10 Slechte Gewoontes Die Je €8700+ Kosten


Iedereen heeft slechte gewoontes.

Mijn grootste valkuil is om mijn lunch buiten de deur te kopen. Mijn bammetjes laat ik soms heel gemakkelijk thuis liggen om een paar uur later een gegrilde groente focaccia te halen bij de AH-to-Go met versgeperst sap.

Gelukkig is er één ding wat mij tegenhoud: de kosten. Als ik elke dag op die manier zou lunchen zou dat €967,68 per jaar kosten. Laten we dat maar niet doen!

Toen ik deze rekensom maakte vroeg ik mij ook gelijk af: “wat kosten andere slechte gewoontes dan wel niet?”.

Benieuwd naar wat jouw slechte gewoontes je over de komende 60 jaar (beginnend vanaf je 18e jaar) zouden kosten? Het antwoord lees je natuurlijk hieronder!

1 Pakje Per Dag Roken

Roken is ten eerste natuurlijk verschrikkelijk slecht voor je gezondheid. Een sigaret bevat 4000 chemische stoffen waarvan er ruim 40 kankerverwekkend zijn.

Toch rookt 18,6% van de Nederlandse bevolking nog dagelijks. Gelukkig zijn dit ook cijfers die al jaren aan het dalen zijn. Dat is niet alleen heel goed voor je gezondheid maar ook voor je portemonnee.

Een pakje sigaretten kost tegenwoordig namelijk €7,00. Stel je voor dat je dat de komende 60 jaar elke dag uitgeeft aan sigaretten.

1 pakje per dag is al snel €2555 per jaar

Dan betaal je €153.300 om te roken! Daar zitten ze onvermijdelijke toekomstige prijsstijgingen van sigaretten nog niet eens bij inbegrepen.

Maar dat is nog niet alles. Persoonlijk vind ik het namelijk ook leuk om te zien wat je met dat geld zou kunnen doen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je elke dag €7 zou beleggen tegen 7% rente voor de komende 60 jaar.

Dan heb je na 60 jaar een gigantisch bedrag van €2.38 miljoen op je rekening staan. Je kunt dus simpelweg miljonair worden door niet te roken. Zelf uitreken kan met deze rekenmachine.

Grappig genoeg kosten rokers de samenleving niet zo heel veel geld. De accijnzen wegen in dit geval aardig op tegen de opgelopen gezondheidsschade van roken.

Voor de samenleving hoef je dus niet te stoppen, voor je eigen leven en portemonnee is het misschien wel de beste keuze!

Maandelijks De Lotterij Spelen

De loterij is voor veel mensen ook een aardige kostenpost.

Neem bijvoorbeeld de Postcodeloterij. De loterij die het beste weet in te spelen op dat “ik-wil-niet-dat-mijn-buren-iets-winnen-en-ik-niet-gevoel”.

De kosten voor deze loterij zijn €12,50 per speelronde. Met 14 speelrondes per jaar zijn kost dat €175 per jaar. Als je dat 60 jaar volhoudt dan doneer je €10.500 aan de Postcodeloterij.

Maar ook hier is het weer de vraag: wat zou er gebeuren als je dit geld zou beleggen tegen 7% rendement?

Dan heb je aan het einde van 60 jaar €163.140 in bezit. Daar wegen je gratis ontbijtkoeken en bosjes bloemen natuurlijk niet echt tegenop.

Het grappige is dus ook dat als je jezelf elke maand dit bedrag kado zou doen je dus uiteindelijk een veel grotere prijs voor jezelf creërt

Uiteindelijk is de grote winnaar vooral de postcodeloterij. Met 2,5 miljoen deelnemers strijken zij €437,5 miljoen per jaar op!

Dat bedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger omdat er veel deelnemers zijn die meer dan 1 lot hebben.

Zo keerde de loterij in 2010 alleen al 541 miljoen euro uit aan goede doelen. Grote kans dat het daadwerkelijk verdiende bedrag dus ruim meer dan één miljard euro is.

Voedselverspilling

Eetbaar voedsel weggooien is nog een slechte gewoonte die niet alleen je portemonnee maar ook de planeet niet ten goede komt.

Per jaar gooien we in Nederland gemiddeld 13% van ons eetbare voedsel weg. Dat komt neer op 41 kilo aan vast voedsel en 57 liter aan koffie, thee, sauzen, zuivel, sappen en frisdranken.

Daarnaast is het weggooien van voedsel als consument een van de schadelijkste vormen van voedselverspilling. Reden hiervoor is dat telers en supermarkten veel meer mogelijkheden hebben om nog iets nuttigs met hun verspilde voedsel te doen.

Nederlanders verspillen 13% van hun voedsel

De berg afval die jij en ik weggooien is zo gevarieerd dat je niet anders kunt doen dan het vernietigen.

Als je het daarnaast van een financieel standpunt bekijkt dan zie je dat deze gewoonte ons €145 per persoon per jaar kost. Een gemiddeld huishouden met 2 ouders en 2 oudere kinderen is al snel €580 per jaar extra kwijt.

Over een periode van 60 jaar is dat €8700 per persoon.

Zelf proberen wij hier altijd zoveel mogelijk restjes te bewaren en te hergebruiken als bijvoorbeeld een stevige lunch. Ben je een beetje inspiratieloos als het gaat om je restjes? Kijk dan eens hier.h

Niet Vergelijken

Jaarlijks overstappen is een van de makkelijkste manieren om geld te verdienen.

Of het nu gaat om je zorg-, auto-, inboedelverzekeraar of energieleverancier een ding is zeker: de prijzen veranderen elk jaar.

Het loont daarom eigenlijk elk jaar de moeite om even die snelle check te doen. Toch doen verrassend weinig mensen dit.

Neem bijvoorbeeld de zorgverzekeringen. 6% van de mensen stapt jaarlijks over. Ja, dat lees je goed: 6%! Dat betekent dus dat 15,89 miljoen Nederlanders niet overstappen.

De grootste reden om dit niet te doen? 75% van de respondenten geeft aan dat het “de moeite niet loont”. Is dit eigenlijk wel waar?

Het Dagblad van het Noorden rekende uit dat de mensen die niet overstappen gemiddeld €170 per maand per persoon betalen. Als deze mensen wel zouden overstappen zouden zij dezelfde zorg en hetzelfde eigen risico kunnen krijgen voor €125 per maand.

Overstappen scheelt je dus alleen als voor je zorgverzekering €660 per jaar. Reken dat even door naar 60 jaar en je ziet dat je €39.600 teveel betaald in je leven omdat het “de moeite niet loont”.

Als je besluit toch die besparing wel in je zak te steken dan kun je bij Pricewise direct je zorg-, woon-, autoverzekering en een dozijn andere verzekeringen vergelijken.

Ben je goedkoper uit? Dan kun je natuurlijk het beste direct overstappen.

Alcohol Drinken

Een van de andere slechte gewoontes is natuurlijk het drinken van alcohol.

De grote meerderheid van de Nederlanders (75%) drinkt gemiddeld 124 glazen alcohol per jaar. De echte slechte gewoonte vind je terug bij de overige 25% die gemiddeld 500 glazen alcohol per jaar drinken.

Gemiddeld 1,37 glas per dag, elke dag, het hele jaar door valt zeker in de categorie van slechte gewoontes.

1 op de 4 Nederlanders drinkt 500 glazen alcohol per jaar

De afgelopen jaren heeft alcoholconsumptie ook een bijzondere stijging en daling meegemaakt. Zo dronken we in 1960 2,6 liter per persoon per jaar.

In 1975 bereikte we een hoogtepunt met 8,9 liter p.p.p.j. De laatste jaren is het weer langzaam aan gedaald naar 6,5 liter per jaar.

Als je dit vanuit een financieel perspectief bekijkt dan kost ook deze gewoonte klauwen met geld. Zo kost een kratje bier met 24 flesjes tegenwoordig €16,99.

Als je 500 glazen per jaar drink dan zijn dat 21 kratjes bier en betaal je €356,79 per jaar aan alcohol.

Als je dat 60 jaar lang doet dan betaal je over je hele leven €21.407. Dat is een stuk duurder dan een glaasje water zullen we maar zeggen!

Rekeningen te Laat Betalen

Structureel te laat zijn met het betalen van je rekeningen is een andere gewoonte die je liever kwijt dan rijk kunt zijn.

Openstaande creditcard schulden zijn hier natuurlijk het ultieme voorbeeld van. Stel dat je een achterstallige balans hebt van €2500 waar je minimaal op aflost en waar 2,5% rente per maand over wordt gerekend (met een minimale aflossing van €20).

Ten eerste doe je er dan 7 jaar en 4 maanden over om je schuld af te betalen. Dat is natuurlijk direct al iets waar je geen zin in hebt.

Daarnaast betaal je over de openstaande balans van €2500 ook €2110 rente! Dat komt neer op €287,86 per jaar.

Als je dat in een extreem geval 60 jaar weet vol te houden dan kost dat je €17.271 in je gehele leven.

Het probleem breidt zich alleen maar uit als je normale rekeningen te laat betaald. Denk aan bijkomende incassokosten die al gauw veel meer zijn dan de originele rekening.

Betaal je rekeningen gewoon op tijd. Gaat dat niet lukken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de instantie om te vragen om een gespreide betalingsregeling. Daarmee ontloop je incassokosten.

Die tip is weer wat moeilijker als het gaat om creditcards omdat de gespreide betaling je daar natuurlijk klauwen met geld kost.

In dat geval is herfinancieren misschien een betere optie, maar dan moet je jezelf wel heel goed inlezen voordat je de problemen alleen maar erger maakt.

Bezorgmaaltijden Eten

Eten laten bezorgen is natuurlijk hartstikke makkelijk maar ook een stuk duurder dan je eigen eten klaarmaken.

Toch laten Nederlanders gemiddeld 1x per week eten thuisbezorgen. Vooral mannen en jongeren zijn hier schuldig aan.

Daarbij geven we €11,40 uit per bezorgde maaltijd. Sushi is gemiddeld de duurste maaltijd, daar tellen we gerus €17,69 voor neer.

1 bezorgmaaltijd kost al snel €437 per jaar

De sterke economie en het ongelooflijke gemak waarmee je tegenwoordig een bezorgmaaltijd kunt regelen zorgen ervoor dat we dit steeds meer doen.

Maar hoe duur is slechte gewoonte eigenlijk? Als je de cijfers erop naslaat dan zie je dat een volwassen persoon een warme maaltijd eet voor gemiddeld €2,33.

Dat betekent dus dat een bezorgmaaltijd €9,10 duurder is dan een normale maaltijd die je zelf klaarmaakt.

Als je deze gewoonte consistent elke week uitvoert dan betaal je €437 p.p.p.j. Over een periode van 60 jaar betaal je dan €28.392.

Daar zit de fooi voor de bezorger nog niet bij. Als je die ook nog €2 fooi geeft dan sponsor je de pizzakoerier met een extra €6240.

Frisdrank Drinken

Frisdrank drinken is iets wat zeker thuishoort in het rijtje van slechte gewoontes.

Ten eerste is het zoete suikerwater natuurlijk verschrikkelijk voor je gezondheid. Een voorbeeld: als je één blikje (330 ml) frisdrank per dag drinkt dan stijgt je risico op diabetes 2 met 20%!

Persoonlijk drink ik al jaren geen frisdrank meer. Nadat ik deze video had gezien was ik er eerlijk gezegd wel klaar mee. Daarvoor dronk ik soms wel 5 glazen Coca-Cola op een dag.

Daarnaast is frisdrank ook gewoon ontzettend duur. Een 1,5 liter fles Coca-Cola kost tegenwoordig €2,17. Daar kun je 6 glazen van 250ml uit halen.

Laten we zeggen dat je 3 glazen van dit zwarte goedje op één dag drinkt. Dan heb je elke 2 dagen dus een nieuwe fles van deze Amerikaanse frisdrankgigant nodig.

De totale kosten per jaar komen daarmee uit op €397,11 aan frisdrank. Trek dat 60 jaar lang door en €23.826 van je centen gaat naar frisdrank.

Vergelijk dat gewoon eens met simpel kraanwater, daar betaal je namelijk €0,80 per 1000 liter voor.

Dat betekent dat je die 274,5 liter Coca-Cola (183 flessen x 1,5 liter) voor nog geen €0,30 kunt vervangen voor simpel, Nederlands, drinkbaar kraanwater.

Een stuk minder kans op Diabetes type 2 en een stuk beter voor je portemonne, makkelijke keuze toch?

Elke Dag Een Koffie Kopen

Misschien ben je bekend met de “Latte Factor”. Het is een term die vooral in Amerika bekend is onder mensen die bezig zijn met persoonlijke financiën.

De Latte Factor speelt vooral in op de populaire Starbucks koffies die natuurlijk een godsvermogen kosten in vergelijking met normale koffie.

Want stel je voor dat je elke werkdag (5 dagen in de week) een Grande Cappuccino koopt. Daar betaal je €3,60 voor.

1 koffie per dag wordt al snel €50000+ in een leven

Dat betekend dat je in één jaar €936 uitgeeft aan koffie bij de koffiemakers uit Seattle.

Dat maakt dit ook direct een van de duurste slechte gewoontes die er bestaat. Over een periode van 60 jaar betaal je namelijk €56.160 aan koffie.

De Latte Factor is in Amerika ook juist zo bekend omdat ze daar ook uitrekenen wat er gebeurd als je dat geld zou beleggen (zoals we aan het begin van dit artikel ook al deden).

De uitkomst? Door je dagelijkse bakje koffie loop je €872.565 mis.

Wiet Roken

Een van de slechte gewoontes die tegelijkertijd ook typisch Nederlands is: wiet.

Een gram wiet kost €9,59. Daar haal je 5-6 jointjes uit (dat vertelt het internet mij tenminste, ik ben geen ervaringsdeskundige).

Als je 2x per week blowt dan koop je dus 18x per jaar 18 gram cannabis. Dat komt neer op €173 per jaar. Het is daardoor een van de goedkopere gewoontes in dit lijstje met een kostenpost van €10.357 over 60 jaar.

Schroef je het gebruik naar boven toe op dan wordt het een heel ander verhaal. Dagelijks gebruik kost je namelijk €585 per jaar en €35.100 in 60 jaar.

Daarnaast is wiet ook nog eens een stuk slechter voor je gezondheid dan normale sigaretten.

Doodat een joint geen filter heeft en mensen tijdens het roken van cannabis dieper inhaleren krijg je veel meer teer en andere rotzooi in je lichaam.

Conclusie

Slechte gewoontes zijn vaak niet alleen slecht voor je gezondheid maar ook zeker voor je portemonnee. Hieronder de lijst met slechte gewoontes en wat ze jou over 60 jaar zouden kosten op volgorde van groot naar klein:

  1. Roken (1 pak per dag): €153.300
  2. Koffie buiten de deur halen (1x per werkdag): €56.160
  3. Niet vergelijken (zorgverzekering): €39.600
  4. Bezorgmaaltijden eten (1x per week excl. fooi): €28.392
  5. Frisdrank drinken (3 glazen per dag): €23.826
  6. Alcohol drinken (1,37 glas bier per dag): €21.407
  7. Rekeningen te laat betalen (openstaande creditcardschuld van €2500): €17.271
  8. Loterij (1 lot bij de postcodeloterij): €10.500
  9. Wiet roken (2x per week): €10.357
  10. Voedselverspilling (13% per jaar): €8700

Aan welke slechte gewoontes maak jij jezelf misschien wel iets te schuldig? Ik ben heel benieuwd. Laat het weten in de opmerkingen hieronder!

Verder lezen? Klik op een van deze artikelen:

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts