Salaris Facility Management (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een facility manager? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen facility managers een startsalaris van €2.364 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 11 maanden een baan en heeft 35,3% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van facility managers en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Facility Management

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van facility managers. Wat verdient een afgestudeerde facility manager nu eigenlijk op hbo-niveau? Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien kunnen we wel direct concluderen dat de trend al jaren heel erg stabiel is.

Helaas voor de facility managers ligt het gemiddelde startsalaris wel structureel onder het gemiddelde van de hbo-bachelors. Gemiddeld verdient een hbo-bachelor namelijk €2.514 bruto per maand. Voor facility managers geldt echter een salaris van €2.364 bruto per maand.

Startsalaris Facility Management

Daar moet wel bij gezegd worden dat het gemiddelde van de hbo-bachelors natuurlijk omhoog gekrikt wordt door de betastudenten. Die verdienen op hbo-niveau namelijk structureel meer dan dan de rest van de studies. Gemiddeld verdient een gammastudent (daar valt facility management ook onder) €2.250 bruto per maand. In dat opzicht doet facility management het dus wel goed. Meer lezen over het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en WO’ers doe je in deze blog die ik eerder schreef.

Salaris Facility Management Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een hele belangrijke factor die meespeelt in de aantrekkelijkheid van het beroep. Laten we als eerste even concluderen dat iemand met 10 jaar ervaring (en een leeftijd van 35 – 39 jaar) op hbo/WO-niveau een salaris verdient van €51.100 bruto per jaar. De vraag is dan hoe facility managers het doen?

Als we kijken naar het salaris van facility managers met 10 jaar ervaring dan zien we dat deze gemiddeld €3.389 bruto per maand mee naar huis nemen. Als we kijken naar het jaarinkomen dan komen we uit op €52.867 bruto per jaar. Dat is dus eigenlijk bijna exact het gemiddelde salaris van mensen met hetzelfde opleidingsniveau en dezelfde leeftijd.

Hoe Snel Vinden Facility Managers Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk een boel andere factoren die de arbeidsmarkt voor facility managers wel of niet aantrekkelijk maken. Een daarvan is hoe snel facility managers na hun afstuderen een volwaardige baan vinden.

Zoals je in onderstaande afbeelding al kunt zien is de trend voor facility managers niet heel gunstig. Gemiddeld vinden facility managers binnen 11 maanden een volwaardige baan. Dat is hoger dan het gemiddelde van 4 maanden wat een hbo-bachelor normaliter doet over het vinden van een volwaardige baan.

Hoe Snel Vinden Facility Managers Een Baan?

Daarnaast is het ook zo dat deze trend eigenlijk al jaren hetzelfde is en dat de gemiddeldes helaas ook niet dichter naar elkaar toe kruipen. Wel lopen de gemiddeldes gelijk aan elkaar (als het voor hbo-bachelors korter duurt om een baan te vinden dan zakt de verwachting voor facility managers ook).

Hoeveel Facility Managers Hebben Een Vast Contract?

Naast het vinden van een volwaardige baan is voor veel mensen het krijgen van een vast contract toch wel de grootste mijlpaal die daarna komt. Zoals we in onderstaande grafiek kunnen zien lopen de trends ook hier weer heel erg gelijk aan elkaar. Helaas voor de facility managers blijven zij wel weer achter als het gaat om de gemiddeldes.

Gemiddeld heeft 44,9% van de hbo-bachelors 15 maanden na afstuderen een vast contract op zak. Voor facility managers geldt dat zij het moeten doen met 35,3% van de afgestudeerden. De trend volgt hier elkaar ook weer nauw maar het ziet er niet naar uit dat er binnenkort verbetering komt in de situatie.

Hoeveel Facility Managers Hebben Een Vast Contract?

Maar goed, dat is natuurlijk de situatie die zich afspeelt net na het afstuderen. Hoe ziet de contractsituatie er eigenlijk uit als een facility manager 10 jaar ervaring heeft opgebouwd? In dat geval heeft 73,4% van de afgestudeerden een vast contract. Dat ten opzichte van de 78,5% die gemiddeld is voor hbo-bachelors. Verder heeft 24,4% een tijdelijk contract waar 19% gemiddeld genomen de norm is.

Hoeveel Facility Managers Hebben Een Vast Contract Met 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werken Facility Managers?

Persoonlijk vind ik het ook altijd leuk om even onder de loep te nemen hoeveel dagen per week facility managers eigenlijk werken voor al het bovenstaande. Wat je in onderstaande afbeelding direct kunt zien is dat deze groep er toch echt vooral een fulltime dienstverband op nahoudt.

In cijfers betekent het dat 73,82% van de facility managers een fulltime verband heeft. Daarnaast werkt 16,04% vier dagen per week. Om en nabij de 94% werkt dus 4 dagen of meer. Daarmee kunnen we zeggen dat dit niet echt een parttime beroep is.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Facility Managers?

Hoelang Studeren Facility Managers?

Tot slot dan nog de vraag hoelang facility managers eigenlijk in de schoolbanken zitten ten opzichte van de rest van de hbo-bachelors. Gemiddeld genomen zit een facility manager 5 jaar in de schoolbanken ten opzichte van de 5,2 jaar die een hbo-bachelor gemiddeld doet over zijn/haar studie.

Hoelang Studeren Facility Managers?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts