Gemiddelde Salaris HBO Rechten


Wat is het gemiddelde salaris van iemand met een achtergrond in de hbo-rechten? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen hbo-rechten studenten een startsalaris van €2.420 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 10 maanden een baan en heeft 37,2% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van de hbo-rechten en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoe lang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris HBO Rechten

Laten we als eerste eens even kijken naar wat je verdient als je een hbo-studie rechten net hebt afgerond. Het startsalaris is immers voor heel veel mensen heel erg relevant om te weten.

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien verdienen mensen met een hbo rechtenstudie een brutosalaris van €2.420 bruto per maand. Dat is minder dan het gemiddelde van €2.519 bruto per maand wat een hbo-bachelor normaal gesproken krijgt als deze is afgestudeerd.

Wat ik verder opvallen vind aan bovenstaande afbeelding is dat het startsalaris van deze mensen de afgelopen jaren ontzettend hard ineen is gezakt. Zo verdienden ze in 2006 met €3.000 nog ruim bovengemiddeld. Natuurlijk is het salaris van hbo-bachelors in het algemeen gezakt, maar deze studie heeft het extra zwaar te verduren gehad.

Daarnaast vind ik het ook interessant om te vermelden hoe deze groep het doet ten opzichte van andere gammastudies. In dit artikel heb ik al eens het startsalaris van hbo’ers en wo’ers onder de loep genomen. Daarin zie je dat hbo’ers met een gammastudie gemiddeld €2.250 bruto per maand verdienen. In dat opzicht doen mensen met een rechtenachtergrond het dus alsnog beter.

Salaris HBO Rechten Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de doorgroei van het salaris natuurlijk ook een belangrijke factor als je deze studie volgt. Dus, hoe zit het daar eigenlijk mee?

Volgens het onderzoek van Elsevier verdienen mensen met 10 jaar ervaring een salaris van €3.298 bruto per maand als ze deze studie hebben afgerond. Met alles erop en eraan komen ze op een jaarinkomen van €51.785 bruto per maand.

Of dat een goed salaris is of niet dat hangt natuurlijk af van de sector waarin iemand werkt. In dit artikel heb ik als eens de salarissen van hoogopgeleide mensen per sector en leeftijd bekeken.

In de sector ‘Openbaar bestuur en overheidsdiensten’ (die komt het dichtst in de buurt) verdienen mensen met een leeftijd van 35 – 39 jaar een salaris van €54.300 bruto per jaar. In dat optiek verdienen mensen met een hbo-rechtenachtergrond dus net iets minder dan gemiddeld.

Hoe Snel Vinden HBO Rechten Studenten Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk nog legio anderen arbeidsomstandigheden die belangrijk zijn. Denk hierbij onder andere aan hoe snel mensen met een rechtenstudie een baan vinden.

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien duurt het afgestudeerde studenten met deze studie gemiddeld 10 maanden om een volwaardige baan te vinden. Dat is een stuk meer dan de 4 maanden die een hbo-bachelor gemiddeld genomen nodig heeft.

Daarnaast is het ook zo dat mensen met deze achtergrond al sinds 2010 meer moeite hebben om een baan te vinden. Net als met lage het startsalaris zou dit kunnen komen doordat er een overschot is aan mensen die deze studie hebben afgerond.

Hoeveel HBO Rechten Studenten Krijgen Een Vast Contract?

Als die vaste baan dan eenmaal is gevonden dan vinden veel mensen het ook belangrijk om een vast contract te krijgen. In onderstaande afbeelding kun je zien dat mensen met een hbo-rechtenachtergrond ook hier lager dan gemiddeld scoren. Gemiddeld heeft 37,2% 15 maanden na afstuderen een vast contract weten te bemachtigen. Het gemiddelde voor hbo-bachelors is 44,9%.

De situatie is voor starters dus niet ideaal. Echter, hoe zit het met de vaste contracten als iemand 10 jaar ervaring heeft opgebouwd. Nou, in dat geval is het gelukkig een stuk beter. 77,4% heeft in deze situatie een vast contract en 18,4% een tijdelijk contract. Dat is praktisch gelijk aan het gemiddelde van de hbo-bachelors (78,5% en 19%).

Hoeveel Dagen Per Week Werken HBO Rechten Studenten?

Verder vind ik het ook altijd leuk om te weten hoeveel dagen per week mensen moeten werken voor het salaris wat ze binnenkrijgen. Als je hieronder naar de afbeelding kijkt dan zie je dat mensen met een hbo-rechtenstudie eigenlijk een heel normale verdeling erop nahouden.

De grote meerderheid van de groep werkt fulltime, dan is er een groep die 4 dagen werkt en 1,2, en 3 dagen werken komt eigenlijk heel erg weinig voor. In dat opzicht volgt deze studie dus de trend.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-91.png

In Welke Sectoren Werken HBO Rechten Studenten?

Hbo-rechten is natuurlijk een relatief brede studie waarmee je vervolgens in veel verschillende sectoren terecht kunt komen. In onderstaande afbeelding zie je echter dat een grote groep (40,6%) terecht komt in het openbaar bestuur. Verder is er ook nog een grote groep die zich ophoudt met specialistische zakelijke dienstverlening (17,8%) en de financiële dienstverlening (10,5%).

Hoe Lang Doen HBO Rechten Studenten Over Hun Studie?

Tot slot dan nog de vraag hoe lang mensen met deze studieachtergrond in de schoolbanken zitten om al het bovenstaande voor elkaar te krijgen. Zoals je kunt zien studeren mensen met deze studie langer dan gemiddeld. Een hbo-bachelor duurt gemiddeld genomen namelijk 5,2 jaar en voor deze studie geldt een gemiddelde van 5,5 jaar.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts