Gemiddelde Salaris Orthoptie (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een orthoptist? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen orthoptisten een startsalaris van €2.662 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 0,5 maand een baan en heeft 48,7% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van orthoptisten en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Orthoptie

Laten we het als eerste even hebben over het startsalaris van mensen die een opleiding orthoptie hebben afgerond. Zoals je hieronder wel al direct kunt zien verdienen die eigenlijk al jaren om en nabij hetzelfde salaris. Gemiddeld neemt deze groep namelijk een salaris van €2.662 bruto per maand.

Op de afbeelding staat het even niet aangegeven, maar uit eerder onderzoek van Elsevier komt naar voren dat een hbo-bachelor normaliter een bedrag van €2.514 bruto per maand mee naar huis neemt. We kunnen dus zeker zeggen dat orthoptisten een beter salaris verdienen dan gemiddeld.

Startsalaris Orthoptie

Hoe goed dat salaris echt is valt eigenlijk alleen te bepalen als we kijken wat andere medische hbo-bachelors gemiddeld verdienen. In deze blog heb ik al eens gekeken naar het startsalaris van hbo’ers en WO’ers. Daarin komt naar voren dat die €2.300 bruto per maand verdienen. In dat optiek doen orthoptisten het dus helemaal goed.

Salaris Orthoptie Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een belangrijke factor die meespeelt in de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt. Volgens deze blog die ik schreef over het gemiddelde salaris van hoogopgeleide mensen per leeftijd en sector komt naar voren dat iemand die 35 – 39 jaar is en in de zorg werkt gemiddeld €45.700 bruto per jaar verdiend.

In welke sector werken orthoptisten

Als we dan kijken naar de orthoptisten dan zien we dat die het gemiddeld moeten doen met een bedrag van €3.134 bruto per maand. Met alles erop en eraan kom je dan uit op een jaarinkomen van €54.678 bruto per jaar. Daarmee doen orthoptisten met 10 jaar ervaring het dus beter dan mensen die in de zorg werken en ervaring hebben opgebouwd.

Echter, zoals je hierboven kunt zien komen veel orthoptisten ook in de handel terecht. Iemand die in deze sector werkt verdient normaliter €53.800 bruto per jaar met een leeftijd van 35 – 39 jaar. Kortom doen orthoptisten het dus een klein beetje beter dan het gemiddelde in die sector.

Hoe Snel Vinden Orthoptisten Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk nog tal van andere factoren die een rol spelen als het gaat om de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt. Een daarvan is hoe snel orthoptisten na hun afstuderen een baan vinden.

Wat we al direct kunnen concluderen is dat orthoptisten al jaren ongelooflijk veel sneller werk vinden dan het gemiddelde van de hbo-bachelors. Een hbo-bachelor doet er gemiddeld namelijk 4 maanden over om een volwaardige baan te vinden. V

oor orthoptisten geldt echter een periode van 0,5 maanden wat gemiddeld gezien bizar snel is. We kunnen dus concluderen dat orthoptisten in dit opzicht heel erg gewild zijn.

Hoe Snel Vinden Orthoptisten Een Baan?

Hoeveel Orthoptisten Hebben Een Vast Contract?

Naast het vinden van een volwaardige baan is het krijgen van een vast contract voor veel mensen de volgende grote stap in hun carrière. Zoals je hieronder kunt zien doen orthoptisten het in dat optiek gewoon weer goed. Wel is het zo dat ze door de jaren heen meer naar het gemiddelde zijn getrokken en daardoor bijna gelijk lopen met de rest van de hbo-bachelors.

Gemiddeld genomen heeft 44,9% van de afgestudeerde hbo-bachelors 15 maanden na het afstuderen een vast contract op zak. Voor orthoptisten kun je echter uitgaan van een percentage dat ligt rond de 48,7%.

Hoeveel Orthoptisten Hebben Een Vast Contract?

Maar goed, dat is de situatie die zich afspeelt net na het afstuderen. Hoe ziet dat er eigenlijk uit als de orthoptisten 10 jaar werkervaring hebben opgebouwd. In onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien dat het percentage met een vast contract dan omhoog is geschoten. 85,7% heeft dan namelijk een vast contract op zak. Dat terwijl het gemiddelde voor WO-masters op de 78,5% ligt.

Verder valt op dat er een groot percentage in de categorie ‘overig’ valt en dat tijdelijke contracten eigenlijk niet voorkomen. De kans is dus groot dat het overige percentage voor zichzelf aan de slag gaat.

Hoeveel Orthoptisten Hebben Een Vast Contract Met 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werken Orthoptisten?

Daarnaast vind ik het persoonlijk ook altijd leuk om te kijken hoeveel dagen orthoptisten moeten werken voor al het bovenstaande. Wat eigenlijk direct opvalt is dat fulltime hier dan de norm is. Wel lopen ze bijna gelijk met de gemiddeldes die gelden voor de rest van de hbo-bachelors.

Gemiddeld werkt 63,25% van de orthoptisten 5 dagen per week, dat is net iets meer dan de 61,21% die geldt voor het gemiddelde van de hbo-bachelors. Daarnaast is er ook een grote groep van 27,35% die vier dagen per week werkt.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Orthoptisten?

Hoelang Studeren Orthoptisten?

Tot slot dan de vraag hoelang orthoptisten in de schoolbanken zitten voordat ze de arbeidsmarkt betreden. Zoals je direct kunt zien duurt het voor deze studenten gemiddeld wat langer om de studie af te ronden. Hbo-bachelors ronden hun studie namelijk normaal binnen 5,2 jaar af terwijl het gemiddelde voor de orthoptisten uitkomt op 5,5 jaar.

Hoelang Studeren Orthoptisten?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts