Salaris Van Journalist (HBO/WO)


Wat is het gemiddelde salaris van een journalist? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde journalisten een startsalaris van €2.266 -€2.540 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 10-15 maanden een baan en heeft iets meer dan 25% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Alle gegevens uit dit artikel komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1,2). Als eerste kijken we naar het startsalaris van hbo’ers en WO’ers met een achtergrond in de journalistiek. Daarna doen we hetzelfde voor journalisten met 10+ jaar ervaring. Verder kijken we naar hoe snel deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Lees snel verder!

Startsalaris Van Journalisten

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van journalisten. Wat verdient een journalist gemiddeld 15 maanden na afstuderen? In onderstaande afbeelding zie je als eerste het salaris van afgestudeerde journalisten met een hbo-bachelor.

Zoals je kunt zien komt dit salaris op het moment van schrijven uit op een bedrag van €2.266 bruto per maand. Daarmee blijven deze hbo’ers achter in vergelijking met andere hbo-bachelors die €2.514 bruto per maand verdienen.

Als we het salaris van studenten journalistiek vergelijken met het salaris van andere alfa-studies dan zien we dat het salaris wat meer in lijn ligt met die groep. Hbo’ers met een alfastudie verdienen namelijk een startsalaris van  €2.150 bruto per maand. In dat optiek doen journalisten het dus iets beter. In deze blog schreef ik eerder al over het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en WO’ers.

Startsalaris journalist hbo

Dan even verder met de journalisten die een universitaire master op zak hebben. Als we naar deze groep kijken dan zien we dat ze, in vergelijking met de hbo’ers vanzelfsprekend een stukje meer verdienen. In totaal gaat het dan om €2.540 bruto per maand. Wel blijven ook zij weer achter in vergelijking met de rest van de groep. Gemiddeld verdient een universitaire master namelijk €2.947 bruto per maand.

Als we dat dan ook weer vergelijken met alfastudenten dan zien we dat journalisten het hier ook weer een klein beetje beter doen dan die groep. Alfastudenten op WO-niveau verdienen namelijk €2.300 bruto per maand.

Startsalaris journalist wo

Salaris Van Journalisten Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris van journalisten is het natuurlijk ook goed om te weten hoe het met de doorgroei van het salaris zit. Als we weer naar de gegevens van Elsevier kijken dan zien we dat hbo-bachelors na een periode van 10 jaar een salaris verdienen van €2.987 bruto per maand (jaarinkomen van €43.990). Er zit dus wel enige groei in het salaris maar uitzonderlijk is het niet te noemen.

Voor WO-masters geldt dat zij een brutosalaris van €3.752 per maand mee naar huis nemen (jaarinkomen van €57.204). Eigenlijk betekent dat hetzelfde: een groei is aanwezig maar het blijft waarschijnlijk wel achter met andere afgestudeerden op hetzelfde niveau.

In deze blog heb ik al eens tot in detail uiteengezet wat hbo’ers en WO’ers in verschillende sectoren verdienen per leeftijd. Laten we zeggen dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar. Volgens datzelfde artikel vallen journalisten in de categorie ‘overige dienstverlening’.

Dat betekent dat mensen in die groep normaal gesproken een bruto jaarsalaris van €43.900 per maand mee naar huis nemen. In dat optiek doen journalisten het dus iets beter dan de rest van de groep.

Hoe Snel Vinden Journalisten Een Baan?

Naast het salaris is het vinden van een volwaardige baan natuurlijk ook een belangrijk iets wat je graag wilt weten als je journalist wilt of gaat worden. Laten we daar eens naar kijken.

Als eerste zijn er de hbo’ers. In onderstaande afbeelding kun je zien dat die het over het algemeen redelijk zwaar hebben als het gaat om het vinden van werk. Gemiddeld doen zij er namelijk 15 maanden over, dat in vergelijking met 4 maanden voor de rest van de hbo-bachelors.

Daarnaast is het ook heel erg onstabiel hoe lang het voor deze groep duurt om een baan te vinden. Op het hoogtepunt in 2012 deden zij er bijna twee jaar over om een volwaardige baan te vinden. Dat komt waarschijnlijk door de grote populariteit van deze studie en daarmee ook het overschot van journalisten.

duur tot arbeidsmarkt journalist hbo

Als we vervolgens naar de WO-masters gaan kijken dan zien we dat zij er met 10 maanden alsnog een aardige tijd over doen. Voor de rest van de groep geldt ook hier weer dat zij er normaliter 4 maanden over doen. Over het algemeen wachten journalisten dus langer op een volwaardige baan dan de rest van de hbo-bachelors of universitaire masters.

duur tot arbeidsmarkt journalist wo

Hoeveel Journalisten Hebben Een Vast Contract?

Als het vinden van een volwaardige baan achter de rug is dan wil je natuurlijk ook weten hoe lang het als journalist duurt om een vast contract te krijgen. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien heeft 25,2% van de hbo-journalisten 15 maanden na afstuderen een vast contract. Voor de rest van de hbo-bachelors geldt hier een percentage van 44,9%.

journalisten vast contract hbo

Voor WO’ers geldt dat zij het op dit front wel goed doen in vergelijking met de rest van de groep. In totaal heeft 28,9% van deze groep na deze periode een vast contract. Dit in vergelijking met 35,7% voor WO-masters in het algemeen. Wel is het zo dat het verschil tussen de twee groepen de afgelopen jaren verder uit elkaar is komen te liggen.

journalisten vast contract hbo

Maar goed, bovenstaande informatie laat alleen zien hoe het zit met journalisten die net zijn afgestudeerd. Hoeveel van de journalisten heeft 10 jaar na afstuderen een vast contract? Voor hbo’ers kun je zien dat het gaat om 65%. 31% heeft daarentegen een tijdelijk contract en de overige 4% heeft een andere arbeidsdienst.

journalisten vast contract hbo na 10 jaar

Voor WO’ers geldt dat zij met 73,7% iets vaker een vast contract op zak hebben. Met 24,5% is er echter ook een aanzienlijke groep die een tijdelijk contract heeft weten te bemachtigen. Een heel klein percentage van 1,8% heeft daarnaast een ‘lossere’ arbeidsvorm.

journalisten vast contract wo na 10 jaar

Hoeveel Dagen Per Week Werken Journalisten?

Tot slot is het natuurlijk leuk om te zien hoeveel dagen per week journalisten gemiddeld werken voor het salaris wat ze mee naar huis nemen. Voor hbo’ers wordt het al snel duidelijk dat de meerderheid hiervan (ongeveer 55%) fulltime werkt. Er is eigenlijk maar een hele kleine groep die 1,2 of 3 dagen per week werkt. Dat ligt voor de rest ook in lijn met hbo-bachelors in het algemeen.

hoeveel dagen werken journalisten hbo

Voor journalisten met een universitaire master kunnen we ook hier concluderen dat zij de trend volgen van WO-masters in het algemeen. Dat betekent dat een percentage van 75% fulltime werkt. Journalisten met een WO-master die parttime werken zijn eigenlijk heel erg zeldzaam.

hoeveel dagen werken journalisten wo

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts