Salaris Van Verloskundige (Loondienst & ZZP)


Wat is het gemiddelde salaris van een verloskundige? Als je deze studie hebt volgt of gaat volgen dan is dat natuurlijk een hele normale vraag. Gelukkig ga ik je in deze blog alles uitleggen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde verloskundige een salaris van €3.027 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 11,1 maanden een baan en heeft 42% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we kijken naar het startsalaris van verloskundige en het salaris wat deze groep na 10 jaar verdient. Natuurlijk nemen we ook de salarissen van ZZP’ers hierin mee. Verder kijken we naar hoe snel verloskundige een vaste baan weten te vinden én hoe groot het percentage is wat als starter en ervaren verloskundige een vaste baan heeft. Lees snel verder!

Startsalaris Hbo Verloskundige

Als eerste is het goed om naar het startsalaris van verloskundige te kijken. Hiervoor maak ik gebruik van onderzoek van SEO en Elsevier. Daarin wordt het al snel duidelijk dat verloskundige volgens de laatste gegevens een startsalaris van gemiddeld €3.027 bruto per maand mee naar huis nemen.

Gezien het feit dat medische hbo-studenten gemiddeld een startsalaris verdienen van €2.300 bruto per maand doen verloskundige het dus een stuk beter. Niet alleen dat, verloskundige staan op plaats twee als het gaat om het hoogste startsalaris (alleen maritiem officieren verdienen meer).

Toch is het startsalaris de laatste jaren iets gedaald doordat er minder schaarste op de markt is. In 2009 en 2010 verdienden verloskundige namelijk een startsalaris van €3.593 bruto per maand. Vanaf 2011 ligt het bedrag tussen de €3.027 – €3.329 per maand.

Wat wel opvallend is, is het feit dat het daadwerkelijke salaris van verloskundige uitkomt op €2.122 bruto per maand. Dat komt doordat verloskundige vaak parttime werken en daardoor nemen ze geen fulltime salaris mee naar huis.

Toch blijft het gemiddelde uurloon van verloskundige met €19,10 bruto per uur een stuk hoger dan het gemiddelde voor alle hbo-studies (€16,10 bruto per uur).

Starsalaris ZZP Verloskundige

Als je direct als ZZP’er aan de slag wil dan is het natuurlijk altijd de vraag hoeveel je gaat verdienen. Bij het opzetten van een eigen praktijk zal het namelijk even duren voordat je gemiddeld 105 zwangere vrouwen per jaar begeleid (1).

Mocht je dit na verloop van tijd weten uit te bouwen dan kun je uitgaan van een startsalaris van €3.500 bruto per maand. Een ZZP’er met enkele jaren ervaring zal binnen 5 jaar doorgroeien naar zo’n €4.000 bruto per maand.

Wel moet je er als ZZP’er rekening mee houden dat je ook meer kosten hebt dan iemand die in loondienst werkt. In het geval van een verloskundige zal het dan vooral gaan om een praktijkruimte.

Salaris Verloskundige Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris wil je natuurlijk ook weten hoeveel verloskundige verdienen als ze al een tijdje in het vak werken. Opvallend genoeg stijgt het salaris na aanvang amper.

Zoals je zag ligt het startsalaris op €3.027, na 10 jaar verdienen verloskundige een bruto maandsalaris van €3.146. Dat betekent dat er dus eigenlijk geen groei in het salaris zit.

Dat is eigenlijk ook niet zo heel gek als je bedenkt dat de zorgsector over het algemeen niet de sector is die het meest betaald. Het hoge startsalaris is vooral een manier om jonge mensen te verleiden deze richting op te gaan. Echter, naar verloop van tijd is er niet de financiële ruimte om een verloskundige €4.000 – €5.000 bruto per maand te betalen.

Daarbij komt dat de schaarste op de arbeidsmarkt tegenwoordig redelijk is opgelost in dit vakgebied. Als gevolg stijgen de salarissen dus niet heel erg hard meer.

Salaris Verloskundige ZZP Met 10 Jaar Ervaring

Als ZZP’er met ervaring stijgt je salaris gemiddeld wel iets meer dan andere verloskundige. Gemiddeld kun je uitgaan van een salaris van €4.500 bruto per maand. Daarmee stijgt je salaris ten opzichte van een starter met zo’n €1.000 bruto in 10 jaar.

Hoe Snel Vinden Verloskundige Een Baan?

Naast het salaris is het natuurlijk ook altijd interessant om te weten hoe snel verloskundige na hun afstuderen een volwaardige baan vinden. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien ligt dat tegenwoordig een stuk hoger dan voorheen. Het gaat hier om 11,1 maanden.

Tussen 2014 – 2016 vonden verloskundige gemiddeld binnen 1 – 1,5 maand een baan. De stijging komt mede doordat het tekort van verloskundige nu aardig is opgelost. Dat zorgt tegelijkertijd ook voor de daling in het starterssalaris.

Als we wat verder kijken in het onderzoek van Elsevier dan zien we dat na 10 jaar 70,8% van de groep verloskundige een vast contract heeft. De andere 29,2% valt in de categorie overig. In het geval van verloskundige kan dat betekenen dat ze zzp’ers zijn of een tijdelijk contract hebben.

Hoe Snel Krijgen Verloskundige Een Vast Contract?

Toch is de baanzekerheid in deze sector gewoon nog goed te noemen. Zo heeft 42,31% van de starters 15 maanden na afstuderen gewoon een vast contract. Dat aantal is de afgelopen jaren wat omhoog geklommen als je er vanuit gaat dat het om 27% ging in 2014.

Vergeleken met andere hbo-studies doet verloskunde het dus redelijk gemiddeld. Er zijn momenten geweest tussen 2010 en 2011 waarin het percentage rond de 55% lag maar door de toevoer van nieuwe afgestudeerden ligt het percentage nu rond het gemiddelde.

Welke Andere Studies In De Zorg Betalen Goed?

Naast verloskunde zijn er twee andere studies waarbij je een goed startsalaris ontvangt in de zorgsector: fysiotherapie en mondzorgkunde. Beide verdienen iets minder dan verloskunde maar staan nog steeds in de top 5 van best betaalde hbo-studies bij aanvang.

Mocht je een studie mondzorgkunde afronden dan kun je gemiddeld uitgaan van een startsalaris rond de €2.726 bruto per maand (2).

Voor fysiotherapeuten is het onduidelijk wat het startsalaris is, echter verdienen fysiotherapeuten volgens eerder onderzoek van SEO meer dan mondzorgkundige en minder dan verloskundige. Daarom verdienen ze tussen de €2.726 – €3.027 bruto per maand.

Hoe Zorg Je Voor Een Nog Hoger Salaris?

Zoals je nu het kunnen zien verdienen verloskundige eigenlijk altijd een goed salaris. Wel is het zo dat het vooral de starters zijn die veel verdienen en dat de rek er dan al snel een beetje uit is.

Toch is een goed salaris zeker niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er altijd manieren om je kans op een goed salaris te vergroten dus laten wet het daar ook even over hebben!

Helemaal als je als verloskundige in loondienst werkt is het goed om over je salaris te onderhandelen. Ja, je verdient over het algemeen een hoog salaris maar dat betekent niet dat je altijd het maximale zal krijgen als je er niet zelf om vraagt.

Als eerste is het altijd goed om te weten wat jouw waarde op de arbeidsmarkt is. Dat geldt voor zowel starters als mensen met ervaring. Gelukkig weet je door deze blog wat een goed salaris voor jou situatie zou zijn.

Verder is het altijd slim om argumenten klaar te hebben liggen over de waarde die jij aan je werkgever levert. Waarom ben jij een bepaald bedrag waard? Heb je dingen gedaan die van waarde zijn of is je takenpakket in vergelijking met vorige jaren bijvoorbeeld uitgebreid? Als je dit weet dan wordt het makkelijker om een bepaald salaris te verantwoorden.

Verder is het verstandig om niet alleen over het salaris te onderhandelen. Denk bijvoorbeeld aan secundaire arbeidsvoorwaarden, daar is vaak ook veel speling in te vinden. Dan gaat het bijvoorbeeld over het aantal uren wat je werkt of het aantal vrije dagen wat je kunt opnemen. Door het pakket te vergroten wordt het makkelijker om een goed eindresultaat te realiseren.

Nu zijn er natuurlijk nog ontelbaar veel andere manieren om goed de onderhandelingen aan te gaan. Gelukkig heb ik in deze blog 22 tips voor je op een rijtje gezet waardoor jij voor een goed eindresultaat in je onderhandelingen kunt zorgen. Zou ik dus zeker even lezen!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts