Krijg Je AOW Als Je Nooit Gewerkt Hebt?


AOW is in Nederland een regeling die ervoor zorgt dat je ook op je oude dag, als je minder kunt werken, gewoon nog een basisinkomen krijgt. Vanzelfsprekend is dit AOW niet voor iedereen hetzelfde. Veel mensen vragen zich echter af hoe de opbouw van je AOW in elkaar steekt als je nooit hebt gewerkt.

Je krijgt in Nederland ook AOW als je nooit hebt gewerkt. Wel is het belangrijk dat je in Nederland hebt gewoond. Voor elk jaar dat je in Nederland hebt gewoon of gewerkt bouw je 2% van je AOW-uitkering op.

Laten we hier echter wat beter naar gaan kijken zodat je weet hoe dit precies in elkaar zit. Als eerste kijken we naar je woon-werksituatie en hoe die de opbouw van je AOW beïnvloed. Daarna gaan we kijken naar welke andere factoren een invloed hebben op de hoogte van je AOW-uitkering. Tot slot lees wanneer jij je AOW-uitkering voor het eerst kunt verwachten. Lees snel verder!

Lees ook: Is AOW voor iedereen gelijk?

Wonen En Werken In Nederland

Laten we als eerste even kijken naar wat er gebeurd met je AOW als je wel of niet in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Als je een van deze twee dingen hebt gedaan dan heb je namelijk recht op AOW. Dat ligt aan de manier waarop wij AOW opbouwen. Een tweede factor is hoe lang je in Nederland hebt gewoond en gewerkt. Dat komt namelijk door de manier waarop wij in Nederland onze AOW opbouw hebben geregeld.

Zoals we net al zagen bouw je voor elk jaar dat je in Nederland hebt gewoond of hebt gewerkt 2% van je AOW uitkering op. Het doel hiervan is dat je na 50 jaar een volwaardige AOW uitkering hebt opgebouwd omdat je dan de 100% AOW bereikt.

Het maakt dus niet uit of je gewerkt hebt of niet, zolang je maar in Nederland hebt gewoon heb je recht op een AOW uitkering. Echter kan het soms ook zo zijn dat je in het buitenland hebt gewerkt en wel ingeschreven stond in Nederland als inwoner. Hoe zit dat dan?

In dat geval heb je ook nog gewoon AOW opgebouwd aangezien je nog steeds in Nederland stond ingeschreven. Pas als je niet meer in Nederland woont of werkt word je AOW opbouw stopgezet voor het aantal jaren wat je weg bent gebleven.

Waar Hangt De Hoogte Van AOW Vanaf?

Je hebt dus recht op AOW als je nooit gewerkt hebt in Nederland. Maar hoe zit het dan met de hoogte van je AOW? Hoe bepaal je die als je nooit gewerkt hebt? Er zijn in totaal twee factoren die een invloed hebben op de hoogte van je AOW al je er vanuit gaat dat je recht hebt op 100% AOW. De ene is je woonsituatie, de andere zijn heffingskortingen.

Woonsituatie

Jouw woonsituatie en je AOW uitkering hangen sterk met elkaar samen. Dat komt doordat mensen die getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract hebben minder ontvangen dan alleenstaande.

Dat zit als volgt: als je wettelijk gezien samenwoont dan ontvang je per persoon 50% van het wettelijk minimumloon als AOW uitkering. Bij elkaar opgeteld komt dat dus uit op 100% van het minimumloon voor twee personen. Als alleenstaande krijg je echter 70% van het minimumloon als AOW. Dat komt omdat je als alleenstaande kosten hebt die je niet kunt delen (denk aan onderdak of gas/water/licht).

Samenwonen Met Jongere Partner

Verder zit er nog een factor aan je woonsituatie. Dat is namelijk of je samenwoont met een partner die nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt. In dat geval krijg je namelijk alsnog maar 50% van het wettelijk minimumloon als AOW. Vroeger hadden we de partnertoeslag om dit gat op te vullen maar die bestaat nu dus niet meer.

Het kan dus zijn dat je in de problemen komt met je financiën als je stopt met werken. Als je onder het sociaal minimum terechtkomt dan het je recht op de AIO (aanvullende inkomensverzekering ouderen). Wel moet je partner, als je deze verzekering aanneemt, een sollicitatieplicht totdat hij/zij de AOW leeftijd heeft bereikt.

Heffingskortingen

Een andere factor die een rol speelt in de hoogte van je AOW uitkering dat zijn de heffingskortingen. Die zijn kortingen die je krijgt op de belasting die je betaalt over je AOW-uitkering. Voor we hier naar kijken is het goed om te weten dat een alleenstaande €1.255,87 bruto aan AOW krijgt per maand. Voor een stel (getrouwd, samenwonend of geregistreerd) gaat het om €859,55.

Hoeveel er vervolgens netto op je bankrekening verschijnt hangt af van je heffingskortingen en of je die op je AOW laat toepassen of niet. Als alleenstaande met heffingskorting houd je namelijk €1.187,43 netto over terwijl dit €943,26 is als je het niet toepast. Voor stellen gaat het om €812,71 met de heffingskorting of €645,54 zonder. (bron)

Of je heffingskortingen inderdaad op je AOW moet laten toepassen is echter niet zo 1-2-3 besloten. Dat hangt namelijk af van je bedrijfspensioen. Als je namelijk tussen de €1.500 – €2.168 aan bedrijfspensioen ontvangt dan is het financieel slimmer om de heffingskortingen op je pensioen toe te passen. Verdien je meer of minder? Dan is het wel slim om de heffingskorting op je AOW te laten toepassen.

Krijgt Iedereen Op Hetzelfde Moment AOW?

Tot slot is het ook nog leuk om even te kijken naar het moment waarop je AOW ontvangt. Zoals je waarschijnlijk weet is die ook niet voor iedereen hetzelfde. Dat komt omdat je AOW sterk samenhangt met je geboortedatum. Zoals je in de tabel kunt zien is de laagste AOW leeftijd op het moment 65,5 jaar. Mensen die na 31 december 1957 geboren zijn moeten minimaal tot hun 67 doorwerken.

Voor mensen die in die groep vallen zal de AOW leeftijd namelijk worden bepaald op basis van de levensverwachting. Deze groep moet dus wachten wat hun AOW-leeftijd echt is. Wel krijgen ze hier minimaal 5 jaar van tevoren duidelijkheid over.

Uw geboortedatumJaar waarin u AOW krijgtLeeftijd waarop uw AOW-uitkering ingaat
Na 30 september 1950 en voor 1 juli 1951201665 + 6 maanden
Na 30 juni 1951 en voor 1 april 1952201765 + 9 maanden
Na 31 maart 1952 en voor 1 januari 1953201866
Na 31 december 1952 en voor 1 september 1953201966 + 4 maanden
Na 31 augustus 1953 en voor 1 september 1954202066 + 4 maanden
Na 31 augustus 1954 en voor 1 september 1955202166 + 4 maanden
Na 31 augustus 1955 en voor 1 juni 1956202266 + 7 maanden
Na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957202366 + 10 maanden
Na 28 februari 1957 en voor 1 januari 1958202467
Na 31 december 19572025+minimaal 67 jaar
Bron

    Stefan Kleinekoort

    Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

    Recente posts