Salaris Chemische Technologie (HBO/WO)


Wat is het gemiddelde salaris van een chemische technoloog? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen chemische technici een startsalaris van €2.669 – €2.888 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 6-7 maanden een baan en heeft 34,3% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van chemische technici en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Chemische Technologie

Laten als eerste even kijken naar het gemiddelde startsalaris van mensen met een afgeronde studie chemische technologie. Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien is de trend voor deze opleiding eigenlijk al jaren heel erg stabiel.

Gemiddelde verdient een chemische technoloog een bruto maandsalaris van €2.669. Dat is meer dan het gemiddelde van de hbo-bachelors. Die moeten het gemiddeld namelijk doen met €2.514 bruto per maand.

Om een extra goed beeld te krijgen van hoe de studie chemische technologie het doet vind ik het ook interessant om het te vergelijken met het gemiddelde salaris van hbo-bachelors met een bètastudie. Gemiddeld verdienen die een bedrag van €2.600 bruto per maand. In dat opzicht doen chemische technologen het dus alsnog een stuk beter.

Dan even door met mensen die deze studie op een universitair niveau weten af te ronden. Zoals je hieronder direct kunt zien is de trend voor deze groep eigenlijk ook al jaren heel erg stabiel te noemen. Gemiddeld verdient een WO’er met deze studie een brutosalaris van €2.888 bruto per maand. Dat is minder dan het gemiddelde van €2.947 wat een WO-master normaliter verdient.

Dat chemische technologen minder verdienen dan gemiddeld komt vooral doordat medische studenten op dit niveau het gemiddelde omhoog halen (€3.125 bruto per maand). Voor betastudenten geldt een gemiddeld startsalaris van €2.800 bruto per maand. Chemische technologen doen het dus iets beter.

Salaris Chemische Technologie Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een hele belangrijke factor. Laten we eens kijken hoe dit voor chemische technici zitten op hbo en WO-niveau.

Als eerste de chemische technici op hbo-niveau. Deze verdienen met 10 jaar ervaring gemiddeld een bedrag van €3.904 bruto per maand. Met alles erop en eraan verdienen ze een jaarinkomen van €58.331 bruto per maand. Op hbo-niveau kunnen we zeggen dat dit gewoon een stevig maandsalaris is.

Dan kijken we verder naar de WO’ers met deze studieachtergrond. Het zal niemand verbazen dat zij natuurlijk wat meer verdienen. Gemiddeld praten we dan over een bedrag van €4.856 bruto per maand. Met alles erop en eraan kom je dan uit op een jaarinkomen van €76.913. Hier geldt ook weer dat dat een stevig inkomen is waar je tevreden mee kunt zijn.

Hoe Snel Vinden Chemische Technologen Een Vaste Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk nog legio andere factoren die de arbeidsmarkt wel of niet aantrekkelijk maken. Een daarvan is hoe snel je al chemisch technicus een baan kunt vinden na je afstuderen.

Zoals je hieronder kunt zien doen chemische technici er net iets langer over dan gemiddeld om een baan te vinden na hun afstuderen. We praten over een periode van 6,2 maanden die er tussen het afstuderen zitten en vinden van een baan. Het gemiddelde voor hbo-bachelors ligt echter op 4 maanden. Wel is duidelijk te zien dat de trends redelijk aan elkaar gelijk lopen.

Dan natuurlijk nog even over hoe dit met de WO’ers zit. Die doen er verrassend genoeg 7 maanden over om een volwaardige baan te vinden. Mensen met een universitaire master doen er normaliter 4 maanden over om een baan te vinden. Wel is hier duidelijk te zien dat mensen met deze studieachtergrond eigenlijk altijd wat langer doen over het vinden van een baan ten opzichte van het gemiddelde.

Hoeveel Chemische Technologen Hebben Een Vast Contract?

Als er dan een volwaardige baan gevonden is dan is het krijgen van een vast contract voor velen toch wel de volgende grote mijlpaal. Als eerste de hbo’ers. Daar valt op dat zij gemiddeld iets minder vaak een vast contract hebben 15 maanden na afstuderen in vergelijking met het gemiddelde. Gemiddeld heeft 44,9% namelijk een vast contract. Voor chemische technici ligt dit echter op 34,1%.

Als we kijken naar de WO’ers dan zien we dat zij eigenlijk volkomen gemiddeld presteren op dit gebied. 15 maanden na afstuderen heeft 35,7% van de universitaire masters gemiddeld een vast contract weten te bemachtigen. Voor chemische technici geldt een percentage van 34,6%. Daarnaast is die trend eigenlijk al jaren stabiel en ziet het er niet naar uit dat daar snel verandering in komt.

Maar goed, dat zijn de situaties voor net afgestudeerden. Hoe ziet de situatie eruit als iemand 10 jaar ervaring heeft weten op te bouwen. Voor hbo’ers geldt dan dat 86,4% een vast contract op zak heeft. Het overige percentage is zo te zien hoogstwaarschijnlijk voor zichzelf aan de slag gegaan. Tijdelijke contracten komen in deze situatie eigenlijk niet voor.

Voor WO’ers geldt grappig genoeg eigenlijk bijna dezelfde situatie. 84,9% heeft een vast contract, het overige percentage doet iets voor zichzelf en tijdelijke contracten zijn ook hier eigenlijk niet voorkomend.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Chemische Technologen

Daarnaast vind ik het ook altijd leuk om te weten hoeveel dagen chemische technici moeten werken voor al het bovenstaande. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien werkt deze groep een stuk vaker in fulltime dienstverband dan het gemiddelde van de hbo-bachelors. In totaal gaat 85,41% van de technici 5 dagen per week naar het werk. Parttime werken komt hier eigenlijk niet zo heel veel voor.

Diezelfde trend zien we eigenlijk ook voorbijkomen bij de WO’ers met deze studieachtergrond. In totaal gaat 89,94% fulltime naar het werk. Daar moet wel bij gezegd worden dat mensen met een universitaire master sowieso vaker fulltime naar het werk gaan.

In Welke Sectoren Werken Chemische Technici?

Tot slot dan nog even de vraag in welke sectoren chemische technici over het algemeen terecht komen. Het zal niemand verbazen dat het grootste percentage in dit geval in de industriële sector aan de slag gaat. Daarnaast is ook de specialistische zakelijke dienstverlening een grote sector, samen met de handel.

Als we kijken naar de WO’ers dan zien we dat het daar net iets anders ligt. Al moet daar wel bij gezegd worden dat er ook een groot percentage is waarvan de sector onbekend is. Industrie en specialistische zakelijke dienstverlening zijn grote sectoren. Echter, het onderwijs schuift nu ook aan als sector waar veel afgestudeerden aan de slag gaan.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts