Dit zijn de Rijkste Landen van Europa


Heb je je altijd al afgevraagd wat de rijkste landen in Europa zijn? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je namelijk wat de vijf rijkste landen zijn in Europa.

De laatste cijfers over de rijkste landen in Europa zijn van 2021. Op dat moment waren de vijf rijkste landen in Europa Luxemburg, Ierland, Zwitserland, Noorwegen en San Marino. Dit is in volgorde van het meest rijkste land tot het minst rijkste land.

Ben je benieuwd wat de reden is dat deze landen tot de rijkste Europese landen behoren? Wil je meer weten over de achtergrond van deze landen? Lees dan snel verder om hier meer over te leren.

Waarop wordt gebaseerd hoe rijk een land is?

De rijkdom van een land wordt bepaald door het BBP per hoofd van de bevolking. BBP betekent bruto binnenlands product. Dit geeft de waarde aan van alle diensten en goederen die in een land worden geproduceerd.

Hierbij worden ook de geproduceerde diensten en goederen meegerekend die door mensen worden geproduceerd in het land, die niet inwoner zijn van het land. BBP wordt ook wel koopkracht capaciteit genoemd.

Daarnaast is er nog een andere waarde die wordt gebruikt, namelijk BNP. Dit is een andere waarde dan de BPP. BNP staat voor de waarde van alle goederen en diensten die door de inwoners van een land worden geproduceerd. Hieronder lees je meer over de vijf rijkste Europese landen. Naast de naam van het land staat de koopkracht capaciteit in euro’s.

1.   Luxemburg >102.000 euro

Luxemburg is onderdeel van de Benelux en ligt in het noordwesten van Europa. Opvallend aan Luxemburg is dat dit het rijkste land is in Europa, maar ook het kleinste land in Europa. Luxemburg heeft namelijk slechts een oppervlakte van 2.585 km2. Ter vergelijking: Nederland heeft een omvang van 41.543 km2. In 2021 had Luxemburg in totaal 639.070 inwoners.Luxemburg is al sinds 1995 het rijkste land in Europa.

Mogelijk is Luxemburg zelfs het rijkste land ter wereld. Volgens het Internationaal Montetair Fonds heeft Luxemburg namelijk het hoogste BNP (bruto nationaal product) ter wereld.

Er zijn verschillende redenen waardoor Luxemburg het rijkste Europese land is. Zo vertegenwoordigt de ijzer- en staalsector 7% van de economie. Daarnaast heeft Luxemburg veel financiële instellingen.

Een andere belangrijke factor is dat er in Luxemburg tamelijk veel mensen werken, die niet wonen in Luxemburg. Dit heeft wel invloed op het BBP, maar niet op het BNP. Bij het BNP wordt er alleen gekeken naar de waarde van goederen en diensten van de inwoners van het land.

Luxemburg is tenslotte ook populair voor toeristen vanwege de mooie natuur. Er zijn veel natuurparken die populair zijn bij kampeerders en wandelaars.

2.   Ierland >82.000 euro

Dit land bevindt zich net als Luxemburg in het noordwesten van Europa. Ierland bevindt zich op een eiland samen met Noord-Ierland. Ierland is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland is dat wel. Ierland wordt ook wel de Ierse Republiek genoemd.

Ierland is niet alleen het tweede rijkste Europese land, maar ook het tweede rijkste land in de wereld. Ierland heeft een oppervlakte van 70.280 km2. In 2021 had Ierland 5.028 miljoen inwoners. Sinds de jaren 90 is de economie in Ierland erg gegroeid.

Een van de grote redenen dat Ierland een rijk land is dat veel grote bedrijven gevestigd zijn in Ierland. Een aantal van deze grote bedrijven zijn Microsoft, Apple, Google en Facebook. Veel van deze buitenlandse bedrijven zijn zich gaan vestigen in Ierland vanwege onder andere de gunstige belastingtarieven en lage lonen.

Daarnaast verdient Ierland veel met de landbouw. Vooral het produceren van export vlees en melk zorgt voor veel inkomsten. Andere belangrijke sectoren voor de Ierse economie zijn onder andere de staalindustrie, machinebouw en de export van diverse producten, zoals medicijnen.

3.   Zwitserland >63.000 euro

Dit land bevindt zich in Midden-Europa en heeft een oppervlakte van 41.285 km2.
Zwitserland had in 2021 8,698 miljoen inwoners. De Zwitsere bankensectoren hebben een grote aandeel in de economie van Zwitserland. Voorheen was het voor veel mensen aantrekkelijk om een Zwitserse bankrekening te hebben. Vroeger was het dan namelijk niet bekend waar je je geld had, waardoor je belasting kon ontwijken.

Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Toch zijn er nog veel buitenlandse mensen die een Zwitserse bankrekening gebruiken. Een andere grote oorzaak van de rijkdom van Zwitserland is de Zwitserse frank. Dit is een van de sterkste munteenheden ter wereld. Ook verdient Zwitserland veel geld aan het toerisme.

Zwitserland is een stuk rijker dan bijvoorbeeld Nederland. Echter is het leven in Zwitserland ook duurder. Het is namelijk ongeveer 1,47 keer duurder om te leven in Zwitserland dan in Nederland.

4.   Noorwegen >57.000 euro

In 2021 had Noorwegen in totaal 5.408 miljoen inwoners. Het land heeft een oppervlakte van 385.155 km2. Het ligt aan de westkant van Scandinavië. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de rijkdom van Noorwegen. Zo heeft Noorwegen veel natuurlijke grondstoffen, zoals aardolie.

Dit land is een hoog ontwikkeld industrieland. Voorheen werkten inwoners vooral in bedrijfstakken zoals de bouw- en constructiebedrijven en de industrie. Tegenwoordig is er steeds meer werk in dienstverlenende beroepen en de openbare sector.

Een van de grote inkomsten in Noorwegen komen door de productie van olie en gas samen met buitenlandse maatschappijen en particulieren. Het bedrijf Statoil is 100% eigendom van Noorwegen.

Daarnaast heeft Noorwegen veel belangrijke handelspartners in Europa. Noorwegen exporteert vooral veel vis(producten), hout(producten) en half-fabrikaten (zoals staal en ijzer). Ook naar andere landen wordt er veel vis geëxporteerd. Landbouw speelt slechts een kleine rol in de economie van Noorwegen, omdat slechts 3% van het oppervlak van het land vruchtbaar is.

5.   San Marino >51.000 euro

Opvallend aan dit land is dat het een erg klein land is. San Marino is een Italiaans schiereiland. Het is een dwergstaat en wordt volledig omsloten door Italië. San Marino heeft slechts een oppervlakte van 61 km2. Het land heeft in 2021 34.010 inwoners. Opvallend aan dit land is dat het 0 euro staatsschuld heeft.

Een van de redenen dat dit een rijk land is dat er bijna geen werkloosheid is. Dit land heeft gratis gezondheidszorg. Wellicht speelt dit een rol in de lage werkloosheid, doordat men eerder gebruik maakt van zorg. Toerisme en het bankwezen spelen een grote rol in de economie in dit land. Ook financiële dienstverlening zorgen voor een groot deel van de inkomsten van dit land. Daarnaast is het bijzonder dat dit land een begrotingsoverschot heeft.

Conclusie

De oppervlakte van een land zegt niet over de rijkdom van een land. Zo is Luxemburg het kleinste land in Europa én het rijkste Europese land. Per land verschillen de redenen van de rijkdom. Zo heeft Luxemburg veel financiële instellingen en is Zwitserland onder andere rijk geworden door de banksectoren.

Wel moet er rekening mee worden gehouden dat het leven in een rijk land ook duurder kan zijn. Zo is het leven in Zwitserland bijna 1,5 keer duurder dan in Nederland. De inwoners hebben een hogere koopkracht capaciteit dan in Nederland, maar zijn sowieso al meer geld kwijt aan hun vaste lasten.

Benieuwd naar de rijkste landen van Afrika? Lees dan dit artikel.

HGC Redactie

Vanuit HGC schrijven meerdere schrijvers over financiële zaken, met als doel im complexe zaken eenvoudig te maken. Alle schrijvers zijn geïnteresseerd in financiën en verdiepen zich in de materie om de onderwerpen zo goed mogelijk toe te lichten.

Recente posts