Gemiddelde Salaris Psycholoog (HBO/WO)


Wat is het gemiddelde salaris van een psycholoog eigenlijk? Als je afgestudeerd bent als psycholoog of als je deze studie juist wil gaan volgen is dat een hele relevante vraag. In deze blog gaan we kijken naar wat mensen op het hbo en WO verdienen als ze afgestudeerd zijn in toegepaste psychologie (hbo), psychologie (WO-master) of (klinische) neuropsychologie (WO-master).

Wat is het gemiddelde salaris van een psycholoog?

  • Toegepaste Psychologie (hbo-bachelor): €2.255 bruto
  • Psychologie (WO-master): €2.611 bruto
  • Neuropsychologie (WO-master): €2.580 bruto

Gegevens die in deze blog genoemd worden zijn gebaseerd op onderzoek van Elsevier (1,2,3). Hieronder duiken we eerst dieper in op het startsalaris en hoe psychologen het doen ten opzichte van andere studies. Daarna kijken we wat een ervaren psycholoog met 10 jaar ervaring verdient. Tot slot kijken we naar hoe snel psychologen een baan vinden en hoeveel procent een vast contract heeft. Lees snel verder!

Startsalaris Van Een Psycholoog?

Laten we het eerste even hebben over het startsalaris van psychologen. Zoals je hebt kunnen zien verdienen hbo’ers in dat opzicht een stukje minder dan psychologen die op WO-niveau zijn afgestudeerd.

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien is het gemiddelde startsalaris van toegepaste psychologen vanaf het begin van het onderzoek in 2010 al een stuk lager dan het gemiddelde voor alle hbo-bachelors.

Echter, als we kijken naar het gemiddelde van alle gamma-studies (waaronder psychologie ook valt) dan zien we dat deze een gemiddeld startsalaris verdienen van €2.250. Voor de richting waarin psychologen gestudeerd hebben verdienen ze dus compleet gemiddeld.

Meer weten over het startsalaris van hbo’ers en WO’ers in alle richtingen? Lees dan deze blog waarin ik alles op een rijtje heb gezet!

Dan even over het startsalaris van WO’ers. Mensen die op dit niveau een gamma-studie hebben gevolgd verdienen gemiddeld €2.700 bruto per maand als startsalaris. Aangezien WO psychologen een salaris verdienen van €2.611 verdienen ze dus net iets minder dan gemiddeld. Zoals je hieronder kunt zien is dat ook al jaren het geval.

Tot slot dan nog even het startsalaris van klinische psychologen. In dit geval gaat het ook weer over een studie op WO-niveau. In onderstaande afbeelding kunnen we zien dat ook zij structureel minder verdienen dan het gemiddelde. Dat is eigenlijk ook al jaren gelijk.

Wat Verdient Een Psycholoog Met 10 Jaar Ervaring?

Laten we dan nu even kijken naar de groei van het salaris als een psycholoog 10 jaar ervaring heeft. Verrassend genoeg zijn er op dit punt geen onderzoeksgegevens beschikbaar van de opleiding toegepaste psychologie.

Echter, als je op het internet begint te zoeken dan kom je erachter dat een psycholoog met 10 jaar ervaring zo’n €3.000 – €3.200 bruto per maand verdient op hbo-niveau.

Als we kijken naar de WO-studies dan zien we dat deze natuurlijk ietsje meer verdienen, maar niet verrassend veel meer. Voor de opleiding psychologie op WO-master niveau mag je na 10 jaar uitgaan van een salaris van €3.486 bruto per maand.

Kijken we naar de studie neuropsychologie dan zien we dat deze een gemiddeld salaris verdienen van €3.995 bruto per maand.

De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat psychologen wel een groei in salaris ervaren maar dat dit niet ontzettend veel is.

Hoe Snel Vinden Psychologen Een Volwaardige Baan?

Om een goed beeld te krijgen van de arbeidsmarkt voor psychologen is het natuurlijk ook goed om te kijken naar hoe snel deze groep een volwaardige baan vindt. Hieronder eerst even de gegevens van hbo’ers met de opleiding toegepaste psychologie.

