Schenkbelasting Omzeilen, Kan Dat?


Schenkbelasting, we betalen het als Nederlanders natuurlijk liever niet. Daarom vragen veel mensen zich af of ze schenkbelasting kunnen omzeilen. Dat klinkt natuurlijk als iets wat niet legaal kan gebeuren, maar klopt dat eigenlijk wel?

Kun je schenkbelasting omzeilen? Nee, schenkbelasting kun je niet omzeilen. Als je dit wel probeert wordt dat gezien als fraude en dat levert een boete op. Wel kun je vrijstelling krijgen van schenkbelasting of, in plaats van een schenking, een cadeau geven.

Nu je dit weet gaan we hier even wat beter naar kijken. Als eerste kijken we naar het verschil tussen een schenking en een cadeau en of er überhaupt wel een wettelijk verschil is. Daarnaast kijken we ook naar hoe je vrijstelling van schenkbelasting kan krijgen én hoeveel je zou moeten betalen als je hier toch overheen gaat. Als laatste kijken we naar de hoogte van de boete die je kunt krijgen als je fraude probeert te plegen met je schenkingen.

Verschil Schenking En Cadeau

Laten we het eerst hebben over het verschil tussen een schenking en een cadeau. Een schenking is altijd een geldbedrag. Een cadeau is daarentegen vaak een fysiek object (auto’s, horloges, sieraden) of een ervaring (vakanties, concerttickets).

Als je in Nederland iets schenkt aan iemand dan mag dat maximaal voor een bedrag van €2.208. Krijg je de schenking van je ouders? Dan gaat het over een bedrag van €5.515. Zoveel geld mag er dus van een persoon jaarlijks aan iemand anders worden overgemaakt zonder dat je belasting betaalt.

Maar hoe zit dat eigenlijk met cadeaus van waarde? Zoals hele dure sieraden of auto’s? Volgens de Belastingdienst moet je ook hier schenkbelasting over betalen als de waarde van het object of de ervaring boven eerdergenoemde bedragen uitkomt. (bron)

Zo moet je voor auto’s de waarde checken bij de ANWB/Bovag, kijk je voor kunst en antiek naar de verzekerde waarde en voor overige spullen naar websites als Marktplaats en Ebay.

De vraag is echter of de Belastingdienst het echt kan achterhalen als iemand een duur horloge aan iemand anders geeft als cadeau. Wettelijk gezien zou je dit dus moeten opgeven bij je belastingaangifte van het jaar. Wel is de kans groot dat, als je zou besluiten dit te verzwijgen, de Belastingdienst er moeilijk achter zou komen.

Alsnog is het aan te raden dit wel gewoon op te geven om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.

Hoe Krijg Je Vrijstelling Van Schenkbelasting?

Vrijstelling voor schenkbelasting is eigenlijk de enige manier om op een legale manier schenkbelasting te omzeilen. Dat doe je door je simpelweg aan de regels van de Belastingdienst te houden. Volgens deze organisatie mag je namelijk elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Ook mag je ervoor kiezen in een keer een groot bedrag te schenken.

In onderstaande tabel zie je precies hoeveel je mag schenken gebaseerd op de relatie die de schenker en ontvanger met elkaar hebben.

RelatieSchenking
Kind onder 18 jaar (per jaar)  €            5.515 
Kind tussen 18-40 jaar (eenmalig)  €          26.457 
Kind tussen 18-40 jaar voor studie (eenmalig)  €          55.114 
Kind tussen 18-40 jaar voor huis (eenmalig)  €       103.643 
Vrienden/overige familie voor huis (eenmalig)  €       103.643 
Overige relaties €             2.208
Bron

Zoals je ziet mag je hele grote bedragen schenken als het gaat om dure studies of de aankoop/verbouwing van een huis. Vanzelfsprekend zitten hier wel een lijst met voorwaarden aan. Als je hier meer over wilt weten dan kan ik je aanraden dit artikel te lezen waarin we dat tot in detail bespreken: Belastingvrij Schenken 2020 (Hoeveel Mag Je Schenken?)

Hoeveel Schenkbelasting Moet Je Betalen?

Als je een bedrag wilt schenken wat niet binnen de vrijstelling valt dan zul je daar dus schenkbelasting over moeten betalen. Hoeveel schenkbelasting je moet betalen hangt ook weer heel erg af van de relatie die je met de andere persoon hebt.

Zo betalen kinderen en partners een bedrag tussen de 10-20% terwijl vrienden bijvoorbeeld 30-40% betalen. Dat is natuurlijk een aardig groot gat. Daarnaast hangt het ook heel erg af van de hoogte van de schenking.

Waarde SchenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderenKleinkinderen en verdere afstammelingenOverige personen
€ 0 – € 126.723 10% 18% 30%
€ 126.724 en meer20% 36% 40%
Bron

Als je de belasting over een schenking wilt berekenen moet je daar wel eerst de vrijstelling vanaf halen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je jouw eigen kind €20.000 wilt schenken en dit niet voor een huis of studie is. In dat geval moet je eerst de vrijstelling van €5.515 van de €20.000 aftrekken. Dan hou je €14.485 over. Over dit bedrag moet je kind dan 10% belasting betalen voor een totaalbedrag van €1.448,50 aan belasting.

Hoe Hoog Is De Boete Voor Het Omzeilen Van Schenkbelasting?

Als je de schenkbelasting opzettelijk probeert te omzeilen dan zal de Belastingdienst je hiervoor een boete opleggen. Er zijn in dit geval twee boetes die jou zou kunnen verwachten:

  • Verzuimboete: wanneer je per ongeluk niet op tijd het formulier voor schenkbelasting aanvraagt en/of invult.
  • Vergrijpboete: wanneer je expres foutieve informatie invult of een schenking verzwijgt.

Verder is het goed om te weten dat je een schenking moet opgeven binnen 2 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de schenking hebt ontvangen. Dus als je een schenking hebt ontvangen in 2020 dan moet je dat uiterlijk in februari 2021 hebben aangegeven.

Vergeet je dit binnen die periode te doen? Dan kun je een boete voorkomen door het alsnog in de eerste 14 dagen van maart in te vullen. De Belastingdienst ziet dit dan door de vingers.

Verzuimboete

Een verzuimboete krijg je als niet op tijd online aanvraag doet voor het formulier wat je moet invullen. Dat invullen gebeurd hier op de website van de Belastingdienst. Mocht je dit niet op tijd aanvragen dan kun je een boete krijgen van €2.757.

Als je wél het formulier aanvraagt maar niet op tijd je aangifte daadwerkelijk invult dan krijg je een boete van €385. Krijg je een van deze twee boetes en vul je jouw aangifte vervolgens alsnog niet (goed) in? Dan kan de boete oplopen naar €5.514.

Vergrijpboete

Een vergrijpboete heeft twee categorieën. Zo kun je een vergrijpboete krijgen voor opzet of eentje voor grove schuld. Het verschil is vaak dat je bij grove schuld gewoon niet goed hebt opgelet bij het invullen van je aangifte, terwijl je bij opzet opzettelijk iets hebt verzwegen.

Vanzelfsprekend is grove schuld de laagste boete die je hier kunt krijgen. Het gaat dan om 25% van de belasting die je hebt verzwegen. Dus als je €2.000 belasting moest betalen dan komt daar nu €500 bij. Bij opzet gaat het om een percentage van 50%.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts