Salaris Van Ergotherapeuten (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een ergotherapeut? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde ergotherapeuten een startsalaris van €2.348 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 5 maanden een baan en heeft 23,4% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris en het salaris van ergotherapeuten met meer dan 10 jaar ervaring. Ook vergelijken we hierbij het salaris van ergotherapeuten met hbo-bachelors in het algemeen en de rest van de zorgsector. Verder kijken we naar hoe snel ergotherapeuten een baan vinden en een vast contract krijgen. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Ergotherapeut

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris wat beginnende ergotherapeuten mogen verwachten. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien verdienen afgestudeerde ergotherapeuten een salaris van €2.348 bruto per maand. Zoals je duidelijk kunt zien is dit startsalaris voor ergotherapeuten eigenlijk al jaren heel erg stabiel. Dat betekent dat er geen overschot of gebrek aan ergotherapeuten is maar eigenlijk net genoeg.

startsalaris ergotherapeut

Als we dit salaris vergelijken met de rest van de hbo-bachelors dan zie je dat ergotherapeuten net iets minder verdienen. Een hbo-bachelor verdient gemiddeld namelijk €2.514 bruto per maand als startsalaris.

Daarnaast lijkt het mij tot slot handig om het gemiddelde startsalaris van ergotherapeuten te vergelijken met het startsalaris van hbo-bachelors met een medische achtergrond. In dit artikel wat ik schreef over het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en wo’ers wordt duidelijk dat het startsalaris voor deze groep normaal uitkomt op €2.300 bruto per maand. Dat betekent dat ergotherapeuten het net een tikje beter doen als het gaat om de zorgsector op hbo-niveau.

Wat Verdient Een Ergotherapeut Met 10 Jaar Ervaring?

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een belangrijke factor. Als we kijken naar het bruto maandsalaris van een ergotherapeut met 10 jaar ervaring dan zien we in hetzelfde onderzoek dat dit uitkomt op €2.837 bruto per maand. In totaal kom je dan uit op een jaarinkomen van €41.791.

Laten we dat eerste vergelijken met hbo’ers in het algemeen. Laten we er even vanuit gaan dat een ergotherapeut met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van tussen de 35-39 jaar. Het gemiddelde salaris voor mensen met deze leeftijd op hbo-niveau is €51.100 bruto per jaar. In vergelijking met het gemiddelde doen ergotherapeuten het dus een stukje minder.

Als we kijken naar de zorgsector dan zien we dat mensen tussen de 35-39 jaar gemiddeld een salaris verdienen van €45.700 bruto per jaar. In vergelijking met deze groep verdienen ergotherapeuten dus ook minder en daarmee is de doorgroei van het salaris eigenlijk niet heel erg goed te noemen. Lees hier meer over het gemiddelde salaris van mensen in de zorgsector per leeftijd.

Hoe Snel Vinden Ergotherapeuten Een Baan?

Naast het salaris is ook het vinden van werk na de studie natuurlijk een belangrijke factor voor een gelukkig werkleven. Als we kijken naar hoe snel ergotherapeuten volwaardig werk vinden na hun studie dan wordt het duidelijk dat ze hier gemiddeld 5 maanden over doen.

Daarmee doen ergotherapeuten er net een maandje langer over dan het gemiddelde van hbo-bachelors want die vinden binnen 4 maanden een volwaardige baan.

duur tot arbeidsmarkt ergotherapeut

Wel moet daarbij gezegd worden dat ergotherapeuten in het algemeen de trend van de arbeidsmarkt in het algemeen volgen. Zoals je hierboven kunt zien lopen de opleiding ergotherapie en de hbo-bachelors in het algemeen eigenlijk heel erg gelijk als het gaat om hoe lang het duurt om een baan te vinden.

Hoeveel Ergotherapeuten Hebben Een Vast Contract?

Snel werk vinden is natuurlijk leuk, maar hoeveel ergotherapeuten weten dat werk om te zetten in een vaste baan? In onderstaande afbeelding kun je goed zien hoeveel startende ergotherapeuten 15 maanden na hun afstuderen een vast contract hebben weten te bemachtigen.

Het gaat hier dan een percentage van 26,82% van de afgestudeerde ergotherapeuten. Daarmee blijven ergotherapeuten achter ten opzichte van de groep hbo-bachelors in het algemeen. Daar ligt het percentage namelijk rond de 44,9%.

ergotherapeut vast contract starters

Wel moet daarbij gezegd worden dat ergotherapeuten dit verschil naar verloop van tijd weten goed te maken. Na 10 jaar heeft 84,9% van de ergotherapeuten namelijk een vast contract. Voor hbo-bachelors in het algemeen geldt een percentage van 78,5%.

ergotherapeut vast contract na 10 jaar

Hoeveel Dagen Per Week Werken Ergotherapeuten

Tot slot is het natuurlijk ook heel interessant om te kijken hoeveel dagen per week ergotherapeuten gemiddeld werken voor het salaris wat ze verdienen. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien werken ergotherapeuten namelijk vaker in deeltijd dan de rest van de hbo-bachelors.

44,53% werkt fulltime en 34,38% van deze groep werkt 4 dagen per week. Dat betekent dat er ook een groep is van 21,09% die 3 dagen of minder per week werkt.

hoeveel dagen werken ergotherapeuten

Hoe Lang Studeren Ergotherapeuten?

Het is natuurlijk ook goed om te weten hoe lang ergotherapeuten gemiddeld studeren voordat ze aan de slag gaan in het werkveld. Gemiddeld genomen gaat het dan om een studieperiode van 4,7 jaar. Daarmee studeert deze groep net iets korter dan het gemiddelde van hbo-bachelors. Die doen er namelijk 5,2 jaar over voordat ze zijn afgestudeerd.

hoe lang studeren ergotherapeuten

Welke Andere Studies In De Zorg Betalen Beter?

Zoals je hebt kunnen lezen is de arbeidsmarkt voor ergotherapeuten redelijk te noemen. Het startsalaris en de doorgroei van het salaris zijn niet heel erg indrukwekkend maar de baanzekerheid en het vinden van werk zijn daarentegen wel goed.

Mocht je jezelf aan het orienteren zijn dan wil je misschien ook weten welke studies betere arbeidsvoorwaarden met zich meebrengen. In dat geval zou ik eens kijken naar mondzorgkunde en verloskunde (lees hier: gemiddelde salaris verloskundige).

Mensen met een afgeronde studie mondzorgkunde verdienen namelijk een startsalaris van €2.726 bruto per maand. Voor verloskundige ligt dat bedrag zelfs op de €3.027 bruto per maand.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts