Spaargeld Niet Opgeven Aan Belastingdienst (Regels)


Het hebben van spaargeld is natuurlijk heel fijn, maar aan dat spaargeld zitten ook wat haken en ogen. Een van die haken en ogen is dat je je kan afvragen wanneer je spaargeld niet hoeft op te geven aan de Belastingdienst. In deze blog lees je het antwoord! Verder kijken we naar de regels en boetes die je kunt krijgen als je het verkeerd aanpakt.

Wanneer mag je spaargeld niet opgeven aan de Belastingdienst? Of je nu veel of weinig spaargeld hebt, je moet dit altijd opgeven aan de Belastingdienst. Wel is het zo dat de eerste €30.360 is vrijgesteld van belasting. Als je spaargeld opzettelijk verzwijgt dan moet je als eerste het verschuldigde bedrag aan belasting alsnog betalen. Daar bovenop betaal je een boete van 25% – 150% over de belasting die je nog moet betalen.

Maar daar is alles natuurlijk nog niets mee gezegd. Want in welke situaties is het heel erg belangrijk dat je spaargeld opgeeft? En waar hangt de hoogte van de boete vanaf als je dit uiteindelijk (opzettelijk) niet doet?

P.S. Als je als dertiger nog op zoek bent naar ideeën om meer rente te verdienen op je spaargeld dan kan ik je dit artikel aanraden wat ik eerder schreef: 13 Goede Ideeën Om Meer Te Doen Met Je Spaargeld.

Waarom Moet Je Spaargeld Altijd Opgeven?

De reden dat je spaargeld altijd moet opgeven aan de Belastingdienst is redelijk simpel. De Belastingdienst wil een goed beeld krijgen van jouw financiële situatie. Daarnaast zijn er ook situaties waarin je met minder dan €30.360 al geen recht meer hebt op bepaalde toeslagen.

De bijstand is hier een goed voorbeeld van. Een alleenstaand iemand zonder kinderen mag namelijk maar €6120 aan vermogen hebben als deze gebruik maakt van de bijstand.

Als je hiervan niet op de hoogte bent, en je besluit niet al je spaargeld aan te geven, dan kom je dus alleen maar verder in de problemen.

Als je meer wilt weten over hoe spaargeld je recht op toeslagen beïnvloed dan zou ik deze blog even lezen waarin ik 5 verschillende situaties bespreek. Ook lees je daar hoe je vermogen precies wordt berekent en hoe je vrijstelling kunt krijgen van vermogensbelasting.

Wanneer Krijg Je Een Boete?

Als je zou besluiten je vermogen opzettelijk of onopzettelijk te verzwijgen aan de Belastingdienst dan is de kans groot dat je een boete gaat ontvangen. Er zijn 3 situaties waarin de Belastingdienst je een boete mag geven:

 • Je vraagt niet (of niet op tijd) om toezending van een aangifte
 • Je stuurt je aangifte niet (of niet op tijd) in
 • Je aangifte is onjuist of onvolledig

Je spaargeld niet opgeven aan de Belastingdienst betekent dus bijna gegarandeerd een boete. Als je in een van de bovenstaande categorieën terechtkomt dan zijn er twee soorten boetes waaruit de Belastingdienst kan kiezen.

Verzuimboete

Een verzuimboete krijg je als je niet op tijd vraagt om toezending van je aangifte, of als je niet (of niet op tijd) aangifte doet van je spaargeld.

Voor toezending van je aangifte zijn de termijnen als volgt:

 • Inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting: binnen 6 maanden na het moment waarop je een belastingschuld hebt opgebouwd.
 • Erfbelasting: binnen 8 maanden na overlijden
 • Schenkbelasting: binnen 2 maanden na het einde van het kalenderjaar waarin de schenking is gedaan.

Als je niet (of niet op tijd) aangifte doet dan kun je ook een verzuimboete krijgen. Een voorbeeld hiervan is je jaarlijkse belastingaangifte die je voor 1 mei moet hebben ingeleverd. Doe je dit niet dan ontvang je dus direct een boete (tenzij de schuld niet bij jou ligt).

Vergrijpboete

Een vergrijpboete krijg je als je jouw spaargeld opzettelijk niet, onjuist of onvolledig hebt opgegeven aan de Belastingdienst. Als een eerder aanslag expres te laag was dan kun je bij de navordering ook een vergrijpboete verwachten.

Hoe Hoog Kan Een Boete Zijn?

Een verzuimboete is logischerwijs minder ernstig dan een vergrijpboete. De hoogte van de boetes verschilt daarom ook per specifiek geval en hangt vooral af van de ernst van wat je gedaan hebt en of het expres was of niet.

Hieronder de specifieke gevallen en de hoogte van de verwachtte verzuimboete als je spaargeld niet of onjuist opgeeft aan de belastingdienst.

 • Verzuimboete als je niet op tijd om een aangifte vraagt (zoals bij erf- en schenkbelasting het geval is: €2639
 • Verzuimboete als je niet op tijd aangifte doet bij erf-, schenk-, of inkomstenbelasting: €369 die kan oplopen tot €5278 als je vaker verzuimt.
 • Verzuimboete als je voor de venootschapsbelasting niet op tijd aangifte doet: €2639 die ook kan oplopen tot €5278 als je vaker verzuimt.

Waar verzuimboetes dus vaak gekoppeld zijn aan een vast bedrag is dat bij vergrijpboetes weer net wat anders. Deze boetes worden berekend als een percentage van je belastingschuld. Dat kan ervoor zorgen dat ze een stuk hoger uitpakken.

Laat het duidelijk zijn dat deze boetes bovenop het bedrag komen wat je nog had openstaan aan belasting. Je achterstallige belastingschuld zul je natuurlijk gewoon alsnog moeten terugbetalen.

 • Met grove schuld niet of foutieve belastingaangifte gedaan: 25% van je belastingschuld als boete
 • Opzettelijk niet of foutieve belastingaangifte gedaan: 50% van je belastingschuld
 • Met grove schuld inkomen uit sparen of beleggen verzwegen of niet ingevuld: 75% van je belastingschuld
 • Opzettelijk inkomen uit sparen of beleggen verzwegen of niet ingevuld: 150% van je belastingschuld.

Heb je al eerder een vergrijpboete gekregen of is er sprake van fraude? Dan wordt de boete verhoogt naar 100% van je belastingschuld. Bij het opzettelijk verzwijgen van inkomen uit sparen of beleggen wordt het 300% van je belastingschuld. (bron)

Hoe Voorkom Je Een Boete?

Het voorkomen van boetes is eigenlijk heel erg simpel. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is op tijd aangifte te doen van je verschuldigde belastingen.

Nu is het wel zo dat het doen van je jaarlijkse belastingaangifte makkelijker is dan het doen van erf- of schenkbelastingaangifte. Bij je jaarlijkse inkomstenbelasting wordt je namelijk vaak herinnert via landelijke reclamespotjes. Het afdragen van erf- of schenkbelasting is iets wat je zelf in de gaten moet houden en ook zelf moet aanvragen.

Als je wel aangifte hebt gedaan maar deze onjuist of onvolledig is dan kun je een verzuimboete alsnog voorkomen. Dit doe je door je aangifte op tijd te verbeteren. Dit gebeurd via de zogenaamde inkeerregeling.

Gebruik Maken Van De Inkeerregeling

De inkeerregeling is door de Belastingdienst in het leven geroepen om belastingontduiking tegen te gaan. Zelf claimt de Belastingdienst dat de pakkans hierop namelijk steeds groter wordt. De inkeerregeling is in dit geval een win-win voor beide partijen.

Voor de Belastingdienst zorgt het er namelijk voor dat een groter aantal mensen hun spaargeld wel in plaats van niet opgeven aan de Belastingdienst. Dat scheelt natuurlijk een heleboel werk en genereert inkomsten.

Voor de belastingontduiker is het voordeel dat de boete die hij/zij moet betalen lager uitvalt dan de boete die er moet worden betaald als de Belastingdienst er zelf achterkomt dat je belasting ontduikt. Eerlijkheid wordt dus financieel beloond, maar je krijgt nog wel een boete.

Daarnaast kan de belastingontduiker na het aangeven van het vermogen hier gewoon gebruik van maken en hoeft deze hier niet meer voorzichtig mee te doen.

Gebruik maken van de inkeerregeling kan alleen als de Belastingdienst je nog niet op het spoor is. Zodra de Belastingdienst je heeft laten weten dat er een onderzoek tegen je loopt ben je simpel gezegd de pineut. (bron)

Gerelateerde Vragen

Moet je buitenlands spaargeld ook opgeven aan de Belastingdienst? Ja, dat moet zeker. Voor buitenlands spaargeld gelden namelijk exact dezelfde regels als voor spaargeld wat in Nederland op de bank staat. Geef je dit niet aan dat kun je er zeker van zijn dat je een verzuim- of vergrijpboete ontvangt.

Hoe maak je bezwaar tegen een boete van de Belastingdienst? Als je alleen bezwaar maakt tegen de boete dan stuur je een brief op waarin je bezwaar maakt. Doet dit uiterlijk 6 weken na ontvangst van de boete. Als je ook bezwaar maakt op de aanslag dan kun je dit online regelen via de Belastingdienst. Doe ook dit uiterlijk 6 weken na ontvangst van de boete.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts