Is beleggen Haram?


Misschien heb je wel eens gehoord dat het betalen en krijgen van rente haram is. Is beleggen dan ook haram? Waarom wel of waarom niet? Lees snel verder om het antwoord te krijgen op deze vragen.

Beleggen is in principe niet haram. In bepaalde situaties kan het wel haram zijn. Zo mag er niet worden belegd in bedrijven die activiteiten uitvoeren, die in strijd zijn met de islam. Hierbij kan je denken aan een varkenshouderij. Daarnaast mag er geen rente worden betaald of verkregen tijdens het beleggen.

Hoe kan je haram beleggen en wat is haram precies? In dit artikel krijg je het antwoord op deze vragen. Daarnaast lees je over de verschillen tussen diverse manieren beleggen.

Wat is haram?

Haram is een Arabisch woord. Het betekent letterlijk ‘verboden’. Het woord haram wordt gebruikt als iets in strijd is met de voorschriften van de islam. Het woord wordt ook wel vertaald naar ‘onrein’. Er bestaat bijvoorbeeld haram voedsel, zoals varkensvlees. Het tegenovergestelde van haram is halal, oftewel rein. In de Koran is opgenomen wat allemaal haram is. Dit is het heilige boek van de islam.

Dit boek is al eeuwenoud en oorspronkelijk geschreven in Arabisch. Dit is vervolgens vertaald in andere talen. Sommige onderdelen in het boek kunnen anders worden geïnterpreteerd. Dit komt niet alleen door het vertalen van het boek, maar ook de ouderwetse manieren van schrijven. Daarnaast bestaat het uit veel verzen. Dit is een van de redenen waarom de manieren hoe moslims hun geloof belijden kunnen verschillen.

Als iemand iets harams doet wordt diegene bestraft en het telt als slechte daad voor Allah. Als iemand niets harams uitvoert zal dit worden beloond en geteld als goede daad. Hieronder vind je een aantal zaken die haram zijn.

 • Doden
 • Liegen
 • Stelen
 • Het gebruik van producten met een vergiftigende werking op de mens, zoals tabak, alcohol en drugs.
 • Gokken
 • Homoseksuele handelingen

Wat is beleggen?

Met beleggen investeer je geld met als doel dat het geld meer waard wordt. Je kunt beleggen in verschillende dingen. Zo kan je onder andere beleggen in beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. Hieronder zijn deze soorten beleggen uitgelegd.

Beleggingsfondsen
In een beleggingsfonds wordt het geld van verschillende beleggers samengevoegd. Fondsmanagers beleggen en beheren het geld. Zij bepalen of het geld wordt belegd in aandelen, obligaties en/of onroerend goed. Dit is vaak een minder risicovolle manier van beleggen, omdat er meestal wordt belegd in verschillende bedrijven en sectoren. Hierdoor zijn de win- en verlieskansen verspreid.

Aandelen
Als je belegt met aandelen investeer je geld in een bedrijf. In ruil voor je investering wordt je deels eigenaar van het bedrijf, oftewel aandeelhouder. Als het goed met het bedrijf gaat stijgen je aandelen in waarde. In slechtere tijden voor het bedrijf, dalen je aandelen in waarde. Je moet hiervoor goed kunnen inschatten of je aandeel in waarde gaat stijgen of dalen om er geld mee te verdienen.

Daarnaast ontvang je van sommige ondernemingen dividend. Dit is een deel van de winst van de onderneming. Het is een beloning voor het risico dat je hebt genomen. Als het bedrijf geen winst maakt ontvang je ook geen dividend.

Obligaties
Als je in een obligatie belegd leent een bedrijf (bedrijfsobligatie) of overheden (staatsobligaties) geld van jou. In ruil voor de obligaties ontvang je rente. Je loopt bij obligaties wel een risico, namelijk het risico dat de overheid of het bedrijf de jaarlijkse rentebetaling niet kan betalen. De prijs van de obligatie kan ook lager worden op de beurs dan het bedrag waarvoor je de obligatie hebt betaald. Het is dan alleen mogelijk om je obligatie met verlies te verkopen.

Je kunt ook in fysieke producten beleggen, zoals goud, oldtimers of vastgoed. Dit kan je kopen van een bedrijf of particulier.

Waarom zou beleggen haram zijn?

Beleggen kan vergeleken worden met gokken. Het kan echter niet een op een worden overgenomen. Hierdoor kan er niet een duidelijke uitspraak worden gedaan over dat beleggen wel of niet haram is. Een andere reden dat beleggen haram kan zijn is als er rente wordt ontvangen of betaald over het geld. Zoals je eerder hebt gelezen is namelijk rente vragen over geldleningen haram.

Er zijn echter nog veel meer zaken om rekening mee te houden als je haram wilt beleggen. Zo mag je alleen beleggen in een bedrijf dat halal handelt. Ook wordt het afgeraden (mekruh) om te beleggen in bedrijven die bezit worden door joden of christenen, maar het is niet verboden.

Waarop moet je letten om haram te beleggen?

Als je haram wilt beleggen mag je geen rente ontvangen of betalen. Hierdoor is het beleggen in obligaties geen optie, omdat je hierdoor alleen geld verdient door de rente dat een bedrijf of overheid aan je moet betalen. Hieronder lees je nog meer zaken waar je rekening mee moet houden.

 • Je mag alleen beleggen in een bedrijf dat halal handelt. Beleggen in een bedrijf dat handelt in varkensvlees, drugs of alcohol mag bijvoorbeeld niet.
 • Je mag niet beleggen in een bedrijf dat wel halal producten produceert, maar zich bezighoudt met haram zaken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet mag beleggen in een bedrijf dat gokt. Door te beleggen in dit bedrijf help het bedrijf met het uitvoeren van een zonde. Dit is volgens de Koran verboden.
 • Je mag niet beleggen in een bedrijf dat werkt met rente, zoals een woekeraar of banken.
 • Als je een aandeel koopt moet het duidelijk zijn wat de relatieve waarde is.
 • Je mag geen aandelen kopen bij een bedrijf, die producten produceert en met rente verkoopt en winst maakt en vervolgens deze rente vermengt met de rest van het bedrijf.

Hoe kan je makkelijk islamitisch beleggen?

Je kunt zelf alles uitzoeken om haram te beleggen, maar het kan ook makkelijker. Hieronder lees je een aantal manieren om makkelijker islamitisch te beleggen.

 • Een broker kiezen die gericht is op islamitisch beleggen. Een broker is een ander woord voor effectenmakelaar. Dit is een onafhankelijk bedrijf of persoon die voor een andere partij de financiële transacties regelt.
 • Een speciaal account voor islamitisch beleggen gebruiken
 • Gebruikmaken van islamitisch bankieren. Er is een speciale commissie die toezicht houdt op islamitische banken. Ze controleren of alles halal wordt uitgevoerd bij de bank. Zo mogen deze soorten banken geen rente vragen of geven over je geld.

Samenvatting

Haram betekent dat iets in tegenstrijd is met de voorschriften van de islam. Als je haram wilt beleggen is dit mogelijk, omdat beleggen in principe niet haram is. Wel kan het haram zijn in bepaalde situaties.

Zo is het hebben van obligaties al per definitie haram, omdat je met deze manier beleggen geld verdient door het verkrijgen van rente. Het is verboden volgens de islam om rente op geld te ontvangen.

Beleggen in aandelen of beleggingsfondsen is niet haram. Wel moet je opletten dat het bedrijf waar je in investeert niet in haram producten handelt of haram handelt. Als het bedrijf bijvoorbeeld handelt in haram producten mag je niet in hen beleggen. Als dit wel het geval is, is het beleggen wel haram.

Als je belegt in goederen kan het ook haram zijn als je iets koopt van iemand die dingen doet die haram zijn. Dit is echter lastiger te controleren bij een particulier dan bij een bedrijf.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts