Salaris Pedagogisch Medewerker (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een pedagogisch medewerker? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen pedagogisch medewerkers een startsalaris van €2.228 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 5 maanden een baan en heeft iets meer dan 38,3% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Alle gegevens uit dit artikel komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Als eerste kijken we naar het startsalaris van pedagogisch medewerkers. Daarna doen we hetzelfde voor medewerkers met 10+ jaar ervaring. Verder kijken we naar hoe snel deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Lees snel verder!

Startsalaris Pedagogisch Medewerker

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van een pedagogisch medewerker. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien hebben we hiervoor een aardige berg data tot onze beschikking. Het startsalaris van een pedagogisch medewerker komt daarbij uit op een bedrag van €2.288 bruto per maand. Het gaat dan over het salaris wat er verdient wordt 15 maanden na afstuderen.

Zoals ook duidelijk wordt verdienen pedagogisch medewerkers structureer iets minder dan het gemiddelde van alle hbo-bachelors bij elkaar. Die verdienen namelijk een bedrag van €2.514 bruto per maand.

startsalaris pedagogisch medewerkers

Als we daarnaast het salaris van pedagogisch medewerkers vergelijken met dat van hbo-bachelors met een gammastudie (de richting waar dit beroep ook onder valt) dan wordt het duidelijk dat die redelijk gelijk liggen. Gemiddeld verdienen hbo-bachelors met een gammastudie namelijk €2.250 bruto per maand.

Salaris Pedagogisch Medewerker Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is het natuurlijk ook belangrijk hoe een salaris over de jaren doorgroeit. Laten we daarom even kijken wat pedagogische medewerkers met 10 jaar ervaring eigenlijk verdienen.

Als we de gegevens van Elsevier er weer bij pakken dan wordt het duidelijk dat de doorgroei van het salaris niet heel erg goed is. Met 10 jaar ervaring verdient deze groep een salaris van €2.651 bruto per maand. Dat komt neer op een jaarinkomen van €38.043.

Laten we zeggen dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar. Als we daar vanuit gaan dan wordt het ook mogelijk het salaris van pedagogisch medewerkers te vergelijken met de sectoren waarin deze het vaakst werken: de zorg en het onderwijs.

Iemand met een leeftijd van 35 – 39 jaar in het onderwijs verdient gemiddeld een bedrag per jaar van €41.000. Voor mensen in de zorg is dit een jaarinkomen van €45.700. In beide gevallen blijven pedagogisch medewerkers dus achter met het salaris. Meer weten over het gemiddelde salaris van hbo’ers en WO’ers per sector en leeftijd? Lees deze blog die ik eerder schreef!

Salarisschalen Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Naast de bovenstaande onderzoeksresultaten is de kans ook aanwezig dat je graag wilt weten wat een pedagogisch medewerker eigenlijk hoort te verdienen als deze in een kinderopvang werkt. Dat is namelijk een plek waar pedagogisch medewerkers vaak terecht komen. In de CAO Kinderopvang wordt het duidelijk wat het salaris bedraagt voor deze groep (2).

TredeSchaal 6
9 € 2,116
10 € 2,170
11 € 2,229
12 € 2,290
13 € 2,349
14 € 2,411
15 € 2,478
16 € 2,542
17 € 2,607
18 € 2,675
19 € 2,742
20 € 2,816
21 € 2,887

Als pedagogisch medewerker wordt je als je net begint ingeschaald in schaal 6, trede 9. Zoals je kunt zien levert dat een bruto maandsalaris op van €2.116. Per jaar van goed functioneren stijg je over het algemeen een trede. Zo klim je dus langzaam omhoog op de ladder.

Hoe Snel Vinden Pedagogische Medewerkers Een Baan?

Nu we het salaris van pedagogisch medewerkers onder de loep hebben genomen wordt het tijd om wat dieper in te duiken op de rest van de arbeidsomstandigheden. Als eerste daarbij de vraag hoe snel deze groep na hun afstuderen een volwaardige baan vinden.

Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien doen pedagogiek studenten er gemiddeld 5 maanden over om een volwaardige baan te vinden. Dat is net iets meer dan de 4 maanden die gemiddeld is maar alsnog niet slecht.

Verder is het ook goed te zien dat er tussen 2012 – 2014 een groot verschil was (waarschijnlijk een overschot aan pedagogiek medewerkers) maar dat die trend nu verdwenen lijkt te zijn.

Hoe Snel Vinden Pedagogische Medewerkers Een Baan?

Hoe Snel Krijgen Pedagogische Medewerkers Een Vast Contract?

Naast het vinden van een baan is het natuurlijk ook goed om te weten hoeveel procent van deze groep een vast contract weet te bemachtigen 15 maanden na afstuderen. Zoals je kunt zien gaat het dan om 38,3% van de starters. Dat is iets slechter dan het gemiddelde van 44,9% in het algemeen maar het is eigenlijk gewoon een normaal percentage.

Hoe Snel Krijgen Pedagogische Medewerkers Een Vast Contract?

Als we iets verder kijken dan is het ook interessant om te weten hoeveel pedagogisch medewerkers een vast contract hebben als ze 10 jaar ervaring of meer hebben. In totaal gaat het dan om 79,2%. Verder is er een groep van 19% die een tijdelijk contract heeft. Over het algemeen is dit dus een redelijk stabiel beroep.

Hoe Snel Krijgen Pedagogische Medewerkers Een Vast Contract Met 10 Jaar Ervaring

Hoeveel medewerkers na 10 jaar een vast contract / tijdelijk contract hebben ligt eigenlijk heel erg in lijn met de groep hbo-bachelors in het algemeen. Zoals je hieronder kunt zien is de verdeling voor deze groep normaliter 78,5% met een vast contract en 19% met een tijdelijk contract.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Pedagogisch Medewerkers?

Verder is het natuurlijk ook heel interessant om te weten hoeveel dagen per week pedagogisch medewerkers werken voor hun salaris. Wat in onderstaande afbeelding direct opvalt is dat er grappig genoeg een groter percentage is wat 4 dagen per week werkt dan 5 dagen per week.

Daarnaast is het zo dat ook 1,2 en 3 dagen per weer werken hier een stuk populairder zijn dan bij hbo-bachelors in het algemeen. Pedagogiek lijkt dus bij uitstek een beroep voor parttimers te zijn.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Pedagogisch Medewerkers?

In Welke Sector Komen Pedagogisch Medewerkers Te Werken?

Dan wil ik nog even kijken naar in welke sector pedagogisch medewerkers terechtkomen. Zoals je kunt verwachten eindigt het overgrote deel van deze groep in de zorgsector. We praten dan over 61,5% van de afgestudeerden. Verder mag het ook geen verrassing heten dat 21,5% van deze groep in de onderwijssector terechtkomt.

In Welke Sector Komen Pedagogisch Medewerkers Te Werken?

Hoe Lang Studeren Pedagogisch Medewerkers?

Tot slot kijken we nog even naar hoe lang pedagogisch medewerkers studeren voordat ze aan de slag gaan. Zoals je kunt zien loopt dit exact gelijk aan het gemiddelde voor hbo-bachelors. Dat betekent dat studenten pedagogiek er gemiddeld 5,2 jaar over doen voordat ze zijn afgestudeerd.

Hoe Lang Studeren Pedagogisch Medewerkers?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts