van kunt maken. Wel wordt je voor elk jaar dat je eerder stopt met werken dan je pensioenleeftijd, 6% gekort. Dus als je op je 67e pas volledig met pensioen kunt en je stopt op je 63e dan wordt je 24% gekort op je pensioenuitkering. Deze korting duurt de rest van je leven.

Hoe weet je dan hoeveel je krijgt? Als eerste ga je naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je hoeveel pensioen je per jaar krijgt van de pensioenfondsen waar jij pensioen hebt opgebouwd. Deze bedragen tel je bij elkaar op en daar haal je de korting vanaf.

Dus als je bijvoorbeeld €20.000 bruto pensioen per jaar hebt opgebouwd en je stopt 4 jaar eerder met werken dan wordt je 24% gekort. In totaal krijg je dus maar €15.200 bruto per jaar.

Deeltijdpensioen

Een andere optie die je hebt is om niet volledig maar gedeeltelijk met pensioen te gaan. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je jouw pensioen voor 50% wilt laten uitkeren. Dat betekent dat je de helft van je normale uren wilt blijven doorwerken.

In dit geval geldt de korting alleen op het gedeelte van je pensioen wat je wilt laten uitkeren. Laten we die €20.000 bruto per jaar weer even als voorbeeld nemen. Nu wil je hier maar de helft van laten uitkeren, dus €10.000 bruto per jaar. Als je weer 4 jaar eerder wilt stoppen met werken dan krijg je dus geen €10.000 maar €7.600 bruto per jaar.

Als je uiteindelijk je pensioenleeftijd bereikt dan ontvang je dus een pensioen van €10.000 (het gedeelte wat je nog niet hebt opgenomen) + €7.600 (het gedeelte wat je al hebt opgenomen) = €17.600 bruto per jaar.

Toeslagen

Nu kun je jezelf natuurlijk nog afvragen hoe het zit met toeslagen. Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel. Dat is namelijk dat in deze situatie dezelfde toeslagen gelden als voor ieder ander. De voorwaarden daarvoor hebben we hierboven al beschreven en daar veranderd dus niets aan.

Situatie 3: Je Hebt De Pensioenleeftijd Bereikt

Tot slot zijn er nog de mensen die hun pensioenleeftijd hebben bereikt. In dit geval is de situatie eigenlijk heel erg makkelijk. Dat is namelijk dat je recht hebt op je volledige pensioenuitkering. Deze kun je vinden op mijnpensioenoverzicht.nl.

Daarnaast is er de kans dat je recht hebt op huurtoeslag en zorgtoeslag. Zoals eerder gezegd hebben de voorwaarden hiervoor al in de eerste situatie beschreven.

Verder heb je natuurlijk recht op je opgebouwde AOW. Hoeveel dat precies hangt af van verschillende factoren. Als je er vanuit gaat dat je heffingskorting laat toepassen op je AOW dan krijg je als alleenstaande een bedrag van €1.187,43 netto per maand. Als je getrouwd bent dan is dit een bedrag van €812,71 netto per maand (per persoon).

Als je de pensioenleeftijd hebt bereikt dan is je inkomen dus een optelsom van je AOW + je aanvullende pensioen + eventuele toeslagen. Daarnaast kun je natuurlijk zelf ook vermogen hebben wat geld oplevert.

Zelf Extra Pensioen Opbouwen

Als je eerder wilt stoppen met werken én je hebt nog een aantal jaren voordat je dit doel wilt bereiken dan is het verstandig om vooruit te plannen. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je 38 bent en op je 55e wil stoppen met werken. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je niet op een houtje hoeft te bijten? Hieronder een paar tips!

Jaarruimte

Het eerste wat héél slim is om te doen is om gebruik te maken van je jaarruimte. Dit betekent dus eigenlijk dat je meer gaat sparen voor je pensioen zodat je op je pensioenleeftijd niet ineens een heel groot pensioengat hebt.

Jaarruimte is het verschil tussen wat je jaarlijks mag sparen voor je pensioen en wat je daadwerkelijk hebt gespaard. Bijna iedereen in Nederland heeft jaarruimte en mag dus belastingvrij (dat lees je goed) geld opzij zetten voor zijn pensioen. Benieuwd hoeveel jaarruimte jij hebt? Gebruik dan deze handige rekenmachine van Brand New Day.

Omdat je bijvoorbeeld op je 55e wilt stoppen betekent dat ook dat je een jaar of 12/13 geen pensioen opbouwt. Door nu al zelf extra voor je pensioen te sparen zorg je ervoor dat je dit gat zelf aanvult zodat je jezelf in ieder geval geen zorgen hoeft te maken als je de pensioenleeftijd daadwerkelijk hebt bereikt.

Open Een Pensioenrekening

Als je erachter komt dat je inderdaad gebruik kunt maken van je jaarruimte dan is het verstandig hiervoor een particuliere pensioenrekening te openen. Hier kun je jouw geld belastingvrij op stallen totdat je de pensioenleeftijd hebt bereikt.

Er zijn veel verschillende aanbieders van pensioenrekeningen. Toch ben ik zelf een groot fan van Brand New Day (ik bouw hier namelijk zelf ook mijn pensioen op). Zij zijn namelijk een prijsvechter in de markt. Dat betekent dat er lage tarieven worden gerekend en geen verborgen kosten. Die kunnen in de loop van de jaren namelijk heel veel pensioen van je laten verdampen.

Verder hebben ze in mijn ervaring ook een hele goede klantenservice die mij al een paar keer uitleg heeft gegeven als ik met vragen zat. Wil je dus zelf een rekening openen dan zou ik zeker even op de website van Brand New Day kijken om te zien wat zij voor je kunnen betekenen.

  Stefan Kleinekoort

  Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

  Recente posts