Salaris Onderhandeling: 22 Ijzersterke Tips


Heb jij binnenkort een salarisonderhandeling? Dan wil je hier natuurlijk het maximale uit kunnen halen. Gelukkig heb ik in deze blog alles op een rijtje gezet wat jij moet weten om het onderste uit de kan te halen. Het maakt niet uit of het gaat om je startsalaris, stagevergoeding of een salarisverhoging.

De tips die je hier leest komen voor het grootste deel uit het boek Salaris Onderhandeling: De Beste Tips & Strategieën Voor Een Hoger Salaris. In dat boek staan nog véél meer tips en tricks die ontzettend handig zijn dus mocht je een echte onderhandelingsexpert willen worden dan vind je het boek hier op Bol.com.

Laten we dan nu doorgaan met de 22 beste tips die jij straks direct kunt gaan inzetten voor meer salaris tijdens je salaris onderhandeling!

1. Doe Goed Onderzoek

Als eerste is het ontzettend belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Zoek uit wat iemand in jouw positie op de arbeidsmarkt eigenlijk zou moeten verdienen. Zie dit bedrag niet als een ‘’maximum’’ maar eerder als een minimum. Zo weet je wanneer een potentiële werkgever je met te weinig binnen probeert te halen.

Om erachter te komen hoeveel je echt waard bent zul je even wat onderzoek moeten doen. Gelukkig heb ik daar al aardig wat blogs over geschreven die je op weg kunnen helpen om een referentie te maken. De blogs vindt je hier:

2. Weet Wat Je Worst Case Scenario Is

Ten tweede is het verstandig om te weten wat jouw beste alternatief is. Met andere woorden: wat is het beste wat er voor jou kan gebeuren als de onderhandelingen op niets uitlopen? Op die manier heb je voor jezelf een kader wat je kunt gebruiken om het aanbod van je nieuwe, potentiële werkgever te toetsen.

Wanneer is het aanbod van een nieuwe werkgever goed? Als het aanbod beter is dan je beste alternatief. Dus bijvoorbeeld: ‘’op het moment werk ik als freelancer en verdien ik €3.000 netto per maand. Ik ga akkoord met mijn nieuwe werkgever als hij minimaal hetzelfde bedrag biedt én een vast contract. Doet hij dit niet dan blijf ik liever freelancen‘’.

Op deze manier weet je waar voor jezelf de ondergrens ligt en zo sta je tijdens de onderhandelingen steviger in je schoenen.

3. Zorg Ervoor Dat De Ander Jou Mag Als Persoon

Een van de meest belangrijke dingen tijdens een salarisonderhandeling is dat de ander jouw mag als persoon zijnde. De persoon waarmee je onderhandelt is ook een mens en dat betekent dat ze je meer gunnen (dus ook meer salaris) als ze jouw leuk vinden.

Hoe doe je dat? Er zijn veel verschillende manieren die ik hier niet allemaal kan bespreken. Echter, hou deze dingen in de gaten:

 • Maak oogcontact tijdens je gesprek. Dit geeft de ander het gevoel dat je luistert en dat ze serieus worden genomen.
 • Luister en herhaal. Als je onderhandelingspartner iets heeft vertelt en het jouw beurt is om te spreken is het slim om te beginnen met ‘’als ik naar jouw luister dan merk ik dat…’’’. Het herhalen en samenvatten van de ander zorgt ervoor dat de ander merkt dat je scherp én empathisch bent.
 • Praat zoveel mogelijk in de wij-vorm. Op die manier creëer je samen met je potentiële werkgever een band en dat verhoogt de kansen weer op een makkelijke onderhandeling. Zeg dus liever ‘’Hoe kunnen wij hier uit komen?” dan “Hoe wil je hier uit komen?”

4. Noem Exacte Bedragen

Als dan uiteindelijk het moment is aangebroken om je salariseis op tafel te leggen dan is het verstandig om exacte bedragen te noemen. Je stelt dus liever een bedrag voor van €3.655 dan €3.500. Hier zijn twee redenen voor. Als eerst laat het zien dat je weet waar je over praat (je stelt alleen zo’n exact bedrag voor als je weet wat je waard bent).

Ten tweede lokt een bod van €3.500 een tegenbod uit van €3.000. Een bod van €3.655 lokt daarentegen makkelijker een bod uit van €3.400.

5. Accepteer Nooit Het Eerste Bod

Regel #1 van salarisonderhandelingen: het eerste bod is nooit het laatste bod. Je potentiële werkgever gaat er vanuit dat je gaat onderhandelen. Wat doet iemand als hij verwacht dat je gaat onderhandelen? Dan zet hij laag in.

Als je direct toehapt dan snijd je jezelf ontzettend in de vingers. Daarnaast weet de werkgever nu ook dat je in toekomstige onderhandelingen waarschijnlijk met een laag salaris genoegen neemt.

6. Weinig Salaris Vragen Vergroot Je Baankans Niet

Veel mensen denken dat ze hun kans op een baan vergroten als ze een laag salaris vragen. Dan haal je echter prijs en kwaliteit door elkaar. Iedereen weet dat kwaliteit geld kost, dat geld ook voor je nieuwe werkgever.

Als je weinig vraagt dan vertel je je werkgever indirect “Ik ben niet heel veel waard”. Focus je vooral op het verkopen van je sterke punten. Onthoud: je kunt altijd zakken in prijs maar nooit stijgen.

7. Heb Veel Geduld

Geduld en doorzettingsvermogen zijn kernwoorden als het gaat om een goede onderhandeling. Wat telt bij een onderhandeling is niet de snelheid maar het resultaat ervan. Als je er na het eerste gesprek niet uitkomt dan is het doodnormaal om even wat bedenktijd te vragen en er later op terug te komen. Zo geef je jezelf de kans dingen op een rijtje te zetten.

Tijd vragen tijdens onderhandelingen doet twee dingen:

 • Er ontstaat een band tussen jou en je potentiële werkgever omdat je elkaar meerdere keren ziet. Dit zorgt ervoor dat het voor je werkgever moeilijker wordt om geen overeenkomst te sluiten.
 • Als je werkgever al vol lof over jou tegenover zijn/haar collega’s heeft gesproken dan zal deze erop gebrand zijn jou ook binnen te halen. Anders wordt er gezichtsverlies geleden.

Het nadeel van langere onderhandelingen is dat je nieuwe werkgever misschien het gevoel krijgt dat je helemaal niet zo geïnteresseerd bent in de functie. Daarom is het altijd een goed idee om na ieder gesprek te benadrukken dat je enthousiast bent over het bedrijf en de baan.

8. Vertel Nooit Leugens

Iets anders wat je kansen als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen is liegen om jezelf beter voor te doen. Zo werkte mijn vader vroeger als commercieel directeur en was hij op zoek naar een nieuwe werknemer. Hij had gesprekken met meerdere personen maar over één was hij heel erg enthousiast.

Na de sollicitatie hadden ze nog even een vriendelijk gesprek over koetjes en kalfjes. Daarbij vroeg mijn vader in wat voor auto de sollicitant reed. Deze gaf aan in een nieuwe BMW te rijden.

Groot was de verbazing op mijn vaders gezicht toen hij de sollicitant uiteindelijk verderop in de straat weg zag rijden in een 10 jaar oude Volkswagen. Je kunt je voorstellen dat de sollicitant nooit is aangenomen.

Niet omdat hij geen gloednieuwe BMW reed, maar wel omdat hij tegen mijn vader had gelogen over een heel pietluttig ding. Focus je daarom op het scheppen van vertrouwen in plaats van het bouwen van leugens die vroeg of laat toch wel uitkomen.

9. Verkoop Jezelf Op Basis Van Resultaten

Verplaats jezelf eens in de schoenen van je potentiële werkgever. Wie denk je dat hij/zij liever aanneemt. Iemand die tijdens het gesprek aangeeft dat hij bij zijn vorige werkgever “zich bezighield met het verhogen van de omzet in een bepaalde productcategorie’’ of iemand die aangeeft dat, door zijn inzet ‘’de omzet van die productcategorie in 2 jaar tijd met 50% is gestegen’’.

Precies. De tweede sollicitant heeft een veel grotere kans. Dat komt doordat we als mensen geïnteresseerd zijn in resultaten en wat die resultaten voor ons kunnen betekenen. Niemand heeft wat aan vage omschrijvingen maar iedereen kan zich wat voorstellen bij concrete resultaten.

Bedenk dus, voordat je de onderhandelingen in gaat, wat jouw noemenswaardige resultaten zijn geweest over de afgelopen jaren en hoe dit bij je nieuwe werkgever van pas kan komen.

10. Laat Je Niet Van De Wijs Brengen Door Tegenargumenten

Hieronder vind je een lijst met veelvoorkomende argumenten van werkgevers om je salaris niet te hoeven verhogen + tegenargumenten die jij kunt inzetten om je doel te bereiken!

‘’We hebben een zwaar financieel jaar achter de rug’’

 • Tegenargument: “Voor een onmisbare werknemer is altijd geld te vinden”
 • Tegenargument: “Dan stel ik voor om een salarisverhoging in twee fasen door te voeren, januari en juli.”
 • Tegenargument: “Dan wil ik extra vakantiedagen”

‘’Je doet goed werk maar er is geen ruimte in het budget’’

 • Tegenargument: “Dus het budget staat al vast en laat geen enkele verandering toe?”. Je werkgever zal dit nooit toegeven. Elk budget kan aangepast worden. Ga door: “Als onze concurrenten met nieuwe technologieën gaan werken dan zul je daar ook geld voor vrij maken. Het budget verandert dus alleen als de situatie verandert. In mijn geval is er sprake van een andere situatie.”

‘’We moeten echt bezuinigen’’

 • Tegenargument: “Waarom zouden bezuinigingen betekenen dat werknemers niet meer adequaat beloond worden voor hun werk?”

 ‘’Je mist de nodige werkervaring en opleidingen’’

 • Tegenargument: “Welke ervaring en opleidingen kom ik volgens jou tekort? Als ik kan aantonen dat ik deze bezit ga ik er vanuit dat er een salarisverhoging komt”
 • Tegenargument: “Ik stel voor om een training te volgen om mijn kennis aan te vullen. Omdat jij hiervan de voordelen zult hebben lijkt het mij redelijk dat jij deze betaald.”

 ‘’Je prestaties zijn niet goed genoeg’’

 • Tegenargument: “Dus ik krijg geen salarisverhoging omdat ik niet optimaal gepresteerd heb, klopt dat? Gezien de omstandigheden heb ik het maximale eruit gehaald”
 • Tegenargument: Wijs op de voordelen van het werk wat je wel goed is afgegaan: “Oké, ik heb mijn omzetdoelstelling misschien net niet gehaald maar de klanttevredenheid is wel met 10% gestegen.”
 • Tegenargument: “Aan welke eisen moet ik voldoen om een salarisverhoging van x.x% te krijgen?”

 ‘’Collega’s verdienen hetzelfde’’

 • Tegenargument: “Mijn taken en verantwoordelijkheden zijn uitgebreid en mijn werkdruk is toegenomen. Daarnaast heb je net zelf gezegd dat mijn werk uitstekend is. Als dat zo is dan moet het bedrijf mij daar ook voor belonen.”

11. Onderhandel Over Meer Dan Alleen Je Salaris

Een andere onderhandelingstactiek is om over meer onderwerpen te onderhandelen dan alleen je salaris. Op het moment dat je alleen onderhandeld over je salaris bestaat er het gevaar dat jij en je nieuwe werkgever zich alleen op dit enkel punt focussen. Je vervalt simpelweg in een afdingspelletje.

In plaats daarvan moet je erachter komen wat jij heel belangrijk vindt en wat je werkgever heel belangrijk vindt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je voor je kinderen een buitenschoolse opvang moet betalen op de woensdagmiddag. Jij wilt deze kosten vergoed zien in je salaris. Je werkgever wil hier echter niet in meegaan maar kan je op de woensdagmiddag wel 4 uur vrij geven. Dan kun je dus zelf je kinderen ophalen.

Als je over meer onderhandeld dan alleen het bedrag van je salaris creëer je meer mogelijkheden om creatief om te gaan met jouw eigen wensen en die van je nieuwe werkgever. Des te groter is de kans dat jullie beiden tevreden uit de onderhandeling stappen.

12. Ga Goed Om Met Concessies

Als het gaat om concessies doen dan zijn er boeken volgeschreven over wat wel en niet verstandig is. Toch zijn concessies het hart van onderhandelingen. Als niemand een concessie doet dan zit je binnen de kortste keren natuurlijk muurvast.

Een van de belangrijkste spelregels die je in gedachte moet houden is dat je nooit concessies zomaar weggeeft. Gebruik concessies vooral om uit te wisselen. Bijvoorbeeld: Als jij mij op de vrijdagen thuis laat werken dan ben ik best bereid om tijdens grote evenementen op zaterdag te werken.

Door concessies te ruilen laat je jouw onderhandelingspartner zien dat je er graag wilt uitkomen en dat je constructief wil meedenken. Aan de andere kant laat je ook zien dat je jouw onderhandelingspositie niet zomaar weggeeft en dat de tegenpartij ook naar jou toe zal moeten komen.

Verder is het verstandig om eerst te beginnen met onderzoeken of je onderhandelingspartner bereid is concessies te doen. Je kunt bijvoorbeeld de vraag formuleren in de vorm van ”stel dat jij….., dan ben ik eventueel bereid om…”. Als de onderhandelingen concreter worden kun je dit omvormen naar “Als jij…., dan doe ik….”.

Tot slot is het verstandig om te beginnen met de grootste concessies en dan naar steeds kleinere concessies toe te bouwen. Op deze manier laat je jouw werkgever zien dat de grootste concessies als zijn gedaan en dat je nu over details praat. Doe je dit niet dan wek je de indruk dat er nog grotere concessies aankomen en dan kan je werkgever zijn hakken in het zand zetten.

13. Verdeel Het Verschil Verstandig

Er kan altijd een punt komen waarop iemand gaat voorstellen om het verschil te delen. In principe geeft de persoon die dit doet aan dat hij met minder genoegen neemt. Stel je bijvoorbeeld voor dat jij een salaris wil van €4.000 maar je werkgever wil niet verder dan €3.600.

Op een gegeven moment stelt je werkgever voor om het verschil te delen en uit te komen op €3.800. Het kan dan heel verstandig zijn om aan te geven dat dat voor jou nog steeds niet ideaal is. Wel is het belangrijk om dit te onderbouwen met 2-3 goede argumenten.

Wat is er op dat moment gebeurd? Jouw werkgever is €200 omhoog gekomen terwijl jij niet bent gezakt. Vervolgens kun je wel voorstellen om het verschil te delen. Dan kom je uit op €3.900 en heb je dus tactisch het verschil gedeeld in jouw voordeel.

14. Haal De Ander Niet Onderuit

Eigenlijk spreekt dit natuurlijk voor zich maar toch is dit niet altijd het geval. De reden daarvoor is dat onderhandelingen er soms hard aan toegaan. Dit kan ervoor zorgen dat je onderhandelingspartner irritaties bij je oproept.

Als jij hierdoor ook maar een keer uit je slof schiet zullen de onderhandelingen waarschijnlijk direct muurvast zitten. Niemand die concessies wil doen tegenover een persoon die ze niet mogen.

Blijf daarom altijd professioneel en beheers je emoties. Mocht het gedrag van je gesprekspartner je niet aanstaan geef hem/haar dan feedback hierop. Bijvoorbeeld “Ik waardeer je inzet voor het bedrijf heel erg en het liefst zou ik ook onderdeel uitmaken van het team maar de manier waarop je mijn kwaliteiten wegwuift ervaar ik niet als heel prettig”.

15. Onderhandel Niet Over De Telefoon

Het kan voorkomen dat je nieuwe werkgever je na een poosje belt om je te vertellen dat ze jou hebben geselecteerd als nieuwe werknemer. Dat is natuurlijk heel erg mooi. Wat je wel wilt voorkomen is dat je in dit gesprek ook even snel een salaris afspreekt.

De reden daarvoor is simpel, als jij niet face-to-face zit met je werkgever dan is de kans op likeability ook een stuk kleiner. Dit zorgt ervoor dat je werkgever minder snel concessies zal doen. Daarnaast liegen mensen over de telefoon ook een stuk makkelijker dan als je tegenover ze zit.

Geef aan dat je het liefst even in een persoonlijk face-to-face gesprek over het salaris en de arbeidsvoorwaarden wil praten. Mocht dit op de een of andere manier echt niet kunnen spreek dan een ander tijdstip af en geef aan de het nu niet goed uitkomt. Vervolgens neem je de tijd om je goed voor te bereiden en kun je het gesprek telefonisch alsnog aangaan.

16. Zet Alles Zwart Op Wit

In het menselijk leven zijn er twee manieren waarop we afspraken maken: op basis van goed vertrouwen en op basis van keiharde zakelijke afspraken. Als je met je vrienden een afspraak maakt om te helpen met een verhuizing dan doe je dat op goed vertrouwen. Kom je niet opdagen dan schaadt je dat vertrouwen maar lijdt je er financieel niet onder.

Als je met een werkgever, of met wie dan ook, financiële afspraken maakt dan doe je dat op basis van zakelijke afspraken. Regel nummer 1 van een zakelijke afspraak is dat je dit zwart-op-wit laat zetten. Reden hiervoor is dat mensen, bewust en onbewust, mondelinge afspraken vergeten.

Het laatste wat je wilt is dat je nieuwe werkgever is vergeten dat jij toch echt €3.900 in plaats van €3.700 salaris kreeg. Of dat die bonusregeling in zijn optiek toch echt wat anders in elkaar stak.

Als je de afspraken hebt gemaakt is het slim om ze even op papier te zetten en ze te laten ondertekenen. Een andere optie is om ze direct na het gesprek te mailen en je werkgever hier akkoord op te laten geven. Dit is gewoon een kwestie van goed zakendoen.

17. Ga Tactisch Om Met Het Eerste Bod

Een van de grootste vragen waar je waarschijnlijk mee zit is of jij of je werkgever het eerste bod moet doen. Beide aanpakken hebben zijn voor- en nadelen. Als jouw baas je héél graag wilt behouden of als hij je wilt wegkopen bij een andere werkgever dan is het slim om hem/haar een salarisvoorstel te laten doen.

Heb je geen specifieke informatie die jou laat weten dat de werkgever bovenmatig geïnteresseerd is in jou? Dan is het verstandig om zelf te beginnen met een salarisvoorstel. Dit heeft namelijk twee voordelen:

 • Je “ankert” je gesprekspartner op een bepaald bedrag. Hoogstwaarschijnlijk gebruikt de ander dit bedrag als vertrekpunt voor de onderhandelingen.
 • Wel is het verstandig om goede argumenten te geven voor dit bedrag. Als je dit namelijk doet dan hoort je gesprekspartner waarom dit bedrag redelijk is en blijft deze hier mee bezig. Des te minder scherp deze uit de hoek zal komen.

Wel zijn er ook enkele nadelen als je als eerste een bod doet. Het is goed om ook hier rekening mee te houden:

 • Je noemt een bedrag wat lager is dan je baas bereid is te betalen. Daardoor loop je geld mis.
 • Je vraagt zoveel minder dan het bedrag wat gebudgetteerd is dat je nieuwe werkgever je te licht vindt voor de functie.
 • Je zet te hoog in waardoor je uiteindelijk moet zakken en daardoor minder sterk kunt onderhandelen.
 • Je vraagt zoveel meer dat je geen akkoord kunt bereiken en de baan niet aan jou wordt gegeven.

De nadelen zijn in te perken door terug te gaan naar stap 1: goed onderzoek. Zo weet je precies wat je waard bent en wat redelijk is om op in te zetten.

18. Gebruik De ACA-Methode

Als je er inderdaad voor kiest om een salarisbod te doen dan is het verstandig om hiervoor de ACA-methode (Advantage – Claim – Advantage) te gebruiken. Deze methode zorgt er namelijk voor dat jij jouw salariseis verpakt in een aantal voordelen. Op deze manier ligt de focus meer op de waarde die jij voor het bedrijf hebt dan op het salaris.

Dat werkt als volgt. Als eerste noem je een voordeel op van jouw ervaring/mogelijkheden: “Ik heb een relevante hbo-opleiding en heb daarnaast al 4 jaar ervaring bij een bedrijf wat marktleider is”. Daarna doe je een salaris voorstel: “Om die reden en mijn uitgebreide onderzoek is een marktconform salaris van €3.200 passend”. Vervolgens sluit je weer af met een voordeel: “Daarvoor krijg je een werknemer die weet wat hem/haar te wachten staat en die jullie gaat helpen binnen 4 jaar een omzetgroei van 100% te hebben”.

Op deze manier verkoop je jezelf als een totaalpakket en klinkt het salarisvoorstel helemaal niet onredelijk. Grote kans dat de werkgever ermee akkoord gaat of in ieder geval jouw richting op beweegt.

19. Wat Als Je Er Niet Direct Uitkomt?

Impasses horen bij onderhandelingen. Sterker nog, als je geen impasse bereikt dan is de kans groot dat je niet op het scherpst van de snede hebt onderhandeld. Een tactiek die je kunt inzetten is om deze patstelling enige tijd te laten voortduren.

Ondertussen laat je blijken dat je niet heel erg gewillig bent op concessies en tegelijkertijd test je hoe ver de ander wilt gaan. Vragen die je kunt stellen zijn:

 • Onder welke omstandigheden of voorwaarden ben jij wel bereid mijn gewenste maandsalaris te betalen?
 • Als ik goed werk lever wanneer kan ik dan rekenen op €3.000? (Zoek wel naar een concreet antwoord in weken of maanden).
 • Welke oplossing zie jij voor mijn probleem?

Mocht je er qua salaris echt niet uitkomen dan kun je ook voorstellen een (halve) dag minder te werken (afhankelijk van het verschil). Zo krijg jij de kans om op de andere dag te freelancen of andere werkzaamheden te verrichten die je wel je gewenste maandsalaris opleveren.

20. Zo Ga Je Om Met Iemand Die Je Afscheept

Tijdens onderhandelingen kan het voorkomen dat je gesprekspartner zijn toevlucht neemt in afscheepmanoeuvres. Op deze manier probeert je werkgever jou op een redelijk harde manier te laten zakken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze tactieken te omzeilen. Hieronder enkele bezwaren en wat je er tegen kunt doen

“Toen ik hier begon had ik dat salaris lang niet”

 • Tegenargument: vind je dat mijn salaris gebaseerd moet zijn op wat 8 jaar geleden voor jou gold?

“Ik bied je een uitdaging en de mogelijkheid ervaring op te doen”

 • Tegenargument: Daar ben ik zeer geïnteresseerd in. Iedere baan is een uitdaging en biedt mij de mogelijkheid ervaring op te doen. Ik zoek de combinatie van uitdaging, ervaring en een aantrekkelijk salaris.

“Sommige mensen hebben meer ervaring dan jou en verdienen minder”

 • Tegenargument: Wat vind jij belangrijker: ervaring of kwaliteit van het werk? Of ik ergens nu wel of geen ervaring mee had, ik heb altijd eersteklas werk geleverd. (Volg dit op met situaties waarin dit zo was om je argument extra kracht bij te zetten).

“Ik ben gebonden aan het beleid van mijn baas”

 • Tegenargument: Hoe denk je dat we jouw baas kunnen laten instemmen met mijn salarisvoorstel?
 • Tegenargument: Wanneer zullen we met zijn drieën om de tafel gaan zitten om dit probleem te bespreken?

“Het is ons beleid om niet te onderhandelen over het salaris”

 • Tegenargument: Alle respect voor het beleid maar een marktconform salaris ligt toch echt tussen de €3.000 en €3.300.

Zoals je misschien merkt is het in alle gevallen belangrijk om rustig en professioneel te blijven. Daarna kom je met een tegenargument wat gebaseerd is op jouw kwaliteiten, ervaring en het onderzoek wat je hebt gedaan.

21. Omgaan Met Een Tegenvallend Resultaat

Mocht je ondanks al het goede onderhandelen toch niet uitkomen op het gewenste resultaat dan heb je vervolgens drie opties:

 • De baan aannemen en doorzoeken naar een functie die wel aan je eisen voldoet.
 • Akkoord gaan met het lagere salaris maar aangeven dat, als jij na 3 maanden hebt bewezen goed te functioneren, een salarisverhoging van X euro verwacht.
 • De baan niet aannemen.

Als je op het moment helemaal geen baan hebt dan is het verstandig om de baan gewoon aan te nemen. Iedereen weet dat werk vinden vanuit een werkende situatie immers een stuk makkelijker is dan wanneer je geen werk hebt.

Als je onderhandeld met je huidige werkgever dan is dreigen met opstappen als je het salaris niet krijgt een gevaarlijk spel. Daarvoor moet je ervoor zorgen dat je een alternatief achter de hand hebt als de onderhandelingen toch niet uit de verf komen. Dreig alleen met opstappen als het geboden contract onder je beste alternatief zakt.

22. Complimenteer Je Gesprekspartner

Als je de onderhandelingen met succes hebt afgerond dan is het altijd een verstandig idee om je werkgever te complimenteren op zijn onderhandelingen. Op deze manier krijgt deze namelijk het gevoel dat hij/zij de onderhandelingen gewonnen heeft.

Doe je dit niet, en komt deze er later achter dat er eigenlijk verloren is, dan zal je onderhandelingspartner proberen revanche op je te nemen. Helemaal als het gaat om een salarisverhoging dan is de kans groot dat je die wel op je buik kunt schrijven. Probeer dus ook na de onderhandelingen de relatie goed te houden.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts