Opbrengst Zonnepanelen Berekenen (+ Formule)


Wil jij de opbrengst van je zonnepanelen berekenen? Dat is tegenwoordig helemaal niet zo gek meer. Zonnepanelen zijn namelijk een van de meest bekende en geliefde mogelijkheden om een woning te verduurzamen. In 2018 had Nederland 12 miljoen zonnepanelen. Daarmee voorzien we aan ongeveer 2% van onze energiebehoefte.

Natuurlijk zou ik je het liefst direct de formule voor het berekenen van je opbrengst vertellen. Hoeveel je met je zonnepanelen gaat verdienen hangt echter van veel factoren af die ik in dit artikel bespreek.

Aan het einde van dit artikel staat de formule om je opbrengst te berekenen. Kun je niet wachten? Klik dan in de inhoudsgave hieronder op “Opbrengst Zonnepanelen Berekenen Formule”.

Als je nog niets van zonnepanelen weet dan gaan we in dit artikel alles doorlopen wat je moet weten!

Wat heb je nodig voor zonnepanelen

Nodig voor zonnepanelen: goede locatie, zonnepanelen, een omvormer en installateur.

Om de maximale opbrengst uit je zonnepanelen zijn er een paar elementen belangrijk. Zo moet je ten eerste een goede locatie hebben om je zonnepanelen te gaan monteren.

Goede locatie

De ideale situatie is een schuin dak wat op het zuiden ligt. Op deze manier staat de zon het grootste gedeelte van de dag op de zonnepanelen. Het schuine dak zorgt er daarnaast voor dat je zonnepanelen direct in de goede hoek staan.

Als je een plat dak hebt dan is dit in principe geen probleem. Het is alleen wel zo dat je niet op heel het dak zonnepanelen kunt neerleggen. De reden hiervoor is dat de zonnepanelen alsnog schuin moeten worden gemonteerd (een hoek van 35 á 40 graden is perfect).

Dit zorgt er ook voor dat de zonnepanelen elkaars zonlicht kunnen blokkeren als ze te dicht op elkaar staan. Hou er rekening mee dat je met een plat dak 2,5m2 oppervlakte nodig hebt voor elke 1m2 aan zonnepanelen. Dus als je 10m2 hebt, dan kun je maximaal 4m2 aan zonnepanelen plaatsen.

Zonnepanelen in de tuin of op de grond zijn natuurlijk ook mogelijk. Maar ook hier geldt weer dat je de zonnepanelen het liefst naar het zuiden laat wijzen, en dat je 2,5m2 per 1m2 zonnepaneel nodig zult hebben. Daarnaast is het logisch dat de zonnepanelen wel in een open veld moeten staan. Zonnepanelen onder een boom gaan niet echt werken.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen op jouw dak gaan opleveren? Kijk dan even hier, dan weet je binnen een minuut hoeveel stroom je gaat opwekken.

Zwarte of donkerblauwe zonnepanelen

In Nederland zijn zwarte of donkerblauwe zonnepanelen het meest gebruikt. Technisch gezien zit er een verschil in welke omstandigheden de panelen het beste werken. In het Nederlandse klimaat maakt het echter weinig uit voor je opbrengst welke je kiest.

Het grootste verschil is dat veel mensen de zwarte panelen mooier vinden, en daarom voor de monopanelen (zwart) kiezen, in plaats van de polypanelen (blauw).

Zwarte of blauwe zonnepanelen? Er is bijna geen verschil in rendement

Een omvormer

Een omvormer is een belangrijke schakel tussen de zonnepanelen, bekabeling en de meterkast.

De stroom die je zonnepanelen opwekt, is namelijk niet direct geschikt voor het net. Dit is zogenaamde gelijkstroom. Een omvormer zorgt ervoor dat deze stroom wordt omgezet in wisselstroom. Dat is stroom die via het net kan worden gebruikt, en waar je dus ook iets aan hebt.

Omvormers zijn er natuurlijk in verschillende soorten en maten. Om een maximaal rendement en een maximale levensduur uit je omvormer te halen is het belangrijk om het volgende te weten.

Zonnepanelen leveren een bepaald vermogen (tussen de 250-300 Wattpiek per zonnepaneel). Het vermogen van je omvormer moet tussen de 80 – 110% van het totale vermogen van je zonnepanelen liggen. Dus als je 10 zonnepanelen hebt die 2500 Wp leveren, dan moet je omvormer tussen de 2000 – 2750 Wp aankunnen.

Om erachter te komen welke omvormer écht het beste bij jou past zul je een installateur moeten inschakelen. Dit hangt namelijk af van de hellingshoek van je dak, het klimaat, specifieke locatie etc. Je hebt nu in ieder geval een goede schatting.

Dat is het enige wat je moet weten om de opbrengst van je zonnepanelen te bereken. Als je meer wilt weten over omvormers, klik dan hier.

Installatie

Het plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk een klus op zich. Normaal gesproken wordt dit gedaan door een erkende installateur. Als je dit namelijk zelf wilt doen, dan vervalt de garantie vanuit de fabrikant.

Je zult het goedkoopste uit zijn door een aantal offertes aan te vragen en daar vervolgens op af te dingen, maar daar lees je zo over.

Benieuwd hoe jij het beste kunt afdingen op de kosten van zonnepanelen? Lees dan: Veel Geld Afdingen in 4 Stappen.

Wat kosten zonnepanelen?

Gemiddeld energieverbruik 4-persoonshuishouden

De kosten van zonnepanelen hangen  natuurlijk af van verschillende factoren. Zo moet je weten hoeveel energie jouw huishouden gebruikt en hoeveel ruimte je hebt voor zonnepanelen.

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik hangt af van met hoeveel personen je in een huishouden woont. Je kunt hier natuurlijk het beste je eigen energierekening voor gebruiken. Hieronder vind je de algemene richtlijnen per huishouden:

 • 1 persoon: 1930 kWh p.j.
 • 2 personen: 3010 kWh p.j.
 • 3 personen: 3610 kWh p.j.
 • 4 personen: 4160 kWh p.j.
 • 5 personen: 4380 kWh p.j.
 • 6 personen: 4390 kWh p.j.

Daarnaast wil je natuurlijk weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Daarvoor moet je het aantal kWh wat je per jaar gebruikt, delen door het wattpiek (Wp) van een zonnepaneel. Klinkt moeilijk, is het niet.

Even in het kort: Wattpiek is de maximale hoeveelheid stroom die je zonnepanelen kunnen opwekken. Een gemiddeld zonnepaneel levert 300 Wp.

Dus een huishouden van 4 personen heeft 4160kWh / 300 Wp = 13,8 zonnepanelen nodig om in zijn elektriciteitsverbruik te voorzien. Houdt er wel rekening mee dat je hier natuurlijk wel plek voor moet hebben.

De gemiddelde prijs van een zonnepaneel is wat moeilijk, helemaal omdat installatie en een omvormer daar vaak nog bijkomen. Ga ongeveer uit van een prijs van €450 – €500 per zonnepaneel incl. installatie en omvormer.

Daarnaast is het vaak ook slimmer om alles bij elkaar te kopen. Op deze manier heb je een grotere offerte en is het makkelijker om te onderhandelen.

Hieronder zie je wat zonnepanelen kosten om te voorzien in het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden:

 • 1 persoon: 7 zonnepanelen x €450 = €3150
 • 2 personen: 10 zonnepanelen x €450 = €4500
 • 3 personen: 12 zonnepanelen x €450 = €5400
 • 4 personen: 14 zonnepanelen x €450 = €6300
 • 5 en 6 personen: 15 zonnepanelen x €450 = €6750

Als jij voor jezelf de precieze kosten wilt weten dan is het makkelijk om een paar offertes aan te vragen. Op die manier weet je direct wat zonnepanelen jou gaan kosten. Via deze link vraag je direct 5 gratis offertes aan.

Salderingsregeling en terugleversubsidie

Oké, je weet nu wat je nodig hebt om zonnepanelen te laten installeren en hoeveel dat gemiddeld kost. Voordat we de echte opbrengst van zonnepanelen per jaar gaan berekenen is het goed om te weten dat er verschillende fiscale voordelen te halen zijn die je niet wilt missen.

Salderingsregeling

Salderingsregeling? Geld terugkrijgen voor je energieoverschot

De salderingsregeling is eigenlijk best simpel. Zonnepanelen leveren in de zomer waarschijnlijk veel meer energie dan dat je zelf gebruikt. Er zijn 2 dingen die je met deze energie kunt doen:

 • Terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk
 • Opslaan in een thuisaccu

Thuisaccu’s zijn tegenwoordig nog best prijzig, dus het is efficiënter om de energie terug te leveren aan het net.

Als je besluit dit te doen dan word je dus eigenlijk een hele kleine energieleverancier. Dat betekent ook dat je huidige energieleverancier jou gaat betalen voor de geleverde stroom.

Maar in plaats van dat jij de energieleverancier elke maand een factuur stuurt, worden de energiekosten tegen elkaar weggestreept. Een voorbeeld: stel je voor dat jij per jaar 4160 kWh aan energie gebruikt. In datzelfde jaar wekken je zonnepanelen 5000 kWh aan energie op.

Dat is dus een overschot van 840 kWh. De energieleverancier zal je daarom uiteindelijk een rekening sturen voor 4160 – 840 = 3320 kWh. Het overschot wat je zonnepanelen produceren krijg je dus per saldo als korting. Dat is salderen.

Met de huidige salderingsregeling krijg je dus een één-op-één vergoeding. Met andere woorden: de prijs die jij als particulier per kWh betaalt, die krijg je ook als korting. Betaal je €0,23 per kWh? Dan krijg je ook €0,23 per kWh terug aan wat je teveel levert.

Als jij hier gebruik van wilt maken (wat ik zeker zou doen!) dan moet je jouw zonnepanelen aanmelden via energieleveren.nl. Dat is het collectief van alle netbeheerders.

Je netbeheerder kijkt dan of je meter geschikt is voor salderen. De meter moet namelijk wel een onderscheid kunnen maken tussen energie die je verbruikt, en de energie die je zelf opwekt. Je krijgt hier dan een e-mail over.

Tip: het is niet verstandig om meer zonnepanelen te kopen dan dat je nodig hebt. Het terugleveren van energie aan het net levert namelijk geen rendement op. Het slimste is dus om precies het aantal zonnepanelen te kopen wat in jouw energiebehoefte voorziet.

Terugleversubsidie

Het is goed om te weten dat de salderingsregeling niet voor eeuwig zal bestaan. Op het moment worden er namelijk plannen gemaakt om per 1 januari 2021 een andere regeling in te stellen: de terugleversubsidie.

Weet je nog dat we het net hadden over die één-op-één vergoeding? Met de terugleversubsidie zit dit net iets anders.

Stel je voor dat je €0,23 per kWh betaalt voor je eigen stroomverbruik. Nu is het zo dat je zonnepanelen teveel energie leveren. Met de salderingsregeling kreeg je exact €0,23 per kWh voor de energie die jouw zonnepanelen aan het net leveren. Met de terugleversubsidie krijg je niet standaard exact hetzelfde bedrag terug.

De terugleversubsidie wordt namelijk verdeeld over 2 partijen: de energieleveranciers en de overheid.

De energieleveranciers zullen je een standaard bedrag van €0,03 – €0,11 per kWh betalen. De overheid zal elk jaar een subsidie vast gaan stellen per kWh. Hoeveel deze subsidie wordt, blijft dus nog even afwachten. Het is dus goed mogelijk dat je minder krijgt dan de €0,23 per kWh die je als particulier betaalt.

Het nadeel als particulier is dat je jouw zonnepanelen dus langzamer terugverdient. In sommige gevallen verdienen mensen hun investering nu terug binnen 4 jaar. Met de terugleversubsidie wil de overheid ervoor zorgen dat dit binnen 7 jaar gebeurt.

Dat is nog steeds een hele goede investering, dus laat je zeker niet afschrikken. Het probleem is dat de huidige salderingsregeling de overheid teveel geld kost. Met de terugleversubsidie besparen ze 600 miljoen per jaar.

Zonnepanelen belastingdienst

Zonnepanelen gekocht? Vraag je btw terug!

Dat je stroom levert aan het energiebedrijf heeft nog een fiscale twist. Voor de belastingdienst ben je namelijk een ondernemer geworden omdat je nu stroom ”levert” aan een ander bedrijf (je energiemaatschappij). In het geval van stroomkosten is dat 21% BTW.

Dat betekent dat je elk kwartaal BTW terug moet betalen. Dus als jij bijvoorbeeld €1210 korting hebt gekregen op je energierekening, dan is 21% daarvan BTW. die moet je terugbetalen aan de belastingdienst. Dat is natuurlijk vervelend, maar er zit ook een heel groot voordeel aan deze regeling!

Dat is namelijk dat je de BTW die je hebt betaald over de zonnepanelen, de omvormer en de installatie, ook kunt terugvragen! Stel je voor dat je €6300 betaalt hebt voor het hele pakket. Dan kun je €1093,40 terugvragen aan BTW. Dat is dus direct een rendement van 21%, wie wil dat nou niet?

Zelf je BTW teruggave berekenen? Dit is de formule: (alle kosten incl. btw / 121) * 21 = BTW die je terug kunt krijgen.

Als je meer wilt weten over het terugvragen van BTW kijk dan even op de site van de Belastingdienst of lees dit artikel van een fabrikant.

Opbrengst zonnepanelen berekenen per jaar

Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst weten hoe lang zonnepanelen mee gaan. Dat verschilt natuurlijk per fabrikant en per garantieperiode. Gemiddeldes zijn er natuurlijk wel.

Zo kunnen zonnepanelen 25 jaar mee gaan. De eerste 10 jaar leveren ze 100% van hun vermogen. Tussen 10 – 25 jaar 90% van hun vermogen. Als je zonnepanelen het na 25 jaar nog doen dan leveren ze 80% van hun originele vermogen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je de omvormer na 12,5 jaar waarschijnlijk moet laten vervangen.

Zonnepanelen verdienen zichzelf binnen 10 jaar terug, afhankelijk van de prijs van elektriciteit, weersomstandigheden en plaatsing van de zonnepanelen. Dat is dus een rendement van 10% per jaar.

Omdat zonnepanelen tussen de 10-25 jaar nog maar 90% van hun vermogen leveren is het rendement dan 9%.

Voor onze gemiddelde huishoudens betekent dat dus dat ze in 25 jaar het volgende besparen:

 • 1 persoon: €7402,50 (of €296,10 per jaar)
 • 2 personen: €10.725 (of €429 per jaar)
 • 3 personen: €12.840 (€499,20 per jaar)
 • 4 personen: €14.805 (€592,20 per jaar)
 • 5 en 6 personen: €15.862,50 (€634,50 per jaar)
300-650 per jaar is wat je gemiddeld bespaart met zonnepanelen

Dat is dus alleen al de besparing die je krijgt op de energiekosten. Daar komt de salderingregeling dan nog bij. 

Opbrengst salderingsregeling

Om die besparing te berekenen gebruik je de volgende formule:

(Aantal geproduceerde kWh per jaar – gebruikte kWh per jaar) * €0,23 = besparing per jaar via de salderingsregeling.

Laten we ons 4-persoonshuishouden er weer even bij pakken als voorbeeld. Dit huishouden gebruikt 4160 kWh per jaar, en heeft 14 zonnepanelen die 4200 kWh per jaar produceren.

Dus: (4200 kWh – 4160 kWh) * €0,23 = €9,20 per jaar. Zeker geen vetpot, ik weet het. Maar dit kan natuurlijk heel erg verschillen per huishouden. Daarom is het goed om dit mee te nemen in je berekening.

Opbrengst BTW belastingdienst

Wat je ook zeker niet moet vergeten mee te nemen om de opbrengst zonnepanelen berekenen compleet te maken is de BTW die je terugkrijgt.

Zoals eerder al gezegd is dit de formule:

(alle kosten incl. btw / 121) * 21 = BTW die je terug kunt krijgen.

Voor ons 4-persoonshuishouden betekent dat het volgende: (€6300 / 121) * 21% = €1093,39 BTW die wordt teruggevraagd.

Om het rendement per jaar te berekenen deel je dit bedrag door de 25 jaar dat zonnepanelen mee gaan. Dus €1093,39 / 25 = €43,74 btw per jaar.

Een kleine notitie: De BTW krijg je natuurlijk gewoon in één keer terug. Je moet alleen wel weten hoeveel dit per jaar is, anders kan je straks het rendement per jaar niet berekenen.

Kosten omvormer

Het laatste wat je moet weten om de opbrengst zonnepanelen bereken te realiseren zijn de kosten voor een omvormer. Die moet immers 1x vervangen worden in die 25 jaar.

De prijzen voor een omvormer liggen tussen de €500 – €5.000. Een gemiddeld huishouden zal echter €500-€1.000 kwijt zijn. Laten we zeggen €750 aan kosten voor ons 4-persoonshuishouden.

Opbrengst zonnepanelen berekenen formule

Opbrengst zonnepanelen: 9,15% rendement per jaar

Als jij nu voor jezelf alles wilt uitrekenen, dan is dit de opbrengst zonnepanelen berekenen formule in zijn geheel:

(Opbrengst zonnepanelen per jaar + BTW teruggave per jaar + Opbrengst salderingsregeling) / (Kosten aanschaf zonnepanelen incl. installatie en omvormer + kosten voor het vervangen van de omvormer) * 100% = rendement per jaar

Voor ons 4-persoonshuishouden betekent dit het volgende:

(€6300 + €750) / (€592,20 + €43,74 + €9,20) = 9,15% rendement per jaar.

Conclusie

Als het goed is weet je nu dus de volgende belangrijke punten om de opbrengst zonnepanelen berekenen compleet te maken:

 • Een gemiddeld huishouden gebruikt 1930 – 4390 kWh per jaar aan energie.
 • Het kost €3150 – €6750 aan zonnepanelen incl. installatie en omvormer om deze kosten te dekken.
 • Met de salderingsregeling en terugleversubsidie krijg je korting op je energierekening omdat je stroom produceert. Hoeveel, dat hangt af van verschillende factoren.
 • Door je als ondernemer aan te melden bij de belastingdienst krijg je direct 21% BTW terug op de aankoop van je zonnepanelen.
 • Zonnepanelen leveren gemiddeld €296,10 – €634,50 aan besparing op je energiekosten op per jaar.
 • De salderingsregeling levert je vaak maar enkele euro’s tot enkele tientjes per jaar op.
 • Het vervangen van een omvormer kost tussen de €500 – €5000 afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt.
 • Het rendement van zonnepanelen is gemiddeld 9,15% per jaar.

Dit was best een lang artikel, en ook best ingewikkeld! Toch hoop ik dat je nu een beter beeld hebt gekregen van zonnepanelen en hoeveel zij jou kunnen gaan besparen.

Als je vragen hebt over de berekening dan kun je die hieronder achterlaten, dan krijg je van mij antwoord :’)

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts