Salaris Office Manager (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een office manager? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen office managers een startsalaris van €2.364 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 11 maanden een baan en heeft 35,3% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van office managers en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Office Manager

Laten we het als eerste even hebben over het startsalaris van office managers. Vanzelfsprekend is het salaris wat je aan het begin van je carriere verdient natuurlijk een belangrijke factor die meespeelt in de aantrekkelijkheid van het beroep.

Zoals je hieronder kunt zien is de trend van het startsalaris eigenlijk al jaren heel erg stabiel. Wel is dat, helaas voor de office managers, al jaren stabiel onder het gemiddelde van alle hbo-bachelors. Normaliter verdient een hbo-bachelor namelijk €2.514 bruto per maand terwijl een office manager gemiddeld €2.364 bruto per maand mee naar huis neemt.

Startsalaris Office Manager

Echter moeten we niet vergeten dat hier ook het salaris van betastudenten in is meegenomen. Die verdienen over het algemeen een stuk meer en halen het gemiddelde omhoog. Dus, wat verdienen gammastudenten (waar office managers ook onder vallen) eigenlijk als startsalaris? Normaliter nemen die €2.250 bruto per maand mee naar huis. In dat optiek doet office management het dus wel goed. Meer lezen over het startsalaris van hbo’ers en WO’ers doe je hier: Gemiddelde Startsalaris HBO/WO

Salaris Office Manager Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk een andere belangrijke factor die heel erg meespeelt. Normaliter verdient een hoogopgeleid iemand met 10 jaar ervaring (er vanuit gaande dat deze een leeftijd heeft van 35-39 jaar) een salaris van €51.100 bruto per jaar. Lees hier meer over het salaris van hoogopgeleide mensen per sector en leeftijd.

Als we kijken naar de gegevens van Elsevier dan wordt het al snel duidelijk dat een office manager met 10 jaar ervaring over het algemeen een salaris meeneemt van €3.398 bruto per maand. Met alles erop en eraan kom je dan uit op een jaarinkomen van €52.867 bruto per jaar. In dat optiek scoren office managers dus eigenlijk heel erg gemiddeld als je het vergelijkt met de rest van de hoogopgeleide mensen in dezelfde leeftijdsklasse.

Hoe Snel Krijgen Office Managers Een Vaste Baan?

Naast het startsalaris en het salaris met 10 jaar ervaring zijn er natuurlijk nog tal van andere factoren die een rol spelen in de aantrekkelijkheid van het beroep. Een daarvan is hoe snel na het afstuderen mensen een volwaardige baan weten te vinden.

In onderstaande afbeelding kun je eigenlijk al direct zien dat office managers het hier, in vergelijking met het gemiddelde, niet heel goed doen. Gemiddeld doen zij er namelijk 11 maanden over om na hun afstuderen een volwaardige baan te vinden.

Hoe Snel Krijgen Office Managers Een Vaste Baan?

Dat terwijl het normaliter voor een hbo-bachelor maar 4 maanden duurt om na het afstuderen aan de slag te gaan. Verder kunnen we zeggen dat die trend eigenlijk al jaren hetzelfde is en dat office managers structureel langer naar werk aan het zoek zijn.

Hoeveel Office Managers Hebben Een Vaste Baan?

Als die baan dan uiteindelijk wel gevonden is dan is voor veel mensen het krijgen van een vast contract een volgende grote mijlpaal. Zoals je hieronder kunt zien volgen office managers over het algemeen de trend van hbo-bachelors in het algemeen. Wel ligt die trend, helaas voor de office managers, weer lager dan het gemiddelde.

Gemiddeld heeft 44,9% van de hbo-bachelors 15 maanden na afstuderen een vast contract op zak. Voor office managers geldt echter een percentage van 35,3%.

Hoeveel Office Managers Hebben Een Vaste Baan?

Nu zegt de situatie 15 maanden na afstuderen natuurlijk nog niet alles. Laten we daarom ook even kijken hoe deze groep ervoor staat met het vaste contract als ze 10 jaar ervaring hebben opgebouwd. Zoals je hieronder kunt zien heeft 73,4% van de werkenden op dat moment een vast contract. Het gemiddelde voor hbo-bachelors ligt op 78,5%. Verder heeft 24,4% een tijdelijk contract wat ook weer meer is dan de 19% die gemiddeld is.

Hoeveel Office Managers Hebben Een Vaste Baan? 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werken Office Managers?

Persoonlijk vind ik het dan ook altijd leuk om te kijken hoeveel dagen per week office managers eigenlijk werken voor al het bovenstaande. Zoals je in onderstaande afbeelding direct kunt zien werken office managers verrassend meer in fulltime dienstverband dan het gemiddelde van alle hbo-bachelors. In totaal gaat het dan om 73,82% die 5 dagen per week komt opdagen. Verder is er dus iets meer dan een kwart van de mensen die in parttime verband werken.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Office Managers?

Hoelang Studeren Office Managers?

Tot slot dan de vraag hoelang office managers eigenlijk in de studiebanken zitten. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien studeren zij gemiddeld een stukje korter dan de rest van de hbo-bachelors. Gemiddeld doen zij er 5 jaar over ten opzichte van de 5,2 jaar die gemiddeld is.

Hoelang Studeren Office Managers?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts