Moet ik meebetalen aan de schutting van de buren?


Een schutting is de meest gebruikte erfafscheiding voor achtertuinen in Nederland. Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten? Wie draait er op voor het plaatsen en onderhouden van een schutting?

Het is niet verplicht om mee te betalen aan de schutting van de buren. Als de buren de schutting op hun eigen grond zetten, hoef je niet niet mee te betalen. Wanneer je de schutting op de erfgrens zit, betaal je samen.

Wanneer je een schutting op eigen grond bouwt, heb je hier geen toestemming voor nodig. Wel moet je je houden aan de volgende regels:

  • Maximaal twee meter hoog aan de zij- en achterkant van de woning
  • Maximaal één meter hoog aan de voorkant van de woning

Het kan zijn dat in jouw gemeente extra voorwaarden gelden. Dit is per gemeente verschillend. Je kunt het best contact opnemen met jouw gemeente.

Wie betaalt er mee aan de schutting?

De schutting kan betaalt worden door beide partijen. Eén van de buren kan ervoor kiezen om een schutting op eigen grond te zetten. Je hoeft  dan geen toestemmingen te vragen en mag zelf bepalen welke schutting er komt te staan. Je moet je wel houden aan de regels. De schutting aan de zij- en achterkant mag niet hoger zijn dan 2 meter.

In de meeste gevallen betalen jullie samen. Het is dan eigendom van beide. Wanneer je wat wilt veranderen, heb je hier toestemming voor nodig. Doe dus alles in overleg! Dit kan veel problemen voorkomen.

Mensen met een koophuis moeten de schutting zelf betalen. Wanneer je in een huurhuis woont, is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen. Het bijhouden van de schutting is de taak van de huurder. De verhuurder voert groot onderhoud uit. De kosten hiervoor zijn voor de verhuurder.

Wanneer er één plank kapot is, zijn de kosten voor de huurder. Moet de schutting vervangen worden? Dan betaalt de verhuurder dit.

Wat als je het niet eens bent over de schutting?

Kom je er niet uit met je buren, dan zijn er verschillende opties. Eén van de partijen kan een schutting zetten op eigen grond. Dat is de makkelijkste oplossing. Wanneer je het op eigen grond zet, zijn de kosten voor jou. Je bent dan ook de baas van de schutting.

Als je dit wilt doen, mag dit zonder toestemming. Probeer er eerst uit te komen met de buren. Als je er uitkomt, zijn de kosten lager.

Vooraf overleggen met de buren kan handig zijn, zelfs als je van plan bent om de schutting op eigen grond te plaatsen. Wanneer jullie het eens worden, kan de schutting op de erfgrens geplaatst worden. Weet je niet precies waar de erfgrens loopt? Dan kun je contact opnemen met het Kadaster. Dit kan gezeur (achteraf) voorkomen.

Als je iets wilt aanpassen moet je dit altijd overleggen met de buren. Dit hoeft alleen wanneer je de schutting samen betaalt. Jullie zijn dan samen ‘eigenaar’ van de schutting. Jullie zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud.

Als je een schutting te duur vindt, kun je kiezen voor een heg. Dit is een goedkope oplossing. Een heg mag hoger zijn dan twee meter. Wel moet je ervoor zorgen dat de buren geen hinder ervaren.

Schutting op eigen grond: welke rechten heb je?

Het is niet verstandig om te bouwen op de erfgrens. Dit mag namelijk niet zonder toestemmingen van de buren. Wanneer je precies wilt weten waar de erfgrens loopt, kun je het Kadaster in schakelen. Het Kadaster heeft de officiële gegevens. Als je bouwt op de erfgrens zonder toestemmingen van je buren kan dit voor veel problemen zorgen.

Je buren zouden naar de rechter kunnen stappen. Het gevolg kan zijn dat de schutting over de muur afgebroken moet worden. Ook kunnen de buren een schadevergoeding eisen. Als je dit wilt voorkomen moet je je aan de regels houden.

Als je de schutting op je eigen grond bouwt, heb je alle rechten. Je mag zelf bepalen hoe de schutting eruit ziet. Ook zijn alle kosten voor jou. De buren mogen niets aanpassen. Als ze dit wel doen, kun je naar de rechter stappen. Wanneer je een schutten op eigen grond bouwt, moet je je wel houden aan de wet.

Zorg ervoor dat een schutting nooit hoger is dan 2 meter. Hierdoor kun je problemen met de buren voorkomen. Er worden bijna geen schutting verkocht die hoger zijn dan 2 meter. Dit omdat deze niet geplaatst mogen worden.

Wanneer de buren last van jouw heg hebben, zouden ze uiteindelijk zelfs naar de rechter kunnen stappen. Dit is echter een laatste redmiddel en komt zeer zelden voor. Dit kan gebeuren wanneer er een hoge boom dichtbij de erfgrens staat. Dit kan hinder opleveren. Echter moet de hinder dan wel dusdanig zijn. 

Mag je van de buren op de erfgrens bouwen, dan kun je dit het best ‘op papier’ zetten. Het kan slim zijn om naar de notaris te gaan.

Hoe dicht mag je op de erfgrens bouwen?

Er is geen minimale afstand van een ander erf. Je mag op eigen grond bouwen. Je kan dus tegen de erfgrens aan bouwen. Op de erfgrens bouwen mag niet zomaar. Hiervoor heb je toestemming nodig.

Wanneer je een aanbouw wil realiseren, kun je contact opnemen met het Kadaster. Mensen die dit doen, willen precies weten waar de erfgrens loopt. Je mag niet zomaar op de erfgrens bouwen. Sommige mensen bouwen op de grond van de buren. Hierdoor kun je veel problemen krijgen. Daarom is het belangrijk dat je weet waar de grens loopt.

Heb je toestemmingen van de buren om op de erfgrens te bouwen? Dan kan je dit vastleggen bij de notaris. Dit kan handig zijn. Zeker, als je rechtszaken wilt voorkomen.

Is de verhuurder verantwoordelijk voor de schutting?

De huurder is verantwoordelijk voor het dagelijkse/wekelijkse onderhoud aan de schutting. Kleine reparaties komen voor de kosten van de huurder. Wanneer de schutting vervangen moet worden, zijn de kosten voor de huurder.

Over het algemeen is de huurder verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud. De  verhuurder is verantwoordelijk van het grote onderhoud. Wanneer de verhuurder zich niet aan de regels houdt, kun je naar de Huurcommissie gaan. 

Je kan dan vragen om huurverlaging. 

Wie is eigenaar van de schutting op de erfgrens?

Als de schutting op de officiële erfgrens staat, zijn beide eigenaar. Als je samen besloten hebben om een nieuwe schutting te zetten, moeten jullie deze samen betalen. Zelf mag je niet zomaar wat aanpassen. Alles moet in overleg met de andere eigenaar. 

Zorg er ook voor dat je dit doet. Hierdoor kun je veel problemen voorkomen. Er hoeft geen schutting te komen, sommige mensen kiezen voor een heg. Dit is een goedkopere optie.

Voor een heg gelden ook andere voorwaarden. Deze mag hoger zijn dan twee meter. 

Conclusie 

Een schutting plaatsen kan je zelf uitvoeren, je hoeft geen toestemming te hebben. Belangrijk is dan wel, dat de schutting op eigen grond staat. Probeer er samen met de buren uit te komen. DIt is niet alleen goedkoper, het is ook beter van de band met de buren.

Wanneer je de schutting samen betaalt, kun je deze op de erfgrens zetten. Als je zeker wilt weten waar de erfgrens loopt, neem dan contact op met het Kadaster. Deze kunnen de lijnen precies aangeven. Als je geen schutting wilt, is een heg ook een optie. Deze mag hoger zijn dan twee meter. Als je de heg wilt snoeien, moet je dit overleggen met de buren. Dit komt omdat jullie samen eigenaar zijn.

Ian Blankenvoorde

Ian heeft interesse in financiële onderwerpen en schrijft hierover op Het Geld College. Zijn stukken zijn gebaseerd op eigen onderzoek en helpen lezers om meer duidelijkheid te krijgen in persoonlijke financiën.

Recente posts