Het betalen met een Tikkie is tegenwoordig ontzettend populair in Nederland. Niet zo heel gek natuurlijk als je bedenkt hoe makkelijk Tikkie onderling betalen heeft gemaakt. Dit betekent echter ook dat mensen soms een verkeerde betaling uitvoeren. Dus de vraag van vandaag: kun je een Tikkie terugboeken?
Een Tikkie kan je niet terugboeken. Dit geldt zowel voor de ontvanger als de verstuurder van het Tikkie. Als je geld wil terugboeken dan moet de betaler een Tikkie sturen naar de ontvanger van het vorige Tikkie.
Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat beter naar te kijken. Als eerste lees je waarom je een Tikkie niet kunt terugboeken. Daarna bespreken we wat je moet doen als je bent opgelicht (kun je je geld dan nog terug krijgen?) en bespreken we hoe je jouw Tikkie betalingen veilig houdt. Lees snel verder!
Waarom Kan Je Een Tikkie Niet Terugboeken?
Een Tikkie kun je niet terugboeken omdat het geld wat je betaald hebt wordt overgemaakt naar een algemene tussenrekening van ABN AMRO (de ontwikkelaar van Tikkie).
Als je geld terugboekt dan gaat dit dus niet direct naar het rekeningnummer van de aanvrager van het Tikkie. In plaats daarvan gaat het geld naar een tussenrekening en vanuit daar is het niet meer te achterhalen naar wie het geld eigenlijk overgeboekt moest worden.
Het kan echter ook zo zijn dat je geld hebt overgemaakt naar iemand die je heeft opgelicht. Misschien vraag je jezelf in dat geval af of er een manier is om het geld terug te boeken? In dit geval is het ook niet mogelijk om het geld terug te halen.
Net als dat het niet mogelijk is om bij een IDeal-betaling je geld terug te boeken is dit ook bij een Tikkie niet mogelijk. Reden hiervoor is dat banken er vanuit gaan dat je zelf goed checkt of je het geld overmaakt naar de juiste persoon. Dit is in dat opzicht dus je eigen verantwoordelijkheid.
Hoe Geld Terug Als Je Geld Hebt Overgemaakt Naar De Verkeerde Rekening?
Als je geld hebt overgemaakt naar een verkeerder rekening dan ligt het vervolgens heel erg aan de situatie waarin je zit. Heb je verkeerd geld overgemaakt naar een bekende of ben je opgelicht? Laten we eerst kijken naar de situatie waarin je met een bekende te maken hebt.
In dat geval is het eigenlijk heel erg simpel. De makkelijkste weg is in dit geval om de bekende een Tikkie te sturen voor het verkeerd betaalde bedrag en te vragen of hij/zij dit wil betalen.
Een andere, misschien iets snellere manier, is om het geld direct naar jouw rekeningnummer te laten overmaken. Als je geld overmaakt via een Tikkie dan duurt het vaak namelijk 1-2 werkdagen voordat het geld echt op de rekening verschijnt.
Als je bent opgelicht dan is het echter een compleet ander verhaal. In dit geval is er op het moment nog geen goede manier om een Tikkie terug te boeken als je bent opgelicht.
Hoe Zorg Je Ervoor Dat Een Tikkie Veilig Is?
Als je jezelf tegen fraude wilt beschermen dan zijn er gelukkig verschillende tips die je kunt implementeren. Hieronder heb ik de beste voor je op een rijtje gezet.
- Zorg er altijd voor dat je in de webbrowser de naam “tikkie.me” ziet staan. Een Tikkie maak je aan in de app en kun je vervolgens verzenden via Whatsapp of e-mail. De betaling gebeurd echter gewoon via een webbrowers.
“Tikkie.me” geeft aan dat je echt op de juiste website zit. Let er tegelijkertijd op dat de oplichters geen gebruik maken van een naam die erop lijkt. Denk dan bijvoorbeeld aan “tikki.me” of “tlkkie.me”.
- Maak nooit een heel klein bedrag over omdat je denkt dat het veilig is naar een onbekend nummer. Soms proberen oplichters via een Tikkie een klein bedrag van je te krijgen. Dit lijkt veilig, echter, de kans bestaat dat ze via de link persoonlijke gegevens van je kunnen achterhalen. Maak dus nooit geld over naar een onbekend nummer.
- Houdt er rekening me dat je voor een Tikkie nooit een pincode nodig hebt. Mocht je deze moeten invoeren dan kun je er de klok op gelijk zetten dat je wordt opgelicht.
- Koop je iets via Marktplaats? Doe dan geen betalingen via Tikkie (Marktplaats is heel erg populair onder Tikkie oplichters). Gebruik in plaats daarvan gebruik van de beveiligde IDeal mogelijkheid.
- Kijk altijd of je links van je domeinnaam een ”slotje” kunt zien in je webbrowser. Het slotje bevestigd dat je gebruik maakt van een beveiligde https-verbinding. Zo weet je zeker dat je met een goed beschermde omgeving te maken hebt.
- Toch opgelicht? Het is altijd een verstandig idee om aangifte te doen!
Meer weten over hoe veilig een tikkie nu echt is? Lees dan deze blog die ik eerder schreef: Hoe Veilig Is Een Tikkie?
Wat Te Doen Als Je Bent Opgelicht?
Als je bent opgelicht dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk je geld terug. Helaas is dat, helemaal als het gaat om Tikkiefraude, nog ontzettend moeilijk. Daar zijn verschillende redenen voor.
Een van de voornaamste redenen is dat je geld dus niet kunt terugboeken. Daarnaast is het vaak onduidelijk welk rekeningnummer er gebruikt wordt om de fraude te laten werken.
Mocht je er via bijvoorbeeld ABN AMRO wel achterkomen welk rekeningnummer het is dan kan het zijn dat dit rekeningnummer niet van de oplichters is maar van een zogenaamde ‘kattenvanger’. Dat is iemand die bewust of onbewust zijn rekeningnummer in gebruik heeft gesteld van de oplichters. Zo blijven de oplichters anoniem.
Toch zijn er zeker een paar stappen die je moet doorlopen als je bent opgelicht:
- Neem als eerste direct contact op met je bank. Met hun hulp is het misschien mogelijk om het juiste rekeningnummer te achterhalen.
- Zorg ervoor dat je alle communicatie die je met de fraudeur hebt gehad hebt vastgelegd. Dit kan altijd van pas komen (bijvoorbeeld bij het onderzoek van de politie).
- Daarnaast is het altijd een goed idee om aangifte te doen. Soms kan de politie iets betekenen, soms niet, maar het is altijd slim om aangifte te doen.
Daarnaast is het altijd slim om contact op te nemen met de Fraudehelpdesk (088-7867372). Zij kunnen je adviseren over de volgende stappen die je moet doorlopen en doorverwijzen naar andere instanties die je hulpt kunnen bieden. Helemaal als het om grote bedragen gaat is dit heel erg aan te raden.