Is Flatex Betrouwbaar?


Flatex, de naam van deze Duitse broker wordt in Nederland steeds bekender. Toch vragen veel mensen zich af of dit bedrijf eigenlijk wel betrouwbaar is. Dat is natuurlijk een compleet logische vraag, helemaal als je jouw spaargeld via hun platform wil beleggen. Laten we eens kijken!

Is Flatex betrouwbaar? Ja, Flatex is betrouwbaar. Flatex is de grootste Duitse broker. Je banktegoed is tot €100.000 gegarandeerd door het Duits depositogarantiestelsel. Daarnaast is Flatex eigenaar van het Nederlandse DeGiro.

Nu je een snel antwoord hebt gekregen wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we kijken naar de factoren die Flatex betrouwbaar maken. Daarna kijken we naar het verdienmodel van Flatex én zetten we daar ook wat kritische kanttekeningen bij. Tot slot kijken we naar hoe goed het platform eigenlijk werkt voor jou als belegger. Lees snel verder!

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Alle informatie op deze website is naar mijn beste weten opgeschreven. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële beslissingen die je maakt.

Waarom Is Flatex Betrouwbaar?

Om de betrouwbaarheid van Flatex te bepalen heb ik drie verschillende punten op een rijtje gezet. Hieronder lees je wat er met jouw geld gebeurd in het geval van een faillissement van Flatex én hoe groot (en betrouwbaar) Flatex in Europa eigenlijk is.

Depositogarantiestelsel

Als eerste is het geld wat je op je banktegoed hebt staan bij Flatex beschermt tegen een eventueel faillissement van Flatex zelf. Met andere woorden: Als Flatex failliet zou gaan dan krijg je jouw geld terug van de overheid. Houdt er wel rekening mee dat dit geldt voor een bedrag tot maximaal €100.000.

Heb je meer dan een ton op je betaalrekening staan? Dan zou het kunnen zijn dat je het bedrag wat hier bovenuit komt kwijt bent. Dit geldt niet alleen voor Flatex maar ook voor elke andere broker of bank die je in Nederland kan gebruiken.

Ten slotte is het goed om te weten dat Flatex een Duitse bank/broker is. Daarom hebben we het hier niet over het Nederlandse maar over het Duitse depositogarantiestelsel. Dat systeem werkt in principe precies hetzelfde als het Nederlandse.

Echter, mocht je inderdaad je geld kwijtraken dan draait de Duitse overheid hier dus voor op. Als de bank inderdaad niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen dat wordt het geld binnen 7 werkdagen teruggestort op je normale bankrekening.

Een Van De Grootste Brokers Van Duitsland

Naast het feit dat je geld beschermt wordt door het Duitse depositogarantiestelsel is het ook goed om te weten dat Flatex zeker niet een nieuwe broker is. Zo heeft Flatex ondertussen al 300.000 klanten in Duitsland en Oostenrijk. Daar voert het bedrijf elk jaar al voor ruim €150 miljard aan transacties uit!

De naam Flatex mag in Nederland dan een redelijk nieuwe naam zijn, in de Duits sprekende landen heeft het bedrijf al jaren voet aan de grond. Het voordeel daarvan is het feit dat ze dus al een infrastructuur en een platform hebben staan wat bewezen werkt. Hetzelfde geldt voor alle andere aspecten zoals de klantenservice (die is trouwens volledig Nederlands).

Eigenaar Van DeGiro

De naam Flatex is misschien een beetje nieuw voor je maar als je een beetje bekend bent met beleggen in Nederland dan ken je de naam DeGiro vast en zeker wel. Deze Nederlandse broker bestaat al sinds 2008 en heeft door de jaren heen bewezen een betrouwbare partij te zijn voor beleggers in ons land.

Maar wist je ook dat DeGiro in december 2019 is overgenomen door Flatex? Het Duitse bedrijf heeft een bedrag neergeteld van maar liefst €250 miljoen om eigenaar te worden van DeGiro. Door het overnemen van DeGiro heeft Flatex er 500.000 klanten bij gekregen (totaal: 800.000). Dat maakt Flatex de grootste onafhankelijke broker van Europa.

Zelf ook een account aanmaken om te beleggen via Flatex? Via de website van Flatex kun je direct een account aanmaken.

Waarom Is Flatex Gratis?

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt legt Flatex heel erg de nadruk op het feit dat je via hun website gratis kunt handelen. Waarom zou Flatex dat eigenlijk doen?

De reden daarvoor is simpel. Een van de grootste ”problemen” waar je als belegger tegenaan loopt zijn de hoge kosten die er gerekend worden voor het kopen en verkopen van waardepapieren.

Als je je geld beheerd laat beleggen dan ben je al snel 1-2% van je rendement per jaar kwijt. Besluit je jouw geld via een bank te beleggen dan rekent deze vaak nog hele hoge aankoopkosten.

Nu is het wel zo dat DeGiro hier al eerder een oplossing voor had bedacht. Via de Kernselectie van DeGiro is het namelijk mogelijk om 1x per maand gratis aandelen te kopen zonder transactiekosten. Tot zover was ”gratis” handelen in Nederland dus mogelijk.

Flatex heeft dit nog een stapje verder gebracht. Bij Flatex betaal je echt geen enkele vorm van beheer- of aankoopkosten. Handelen is dus echt gratis. Doordat ze hier zo ontzettend uniek mee zijn krijgen ze hierdoor ook de nodige (terechte) aandacht.

Dat is ook precies de reden waarom beleggen via Flatex in Nederland gratis is: zo krijgen ze veel media aandacht en kan het bedrijf snel voet aan de grond krijgen. Het grappige is namelijk dat klanten in andere EU-landen wél gewoon transactiekosten betalen. Dat komt omdat de Duitse broker daar al het grootste is.

Wat Is Het Verdienmodel Van Flatex?

Oké, handelen via Flatex is dus gratis. Dat zorgt er echter wel voor dat je jezelf waarschijnlijk nog steeds afvraagt: “Maar wat is dan het verdienmodel van Flatex?”. Niet zo gek ook, helemaal als het gaat om beleggen is het goed om te kijken of je als particulier niet in een verkooptruc trapt.

Het verdienmodel van Flatex is niet zo duidelijk als het verdienmodel van andere Nederlandse brokers. Toch kan ik je wel vertellen hoe Flatex zijn geld verdient:

  • Ze krijgen provisie van aanbieders van beleggingsfonden
  • Ze krijgen vergoedingen voor het doorsturen van transacties naar zogenaamde ”market makers”

Laten we deze twee verdienmodellen even onder de loep nemen zodat je weet hoe dit in elkaar steekt. Op deze manier kunnen we er namelijk pas echt achter komen of Flatex betrouwbaar is of niet.

Verdienen Via Provisie

Zoals ik net al zei krijgt Flatex vergoedingen van bedrijven die beleggingsfondsen aanbieden. Heel simpel gezegd zit dat als volgt: Flatex biedt zelf geen beleggingsfonden aan, dat wordt gedaan door andere bedrijven. Elke keer dat een belegger (jij dus) een beleggingsfonds aanschaft ontvangt het bedrijf hiervoor geld. Om ervoor te zorgen Flatex hun beleggingsfond aanbiedt betalen deze bedrijven dus geld aan Flatex.

In Nederland noemen we dit een provisieregeling. Je kunt je voorstellen dat dit een belangenverstrengeling kan opleveren. Immers, Flatex verdient geld door het aanbieden van complexe financiële producent. Die producten hoeven niet zozeer direct goed te zijn voor jou als belegger.

Zo’n provisieregeling is in Nederland al enkele jaren verboden. Dat is gedaan om ervoor te zorgen dat Nederlandse spaarders en beleggers beschermt zijn tegen slecht financieel advies.

Echter, Flatex valt onder het toezicht van de Duitse autoriteiten en niet onder het toezicht van de Nederlandse AFM. Daarom is dit verdienmodel voor hun wel toegestaan, ze handelen namelijk onder een Europese vergunning en niet onder een Nederlandse.

Betekent dit dat je als belegger bij Flatex direct bang moet worden? Zeker niet. Wel is het verstandig om goed je eigen onderzoek te doen met betrekking tot welke fondsen en aandelen je kiest.

Vergoedingen Voor Transacties

Een andere manier waarop Flatex geld verdient is door transacties die beleggers doen ”door te verkopen” aan bedrijven die de order vervolgens uitvoeren. Dat klink misschien wat vaag dus laat mij dat even uitleggen.

Laten we als voorbeeld even zeggen dat je Nederlandse aandelen wilt kopen. Normaal worden die transacties verwerkt door Euronext (een Europese beursmaatschappij). In het geval van Flatex wordt deze transactie echter verwerkt via Tradegate.

Dat is normaal gesproken niet de meest logische keuze. Maar waarom heeft Flatex besloten de transacties uit te laten voeren door Tradegate? Omdat Tradegate Flatex betaald voor elke order die Flatex door stuurt.

Het feit dat Tradegate Flatex betaald voor de transactie betekend dus dat er verdient wordt aan de transactie. Maar hoe verdient Tradegate dan aan de transactie? Dat gebeurd door middel van de zogenaamde ”spread”.

Heel simpel gezegd is de spread het verschil tussen de koop- en de verkoopprijs van een aandeel. Stel je bijvoorbeeld voor dat een aandeel op het moment een waarde heeft van €15. Tradegate rekent dan bijvoorbeeld een koopprijs van €15,10 en een verkoopprijs van €14,80. Het verschil noemen we de spread en dat is dus winst voor de broker.

Nu is het zo dat elke broker op deze manier geld verdient. Echter, doordat Flatex zijn transacties laat uitvoeren door Tradegate (in plaats van Euronext) is het de vraag of jij als belegger wel altijd de scherpste koop- en verkoopprijzen krijgt.

Zoals het er nu uitziet zijn de koop- en verkoopprijzen van Flatex ten opzichte van andere brokers hetzelfde. Er is dus niet direct reden voor paniek, maar het is wel goed om te weten dat Flatex op deze manier zijn geld verdient.

Hoe Werkt Flatex Voor Jou Als Belegger?

Nu je weet of Flatex betrouwbaar is of niet én je op de hoogte bent van hun verdienmodel is het ook verstandig om te kijken hoe het platform voor jou als belegger werkt. Immers, het is wel handig om te weten hoe het platform in elkaar steekt als je daadwerkelijk je zuurverdiende spaargeld daar gaat beleggen.

Klantenservice

Flatex is misschien wel een Duitse broker, gelukkig is hun klantenservice dat niet. Deze is volledig in het Nederlands te bereiken wat de communicatie natuurlijk wel zo makkelijk maakt. Zodra je een account hebt geopend staan zij voor je klaar om je te helpen met het opzetten van je beleggingsaccount.

De bereikbaarheid van dit team is daarentegen ook goed te noemen. Ze zijn van maandag tot vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:00 – 20:00 (+31 20 – 262 86 70). Mocht je het toch liever schriftelijk afhandelen dan kun je ze ook mailen via het contactformulier op hun website.

Geld Storten En Uitbetalen

Als je geld naar Flatex wil overmaken dan kun je dat op één manier doen: via een bankoverschrijving. Flatex is zelf een bank wat betekend dat je een Duitse bankrekening van hun krijgt om je geld naar over te maken.

Geld op een andere manier overmaken (zoals iDeal of PayPal) is daardoor niet mogelijk. Persoonlijk vind ik dit nog een nadeel aangezien DeGiro dit wel aanbiedt. Daarnaast duren bankoverschrijvingen natuurlijk langer dan betalen via iDeal of Paypal.

Een voordeel is wel dat deze bankoverschrijving je geen geld kost, ook dit is bij Flatex gratis. Daarnaast wordt er ook geen minimumbedrag gehanteerd dat je minimaal moet overmaken, ook dat is goed geregeld.

Zie je beleggen via FlatEx wel zitten? Klik dan hier om direct een gratis Flatex account aan te maken.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts