3 Mogelijkheden Voor Vervroegd Pensioen


Zoek jij naar mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan? Dan gaat deze blog je een eind op weg helpen. Hieronder bespreken we namelijk drie effectieve manieren om eerder te kunnen stoppen met werken. Dit zijn de meest gangbare en voor veel mensen ook de meest haalbare manieren. Als eerste even een korte samenvatting:

Er zijn verschillende mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan. Vanaf je 62e kun je volledig stoppen met werken of met deeltijdpensioen gaan. Een andere mogelijkheid is om te leven van je spaargeld.

Nu je dit weet gaan we elke manier hieronder wat verder uitleggen. Zo weet je precies wat de voorwaarden zijn van vervroegd pensioen op 62-jarige leeftijd, want daar zitten inderdaad wel wat voorwaarden aan. Wil je eerder stoppen met werken? Dan zul je dit van je eigen spaargeld moeten doen. Natuurlijk bespreken we ook hoeveel je hiervoor nodig hebt. Lees snel verder!

Volledig Stoppen Met Werken

Als eerste kun je als doel hebben om volledig te stoppen met werken. Veel mensen zullen hiervoor gebruik moeten maken van een vervroegde pensioenuitkering. In dat geval is het goed om te weten dat je pas vanaf je 62e levensjaar een vervroegde pensioenuitkering kunt aanvragen.

Mocht deze keuze je voorkeur hebben dan is het wel goed om te weten dat dit financieel wel haalbaar voor je moet zijn. Er zit namelijk een korting op je pensioen op het moment dat je deze vervroegd laat uitkeren:

  • Je zult per jaar dat je eerder stopt met werken 6% minder pensioen ontvangen dan dat je zou krijgen als je tot je 67e zou doorwerken.
  • Deze korting geldt de rest van je leven.
  • Niet alleen wordt je 30% gekort (als je op je 62e stopt), je bouwt ook minder pensioen op en snijd jezelf dus hierdoor ook financieel in de vingers.

Als je op je 62e dus met pensioen wil dan moet je er wel zeker van zijn dat je financiën toereiken zijn om daadwerkelijk van te kunnen leven voor de rest van je leven. Daarvoor moet je natuurlijk berekenen hoeveel je nodig hebt. Dat bereken je als volgt.

Vroegpensioen Berekenen

Als eerste neem je de standaard vuistregel dat je 70% van je huidige uitgaven als inkomsten nodig zal hebben tijdens je pensioen. Dus als je nu €30.000 per jaar uitgeeft dan zul je tijdens je pensioen €21.000 aan inkomsten nodig hebben om je kosten te dekken. Wil je precies weten hoeveel pensioeninkomen normaal is in Nederland? Lees dan zeker deze blog die ik eerder schreef: Hoeveel Pensioen Heb Ik Nodig?.

Om erachter te komen hoeveel je krijgt als je op je 62e met pensioen gaat moet je als eerste naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daar krijg je te zien hoeveel pensioen je per jaar zou ontvangen als je nu stopt met werken. Wil je op je 62e stoppen? Dan zul je dit bedrag x 0,7 moeten doen om erachter te komen hoeveel je krijgt uitgekeerd bij vroegpensioen (je stopt immers 5 jaar eerder met werken, dat levert een korting op van 30%).

Dan kijk je hoe groot het het gat is tussen je pensioen en je daadwerkelijke uitgaven. Als je op 62 jarige leeftijd stopt met werken dan ontvang je namelijk nog geen AOW. Dat gat zul je de jaren tot en met je AOW uitkering dus moeten opvangen met spaargeld.

Als je de AOW leeftijd wel hebt bereikt dan kun je het aanvullende pensioen optellen bij je AOW-uitkering om erachter te komen hoeveel geld er echt binnenkomt. Voor een alleenstaand iemand is dit €1.187,43 netto per maand (incl. heffingskorting). Voor een getrouwd iemand is dit €812,71 (per persoon, incl. heffingskorting). Zijn de opgetelde bedragen genoeg om je lasten te dekken? Dan is vervroegd pensioen voor jou een optie.

Deeltijdpensioen

Als je hebt berekent dat volledig stoppen met werken een te groot financieel gat oplevert dan kun je er ook voor kiezen om met deeltijdpensioen te gaan. Dat betekent dus dat je gedeeltelijk stopt met werken en het financiële gat dus voor een gedeelte nog opvangt met arbeid.

Stel je voor dat je per jaar zo’n €8.000 tekort zou komen om rond te komen als je volledig met pensioen zou gaan. Dat is een groot gat wat je financieel moet zien te dichten. Deeltijdpensioen is dan een goede optie omdat je zo je inkomensval opvult maar ook pensioen blijft opbouwen. In sommige zware beroepen is het zelfs mogelijk 80% te gaan werken, 90% van je loon te ontvangen en 100% pensioen op te bouwen. Lees daar in deze blog die ik schreef meer over.

Deeltijdpensioen werkt als volgt: stel dat je op het moment €16.000 per jaar verdient bij je werkgever. Je komt nu €8.000 tekort per jaar als je volledig zou stoppen met werken. Je kunt ervoor kiezen om voor 50% van je huidige uren bij je werkgever te blijven werken. Op die manier vul je het gat aan wat je anders zou hebben.

Wel is het zo dat je, op het gedeelte wat je voor je pensioen laat uitkeren, alsnog 6% per jaar dat je eerder stopt wordt gekort. Laat je dus bijvoorbeeld €10.000 aan pensioen per jaar uitkeren vanaf je 62e dan wordt je hier alsnog €3.000 op gekort.

Het voordeel van deeltijdpensioen is dus dat je minder kan gaan werken. Daarnaast zijn je financiën alsnog goed geregeld. Tot slot wordt je pensioen maar gedeeltelijk gekort wat als voordeel heeft dat je een stuk minder hoeft in te leveren.

Rentenieren

Als je eerder dan 62 jaar met pensioen wil dan zul je dit zelf voor elkaar moeten krijgen. Voor veel mensen is de enige mogelijkheid om dit te doen via een aardige hoeveelheid spaargeld. Er zijn hierin twee mogelijkheden die we bespreken.

Leven Van Spaargeld

Als eerste kun je ervoor kiezen het gat tot je pensioen te overbruggen met een bak aan spaargeld. Dat is voor veel mensen de optie waar ze als eerste aan denken. Stel je bijvoorbeeld voor dat je per jaar €25.000 netto per jaar aan uitgaven hebt.

Je besluit dat het jouw doel is om op je 55e met pensioen te gaan. Op dat moment duurt het in dit voorbeeld voor jou nog 13 jaar voordat je een pensioenuitkering ontvangt. Mocht je dus van je spaargeld met pensioen willen gaan dan zul je €25.000 x 13 = €325.000 aan spaargeld moeten hebben.

Is dat een hele grote hoeveelheid spaargeld? Jazeker, maar het zorgt er natuurlijk ook wel voor dat je ruim 13 jaar eerder met pensioen kan. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Doordat je 13 jaar eerder met pensioen gaat stop je natuurlijk ook 13 jaar eerder met het opbouwen van pensioen. Daardoor kan het gebeuren dat je een klein pensioen ontvangt wat uiteindelijk niet aan jouw uitgavenpatroon kan voldoen.

Daarom is het verstandig om hier rekening mee te houden. Je kunt bijvoorbeeld meer spaargeld sparen, of je kunt die 13 jaar aan pensioen gebruiken om alsnog wat betaalde werkzaamheden te verrichten om er zo voor te zorgen dat je meer pensioen opbouwt of meer voor je pensioen kunt sparen. Wees je hier dus in ieder geval bewust van.

Leven Van Rente

Een andere optie die je hebt is om te leven van de rente op je spaargeld. Dat betekent dat je, door veilig te beleggen, zoveel rendement op je spaargeld haalt dat je van de rente kunt leven. Vanzelfsprekend gaat dit niet lukken met het rendement wat je op een spaarrekening krijgt.

Het principe van deze gedachte heb ik in deze blog al eens uitgebreid uitgelegd: Hoeveel Nodig Om Eerder Te Stoppen Met Werken. Ook in onderstaande video heb ik het principe al eens grondig doorgenomen.

In het kort komt het erop neer dat je zo’n €810.970 aan spaargeld moet hebben om €25.000 netto per jaar te kunnen uitgeven. Een groot bedrag? Ja, dat zeker. Maar grappig genoeg zeker niet onhaalbaar als je daar 20-30 jaar de tijd voor hebt.

Dat betekent dat de gemiddelde 20 – 30-jarige dit doel realistisch kan bereiken als hij/zij zich hieraan toewijd. Daarvoor moet je dan wel weer 7% rendement op je spaargeld behalen en dat is voor veel mensen ook niet zo 1-2-3 gedaan. Hoe je dat passief en veilig doet leer ik je in deze blog: Beleggen Voor Beginners: Complete Gids.

    Stefan Kleinekoort

    Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

    Recente posts