Gemiddeld Salaris Elektrotechniek (HBO/WO)


Hoeveel verdien je eigenlijk na een studie elektrotechniek op hbo of WO-niveau? Het is een hele normale vraag als je deze studie volgt of als je hem misschien wilt gaan volgen. In deze blog gaan we alles uitpluizen maar eerst even een snel antwoord!

Een ingenieur elektrotechniek verdient €2.833 bruto per maand als deze op het hbo is afgestudeerd en €3.222 als deze een WO-master heeft. Ze vinden binnen 2,5 – 3,6 maanden een volwaardige baan. 45 – 55% heeft 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier dieper op in te duiken. Als eerste gaan we uitgebreid kijken naar het startsalaris en hoe dit zich verhoudt tot andere hbo en WO-studies. Natuurlijk kijken we ook hoe zich dit de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Daarna kijken we naar wat je verdient met 10 jaar ervaring en hoe groot het verschil is tussen verschillende beroepen. Verder kijken we ook naar hoe snel je een vaste baan of een vast contract krijgt en nog veel meer. Lees snel verder!

Startsalaris Elektrotechniek

Laten we het als eerste even hebben over het startsalaris van mensen die afgestudeerd zijn in de elektrotechniek. Zoals je net al kon lezen verdienen hbo-starters gemiddeld een brutoloon van €2.833 per maand (1). Mocht je echter een universitaire master hebben afgerond dan kom je uit op de €3.222 bruto per maand (2). Deze gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van Elsevier in 2019 en 2020.

Als we dit vergelijken met het gemiddelde startsalaris van bèta-studenten op hbo en WO-niveau dan wordt het duidelijk dat elektrotechnici het een stuk beter doen qua startsalaris.

Gemiddeld verdient een hbo’er die een diploma heeft voor een bèta-studie namelijk €2.600 bruto per maand 15 maanden na afstuderen. Voor WO’ers gaat het dan om €2.800 bruto per maand. Hbo-afgestudeerden verdienen dus €233 bruto per maand meer, voor WO’ers is dit een slordige €422 bruto per maand meer.

Als je meer wilt weten over het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en WO’ers in verschillende richtingen dan kan ik je zeker deze blog aanraden waarin ik dit al eens helemaal heb uitgezocht: Gemiddelde Startsalaris HBO/WO

Ontwikkeling Startsalaris Vanaf 2004

Verder is het ook interessant om te weten hoe dit startsalaris zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Bij sommige studies is het namelijk het geval dat het startsalaris per jaar nogal eens heel erg kan verschillen, mede doordat een tekort op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld wordt opgelost.

Echter, als we als eerste kijken naar het startsalaris van hbo’ers dan zien we dat dit al jarenlang heel erg constant is. Daarnaast verdienen elektrotechnici al sinds 2004 consistent meer dan het gemiddelde van de hbo-bachelors.

Voor WO’ers geldt eigenlijk bijna hetzelfde. Wel is er bij de universitaire opleiding te zien dat deze eigenlijk pas vanaf 2009 meer zijn gaan verdienen dan de andere hbo-studies. In beide gevallen komt het vooral doordat technici door de jaren heen steeds schaarser zijn geworden doordat de vraag naar afgestudeerden veel harder stijgt dan de mensen die het vak daadwerkelijk kunnen uitvoeren.

Salaris Elektrotechniek Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris wil je natuurlijk ook weten hoe het met de groei van het salaris zit. Een goed begin is natuurlijk heel erg fijn maar je wilt ook dat er perspectief te vinden is in je financiële situatie in de toekomst. Gelukkig is dit zeker het geval.

Een hbo’er verdient met 10 jaar werkervaring een bruto maandsalaris van €4.101 per maand. Voor WO’ers geldt een bedrag van €5.207 bruto per maand.

Salaris Verschillende Beroepen In De Elektrotechniek

Naast het gemiddelde startsalaris en het salaris met 10 jaar ervaring is het ook goed om te weten wat het verschil is tussen verschillende beroepen. Het is namelijk het geval dat je met een opleiding elektrotechniek veel verschillende kanten op kunt.

Hieronder heb ik een lijst opgesteld met de meest voorkomende beroepen en de salarissen die je daarbij kunt verwachten. Ga ervanuit dat het laagste salaris geldt voor starters en het hoogste salaris geldt voor mensen die meer dan 10 jaar ervaring hebben in hun vakgebied.

  • Werkvoorbereider: €2.745 – €3.710 (3)
  • Technicus €2.760 – €3.735 (4)
  • Projectleider: €3.500 – €4.600 (5)
  • Calculator: €2.500 – €4.000 (6)
  • Servicemonteur: €2.800 – €3.800 (7)
  • Uitvoerder: €3.300 – €4.500 (8)

Hoe Snel Vind Je Na Een Elektrotechniek Studie Een Baan?

Als eerste is het goed om te weten dat, volgens onderzoek van SEO, hbo-starters met een elektrotechniek studie in de top 5 staan van starters die het snels een baan vinden na hun studie.

Voor hbo’ers geldt namelijk dat dit gemiddeld gebeurd binnen 2,6 maanden. Als je er vanuit gaat dat het voor veel studies toch wel 5 – 10 maanden duurt voordat deze afgestudeerden een volwaardige baan hebben gevonden, dan zijn elektrotechnici hier heel snel mee.

Voor WO’ers geldt eigenlijk hetzelfde, al duurt het net iets langer. Hier is het gemiddelde namelijk 3,5 maand voordat de eerste volwaardige baan wordt gevonden. Voor veel WO’ers ligt het gemiddelde tussen de 4 – 8 maanden wat betekent dat elektrotechnici nét iets sneller zijn.

Hoeveel Elektrotechnici Krijgen Een Vast Contract?

Verder is het ook goed om te weten hoeveel elektrotechnici een vast contract hebben 15 maanden na afstuderen. Zo krijg je een goed beeld van jouw toekomstige situatie op de arbeidsmarkt.

Als je een hbo-studie elektrotechniek hebt afgerond dan is er een kans van 55% dat je 15 maanden na afstuderen een vast contract hebt weten te bemachtigen. Voor mensen met 10 jaar ervaring geldt dat 84,2% van deze groep een vast contract heeft gekregen.

In vergelijking met andere hbo-studies is dat een heel erg goed percentage. Eigenlijk is de enige groep die meer een vast contract krijgt aangeboden de groep afgestudeerden die het onderwijs ingaan.

Voor WO’ers geldt een gemiddeld percentage van 45% 15 maanden na afstuderen. Voor mensen met 10 jaar ervaring geldt dat 87,1% van deze groep een vast contract heeft weten te krijgen.

Welke Andere (Technische) Studies Betalen Goed?

Om je een goed beeld te geven van salarissen in de technische sector lijkt het mij ook slim om te kijken naar welke andere technische studies goed verdienen

Hiervoor heb ik wat studies op een rijtje gezet met behulp van informatie van Studiekeuze123. Daarin wordt het duidelijk dat het voor werktuigbouwkundige zijn die in de buurt komen van het salaris van elektrotechnici. Hier kun je namelijk een salaris verwachten van €2.750 bruto per maand als je begint met werken. Meer weten over het salaris van werktuigbouwkundige? Daar heb ik deze blog over geschreven.

Verder geldt voor studenten van de opleiding Automotive (voertuigentechniek) ook een goed salaris. Deze verdienen met hun €2.800 eigenlijk evenveel als studenten van de opleiding elektrotechniek.

Een andere studie die het van oudsher goed doet is de studie technische bedrijfskunde. Daar verdien je als startsalaris gemiddeld een bedrag van €2.700 bruto per maand. Mocht je meer over het salaris van deze studenten willen weten dan kun je deze blog lezen die ik daar eerder over schreef.

Hoe Zorg Je Voor Een Nog Hoger Salaris?

Zoals je hebt kunnen zien zit je met een opleiding elektrotechniek financieel gezien wel goed. Echter, er zijn natuurlijk altijd manieren om je kansen op een stevig salaris te vergroten. Het lijkt mij daarom slim om het daar ook nog even over te hebben!

Als eerste is een van de meest effectieve manieren om een goed salaris te ontvangen door er over te onderhandelen. Een studie elektrotechniek betekent namelijk niet dat een goed salaris je zomaar komt aanwaaien. Er zal een moment komen dat je wilt kijken wat je werkgever je nu écht kan bieden.

Daarom is het altijd goed om te weten wat je waard bent. Gelukkig heb je daar door deze blog een goed beeld van gekregen. Gebruik deze informatie dus ook in je onderhandelingen. Zo weet je wanneer je een goed aanbod krijgt en wanneer je werkgever je écht te weinig biedt.

Verder is het altijd een goed idee om je argumentatie op orde te hebben voordat je de onderhandelingen ingaat. Waarom zou jij een bepaald salaris moeten krijgen? Heb je dingen gedaan die van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf of dat in de toekomst kunnen gaan zijn? Als je dit duidelijk hebt voor jezelf dan wordt het makkelijker een bepaald salaris overtuigend te kunnen vragen.

Verder is het slim om niet alleen over het geldbedrag wat je krijgt te onderhandelen. Onderhandelen wordt namelijk makkelijker als je het ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan het aantal uren wat je per week werkt of het aantal vakantiedagen wat je krijgt. Zo wordt het makkelijker om met je werkgever tot een zinvolle deal te komen.

Nu zijn er natuurlijk nog ontelbaar veel andere manieren om goed de onderhandelingen aan te gaan. Gelukkig heb ik in deze blog 22 tips voor je op een rijtje gezet waardoor jij voor een goed eindresultaat in je onderhandelingen kunt zorgen. Zou ik dus zeker even lezen!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts