Pensioen Uit Laten Betalen (In Één Keer Of Eerder)


Je pensioen is natuurlijk een aardige bak met geld waar je het grootste gedeelte van je leven hard voor zult werken. Daarom vragen mensen zich soms ook af of het niet mogelijk is om dit bedrag in één keer of eerder uit te laten betalen. De hoeveelheid aan geld die je zou ontvangen zou namelijk nogal een grote invloed kunnen hebben op de rest van je leven.

Het is niet mogelijk om je pensioen in één keer uit te laten betalen. Wel kun je vanaf je 62e gedeeltelijk of volledig vervroegd pensioen aanvragen. Verder kun je een klein pensioen in bepaalde gevallen afkopen.

Nu je dit weet gaat we hier even wat dieper op in, als eerste kijken we in detail waarom het niet mogelijk is om pensioen in een keer uit te laten betalen. Daarna kijken we naar het vervroegd uitkeren van je pensioen. Daarna kijken we ook nog naar wat je kunt doen met een klein pensioen. Lees snel verder!

Kun Je Pensioen In Een Keer Laten Uitbetalen?

Het geld wat je opbouw voor je pensioen kun je niet in een keer laten uitbetalen. In alle gevallen wordt dit geld gebruikt om je een maandelijkse uitkering te geven op het moment dat je met pensioen gaat.

De reden dat een pensioen niet in een keer wordt uitbetaald als je de pensioenleeftijd bereikt is eigenlijk redelijk simpel. Het geld voor je pensionering is nu eenmaal echt bedoeld om van te leven.

Op het moment dat zulke grote bedragen in één keer zouden worden uitbetaald is de kans groot dat mensen hier onverstandige financiële beslissingen mee maken. Uiteindelijk zouden dit soort keuzes niet alleen de personen in kwestie beïnvloeden maar ook de Nederlandse samenleving in zijn algemeen. Immers, mensen zonder pensioen moeten we op de een of andere manier toch ook opvangen.

Om dit soort problemen te voorkomen is er geen mogelijkheid om je pensioen in een keer uit te laten betalen. Dat is in dit geval dus maar goed ook.

Kun Je Pensioen Vervroegd Laten Uitbetalen?

Pensioen kun je inderdaad vervroegd uit laten betalen. Je kunt ervoor kiezen om je volledige pensioen uit te laten keren. Daarnaast kun je kiezen voor een gedeeltelijke uitkering. In beide gevallen wordt je wel gekort op je pensioen in de toekomst.

Volledig Stoppen Met Werken

Als eerste kunt je ervoor kiezen om volledig te stoppen met werken. Houdt er in dit geval wel rekening mee dat je een minimale leeftijd moet hebben van 62 jaar. Als je hier écht alles over wilt weten dan kun je deze blog lezen die ik eerder schreef: Met 62 Jaar Stoppen Met Werken.

Als je op je 62e volledig wil stoppen met werken dan zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Voor elk jaar dat je voor je pensioenleeftijd stopt ontvang je 6% minder pensioen.
  • Deze korting geldt de rest van je leven.
  • Naast het feit dat je 30% gekort wordt (als je 5 jaar eerder stopt met werken) bouw je natuurlijk ook geen nieuw pensioen meer op.

Voordat je deze stap maakt zul je dus zelf eerst goed moeten berekenen of jouw gekorte pensioen genoeg is om de rest van je leven op te teren. Om hier achter te komen zijn er een paar punten die je even moet nakijken.

Als eerste moet je er rekening mee houden dat je zo’n 70% van je huidige uitgaven zult moeten kunnen dekken op het moment dat je met pensioen bent. Als je hier meer over wilt weten dan kun je deze blog lezen die ik schreef: Hoeveel Pensioen Heb Ik Nodig?. Bijvoobeeld: als je nu €30.000 per jaar uitgeeft dan zul je €21.000 nodig hebben tijdens je pensioen.

Daarnaast moet je natuurlijk weten hoeveel pensioen je krijgt op je 62e. Daarvoor ga je naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je namelijk precies hoeveel pensioen je in een jaar gaat ontvangen tijdens pensionering. Voor elk jaar dat je eerder stopt met werken haal je 6% van dit bedrag af. Dus als je 5 jaar eerder stopt haal je 30% van dit bedrag af. Dat is dan het bedrag wat je per jaar krijgt aan aanvullende pensioen.

Vervolgens moet je berekenen of het gat tussen wat je gaat krijgen aan pensioen én wat je gaat uitgaven haalbaar is of dat je het niet kunt veroorloven om volledig te stoppen. Als je eerder stopt dan je AOW-leeftijd ontvang je namelijk ook nog geen AOW en dat gat zul je moeten opvullen met bijvoorbeeld spaargeld of een andere bron van inkomsten.

Als je de AOW-leeftijd wel al hebt bereikt dan kun je dit optellen bij je aanvullende pensioen om zo te weten wat je binnenkrijgt. In 2020 is dit €1.187,43 netto per maand (incl. heffingskortingen) voor een alleenstaand iemand. Voor een getrouwd stel is het €812,71 per persoon inclusief heffingskortingen. Als de opgetelde bedragen genoeg zijn om je lasten te dekken dan is vervroegd pensioen dus een optie.

Deeltijdpensioen

Als je erachter komt dat je niet in een keer volledig met pensioen kunt gaan dan kun je er ook voor kiezen om je pensioen gedeeltelijk uit te laten betalen. Dat werk namelijk als volgt:

Stel je voor dat je per jaar ongeveer €8.000 tekort zou komen op je inkomen tijdens je deeltijdpensioen. Dat is vanzelfsprekend iets wat je zult moeten aanvullen. In deze situatie kun je ervoor kiezen gedeeltelijk met pensioen te gaan.

Zo kun je minder gaat werken maar krijg je ook voldoende inkomen op én bouw je ook nog mee aan je pensioen. In sommige zwaardere beroepen is het zelfs mogelijk 80% te gaan werken, 90% van je loon te ontvangen en 100% pensioen op te bouwen. Lees daar in deze blog die ik schreef meer over.

Deeltijdpensioen gaat als volgt in zijn werk: stel je voor dat je besluit voor 50% met pensioen te gaan. Dan wil je natuurlijk de helft van je pensioen laten uitkeren. Laten we zeggen dat je 5 jaar voor je pensioenleeftijd stopt, dan wordt je op dit gedeelte dus 30% gekort.

Als je €20.000 aan aanvullend pensioen hebt opgebouwd dan laat je dus €10.000 uitkeren. Over die €10.000 wordt je 30% gekort dus je ontvangt nog maar €7.000. Hierdoor wordt de kans groter dat je én genoeg geld krijgt om rond te komen én je alsnog een aardig stuk minder kunt gaan werken.

Wanneer Kun Je Een Klein Pensioen Afkopen?

Een klein pensioen mag je officieel pas afkopen als het bedrag wat je per jaar in je pensionering zou krijgen minder is dan €497,27 bruto per jaar. Als jij een klein pensioen hebt wat lager is dan dit bedrag dan zou het dus goed kunnen dat je dit wilt afkopen.

Toch werkt dat helaas niet zo simpel. Sinds 2020 is het namelijk zo dat kleine pensioenen automatisch worden overgedragen naar je nieuwe pensioenfonds. Als je dus bij een andere werkgever gaat werken (en deze een pensioenfonds heeft) dan draagt je oude pensioenfonds dit klein pensioen automatisch over naar het nieuwe pensioenfonds.

Toch zijn er situaties waarin je een pensioen uiteindelijk alsnog kunt afkopen. Als het namelijk langer dan vijf jaar duurt om je aan te sluiten bij een nieuw pensioenfonds dan wordt je wel in staat gesteld om je klein pensioen af te kopen. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer je vijf jaar of langer ondernemer bent. Of bijvoorbeeld wanneer je bij een werkgever werkt die geen pensioen voor je opbouwt.

De reden dat de overheid het zo moeilijk heeft gemaakt om je pensioen af te kopen is eigenlijk best simpel. De overheid wil namelijk dat je het geld wat je voor je pensioen opbouwt ook écht gebruikt voor je pensioen. Als mensen hun pensioenen afkopen dan is dit vaak niet het geval en door strikte regelgeving worden grote pensioengaten voorkomen.

Meer weten over het afkopen van je pensioen, wanneer het slim is en wanneer niet en hoe het zit met bijvoorbeeld een partnerpensioen? Deze blog die ik eerder schreef gaat je enorm helpen: Afkoopgrens Pensioen

    Stefan Kleinekoort

    Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

    Recente posts