Zoals je kunt zien duurt het voor deze groep ruim 12 maanden voordat zij over het algemeen een volwaardige baan hebben gevonden. Wel is het zo dat dit de afgelopen jaren sterk gedaald is aangezien het in 2013 nog rond de 20 maanden lag. Aan de andere kant is dit nog steeds aanzienlijk slechter dan het totaal van de hbo’ers.

Als we kijken naar de opleiding psychologie op WO-niveau dan zien we dat deze groep binnen een maand of 7 een volwaardige baan heeft gevonden. De opleiding op dit niveau heeft de afgelopen jaren ook zeker een inhaalslag gemaakt ten opzichte van universitaire masters in het algemeen en dat is een goede ontwikkeling.

Tot slot de mensen met een opleiding in de neuropsychologie op WO-niveau. Deze lopen verrassend genoeg bijna gelijk aan het totaal van de universitaire masters. Dat komt ook vooral doordat er tussen 2016 en 2017 een grote daling is geweest. Daarvoor duurde het tussen de 11 – 12 maanden voordat een volwaardige baan werd gevonden.

Hoeveel Psychologen Hebben Een Vast Contract?

Laten we doorgaan met het percentage psychologen wat 15 maanden na hun afstuderen een vast contract heeft weten te bemachtigen. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien geld voor toegepaste psychologen dat het hier gaat om 28,2%.

Dat percentage ligt dus een stuk lager dan het gemiddelde van de hbo-bachelors en vertoont ook niet de stijging die er in het algemeen vanaf 2013 te zien is.

Voor WO’ers met de opleiding psychologie geldt bijna hetzelfde verhaal. Deze groep krijgt ook minder vaak een vast contract aangeboden dan de groep WO’ers in het algemeen.

In totaal gaat het dan ook weer om 28,2%. Nu is het wel zo dat WO’ers in het algemeen minder vaak een vast contract krijgen aan het begin en daardoor is het verschil niet dramatisch groot. Na 10 jaar is het percentage met een vast contract wel stevig gegroeid naar 73,6%.

Afgestudeerden van de opleiding neuropsychologie doen het, als het gaat om het krijgen van een vast contract, het slechts. In 2017 kreeg 16,6% van de afgestudeerden binnen 15 maanden een vast contract aangeboden. Na 10 jaar geldt dat 53,3% van de neuropsychologen een vast contract heeft.

Het grote verschil zou kunnen komen doordat neuropsychologen bijvoorbeeld vaak voor zichzelf beginnen en daardoor minder behoefte hebben aan een vast contract.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Psychologen?

Tot slaat gaan we ook nog even kijken naar hoeveel dagen psychologen gemiddeld precies werken. Dat verschilt namelijk nogal tussen de verschillende opleidingen.

Als eerste zijn er namelijk de toegepaste psychologen. Uit het onderzoek van Elsevier komt naar voren dat deze groep verrassend veel parttime werkt. Zo werkt een groot gedeelte 3-4 dagen per week. Hieronder kun je de verdeling zien in percentages.

Aantal dagenPercentage
Een dag3,0%
Twee dagen4,9%
Drie dagen13,5%
Vier dagen28,2%
Vijf dagen47,1%

Als we vervolgens doorgaan naar het aantal psychologen met een WO-studie dan zien we dat hier het grootste percentage 4 tot 5 dagen per week werkt. Parttime komt bij deze groep eigenlijk heel erg weinig voor.

Aantal dagenPercentage
Een dag3,1%
Twee dagen3,3%
Drie dagen8,3%
Vier dagen31,1%
Vijf dagen54,1%

Als we kijken naar de neuropsychologen dan zien we dat eigenlijk bijna niemand in deze groep 1-3 dagen per week werkt. Tenminste, er is ook nog een groep waarvan het aantal werkdagen onbekend is. Toch werkt het merendeel van deze groep fulltime.

Aantal dagenPercentage
Een dag
Twee dagen
Drie dagen
Vier dagen16,0%
Vijf dagen75,5%
Onbekend8,6%

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts