Wat Verdient Een Bioloog? (HBO/WO)


Altijd al gek van de natuur en alles wat ermee te maken heeft geweest? Dan is bioloog echt een ideaal beroep voor jou. Dagelijks zul jij je bezighouden met mens, dier en natuur, en hier op allerlei vlakken onderzoek naar doen. Nu is werk wat je leuk vindt om te doen natuurlijk al een dikke plus, al is het nog leuker als dat ook een beetje goed verdient. Dus, wat verdient een bioloog?

Een bioloog die op hbo-niveau is afgestudeerd verdient een bruto startsalaris van €2.045 per maand. Biologen met een universitaire master krijgen €2.679 bruto per maand. Na 10 jaar verdienen hbo’ers gemiddeld €2.962 en WO’ers gemiddeld €4.506 bruto per maand.

De cijfers die je hierboven vindt zijn gebaseerd op onderzoek van Elsevier. Voor hbo’ers gaan we uit van de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (1), voor WO’ers geldt de studie Medische Biologie (2) als referentiekader. Hieronder duiken we dieper in op het startsalaris, hoe de groei van het salaris eruit ziet en kijken we naar hoe snel biologen een baan en een vast contract vinden. Lees snel verder!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Bioloog?

Wanneer een bioloog aan de voet staat van een carrière moet deze het in eerste instantie met het startsalaris voor deze functie doen. Naarmate de tijd vordert is er wel genoeg ruimte voor groei. Laten we als eerste kijken naar het startsalaris van hbo’ers en hoe zich dat ontwikkeld.

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien verdienen hbo’ers die een biologie studie hebben afgerond gemiddeld minder dan het gemiddelde op het hbo. Het gemiddelde ligt op €2.445 en biologen starten op €2.045 bruto per maand.

Daarnaast is het opvallend dat hbo’ers in vergelijking met andere Beta-studies ook een stuk minder verdienen. Het gemiddelde ligt namelijk op €2.600 bruto per maand in deze richting. Meer weten over het startsalaris van hbo’ers en WO’ers? Lees dan deze blog die ik daar eerder over schreef.

Laten we dan ook even kijken naar het gemiddelde voor WO’ers. Gemiddelde verdien je met een Beta-studie op het WO een startsalaris van €2.800 bruto per maand. Biologen doen het met €2.679 dus iets minder dan gemiddeld. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien is ook dit een trend die al jaren stabiel is.

Het startsalaris ligt in vergelijking met andere hbo en WO-studies dus wat lager dan gemiddeld. Wel moet ik daarbij zeggen dat er studies zijn die het véél slechter doen en dat er bij biologen (helemaal op WO-niveau) zeker een goede groei te realiseren is in het salaris.

Wat Verdient Een Ervaren Bioloog?

Biologen die er al een paar jaren op hebben zitten in deze functie gaan er aardig op vooruit. Het salaris zal zich gestaag opbouwen tot het maximale wat er ongeveer te verdienen is met dit werk.

Gemiddeld verdient een bioloog met een hbo-achtergrond na 10 jaar een salaris van €2.962 bruto per maand (€45.523 bruto per jaar). Het is moeilijk om te zeggen of dit veel of weinig is voor de sector, biologen werken namelijk in veel verschillende sectoren.

Toch komt zo’n 46,1% van de biologen in de zorg terecht. In deze blog die ik eerder schreef over het salaris van ervaren hbo’er en wo’ers wordt het duidelijk dat iemand die tussen de 35 – 39 jaar is gemiddeld €45.700 bruto per jaar verdient in de zorg. Daarmee doen biologen het dus iets minder. Daar moet ook bij vermeld worden dat de zorg natuurlijk niet de sector is waar het meest verdient wordt.

Voor WO’ers geldt dat zij na 10 jaar een salaris ontvangen van gemiddeld €4.506 bruto per maand (€66.788). Daarmee zit er in dit salaris dus wel een aardige groei. Hoe goed WO-biologen het gemiddeld doen in vergelijking met andere WO-studies is onduidelijk, volgens Elsevier is €4.506 bruto per maand na 10 jaar redelijk gemiddeld.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Bioloog Bepaald?

Als bioloog ben je van een aantal zaken afhankelijk voor de hoogte van je salaris. De meeste hiervan zijn vrijwel hetzelfde als in de meeste sectoren en bij de meeste banen. Een aantal redenen waarom iemand meer verdient dan een ander verschillen wel. De meeste biologen zullen hun beroep vooral doen uit liefde voor het vak. Vaak komt de hoogte van het inkomen dan niet op de eerste plaats. Maar als je ook nog eens goed kunt verdienen is dat natuurlijk wel lekker meegenomen. De volgende factoren zijn daarvoor van belang in geval van een bioloog;

  • Ervaring en leeftijd
  • De sector waarin gewerkt wordt
  • Welke werkgever iemand heeft

We noemen voor het gemak even ervaring en leeftijd tegelijk omdat deze meestal hand in hand gaan. Om veel ervaring opgedaan te kunnen hebben moet je al vele jaren op dezelfde positie hebben doorgebracht. Minstens net zo belangrijk is de sector waarin iemand werkt, Biologen die actief zijn in het bedrijfsleven kunnen vaak meer verdienen. Maar degenen die dit niet zijn hebben dan weer het voordeel dat ze vaak aan projecten werken die ze veel leuker vinden. Het is dus maar net waar de prioriteit van iemand ligt.

Of een bioloog nu wel of niet binnen het bedrijfsleven actief is, qua werkgever kan er nog steeds verschil zitten in wat er verdient kan worden. Op de ene werkplek zal beter worden verdient dan de andere. Ook binnen het bedrijfsleven. Er zit best wel verschil tussen wat biologen kunnen verdienen, met als oorzaak vooral de bovenstaande factoren.

Hoe Snel Vinden Biologen Werk?

Naast het salaris wil je natuurlijk ook weten hoe de situatie op de arbeidsmarkt er voor biologen uitziet. Een van de factoren die in dit geval geldt is hoe snel biologen daadwerkelijk werk vinden.

Uit onderzoek van SEO komt naar voren dat hbo’ers met de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek gemiddeld binnen 7,8 maanden na afstuderen een vaste baan vinden. Ze doen het daarmee redelijk gemiddeld ten opzichte van andere hbo-studies én studies in de richting natuur, milieu en scheikunde.

Mocht je toevallig een lerarenopleiding biologie hebben gedaan dan is de kans als hbo’er aanwezig dat je een stuk sneller een baan vindt. Deze groep heeft namelijk gemiddeld binnen 3,1 maanden een vaste baan gevonden.

Uit hetzelfde onderzoek komt naar dat WO’ers er gemiddeld een stuk langer over doen dan andere WO-studies. Voor deze groep geldt namelijk een gemiddelde duur van 10,8 maanden terwijl het gemiddelde meer tussen de 5-8 maanden ligt voor natuur, mileu en scheikundestudies.

Hoeveel Biologen Hebben Een Vast Contract?

Laten we dan ook nog even kijken naar hoeveel biologen 15 maanden na hun afstuderen een vast contract hebben. Daarvoor gebruiken we dezelfde onderzoeksgegevens van SEO.

Voor biologen op hbo-niveau geldt dat 23% van deze groep 15 maanden na afstuderen een vast contract heeft. In vergelijking met andere hbo-studies en studies in dezelfde richting is dat relatief laag. Normaal gesproken ligt dat percentage toch wel tussen de 30 – 45%.

Voor WO’ers geldt grappig genoeg ook een percentage van 23%. Daar moet wel bijgezegd worden dat WO’ers in het algemeen minder een vast contract hebben na hun afstuderen. Normaliter ligt het percentage tussen de 25 – 40%.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Bioloog?

Om een succesvolle bioloog te kunnen worden, zul je de juiste opleiding moeten proberen te doen. Niet alleen geeft dit je alle vereiste kennis als je die nog niet hebt, het biedt, nadat je deze hebt afgerond, veel meer kans op het verkrijgen van een mooie baan.

De beste opleiding die je kunt volgen wanneer je de ambitie hebt om deze baan te gaan doen is Biologie. Niet verrassend natuurlijk, maar wel de juiste weg naar een mooie loopbaan in dit vak. Voor deze bacheloropleiding zijn de wettelijk vastgestelde kosten voor het collegegeld 2143,- euro. Daar komen wel nog andere kosten zoals die voor boeken bij.

Wanneer je na deze opleiding nog door wilt leren behoort dat ook tot de mogelijkheden. Er is ook een masteropleiding die hierop aansluit waardoor je nog verder zult kunnen groeien. Uiteraard kun je, wanneer deze wordt behaald, gaan voor een nog beter baan.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts