Gemiddelde Salaris Social Work (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een econometrist? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde sociaal werkers een startsalaris van €2.328 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 3 maand een baan en heeft 37,9% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris en de salarisschalen van sociaal werkers. Verder kijken we naar hoe snel sociaal werkers een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Social Work

Laten we het als eerste even hebben over het startsalaris van hbo-afgestudeerden met een diploma social work. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien verdient deze groep gemiddeld genomen een bedrag van €2.328 bruto per maand.

Zoals je ook direct zal zien ligt dat bedrag een aardig stuk lager dan het gemiddelde voor de hbo-bachelors. Die verdienen namelijk €2.514 bruto per maand. Die trend is eigenlijk ook al jaren hetzelfde wat normaliter aangeeft dat er een overschot is aan sociaal werkers.

startsalaris social work

Persoonlijk vind ik het ook interessant om het salaris wat specifieker te vergelijken. Laten we daarom eens kijken wat een hbo-bachelor met een gammastudie (de groep waar social work ook invalt) normaal gesproken verdient.

Gemiddeld genomen verdient deze groep een salaris van €2.250 bruto per maand. Dat betekent dat social work het in vergelijking tot andere gammastudies een stukje beter doet. Meer weten over het gemiddelde startsalaris van hbo- en WO-afgestudeerden? Daar schreef ik deze blog over!

Salarisschaal Social Work

Naast het gemiddelde startsalaris is het natuurlijk ook interessant om te weten hoe het zit met de doorgroeimogelijkheden van het salaris. Daarvoor kun je het beste even de CAO van sociaal werkers raadplegen. Daarin zie je in welke schaal je als sociaal cultureel werker valt.

Sociaal Cultureel Werker 1, 2 & 3

In totaal zijn er vier gradaties waar je als sociaal werker in kunt vallen. Sociaal cultureel werkers die geclassificeerd worden als ‘1’ en ‘2’ vallen in salarisschaal 4 en 6. Vervolgens zijn er verschillende treden (aan de linkerkant van de tabel) waarin je elk jaar een stapje maakt bij goed functioneren.

Zoals je kunt zien verdient een sociaal werker 1 een minimaal fulltime brutosalaris van €2.009 per maand. Maximaal kom je hier uit op €3.119 bruto per maand.

Als we kijken naar sociaal werker 2 dan valt deze in salarisschaal 6. Minimaal praten we dan over €2.291 en maximaal kom je uit op €3.738 bruto per maand na heel veel jaren van goed functioneren.

salarisschaal social work trede 1 tot en met 8

Tot slot in deze schaal ook nog even sociaal werker 3. Deze valt namelijk in de 8e schaal. Dat betekent dat je bij een fulltime dienstverband een bedrag verdient van €2.712 bruto per maand. Maximaal kom je uit op €4.556 bruto per maand.

Sociaal Cultureel Werker 4

Tot slot dan nog het salaris van een sociaal cultureel werker op het 4e niveau. Dat betekent dat je in schaal 10 terecht komt. Minimaal gaat het dan om €3.142 en maximaal praten we over €5.603 bruto per maand.

salarisschaal social work trede 9 tot en met 15

Hoe Snel Hebben Social Workers Een Vaste Baan?

Dan laten we nu de salarissen even achter ons en gaan we kijken naar de andere arbeidsvoorwaarden waar je als sociaal werker mee te maken krijgt. Als eerste gaan we het hebben over hoe snel sociaal werkers een volwaardige baan vinden na hun afstuderen.

Hoe Snel Hebben Social Workers Een Vaste Baan?

In onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien dat sociaal werkers er tegenwoordig gemiddeld 3 maanden over doen om na hun afstuderen een volwaardige baan te vinden. Dat is verrassend genoeg een maand sneller dan het gemiddelde voor hbo-bachelors. Verder moeten we daarbij zeggen dat social work het eigenlijk al jaren een stukje beter doet dan andere hbo-bachelors op dit gebied.

Hoe Snel Krijgen Social Workers Een Vast Contract?

Naast het krijgen van een volwaardige baan is ook het krijgen van een vast contract een grote mijlpaal voor veel mensen. Hoe staan social workers er in dit geval dus voor?

Zoals je hier kunt zien heeft 37,9% van de afgestudeerde hbo’ers 15 maanden na afstuderen een vast contract. Dat betekent dat ze het een stukje slechter doen dan het gemiddelde van de hbo-studies. Dat ligt namelijk op 44,9%.

Hoe Snel Krijgen Social Workers Een Vast Contract?

Wat wel duidelijk te zien is in bovenstaande afbeelding is dat het krijgen van een vast contract voor sociaal werkers een wisselvallige aangelegenheid is. In 2016 deden social workers het beter dan de rest terwijl 2014 en 2015 juist aanzienlijk slechter waren voor deze groep.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Social Workers?

Persoonlijk vind ik het ook altijd interessant om te weten hoeveel dagen per week sociaal werkers moeten werken voor het salaris wat ze verdienen. Gelukkig heeft Elsevier hier ook genoeg data van liggen die je in onderstaande afbeelding kunt zien.

Wat je waarschijnlijk direct zal opvallen is het feit dat een verrassend grote groep 4 dagen per week werkt in plaats van volledig fulltime. Hoe dit komt is onduidelijk. Het zou kunnen dat sociaal werkers hier de voorkeur aangeven, het zou ook kunnen dat ze alleen contracten voor 4 dagen krijgen aangeboden.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Social Workers?

Daarnaast werkt ook een grote groep drie dagen per week wat ook weer niet in lijn ligt met het gemiddelde van alle hbo-bachelors. 1 en 2 dagen werken komen bijna evenveel voor.

Hoe Lang Studeren Social Workers?

Als laatste dan nog even de vraag hoe lang social workers studeren in vergelijking met de andere hbo-bachelors. Gemiddeld doen social workers er 4,8 maanden over om af te studeren. Dat is sneller dan het gemiddelde van 5,2 maanden in vergelijking met hbo’ers in het algemeen.

Hoe Lang Studeren Social Workers?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts