Tikkie Of ING Betaalverzoek: Een Vergelijking


Wat is eigenlijk de beste manier om te betalen: Tikkie of een ING betaalverzoek? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van elke app en maken we aan de hand daarvan een conclusie welke app het beste is. Hieronder echter een snelle conclusie zodat je direct weet wat het oordeel is!

Een ING betaalverzoek is de beste optie voor ING klanten omdat deze een hoger betaalplafond heeft dan een Tikkie en omdat het geld direct op je rekening wordt bijgeschreven. Voor niet ING klanten is een Tikkie het beste alternatief.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Als eerste kijken we naar de voor- en nadelen van een Tikkie. Vervolgens doen we natuurlijk hetzelfde voor een ING betaalverzoek.

Tikkie

Tikkie is tegenwoordig waarschijnlijk de meest populaire manier om geld over te maken naar andere mensen. Reden hiervoor is dat het snel en makkelijk werkt en dat ABN AMRO bij de introductie van deze app het betaallandschap redelijk goed vernieuwde. Hieronder gaan we eerst de voor- en nadelen van deze app bespreken om te zien hoe goed Tikkie nu eigenlijk echt is.

Voordelen

Laten we het als eerste even hebben over de voordelen van een Tikkie. Hieronder hebben we de grootste voordelen op een rijtje gezet. Daarna bespreken we de nadelen.

 • Een van de grotoste voordelen van een Tikkie is hoe makkelijk het is om dit aan te maken. Iedereen met een Tikkie app kan een betaalverzoek aanmaken binnen enkele seconden.
 • Een ander voordeel is dat iedereen een Tikkie kan versturen en ontvangen. Het maakt hierbij niet uit welke bank je hebt.
 • Daarnaast heb je voor een Tikkie geen rekeningnummers nodig. Dit geldt voor zowel de verstuurder als de ontvanger van het Tikkie.

Nadelen

Dan nog even over de nadelen. Daar heeft Tikkie er helaas ook enkele van en het is toch belangrijk om dat even te benoemen voordat we naar het betaalverzoek van de ING gaan kijken.

 • Als eerste is er het aspect dat Tikkie redelijk gevoelig is voor fraude. Dat betekent overigens niet dat Tikkie niet goed beveiligd is. In dit artikel heb ik al eens besproken waarom Tikkie eigenlijk ontzettend veilig is en hoe het beschermt is.

  Echter is het zo dat er alsnog heel veel mensen zijn die bijvoorbeeld via Marktplaats worden opgelicht met een Tikkie. Als dit je overkomt dan is het bijna onmogelijk om je geld op een normale manier terug te krijgen.

  Dat komt bijvoorbeeld doordat het moelijker is om een rekeningnummer te achterhalen. Mocht dit je lukken dan is het nog maar de vraag of je het geld ook echt terugkrijgt. Wees dus altijd goed op je hoede bij fraude.
 • Daarnaast is een van de nadelen dat het bij een Tikkie relatief lang duurt voordat het geld echt op je rekening staat. De reden hiervoor is dat ABN AMRO gebruik maakt van een tussenrekening waar het geld eerst op terechtkomt. Vanuit daar wordt het geld overgemaakt naar de juist bank en dat duurt 1-2 werkdagen. Dit is dus niet zo snel als bij een normale banktransactie (binnen een werkdag).
 • Een ander nadeel van een Tikkie is de hoogte van het bedrag. Zo mag je per Tikkie per persoon namelijk maximaal 750 EUR kunt terugvragen. Daarnaast mag dit niet meer zijn dan 2.500 EUR per verzoek. Nu zal dit in de meeste gevallen ruim genoeg zijn maar zoals je straks zal zien is de betaalruimte bij de ING breder.
 • Tot slot vind ik het een nadeel dat het bij een Tikkie niet mogelijk is om gebruik te maken van alternatieve betaalmethoden. Denk hierbij aan het gebruik van een creditcard (waarom dat niet mogelijk is heb ik hier al eens omschreven) of Paypal. In plaats daarvan kun je altijd alleen maar betalen met IDeal.

ING Betaalverzoek

Laten we het dan natuurlijk ook even de betaalverzoeken van de ING hebben. Een ING betaalverzoek lijkt in dat opzicht namelijk verschrikkelijk veel op een Tikkie. De vraag is echter of het slechter of beter is dan de betaaldienst van concurrent ABN AMRO.

Voordelen

Laten we het als eerste even hebben over de voordelen van een ING betaalverzoek. Zelf heb ik geen ING maar online onderzoek heeft mij de volgende lijst met voordelen gegeven.

 • Als eerste is het goed om te weten dat iedereen een betaalverzoek van ING kan betalen zolang deze maar een Nederlandse bank heeft. Het is dus niet zo dat alleen ING klanten een betaalverzoek van de ING kunnen betalen (dat zou een heel groot nadeel zijn).
 • Een ander voordeel ten opzichte van een Tikkie is dat het geld direct op je rekening staat als iemand je verzoek heeft betaald. Dat komt doordat ING het geld niet eerst overmaakt op een tussenrekening (iets wat ABN AMRO wel doet omdat daar ook niet-ABN klanten gebruik kunnen maken van de dienst).
 • Verder is het goed om te weten dat een ING betaalverzoek een hoger plafond heeft dan een Tikkie. Zo mag je bij een Tikkie maximaal 2.500 EUR per dag terugvragen, bij een ING verzoek is dat 5.000 EUR.
 • Een andere handige functie is dat het mogelijk is om foto’s te maken van kassabonen. De app laadt dan direct het totaalbedrag in en kan voor je berekenen hoeveel iedereen moet terugbetalen. Daarnaast kan de kassabon worde opgeslagen. Dit is bijvoorbeeld heel handig als je vaak met collega’s uiteten gaat of bonnen moet declareren.

Nadelen

Dan nog even de nadelen van een ING betaalverzoek. Ik moet zeggen dat ik er niet veel heb kunnen vinden en dat spreek natuurlijk in het voordeel van de ING. Toch maar even kijken wat dat nadeel dan is:

 • Het sturen van een ING betaalverzoek is alleen mogelijk als je klant bent van de ING. Dat maakt dit een ideale app voor klanten van de ING maar zorgt er helaas voor dat er een hele grote groep gebruikers buiten de boot valt.
 • Verder heeft betalen met een ING betaalverzoek een aantal dezelfde nadelen als een Tikkie. Denk hierbij aan fraudegevoeligheid en het gebrek aan alternatieve betaalmethodes zoals creditcards of Paypal. In dat opzicht doet ook de ING het niet goed.

Is Een Tikkie Of ING Het Beste?

Als we puur en alleen kijken naar de app dan denk ik persoonlijk dat de ING de beste app heeft. Dat komt doordat het geld direct op je rekening staat, je een hoger bedrag kunt terugvragen en je gemakkelijk bonnen kunt verrekenen en opslaan.

Daar komt echter wel bij dat een Tikkie voor de rest van Nederland, die geen ING-rekening heeft, verreweg het beste alternatief is. Tikkie heeft ervoor gezorgd dat we niet meer allemaal rekeningnummers hoeven te noteren en dat we geen pot met cashgeld meer hoeven te hebben. Beide apps werken daarnaast gewoon ontzettend goed en op bijna alle smartphones.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts