Gemiddelde Salaris Farmakunde (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van iemand met een achtergrond in de farmakunde? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen farmakunde studenten een startsalaris van €2.592 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 2 maanden een baan en heeft 39,7% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van de farmakundige en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoe lang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Farmakunde

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van mensen die een studie farmakunde hebben gevolgd. Dat is immers een van de belangrijkste voorwaarden van een dienstverband.

Als we kijken naar onderstaande afbeelding dan zien we dat je met deze studie een bruto maandsalaris van €2.592 bruto per maand mee naar huis neemt. Dat is iets meer dan het gemiddelde van €2.514 bruto per maand wat hbo-bachelors gemiddeld mee naar huis nemen.

Startsalaris Farmakunde

Wat daarnaast verder opvalt is dat het salaris van mensen die deze studie volgen verrassend gemiddeld is. Al jaren verdienen mensen met een farmakundestudie ongeveer hetzelfde als het gemiddelde salaris van alle hbo-bachelors.

Om je een extra goed beeld te geven van hoe goed of slecht het salaris is vind ik het ook interessant om de studie even te vergelijken met andere bètastudies op hbo-niveau. In dit artikel heb ik startsalarissen voor hbo’ers en WO’ers al eens op een rijtje gezet. Daarin wordt duidelijk dat deze studierichting normaal gesproken een bruto maandsalaris van €2.600 oplevert. Farmakunde doet het dus hier ook heel erg gemiddeld.

Salaris Farmakunde Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een belangrijke factor die meespeelt als het gaat om de aantrekkelijkheid van het werkveld. Hoe zit het voor mensen die een studie farmakunde afronden en vervolgens 10 jaar ervaring opbouwen?

Volgens de gegevens van Elsevier nemen deze mensen een bedrag van €3.378 bruto per maand mee naar huis. Met alles erop en eraan verdienen zij een bruto jaarinkomen van €46.262.

Laten we dat weer eens even vergelijken met de sector waarin farmakundige het meeste werkzaam zijn: de zorg. Laten we er ook vanuit gaan dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar. In dat geval wordt er gemiddeld een salaris van €45.700 bruto per jaar mee naar huis genomen (in dit artikel schreef ik over het salaris per leeftijd en sector van hbo’er en WO’ers). Dat betekent dat farmakunde dus wederom heel erg gemiddeld scoort.

Hoe Lang Voordat Farmakundige Een Baan Vinden?

Nu we het salaris grondig onder de loep hebben genomen is het natuurlijk ook interessant om naar de verder omstandigheden op de arbeidsmarkt te kijken. Denk hierbij onder andere aan hoe lang het voor afgestuurde farmakundige duurt voordat zij hun eerste volwaardige baan vinden.

Hoe Lang Voordat Farmakundige Een Baan Vinden?

Zoals je hierboven kunt zien doet deze studie het hier verrassend goed. Gemiddeld vinden farmakundige binnen twee maanden na hun afstuderen een volwaardige baan. Dat is minder dan het gemiddelde van 4 maanden wat hbo-bachelors er gemiddeld over doen. Daarnaast doet farmakunde het op dit gebied eigenlijk al een decennia lang beter dan het gemiddelde.

Hoeveel Farmakundige Krijgen Een Vast Contract?

Als mensen dan eenmaal een volwaardige baan gevonden hebben dan is een vast contract voor velen de volgende grote mijlpaal in hun dienstverband. Zoals je hieronder kunt zien doet farmakunde het hier, op het moment, iets slechter dan gemiddeld. 39,7% heeft 15 maanden na afstuderen een vast contract terwijl dat voor hbo-bachelors gemiddeld op de 44,9% uitkomt.

Hoeveel Farmakundige Krijgen Een Vast Contract?

Maar goed, hoe zit de situatie in elkaar als mensen 10 jaar ervaring hebben opgebouwd? In dat geval heeft de overgrote meerderheid (89,5%) een vast contract weten te onderteken. De overige 10,5% is zo te zien hoogstwaarschijnlijk voor zichzelf begonnen. Tijdelijk werk komt binnen deze groep op dat moment eigenlijk niet meer voor.

Hoeveel Farmakundige Krijgen Een Vast Contract Na 10 Jaar

Hoeveel Dagen Per Week Werken Farmakundige?

Verder vind ik het ook interessant om te weten hoeveel dagen per week farmakundige gemiddeld werken om het salaris te verdienen wat ze maandelijks gestort krijgen.

Zoals je hieronder kunt zien werkt de overgrote meerderheid van deze groep fulltime. 67,24% van deze groep werkt vijf dagen per week. 22,41% van de farmakundige werkt vier dagen per week en van het overige deel was het helaas niet te bepalen. Desalniettemin is fulltime in deze sector dus zeker de norm.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Farmakundige?

Hoe Lang Studeren Farmakundige?

Daarnaast is het ook altijd leuk om te weten hoe lang farmakundige studeren voor alles wat we hierboven hebben omschreven. Wat dan direct opvalt is dat de studie farmakunde op de een of andere manier sneller wordt afgerond dan andere hbo-studies. Gemiddeld wordt farmakunde in 4,5 jaar afgerond, daar waar het gemiddelde op 5,2 jaar ligt.

Hoe Lang Studeren Farmakundige?

In Welke Sector Werken Farmakundige?

Tot slot kijken we dan nog even naar in welke sector farmakundige het meest werken. Het zal niemand verbazen dat de zorg natuurlijk een grote sector is. Het gaat dan om 31,6% van de mensen die de studie heeft afgerond. Verder is handel verrassend genoeg ook een grote sector met 36,8% van de werkenden. Van de overige groep is helaas weinig informatie beschikbaar.

In Welke Sector Werken Farmakundige?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts