Gemiddelde Salaris Logopedie (HBO/WO)


Wat is het gemiddelde salaris van een logopedist? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde logopedisten een startsalaris van €2.198 – €2.813 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 4 – 11 maanden een baan en heeft 31,7 – 35,9% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van logopedisten en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoe logopedisten een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1, 2). Lees snel verder!

Startsalaris Logopedisten

Laten we als eerste kijken naar het startsalaris van logopedisten. Ik heb hiervoor zowel de gegevens van hbo- als WO-opgeleide logopedisten erbij gepakt. Zo krijg je een goed beeld tussen de verschillen op de arbeidsmarkt.

Als eerste de hbo’ers. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien verdienen deze een bedrag van €2.198 bruto per maand. Dat is ruim minder dan het gemiddelde wat een hbo-bachelor normaliter verdient. Dat is namelijk €2.514 bruto per maand.

Verder kunnen we dit salaris ook nog vergelijken met het gemiddelde van medische hbo-studies. Daar heb ik in deze blog namelijk naar gekeken: Gemiddelde Startsalaris HBO/WO. Dan zie je dat een medische hbo-studie normaal gesproken €2.300 bruto per maand verdient. Logopedisten verdienen dus ook minder dan dit gemiddelde.

Bij de WO-masters valt het direct op dat deze een stuk dichter bij het gemiddelde zitten dan de hbo’ers. Al zitten ze met €2.813 bruto per maand nog steeds wel onder het gemiddelde. Dat ligt namelijk op €2.947 bruto per maand.

Als we dit ook weer vergelijken met medische WO-studies dan wordt het duidelijk dat die gemiddeld €3.125 bruto per maand verdienen. In dat geval verdienen logopedisten dus, ten opzichte van de sector en het niveau waarin ze werken, minder dan gemiddeld.

Salaris Van Logopedisten Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de doorgroei van het salaris voor veel mensen ook een belangrijke factor. Laten we in dit kopje daarom even kijken naar hoe het salaris ervoor staat als een logopedist 10 jaar ervaring heeft opgebouwd.

Op hbo-niveau wordt het duidelijk dat deze groep gemiddeld €2.344 bruto per maand mee naar huis neemt als ze 10 jaar ervaring heeft. In totaal kom je uit op een jaarinkomen van €32.101 bruto. Dat is natuurlijk niet direct iets om over naar huis te schrijven.

Hoe zit dat voor de WO’ers? Deze verdienen na 10 jaar een salaris van gemiddeld €4.004 bruto per maand en een totaal jaarinkomen van €57.060. Dat is dus aanzienlijk beter dan de hbo’ers maar het blijft nog steeds achter met wat een WO-master normaliter zou krijgen.

Laten we tot slot dan nog even kijken wat een hoogopgeleid persoon met 10 jaar ervaring normaliter in de zorgsector zou verdienen. Als we er vanuit gaan dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft tussen de 35 – 39 jaar dan zien we dat die een gemiddeld jaarinkomen heeft van €45.700 bruto per jaar.

Hbo’ers doen het dus slechter dan dit gemiddelde, WO’ers weer beter. Meer weten over het salaris van hoogopgeleide mensen per sector en leeftijd? Lees dan deze blog die ik schreef: Gemiddelde Salaris HBO/WO.

Hoe Snel Vinden Logopedisten Een Baan?

Nu we het salaris grondig besproken hebben is het natuurlijk ook interessant om te kijken naar de overige arbeidsomstandigheden waar logopedisten mee te maken hebben. Hoe snel vinden zij bijvoorbeeld een volwaardige baan na hun afstuderen?

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien vindt een logopedist op hbo-niveau gemiddeld 11 maanden na afstuderen een baan. Dat is aanzienlijk langer dan de 4 maanden die gemiddeld is voor hbo-bachelors. Wel is de trend de afgelopen jaren iets verbeterd. Van 2012 – 2015 was het gat nog vele malen groter.

Als we kijken naar de WO’ers dan wordt het snel duidelijk dat die een stuk dichter bij het gemiddelde zitten. Sterker nog, het is exact hetzelfde. Gemiddeld heeft iemand met een universitaire master binnen 4 maanden een baan gevonden en voor een logopedist op dit niveau geldt hetzelfde. Daarnaast is het zo dat deze groep het eigenlijk al jaren beter doet dan het gemiddelde.

Hoeveel Logopedisten Krijgen Een Vast Contract?

Als je als logopedist dan eenmaal een volwaardige baan hebt gevonden dan is voor veel mensen een vast contract het volgende doel. Hoe goed is de situatie voor logopedisten op dit punt eigenlijk?

Zoals je hieronder kunt zien krijgen logopedisten op hbo-niveau eigenlijk al jaren minder vaak een vast contract na het afstuderen dan de rest van de hbo-bachelors. Gemiddeld is het namelijk 44,9% terwijl logopedisten het met 31,7% moeten doen. Zoals het er naar uitziet is dat ook niet iets wat snel lijkt te veranderen.

Als we vervolgens kijken naar de WO’ers dan zien we direct dezelfde trend die we ook bij het salaris zagen. Dat is dat logopedisten verrassend genoeg op bijna exact hetzelfde niveau zitten als het gemiddelde. 35,7% is gemiddeld en 35,9% is wat geldt voor de groep logopedisten op dit niveau.

Als we vervolgens weer wat verder kijken dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel hbo-logopedisten een vast contract hebben als ze 10 jaar werkervaring hebben opgedaan. In dat geval kun je stellen dat 68,1% van de werkenden een vast contract heeft gekregen en dat 23,7% een tijdelijk contract heeft. Het overige percentage heeft een lossere arbeidsvorm.

Doen we hetzelfde voor de groep WO’ers dan zien we dat 75,2% hiervan een vast contract heeft gekregen. Normaliter is 76,1% voor WO’ers gemiddeld dus logopedisten doen het hier eigenlijk gewoon goed. Verder is er een grote overige groep wat waarschijnlijk betekent dat ze voor zichzelf aan de slag zijn gegaan.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Logopedisten

Dan even door met de hoeveelheid dagen die logopedisten over het algemeen werken. Zoals je hieronder kunt zien werken logopedisten op hbo-niveau verrassend veel vaker in een parttime functie. De norm is juist dat het grote merendeel vaak fulltime werkt. Echter, 1,2 of 3 dagen werken is voor logopedisten ontzettend normaal.

Als we kijken naar de WO’ers dan valt het op dat deze wel meer met de trend meegaan. Mensen met een universitaire master werken vaak het overgrote merendeel fulltime en dat is een trend die we hier ook zien terugkomen bij logopedisten.

In Welke Sector Komen Logopedisten Terecht?

Verder vind ik het ook interessant om te weten in welke sector logopedisten nu het meest terechtkomen op de verschillende niveaus. Zoals je hieronder kunt zien (en het zal niemand verbazen) komen hbo’ers het meest in de zorg en het onderwijs terecht. Het gaat dan om 65,7% en 20,3%.

Voor WO’ers ligt het iets gecompliceerder. Ook hier komt een groot gedeelte (46,7%) terecht in de zorg en het onderwijs (15,4%). Daarnaast zijn er ook nog een legio aan andere sectoren waarin ze terecht komen waaronder specialistische zakelijke diensten en het openbare bestuur.

Hoe Lang Studeren Logopedisten?

Tot slot behandelen we dan nog even hoe lang logopedisten gemiddeld over hun studie doen. Zoals je direct kunt zien zitten zij gemiddeld korter in de studiebanken dan hbo-bachelors in het algemeen. Gemiddeld studeren ze in 4,9 jaar af ten opzichte van de 5,2 die gemiddeld is.

Voor WO’ers geldt eigenlijk hetzelfde. Het halen van een universitaire master neemt gemiddeld 5,5 jaar in beslag maar de logopedisten doen het in dit geval in 5,2 jaar.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts