Is het oversluiten van een hypotheek interessant?


Dit is een gesponsord artikel

De huidige rentes zijn laag. Dat betekent dat het voor sommige mensen interessant kan zijn om te bekijken of het voordelig is om een lopende hypotheek over te sluiten.

De huizenprijzen zijn afgelopen jaren alleen maar gestegen, waarbij de prijzen het afgelopen jaar harder stegen dan ooit tevoren. Dat zorgt ervoor dat veel mensen overwaarde hebben en wellicht een deel overwaarde willen verzilveren. Oversluiten kan echter ook wanneer je nog hoge hypotheekrentes hebt omdat je je hypotheek jaren geleden vast hebt gezet.

Het oversluiten van je hypotheek om je hypotheekrente te verlagen klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar het is dan wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

Geld terugverdienen

Het kan best lastig zijn om zelf te berekenen of een hypotheek oversluiten een slimme keuze is. Door een lagere rente kan het maandelijks te betalen bedrag ook lager uitpakken.

In de huidige woningmarkt is er vaak ook sprake van van overwaarde. Op het moment dat je het hypotheekbedrag wilt verhogen, is het nuttig om naar andere hypotheekopties te kijken. Laat je niet direct tegenhouden door incidentele kosten bij het oversluiten, maar maak een complete berekening inclusief de voordelen en nadelen. Soms kost het in eerste instantie geld, maar verdien je dat geld later weer terug door de voordeliger hypotheekvoorwaarden.

Wel of niet hypotheek oversluiten?

Er zijn dus specifieke momenten waarop het nuttig is om oversluiten te overwegen, maar er zijn ook momenten waarop je het beter niet kunt doen. Zorg oversluiten bijvoorbeeld voor een hoge boeterente, die je niet terugverdient met de nieuwe hypotheek? Dan kun je beter nog even blijven zitten waar je zit. Verder is het aan te raden om nog even af te wachten wanneer de rentevaste periode bijna afloopt. Na afloop van die periode kun je namelijk boetevrij oversluiten.

Direct berekenen

Bovenstaande maakt wel duidelijk dat het best lastig kan zijn om te beoordelen of dit het juiste moment is om over te sluiten en wat dat dan aan voordeel kan opleveren. Gelukkig kun je via online rekentools eenvoudig hypotheek oversluiten berekenen en zo zien of het voor jou de moeite waard is. Zo wordt een complexe zaak relatief simpel omgezet naar duidelijke cijfers. Omzetten op het juiste moment kan leiden tot lagere maandlasten en betere hypotheekvoorwaarden. Ook kun je hiermee lage maandlasten voor langere tijd vastzetten, zodat je minder last hebt van een fluctuerende markt.

Bedenk wel dat dit soort rekentools een hulpmiddel zijn. Als je echt persoonlijk advies zoekt, kan je het best een hypotheekadviseur inschakelen. Zij kunnen naar jouw persoonlijke situatie kijken, en kunnen op die manier een passend advies geven.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts