Salaris Maatschappelijk Werker (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een maatschappelijk werker? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen maatschappelijk werkers een startsalaris van €2.403 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 3 maanden een baan en heeft 38,5% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van maatschappelijk werkers en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Maatschappelijk Werker

Laten we het als eerste even hebben over het startsalaris van maatschappelijk werkers. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien is de trend voor maatschappelijk werkers al jaren hetzelfde en verrassend gelijk aan het gemiddelde van alle hbo-bachelors.

Maatschappelijk werkers verdienen aan het begin van hun loopbaan €2.403 bruto per maand. Dat is net een stukje minder dan het gemiddelde wat uitkomt op €2.514 bruto per maand.

Persoonlijk vind ik het ook altijd nog even interessant om het salaris wat meer per studierichting te bekijken. Maatschappelijk werk is namelijk een gammastudie. Volgens deze blog over het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en WO’ers verdienen mensen met een gammastudie een startsalaris van €2.250 bruto per maand. In dat optiek doen maatschappelijk werkers het beter dan het gemiddelde voor de studierichting.

Salaris Maatschappelijk Werker Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk een andere belangrijke factor die meespeelt op de arbeidsmarkt. Laten we eens kijken wat een maatschappelijk werker verdient met 10 jaar ervaring.

Volgens de gegevens van Elsevier neem je als maatschappelijk werker dan €2.885 bruto per maand mee naar huis. Met alles erop en eraan kom je dan uit op €42.022 bruto per jaar. Dat is over het algemeen niet echt een heel hoog salaris.

Voordat we daar echter te voorbarig conclusies over trekken is het ook interessant om te zien hoe het salaris van maatschappelijk werkers is in vergelijking met de sector waarin ze werken. Het zal niemand verbazen dat maatschappelijk werkers vooral in de zorg werken (zoals je hierboven kunt zien gaat het om 66,2%).

In deze blog heb ik het salaris van hbo’ers en WO’ers per sector en leeftijd op een rijtje gezet. Als we er vanuit gaan dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar dan kom je uit op een gemiddeld salaris van  €45.700 bruto per jaar. In dat optiek presteren maatschappelijk werkers dus ook in hun sector iets onder gemiddeld.

Hoe Snel Vinden Maatschappelijk Werkers Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk ook verschillende andere factoren die meespelen op de arbeidsmarkt. Een daarvan is hoe snel maatschappelijk werkers een baan vinden.

Zoals je hieronder kunt zien vinden maatschappelijk werkers over het algemeen binnen drie maanden na hun afstuderen een volwaardige baan. Daarmee doen ze het beter dan het gemiddelde van vier maanden wat normaal is voor een hbo-bachelor.

Verder valt het op dat maatschappelijk werkers ook heel erg de trend volgen van hbo-bachelors in het algemeen. Als het gaat om het vinden van een baan dan loopt deze studie dus heel erg gelijk met de algemene omstandigheden op de arbeidsmarkt.

Hoeveel Maatschappelijk Werkers Hebben Een Vast Contract?

Naast het vinden van een baan is het krijgen van een vast contract natuurlijk de volgende grote stap voor veel mensen. Zoals je hieronder kunt zien volgen maatschappelijk werkers hier ook weer heel erg de algemene trend.

Wel is het zo dat maatschappelijk werkers op dit gebied iets onderpresteren ten opzichte van de markt. 15 maanden na afstuderen heeft 38,5% van de maatschappelijk werkers namelijk een vast contract. Dat terwijl het gemiddelde 44,9% is.

Als we een grote stap in de toekomst maken dan zien we dat maatschappelijk werkers met 10 jaar ervaring een stukje steviger staan als het gaat om de contracten. In dat geval heeft 78,3% van de werkers een vast contract. 18,7% heeft daarentegen een tijdelijk contract. Dat is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van hbo-bachelors wat ligt op 78,5% en 19%.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Maatschappelijk Werkers?

Verder vind ik het ook altijd nog even interessant om te kijken hoeveel dagen per week maatschappelijk werkers werken voor het salaris wat ze krijgen. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien werken maatschappelijk werkers verrassend veel vier dagen per week en daardoor een stuk minder volledig fulltime. Hoe dat komt is onduidelijk, misschien dat dat de voorkeur van de maatschappelijk werkers heeft of misschien dat de functies voor maatschappelijk werkers vaak maar vier dagen per week zijn.

Hoelang Studeren Maatschappelijk Werkers?

Tot slot dan nog even de vraag over hoelang maatschappelijk werkers eigenlijk studeren om al het bovenstaande voor elkaar te krijgen. Zoals je hieronder kunt zien studeren maatschappelijk werkers gemiddeld nét iets langer dan andere hbo-bachelors. We praten dan over 5,3 jaar ten opzichte van 5,2 jaar.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts