Salaris Human Resource Management (HBO/WO)


Wat is het gemiddelde salaris van mensen met een afgeronde human resource management studie? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde human resource managers een startsalaris van €2.454 – €2.733 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 6 – 7,5 maanden een baan en heeft 36% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris en het salaris van human resource managers met meer dan 10 jaar ervaring (zowel hbo als WO!). Verder kijken we naar hoe snel human resource managers een baan vinden, een vast contract krijgen en in welke sector ze werkzaam zijn. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1,2). Lees snel verder!

Startsalaris Human Resource Management

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van mensen met een hbo-bachelor en een WO-master in Human Resource Management. In onderstaande afbeelding kun je zien dat hbo-afgestudeerden een bruto startsalaris van €2.454 per maand mee naar huis nemen.

Voor hbo-bachelors in het algemeen is het gemiddelde €2.514 dus HRM scoort daarmee heel erg gemiddeld. De trend is daarentegen ook al jaren heel erg vlak wat betekent dat de arbeidsmarkt relatief goed in balans is.

startsalaris human resource management hbo

In deze blog over het gemiddelde startsalaris van hbo- en WO-afgestudeerden zien we dat mensen met een gamma studie (waar HRM ook onder valt) op hbo-niveau normaal gesproken een bedrag verdienen van €2.250 bruto per maand. In dat optiek doet HRM het dus wel een stukje beter.

Dan even door met de WO-afgestudeerden met een universitaire master. Zoals je kunt zien verdient deze groep een bedrag van €2.733 bruto per maand. Dat is minder dan het gemiddelde van €2.947 bruto per maand wat mensen met een universitaire master gemiddeld verdienen als startsalaris. Daarnaast kun je duidelijk zien dat HRM het al jaren structureel minder goed doet dan het gemiddelde.

startsalaris human resource management wo

Als we dat tot slot weer even vergelijken met het gemiddelde van de gamma studies dan wordt het duidelijk dat die normaliter een bedrag van €2.700 bruto per maand mee naar huis nemen. Voor deze groep studies doet HRM het dus eigenlijk heel erg gemiddeld.

Salaris Human Resource Management Met 10 Jaar Ervaring

Als we vervolgens een sprong in de toekomst maken dan is het ook goed om te weten hoe het met de doorgroei van het salaris zit. Wat verdient een HRM manager met 10 jaar ervaring?

Op hbo-niveau kijken we in dat opzicht aan tegen een salaris van €3.388 bruto per maand. Met alles erop en eraan kom je dan uit op een jaarsalaris van €52.909 bruto.

Op WO-niveau liggen de bedragen om te beginnen natuurlijk al iets hoger maar ook de doorgroei is in dit geval iets sterker. Iemand met een HRM achtergrond en 10 jaar ervaring verdient namelijk €4.276 bruto per maand. In totaal kom je uit op een bruto jaarinkomen van €67.644.

In deze blog heb ik al eens gekeken naar het gemiddelde salaris per sector per leeftijdsgroep. Laten we zeggen dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35-39 jaar. Gemiddeld genomen verdient zo’n persoon een bedrag van €51.100 bruto per jaar. hbo-afgestudeerden doen het dus bijna precies gemiddeld en WO-afgestudeerden zitten hier ruim boven.

Hoe Snel Vinden HR Managers Een Baan?

Naast het salaris zijn natuurlijk ook de omstandigheden op de arbeidsmarkt een belangrijke factor. Zoals je hieronder kunt zien vinden HR managers met een hbo-opleiding op het moment van schrijven gemiddeld binnen 6 maanden na afstuderen een volwaardige baan.

Of dat meer of minder is dan het gemiddelde wordt in onderstaande afbeelding toevallig niet weergegeven maar ik kan je uit eerdere artikelen die ik geschreven heb dat het gemiddelde rond de 5 maanden ligt. In dat optiek doen HR managers het dus heel gemiddeld. Dat komt mede doordat de arbeidsmarkt nu meer in balans is. Tussen 2011 en 2015 deed deze groep er aanzienlijk langer over om een baan te vinden.

hoe snel vinden human resource manager een baan hbo

Voor mensen met een universitaire master ligt het verhaal helaas iets anders. Zoals je hieronder kunt zien vindt deze groep gemiddeld binnen 7,5 maand een volwaardige baan. Dat is meer dan het gemiddelde van 4 maanden.

De trend laat daarentegen ook goed zien dat HR managers het op WO-niveau altijd moeilijker hebben gevonden om aan werk te komen. Een paar maanden meer is in dit geval niet heel erg vreemd en normaal als je kijkt naar de trend.

hoe snel vinden human resource manager een baan wo

Hoe Snel Krijgen HR Managers Een Vast Contract?

Naast het krijgen van een volwaardige baan is het krijgen van een vast contract natuurlijk ook een belangrijke mijlpaal voor werknemers. Hieronder natuurlijk eerst even weer de situatie voor mensen met een hbo-achtergrond. Gemiddeld heeft 36,4% van deze groep 15 maanden na afstuderen een vast contract. Dat is net iets lager dan de 44,9% die gemiddeld is.

hoe snel krijgen human resource managers een vast contract hbo

Als we kijken naar de WO-afgestudeerden dan zien we dat de trend hier wat dichter bij elkaar ligt. Gemiddeld heeft 35,7% een vast contract na de eerste 15 maanden. Dat is bijna hetzelfde als de 39,2% die gemiddeld is voor universitaire masters.

hoe snel krijgen human resource managers een vast contract hbo

Maar goed, ook hier zit natuurlijk een ontwikkeling in. Hoe ziet de situatie eruit voor mensen met een HRM achtergrond die meer dan 10 jaar ervaring hebben. Zoals je kunt zien heeft 75,3% na 10 jaar een vast contract en heeft 21,9% een tijdelijk contract. De data laat zien dat dat een hele normale verdeling is voor de hbo-bachelors.

hoe snel krijgen human resource managers met 10 jaar ervaring een vast contract hbo

Voor WO-afgestudeerden geldt dat 79,5% na 10 jaar een vast contract heeft. Grappig genoeg valt de rest van de categorie in het hokje overig wat hoogstwaarschijnlijk betekent dat ze voor zichzelf aan de slag zijn gegaan. Dat is opvallend gezien dat niet normaal is voor het gemiddelde van de WO-afgestudeerden. Normaliter heeft 22,9% van deze groep namelijk een tijdelijk contract, iets wat we niet terugzien bij HRM.

hoe snel krijgen human resource managers met 10 jaar ervaring een vast contract wo

Hoeveel Dagen Per Week Werken HR Managers?

Laten we tot slot nog even kijken naar hoeveel dagen per week HR managers werken voor het salaris wat ze mee naar huis nemen. Het zal veel mensen niet verbazen dat deze groep het meest in fulltime dienstverband werkt. 70% van de groep heeft zo’n dienstverband. Parttime komt bij de hbo-afgestudeerden dus eigenlijk heel erg weinig voor.

hoeveel dagen werken human resource managers hbo

Als we kijken naar de WO-afgestudeerden dan zien we dat die trend hier eigenlijk alleen maar duidelijker is geworden. 86,9% werkt hier in fulltime dienstverband en 7,2% werkt 2 dagen per week. Parttime is praktisch niet voorkomend.

hoeveel dagen werken human resource managers wo

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts