Gemiddelde Salaris Mechatronica (HBO/WO)


Wat is het gemiddelde salaris van een mechatronicus? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdient een mechatronicus een startsalaris van €2.754 – €3.242 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 1 – 2 maanden een baan en heeft 52% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van een mechatronicus en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1,2). Lees snel verder!

Startsalaris Mechatronica

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van mensen met een mechatronica opleiding. Daarvoor kijken we zowel naar de salarissen van de hbo’ers als de WO’ers.

Zoals je hieronder direct al kunt zien zijn er voor de hbo’ers pas vanaf 2010 gegevens beschikbaar over het startsalaris. Daarvoor bestond deze studie op hbo-niveau nog niet. Wat ook direct opvalt is hoeveel hoger het startsalaris van deze studenten ligt ten opzichte van het gemiddelde van de hbo’ers.

Gemiddeld verdient een hbo’ers namelijk €2.514 bruto per maand als deze begint aan zijn eerste volwaardige baan. Voor mensen die afgestudeerd zijn in mechatronica ligt het startsalaris echter op de €2.754. Dat is dus aanzienlijk hoger en de trend laat zien dat het verschil eigenlijk heel erg stabiel en groot is.

Startsalaris Mechatronica HBO

Verder heb ik in deze blog over het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en WO’ers uitgezocht wat een beta student op dit niveau normaliter verdient. Dan praat je over €2.600 bruto per maand. In dat optiek doen mechatronica studenten het dus ook hartstikke goed.

Dan even door met de WO’ers die een universitaire master hebben afgerond in deze richting. Zoals je kunt zien bestaat die studie al langer en hebben we daar dus ook meer data van. Wat we al direct kunnen concluderen is dat het startsalaris van deze groep structureel boven het gemiddelde ligt.

Gemiddeld verdient een WO-master een bedrag van €2.947 bruto per maand. Iemand met deze master op zak neemt echter €3.242 bruto per maand mee naar huis als deze begint. Dat is natuurlijk een heel mooi startsalaris.

Startsalaris Mechatronica WO

Salaris Mechatronica Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris zijn de verdiensten die je met ervaring mee naar huis weet te nemen natuurlijk ook van belang. Laten we daarom eens kijken wat iemand met deze studieachtergrond verdient als deze 10 jaar ervaring heeft opgebouwd.

Als eerste moet ik daarbij zeggen dat op dit vlak van het hbo nog geen gegevens zijn verzameld in het onderzoek van Elsevier. Reden daarvoor is dat de studie nog geen 10 jaar bestaat. Wel kan ik je zeggen dat, als je rondzoekt op het internet en de vacaturesites, een ervaren hbo’er gemiddeld €4.000 – €4.500 bruto per maand mee naar huis neemt. Een jaarinkomen van rond de €60.000 bruto lijkt hier dus helemaal niet zo gek.

Voor de WO’ers zijn er dan wel weer gegevens beschikbaar. Volgens de onderzoeksresultaten neemt een ervaren werker in dit geval €5.270 bruto per maand mee naar huis. Met alles erop en eraan kom je uit op een jaarinkomen van €80.787 bruto per maand.

Hoe Snel Vinden Mechatronica Studenten Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk tal van andere factoren die de arbeidsmarkt wel of niet aantrekkelijk maken. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe snel je als starter een baan wet te vinden.

Voor hbo’ers met een opleiding mechatronica geldt dat deze gemiddeld heel erg rap een baan weten te vinden. De laatste cijfers wijzen erop dat dit binnen 1,3 maand na afstuderen gebeurd. Nu staan de gegevens van het gemiddelde niet op onderstaande afbeelding maar ik kan je vertellen dat uit andere onderzoeken naar voren komt dat dit normaal gesproken 4 maanden duurt. Afgestudeerden in de mechatronica zijn dus heel erg gewild.

Hoe Snel Vinden Mechatronica Studenten Een Baan? HBO

Dan even door met de cijfers die gelden voor mechatronica studenten met een een WO-master op zak. Wat je dan direct ziet is dat ook die het weer stukken beter doen dan het gemiddelde. Gemiddeld vindt deze groep binnen 2,2 maanden een baan en ook dat is weer een stuk sneller dan de 4 maanden die er gemiddeld over gedaan wordt. Daarnaast is deze trend eigenlijk al jaren heel constant.

Hoe Snel Vinden Mechatronica Studenten Een Baan? WO

Hoeveel Mechatronica Studenten Krijgen Een Vast Contract?

Naast het vinden van een baan is de volgende grote stap voor veel mensen toch het krijgen van een vast contract. Dus, hoe staan de mechatronicussen er in dit geval voor?

Voor hbo’ers geldt dat zij, niet geheel verrassend, het stukken beter doen dan het gemiddelde. Gemiddeld krijgt 44,9% van de hbo-bachelors 15 maanden na afstuderen namelijk een vast contract. Voor afgestudeerden in de mechatronica geldt echter een percentage van 52,6%.

Hoeveel Mechatronica Studenten Krijgen Een Vast Contract?  HBO

Als we kijken naar de WO’ers dan zien we eigenlijk weer dezelfde trend voorbij komen. Zij doen het structureel beter dan het gemmidelde want normaal gesproken ligt dat op de 35,7%. In dit geval weten zij echter een percentage van 51,5% te halen.

Hoeveel Mechatronica Studenten Krijgen Een Vast Contract?  WO

Dan is het tot slot ook nog leuk om te zien hoe de arbeidsmarkt er na 10 jaar uitziet. In dit geval hebben we echt alleen gegevens van de WO’ers en niet van de hbo’ers. Zoals je wel direct kunt zien heeft 89% in dit geval een vast contract op zak. De andere 11% valt in de categorie ‘overig’ wat waarschijnlijk betekent dat ze voor zichzelf aan de slag gegaan zijn. Tijdelijke contracten komen eigenlijk niet voor als mensen 10 jaar ervaring hebben opgebouwd.

Hoeveel Mechatronica Studenten Krijgen Een Vast Contract?  WO 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werkt Een Mechatronicus?

Daarnaast vind ik het ook altijd leuk om te kijken hoeveel dagen per week mensen met een mechatronica opleiding nu eigenlijk werken voor al het bovenstaande. Als je naar onderstaande afbeelding kijkt dan zie je eigenlijk wel direct dat het grote merendeel in fulltime dienstverband werkt. In totaal gaat het dan om 88,15% van de hbo’ers. Het overige percentage werkt eigenlijk altijd 4 dagen per week en parttime komt eigenlijk niet voor.

Hoeveel Dagen Per Week Werkt Een Mechatronicus? HBO

Dan even over de WO’ers. De trend bij de WO-masters is eigenlijk altijd dat zij meer in fulltime verband werken dan de hbo’ers. Toch maken de mechatronica afgestudeerden het met 93,15% wel heel erg bont. Ook hier werkt het overige percentage 4 dagen per week en komt parttime bijna niet voor.

Hoeveel Dagen Per Week Werkt Een Mechatronicus? WO

Hoelang Studeert Een Mechatronicus?

Tot slot de vraag hoelang iemand met een mechatronica achtergrond eigenlijk studeert. Als we kijken naar de hbo’ers dan zien we grappig genoeg dat zij korter in de schoolbanken zitten dan het gemiddelde. We hebben het dan over een periode van 5 jaar ten opzichte van de 5,2 jaar die gemiddeld is.

Hoelang Studeert Een Mechatronicus? HBO

Voor WO’ers geldt juist het tegenovergestelde. Zij studeren gemiddeld langer dan de WO-masters. In totaal gaat het dan om gemiddeld 6,4 jaar op de universiteit ten opzichte van de 5,5 jaar die gemiddeld is.

Hoelang Studeert Een Mechatronicus? WO

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts