Kan Ik Met Vervroegd Pensioen Als Ik Ziek Ben?


Kan ik met vervroegd pensioen als ik ziek ben? Het is een compleet normale vraag waar veel werknemers mee zitten als ze de pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben maar op een fysiek of mentaal punt werken niet meer aankunnen. Hieronder daarom een snel antwoord waar we straks dieper op induiken.

Vanaf een leeftijd van 62 jaar kun je met vervroegd pensioen gaan. Dit geldt voor iedereen, ook voor mensen die in de ziektewet zitten. Wel wordt je dan per jaar wat je eerder met pensioen gaat 6% gekort op je pensioenuitkering voor de rest van je leven.

Als eerste bespreken we hieronder wat de mogelijkheden voor pensioen zijn. Daarin kijken we naar de mogelijkheid om volledig te stoppen en met deeltijdpensioen te gaan. Vervolgens kijken we ook naar hoe het met je ontslag zit (is het bijvoorbeeld verstandig om zelf ontslag te nemen of te wachten tot je werkgever dat doet). Zo weet jij precies wat de beste keuzes zijn. Lees snel verder!

Volledig Stoppen Met Werken

Als je jouw pensioen vervroegd wil laten uitkeren dan zul je daarvoor minimaal 62 jaar moeten zijn. Dat is namelijk de leeftijd waarop pensioenfondsen het toestaan om je pensioen vervroegd te gaan uitkeren. Als je eerder dan dat met pensioen wil dan zul je:

 • Genoeg spaargeld moeten hebben om van te leven totdat je wel 62 jaar wordt.
 • Moeten leven van een WW, WIA of bijstandsuitkering totdat je 62 jaar wordt.

Laten we er vanuit gaan dat je de leeftijd van 62 jaar hebt bereikt en je graag volledig wil stoppen met werken. Aan vervroegd pensioen zitten wel wat eisen waar je zeker rekening mee moet houden.

 • Je zult per jaar dat je eerder stopt met werken 6% minder pensioen ontvangen dan dat je zou krijgen als je tot je 67e zou doorwerken.
 • Deze korting geldt de rest van je leven.
 • Niet alleen wordt je 30% gekort (als je op je 62e stopt), je bouwt ook minder pensioen op en snijd jezelf dus hierdoor ook financieel in de vingers. Met een WGA of IVA-uitkering bouw je namelijk geen pensioen op.

Wil je dus inderdaad eerder met pensioen? Dan zul je eerst zeker moeten weten dat je financieel goed kunt rondkomen als je stopt met werken. Dit is namelijk een beslissing die de rest van je leven gaat beïnvloeden. Daarom moet je een paar stappen doorlopen.

Is Volledig Stoppen Met Werken Haalbaar?

Als eerste moet je berekenen of je kunt rondkomen met een vervroegd en gekort pensioen. Hiervoor moet je er vanuit gaan dat je, van de uitgaven die je nu hebt, er zo’n 70% overhoudt als je met pensioen gaat. Als je meer wilt weten over hoeveel pensioen je nodig hebt dan kan ik je deze blog aanraden die ik eerder schreef: Hoeveel Pensioen Heb Ik Nodig?. Bijvoorbeeld: als je nu €30.000 per jaar uitgeeft dan zul je €21.000 nodig hebben tijdens je pensioen.

Om te kijken hoeveel pensioen je zou ontvangen als je de daadwerkelijke pensioenleeftijd hebt bereikt ga je naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daar kun je zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Van dit bedrag haal je 6% af voor elk jaar dat je eerder stopt met werken dan je pensioenleeftijd. Dan weet je dus ook hoeveel pensioen je gaat ontvangen.

Vervolgens moet je kijken of er een heel groot gat zit tussen je toekomstige inkomsten en uitgaven of niet. Is dat wel het geval dan zul je een manier moeten verzinnen om dit gat te dichten. Kun je dit gat zelf niet dichten? Dan is volledig vervroegd pensioen waarschijnlijk niet de beste optie en kun je waarschijnlijk beter de WW of de WIA ingaan.

Deeltijdpensioen

Als je erachter komt dat volledig met vervroegd pensioen gaan een te groot financieel gat oplevert dan kan het zijn dat deeltijdpensioen misschien wel een optie is. Daarvoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je niet volledig arbeidsongeschikt bent en misschien wel in staat bent lichter of ander werk te doen (bijvoorbeeld bij een andere werkgever).

Ben je volledig arbeidsongeschikt? Dan is het slimmer om je te laten ontslaan door je werkgever en een WW of WIA-uitkering te ontvangen om vervolgens misschien wel volledig met pensioen te gaan (omdat je dan al enkele jaren verder bent en het gat naar je pensioen kleiner is geworden).

Laten we er nu even vanuit gaan dat deeltijdpensioen wel een optie is. Deeltijdpensioen heeft een paar financiële voordelen. Het grootste voordeel is dat je maar op een gedeelte van je pensioen wordt gekort en niet op je complete pensioen. Dat maakt de financiële schade kleiner.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een pensioen hebt van €20.000. Je besluit voor 50% met deeltijdpensioen te gaan. Dat betekent dat je €10.000 per jaar wilt laten uitkeren. Laten we zeggen dat je 62 jaar bent, dan wordt je hier dus 5 jaar x 6% per jaar = 30% op gekort. Dat levert een korting op van €3.000 per jaar. Dat is een stuk minder dan de €6.000 die je gekort wordt als je volledig met pensioen gaat.

Het voordeel van deeltijdpensioen is dus dat je minder kan gaan werken. Daarnaast zijn je financiën alsnog goed geregeld. Tot slot wordt je pensioen maar gedeeltelijk gekort wat als voordeel heeft dat je een stuk minder hoeft in te leveren.

Zelf Ontslag Nemen Tijdens Ziekte

Als je met vervroegd pensioen wil omdat je ziek bent dan kan het zijn dat je dit wil regelen door zelf ontslag te nemen. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je klaar bent met je huidige werkgever en er het liefst gewoon een einde aan wil maken.

Toch is dit financieel gezien zeker geen goede keuze. Dat komt doordat je, als je zelf ontslag neemt, geen recht hebt op een WW-uitkering of een transitievergoeding. Als je daar meer over wilt weten kun je het beste deze twee blogs lezen die ik daar eerder over schreef: Transitievergoeding Bij Ziekte & Heeft Transitievergoeding Invloed Op WW

De reden hiervoor is dat een werkgever jou in de eerste twee jaar van je ziekteperiode niet mag ontslaan. In die twee jaar moet de werkgever kijken of je kunt re-integreren in het bedrijf. In de tussentijd moet de werkgever je 70% van je laatstverdiende loon voor je ziekte doorbetalen. Na deze periode mag je ontslagen worden maar moet de werkgever je alsnog een transitievergoeding betalen.

Als je zelf ontslag wil nemen dan is het heel slim om dit te doen via een vaststellingsovereenkomst. Dat is een document waarbij jij en je werkgever beide aangeven het ontslag te willen aangaan. Hierin kun je een transitievergoeding onderhandelen én, als je het document goed opstelt, dan heb je ook recht op een WW-uitkering. Laat het daarom altijd even checken bij een arbeidsjurist. Wil je hier meer over weten? Dan is deze blog er eentje die je verder gaat helpen: Transitievergoeding Bij Vaststellingsovereenkomst).

Ontslagen Worden Tijden Ziektewet

Het beste wordt je tijdens je ziektewet ontslagen door je werkgever. Dat gebeurd dus nadat je al twee jaar in de ziektewet hebt gezeten. Je werkgever moet je dan een transitievergoeding betalen én je hebt recht op een WW-uitkering. Als je hier tot in detail meer over wilt weten dan kun je het beste deze blog lezen: Ontslag Tijdens Ziektewet, Wat Moet Je Doen?.

Om je te ontslaan moet je werkgever nog wel even langs het UWV. Het UWV moet namelijk een ontslagvergunning afgeven aan de werkgever voordat deze een zieke werknemer kan ontslaan. Daarvoor kijkt het UWV onder andere naar of de werkgever aan zijn integratieverplichtingen heeft voldoen ten opzichte van jou. Is dat het geval? Dan krijgt deze een ontslagvergunning.

Verder kan het ook zo zijn dat je ziek bent geworden door een vervelende situatie bij je werkgever. In dat geval spreken we over een situatieve ziekte. Als je werkgever en jij in dat geval beide een einde willen maken aan de arbeidsovereenkomst dan kun je het beste een samenstellingsovereenkomst laten opstellen. Nogmaals, laat deze nakijken ander mis je de transitievergoeding en de WW-uitkering.

  Stefan Kleinekoort

  Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

  Recente posts