Salaris Integrale Veiligheidskunde (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van iemand met een achtergrond in de integrale veiligheidskunde? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen integrale veiligheidskunde studenten een startsalaris van €2.592 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 5 maanden een baan en heeft 37% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van de mensen met een studie integrale veiligheidskunde en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoe lang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Integrale Veiligheidskunde

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris wat je na de studie integrale veiligheidskunde gemiddeld mee naar huis mag nemen. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien loopt dat startsalaris eigenlijk al jaren gelijk met het gemiddelde van de hbo-bachelors.

Op het moment verdien je als starter, 15 maanden na je afstuderen, gemiddelde een bruto bedrag per maand van €2.547. Dat is net iets meer dan het gemiddelde van €2.514 bruto per maand wat je als hbo-bachelor normaal mee naar huis neemt. Verder valt het op dat het salaris wel meer naar het gemiddelde is gekropen de afgelopen jaren.

Startsalaris Integrale Veiligheidskunde

Naast het gemiddelde van alle hbo-bachelors vind ik het ook interessant om even wat beter te vergelijking. In dit geval bedoel ik daarmee dat integrale veiligheidskunde een gammastudie is. Dat betekent dat er met zo’n soort studie gemiddeld €2.250 bruto per maand verdient wordt op hbo-niveau. In dat optiek doet deze studie het dus beter dan vergelijkbare studies. Meer weten over het startsalaris van hbo’ers en WO’ers? Lees dan dit artikel: Gemiddelde Startsalaris HBO/WO.

Salaris Integrale Veiligheidskunde Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris door de jaren heen natuurlijk ook een hele belangrijke factor. Laten we daarom even kijken wat iemand met 10 jaar ervaring in deze sector eigenlijk verdient.

Volgens de gegevens van Elsevier praten we dan over een salaris van €3.959 bruto per maand. Met alles erop en eraan komen we dan uit op een bruto jaarinkomen van €63.913. Het zal niemand verbazen dat dat een heel sterk salaris is en dat de groei bovengemiddelde te noemen is.

Laten we eens even kijken hoe goed dat salaris eigenlijk echt is. In dit artikel heb ik namelijk de salarissen van hbo’ers en WO’ers vergeleken per leeftijd en sector.

sectoren integrale veiligheidskunde

Zoals je hierboven kunt zien zijn mensen met een achtergrond in de integrale veiligheidskunde het meest werkzaam in de sector ‘openbaar bestuur’, ‘specialistische zakelijke diensten’ en ‘onderwijs’. Als we er vanuit gaan dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar dan zijn de salarissen gemiddeld €54.300, €60.400 en €41.000. Dat betekent dat integrale veiligheidskunde het dus in elke sector stukken beter doet.

Hoe Snel Vind Je Werk In De Integrale Veiligheidskunde

In onderstaande afbeelding kun je zien hoe snel afgestudeerden in de integrale veiligheidskunde een volwaardige baan vinden na hun afstuderen. Zoals je duidelijk ziet doen ze hier gemiddeld 5 maanden over.

Hoe Snel Vind Je Werk In De Integrale Veiligheidskunde

Nu staat er in bovenstaande afbeelding toevallig niet weergegeven wat het gemiddelde is van alle hbo-bachelors. Wel kan ik je uit ervaring vertellen dat het gemiddelde tegenwoordig rond de 4 maanden ligt. Integrale veiligheidskunde ligt daar dus heel erg dicht bij en geeft je op de arbeidsmarkt dus goede kansen op snel werk.

Hoe Snel Krijg Je Een Vast Contract Met Integrale Veiligheidskunde?

Het krijgen van een volwaardige baan is voor veel mensen een mijlpaal, maar het krijgen van een vast contract is dan weer de volgende stap. Dus, hoe sta je er met deze studie voor in dat opzicht?

Zoals je hieronder kunt zien doet integrale veiligheidskunde het in dat optiek iets minder dan gemiddeld. Gemiddeld heeft 37% van de afgestudeerden binnen 15 maanden na afstuderen een vast contract. Dat is lager dan de 44,9% die geldt als gemiddelde voor alle hbo-bachelors. Daarnaast is het eigenlijk pas sinds 2014 dat deze groep minder snel een vast contract krijgt dan het gemiddelde.

Hoe Snel Krijg Je Een Vast Contract Met Integrale Veiligheidskunde?

Maar goed, hoe zit het dan verder met de groei van het aantal vaste contracten? In onderstaande afbeelding zien we een paar dingen heel duidelijk. Als eerste dat 80% van de mensen die deze studie afronden en 10 jaar ervaring hebben een vast contract op zak hebben. Dat loopt ongeveer gelijk met het gemiddelde van alle hbo-bachelors.

Daarnaast valt op dat de overige 20% van de afgestudeerden in de categorie ‘overig’ valt en dat dat waarschijnlijk betekent dat ze voor zichzelf aan de slag zijn gegaan. Tot slot is het opvallend dat tijdelijke contracten of lossere dienstverbanden eigenlijk niet voorkomen.

Vast Contract Integrale Veiligheidskunde 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werken Met Integrale Veiligheidskunde

Persoonlijk vind ik het altijd ook interessant om te weten hoeveel dagen per week mensen werken om al het bovenstaande te krijgen. Wat direct opvalt aan mensen die deze studie hebben afgerond is het feit dat ze verrassend veel in fulltime dienstverband werken. In totaal praten we dan over 81,07%. Parttime werken, of dat nu 1,2,3 of 4 dagen per week is, komt echt stukken minder voor in deze richting dan bij andere hbo-bachelors.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Met Integrale Veiligheidskunde

Hoe Lang Studeer Je Voor Integrale Veiligheidskunde?

Tot slot dan nog de vraag hoe lang mensen met deze studieachtergrond eigenlijk in de schoolbanken zitten voordat ze aan de slag gaan. Zoals je hieronder direct kunt zien lopen ze eigenlijk precies gelijk met het gemiddelde van alle hbo-bachelors. In totaal duurt het 5,2 jaar voordat mensen deze studie afronden en datzelfde geldt voor hbo-bachelors.

Hoe Lang Studeer Je Voor Integrale Veiligheidskunde?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts