Salaris Van Marketing Managers (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een marketing manager? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen marketing managers een startsalaris van €2.688 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 10 maanden een baan en heeft 32,9% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van marketing managers en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Marketing Managers

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van marketing managers die net op de universiteit zijn afgestudeerd. In onderstaande afbeelding kun je wel al direct zien dat de trend van het salaris in ieder geval heel erg stabiel is te noemen.

Volgens de laatste gegevens uit het onderzoek verdient een beginnende marketing manager en salaris van €2.688 bruto per maand. Dat is een stuk minder dan de €2.947 bruto per maand die mensen met een universitaire master gemiddeld verdienen. Daarbij kan ook gezegd worden dat startende marketing managers eigenlijk al jarenlang structureel minder verdienen dan het gemiddelde.

Startsalaris Marketing Managers

Wel vind ik het persoonlijk altijd even interessant om te kijken hoe goed dit startsalaris eigenlijk is als je het vergelijkt met de richting waarin gestudeerd is. Zo verdienen beta- en medische studenten op het WO altijd een relatief hoog bedrag.

Als we kijken naar de gammastudenten (waar marketing ook onder valt) dan zien we dat een gemiddeld salaris van €2.700 bruto per maand naar voren komt. In dat geval verdienen marketing managers op WO-niveau dus precies gemiddeld. Meer weten over het gemiddelde startsalaris van hbo en WO-studenten? In deze blog heb ik dat helemaal uitgepluisd!

Salaris Marketing Managers Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris waarschijnlijk de belangrijkste factor die erna komt. Laten we eens even kijken hoe dat in elkaar zit voor marketing managers die meer dan 10 jaar ervaring hebben opgebouwd in hun vakgebied.

Volgens de gegevens van Elsevier verdient deze groep een salaris van €4.770 bruto per maand. Met alles erop en eraan kom je dan uit op een bruto jaarinkomen van €75.713. Het zal niemand verbazen dat dat natuurlijk een goed salaris is en daarmee kunnen we concluderen dat de groei van het salaris een stuk beter is dan het salaris wat er aan het begin van de carrière wordt verdient.

Hoe goed dat salaris echt is, daar kun je natuurlijk alleen maar achter komen door het te vergelijken met anderen. In onderstaande afbeelding kun je zien dat marketing managers redelijk verspreid werkzaam zijn over de verschillende sectoren. Laten we handel, industrie en informatie en communicatie even pakken als richtlijn. Daarbij gaan we er even vanuit dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar.

In welke sector werken marketing managers

Als we de situatie op die manier bekijken (in deze blog kun je het salaris van hbo’ers en WO’ers per sector en leeftijd vinden) dan zien we dat er respectievelijk €53.800,  €64.000 en € 61.800 bruto per jaar wordt verdiend. In dat optiek doen marketing managers het dus aanzienlijk beter dan het gemiddelde van de sectoren waarin ze werken.

Tot slot is het leuk om te melden dat marketing managers ook hierna nog een heel goed perspectief hebben als het gaat om de groei van het salaris. Volgens deze lijst van best betaalde banen in Nederland verdient de gemiddelde ervaren marketing manager €100.000 tot €147.100 bruto per jaar. Groei je door naar een directeurspositie? Dan neem je gemiddeld €111.600 to €172.300 mee naar huis.

Hoe Snel Vinden Marketing Managers Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk nog tal van andere factoren die belangrijk zijn voor de situatie op de arbeidsmarkt. Hoe snel vinden marketing managers bijvoorbeeld een baan na het afstuderen?

Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien doen marketing managers er gemiddeld 8 maanden over om aan het werk te gaan nadat ze zijn afgestudeerd. Dat is meer dan het gemiddelde van 4 maanden waarin iemand met een universitaire master normaliter een baan vindt.

Verder kunnen we concluderen dat de trend al jaren hetzelfde is en dat marketing managers in het begin altijd langer moeten zoeken dan het gemiddelde van de universitaire master. Gezien het feit dat het startsalaris ook structureel lager ligt dan het gemiddelde lijkt het erop dat de competitie voor startende marketing managers hoog is maar dat dit zich later wel heel erg kan uitbetalen.

Hoe Snel Vinden Marketing Managers Een Baan?

Hoeveel Marketing Managers Krijgen Een Vast Contract?

Dan door met de vraag hoe snel een vast contract in het verschiet ligt. Hoeveel van de startende marketing managers heeft 15 maanden na afstuderen een vast contract? Het antwoord daarop is 32,9%. dat is eigenlijk bijna hetzelfde als de 35,7% die gemiddeld is. Verder is het zo dat marketing managers hier wel al jaren de trend volgen en eigenlijk heel gemiddeld zijn.

Hoeveel Marketing Managers Krijgen Een Vast Contract?

Maar goed, dat is de situatie voor starters. Hoe ziet de situatie eruit als een marketing manager meer dan 10 jaar ervaring heeft opgedaan? In onderstaande afbeelding kun je zien dat in dat geval 83,1% op dat moment een vast contract op zak heeft. Het overige deel valt in de categorie ‘overig’ wat betekent dat ze waarschijnlijk voor zichzelf aan de slag zijn gegaan. Tijdelijke contracten komen in dit geval eigenlijk niet meer voor.

Hoeveel Marketing Managers Krijgen Een Vast Contract Met 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werken Marketing Managers?

Daarnaast is het natuurlijk ook altijd interessant om te kijken hoeveel dagen per week marketing managers moeten werken voor al het bovenstaande. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien, en dat zal niemand verbazen, werken marketing managers over het algemeen fulltime. In totaal gaat het dan om 89,53% van de marketing managers. 1,2 of 3 dagen per week werken komt in deze situatie eigenlijk niet voor.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Marketing Managers?

Hoelang Studeren Marketing Managers?

Om af te sluiten dan even de vraag hoelang marketing managers studeren voordat ze de arbeidsmarkt op gaan. Zoals je kunt zien studeren marketing managers korter dan het gemiddelde van de universitaire masters. In totaal praten we dan over 4,8 jaar terwijl 5,5 gemiddeld is.

Hoelang Studeren Marketing Managers?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts