Technische Bedrijfskunde Salaris (Starters & Ervaren)


Hoeveel verdien je eigenlijk als je een studie technische bedrijfskunde hebt afgerond? En hoe zit het met de rest van de arbeidsvoorwaarden? Het zijn hele logische vragen als je interesse in deze studies hebt of als je de studie zelf volgt. Hieronder even direct een snel antwoord!

Gemiddeld verdienen afgestudeerde technische bedrijfskunde studenten een salaris van €2.740 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 4,1 maanden een baan en heeft 46% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet gaan we even wat dieper op deze gegevens induiken. Als eerste kijken we naar het startsalaris en zien we hoe deze studie het doet ten opzichte van andere studies. Verder kijken we ook welke salarisgroei je mag verwachten na 10 jaar. Daarnaast lees je meer over hoe snel deze studenten een baan en vast contract vinden en hoe dat zit met andere economische studies. Lees snel verder!

Technische Bedrijfskunde Startsalaris HBO

Laten we het als eerste even over het startsalaris hebben. Zoals je net al las ligt dat gemiddeld genomen op €2.740 bruto per maand. Daarmee verdienen deze starters volgens de HBO Keuzegids een bovengemiddeld salaris. Van alle hbo-studies verdienen starters in deze richting namelijk het hoogste startsalaris.

In deze blog heb ik al eens uitgebreid gekeken naar het gemiddelde startsalaris van hbo- en WO-studenten. Daarin werd duidelijk dat hbo’ers die zijn afgestudeerd in een gamma-richting (waar ook technische bedrijfskunde onder valt) gemiddeld €2.250 bruto per maand verdienen.

Gemiddeld genomen verdienen starters in de richting technische bedrijfskunde dus €690 bruto per maand meer dan mensen in dezelfde richting.

Opvallend is dat deze afgestudeerden ook het gemiddelde van betá-studies achter zich laten (gemiddeld €2.600 bruto per maand) en starters met een medische achtergrond (€2.300 bruto per maand).

Technische Bedrijfskunde Salaris Na 10 Jaar

Natuurlijk is niet alleen het startsalaris van groot belang als je wil weten wat mensen die in deze richting werken verdienen. De kans is groot dat je ook wilt weten hoe het met de groei van het salaris zit.

Gelukkig verdien je met deze studie 10 jaar na afstuderen gemiddeld een salaris van €4.389 bruto per maand. Dat is de conclusie van onderzoek wat Elsevier heeft uitgevoerd in 2018. Daarmee staat deze studie alsnog in de top 3 van best betaalde studies 10 jaar na afstuderen.

Er zijn dus twee studies die het beter doen. Mensen die werken in de ”algemene operationele techniek” verdienen gemiddeld €4.497 bruto per maand. Voor maritiem officieren ligt het salaris op €4.697 bruto per maand.

Hoe Snel Vinden Afgestudeerden Een Baan?

Naast dat mensen die deze studie hebben afgerond een goed salaris verdienen zijn ze ook heel erg gewild op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven hebben namelijk behoefte aan de diensten die deze werknemers kunnen leveren maar de toevoer is schaars.

Dat betekent dat er vaak snel een volwaardige baan wordt gevonden. Gemiddeld duurt het bij deze studenten 4,1 maanden voordat ze een volwaardige baan hebben gevonden. Dat komt voort uit onderzoek van SEO uit 2019.

Dat betekent ook dat deze nieuwe werknemers ontzettend gewild zijn in vergelijking met afgestudeerden van andere studies. Voor veel studies ligt het gemiddelde namelijk tussen de 5-10 maanden.

Eigenlijk zijn alleen de mensen die afgestudeerd zijn als leraar meer gewild dan afstudeerders technische bedrijfskunde. Voor veel nieuwe leraren ligt het gemiddelde namelijk tussen de 2-4 maanden.

Hoeveel Afgestudeerden Krijgen Een Vast Contract?

Verder is het natuurlijk ook goed om te weten hoeveel afgestudeerden nu eigenlijk een vast contract krijgen en hoe snel dit gebeurd. Volgens hetzelfde onderzoek van SEO krijgt 46% van de afgestudeerden in de richting technische bedrijfskunde binnen 15 maanden een vast contract.

Ook deze cijfers zorgen er weer voor dat de studie technische bedrijfskunde het over de gehele linie goed doet. 46% is namelijk een bovengemiddeld hoog aantal.

Als we dit vergelijken met andere economische studies dan zien we bijvoorbeeld dat de Hotelschool, Sport & Management, vrijetijdsmanagement en toerisme tussen de 20-25% zitten.

Toch zijn er ook zeker economische studies die het beter doen. Denk dan bijvoorbeeld aan accountancy met een percentage van 63%. Fiscaal recht en economie doet het met 51% ook een stukje beter dan de studie technische bedrijfskunde.

Welke Andere (Technische) Studies Betalen Goed?

To slot lijkt het mij ook interessant om te zien welke andere keuzes je hebt in de technische sector. Helemaal als je jezelf nog aan het oriënteren bent is het fijn om een selectie te kunnen maken.

Hieronder wat gegevens die RTL Z in 2018 goed op een rijtje heeft gezet. Hierin kun je duidelijk zien dat ook studenten voertuigentechniek en studenten van de opleiding elektrotechniek zeker geen slechte boterham verdienen voor starters.

Andere technische opties zijn werktuigbouwkunde (wat al jaren een hele populaire optie is voor veel studenten. Civiele techniek doet het daarentegen met €2.530 bruto per maand ook goed. Als je toch liever iets meer de economische richting opgaat dan is bedrijfseconomie met een startsalaris van €2.420 een mooie optie.

Hoe Zorg Je Voor Een Nog Hoger Salaris?

Natuurlijk verdienen net-afgestudeerde studenten van de opleiding technische bedrijfskunde een goed salaris. Echter, er zijn natuurlijk manieren om jouw kansen op een goed salaris te vergroten. Gelukkig heb ik daar al een paar blogs over geschreven dus laten we daar even naar kijken!

Een van de meest effectieve manieren om een goed salaris te ontvangen is door er over te onderhandelen. Ook als je technische bedrijfskunde hebt gedaan zullen er moment voorkomen waarin je over je salaris en arbeidsvoorwaarden zal moeten onderhandelen.

Of je net begint met werken of ergens al langer werkt, er is altijd een basisregel: weet wat je waard bent. Door dit artikel te lezen heb je een goed beeld van het gemiddelde salaris van mensen die jouw studie hebben afgerond. Zo weet je in ieder geval wanneer een werkgever écht te weinig bied en wanneer je een mooi salaris mee naar huis neemt.

Verder is het goed om te weten welke argumenten jij op tafel kunt leggen om een hoger salaris te vragen. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat je jouw werkgever zult moeten overtuigen van je waarde voor het bedrijf. Daarom is het goed om te weten wat jij het bedrijf hebt opgeleverd en welke prestaties je hebt geleverd of kunt gaan leveren.

Verder is het ook altijd een goed idee om niet alleen over je salaris te onderhandelen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook secundaire arbeidsvoorwaarden, het aantal uren wat je werkt en andere punten die voor jou belangrijk zijn. Als je al deze punten in een onderhandeling meeneemt dan zorg je ervoor dat het makkelijker wordt om voor jezelf een situatie te onderhandelen waarin je tevreden bent met het eindresultaat.

Nu zijn er natuurlijk nog ontelbaar veel andere manieren om goed de onderhandelingen aan te gaan. Gelukkig heb ik in deze blog 22 tips voor je op een rijtje gezet waardoor jij voor een goed eindresultaat in je onderhandelingen kunt zorgen. Zou ik dus zeker even lezen!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts