Van Geld Meer Geld Maken (8 Manieren)


Van je geld meer geld maken is vaak zo makkelijk nog niet. Want hoe zorg je ervoor dat je jouw geld in de juiste dingen steekt? En hoe zorg je ervoor dat dit ook nog eens veilig gebeurd?

In deze blog heb ik 8 effectieve manieren op een rijtje gezet die je gaan helpen je geld beter te laten renderen. Als je even de tijd neemt om de opties door te nemen (en je er soms wat in verdiept) dan weet ik zeker dat er wat voor je tussen zit.

1. Beleggen

Laten we dan maar gelijk beginnen met de meest passieve, veilige en waardevolle manier om van geld meer geld te maken: beleggen. Nu weet ik dat veel mensen bij het woordje beleggen vooral aan de risico’s van beleggen denken.

Zo weet ik namelijk dat 77% van de Nederlands niet belegd. Doordat we met zijn allen ons geld op de spaarrekening laten staan lopen we daardoor jaarlijks zo’n €5 miljard aan rendement mis. Dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Want is beleggen eigenlijk wel zo ‘gevaarlijk’? Sinds 1926 is er bijvoorbeeld bijgehouden hoe de aandelen van de S&P 500 (de 500 grootste Amerikaanse bedrijven) gepresteerd hebben. De conclusie hiervan is dat je, als je langer dan 20 jaar belegd, altijd een positief rendement behaald. Als je het bekijkt vanuit historisch oogpunt dan is beleggen dus gewoon heel erg logisch.

Zie je beleggen wel zitten? Kijk dan zeker even naar DEGIRO. Zij zijn een van de meest bekende en voordeligste brokers van Nederland. Ik beleg hier zelf ook mijn eigen geld dus ik kan ze zeker aanraden! (Disclaimer: met beleggen kunt u uw inleg verliezen).

Geen idee hoe je moet beginnen met beleggen? Gelukkig heb ik een video daarover gemaakt die je helemaal op weg gaat helpen!

2. Crowdlending

Een andere manier om van je spaargeld meer geld te maken is door het aan andere mensen uit te lenen. Dit heet crowdlending. Ik kan me voorstellen dat je niet 1-2-3 begrijpt hoe dit in zijn werking gaat dus laat me dat even uitleggen.

Via crowdlending kunnen particulieren (zoals jij en ik) een lening aanvragen. Deze lening wordt vervolgens niet verstrekt door een bank maar door heel veel verschillende mensen. Stel je bijvoorbeeld voor dat iemand een lening van €10.000 aanvraagt. Die lening wordt dan verdeeld over 1000 mensen die allemaal €100 inleggen.

Doordat je geld automatisch wordt verspreid over vele tientallen of honderden leningen loop je niet het risico dat één wanbetaler je hele rendement vernietigd. Zo loop je dus heel weinig risico. Daarnaast levert deze vorm van investeren vaak ook rond de 4% per jaar aan rendement. Toch een stuk beter dan je spaarrekening!

Op zoek naar een platform waar je aan crowdlending kan doen? Persoonlijk ben ik fan van Lender & Spender. Dit is een volledig Nederlands bedrijf. Het voordeel van dit platform is dat je geld automatisch wordt verspreid over meerdere leningen.

Daarnaast kunnen alleen particulieren met een hoge kredietwaardigheid een lening aanvragen. Het verwachte netto rendement per jaar is 4,2% en je kun al investeren vanaf €100. Meer lezen over mijn review van dit platform, klik dan hier: Lender & Spender (Review & Ervaringen).

3. Schulden Aflossen

Op zoek naar een manier om gegarandeerd rendement te behalen? Dan is er eigenlijk maar één manier die je echt gaat helpen: het aflossen van je schulden. Laat me dat even snel uitleggen.

Over schulden moet je eigenlijk standaard rente betalen. Denk aan je hypotheekschuld of de rente op je creditcard. Elke keer dat jij die rente moet betalen gooi je eigenlijk geld weg. Als jij in staat bent je schuld snel af te lossen dan hoe je die rente niet meer te betalen en maak je van geld meer geld.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een creditcardschuld hebt van €3.000 met een rente van 12% per jaar. Als je deze schuld in een keer aflost dan bespaar je dus €360 per jaar. Dat is een ontzettend goed rendement!

Daarnaast is het wel belangrijk om te kijken of het aflossen van schulden het wel echt waard is. Als je bijvoorbeeld een hypotheekrente hebt van 1% dan kun je waarschijnlijk veel beter gaan beleggen. Heb je echter een hypotheekrente van 4% dan is dat toch een heel goed gegarandeerd rendement. Uiteindelijk moet je die keuze zelf maken maar het is zeker een optie.

4. Begin Met Ondernemen

Als je van geld snel meer geld wil maken dan is ondernemen waarschijnlijk de beste manier om dit te doen. Wel is het belangrijk om te weten dat je meer zult moeten investeren dan alleen je geld. Het beginnen van een onderneming vergt veel tijd en aandacht maar kan je wel heel veel rendement opleveren.

Zo ben ik zelf in eerste instantie begonnen als freelance tekstschrijver voor verschillende bedrijven. Op die manier verdiende ik al snel €1.000 per maand naast mijn andere werk. Als je wilt weten hoe je dit aanpakt dan heb ik daar hier al eerder een blog over geschreven: Bijverdienen Naast Je Werk.

Het voordeel van actief ondernemen (= het verkopen van je eigen diensten) is dat je vaak snel geld kunt verdienen als je een beetje je best doet en vaardigheden hebt waar andere voor willen betalen. Uiteindelijk besloot ik deze vaardigheden ook in te zetten voor HetGeldCollege.nl. Door dit te doen verdiende ik binnen 1 jaar redelijk passief €700 per maand extra.

Als je wat geld hebt kun je dit dus zeker gebruiken om je eigen onderneming een kickstart te geven. Het ligt er natuurlijk volledig aan wat je wilt doen en hoe duur dit is. Als je alleen een website nodig hebt dan ben je met €150 per jaar al klaar. Wil je een klusbedrijf starten dan zul je ook moeten investeren in bijvoorbeeld materialen. Wat zou jij kunnen doen met je spaargeld?

5. Investeren In Je Pensioen

Als je toch liever heel passief meer geld van je geld wil maken dan is investeren in je pensioen een ontzettend goed idee. Waarom is dat zo? Dat zit als volgt. Waarschijnlijk ben je wel bekend met het begrip ”pensioentekort”. Eigenlijk heeft iedereen in Nederland dit.

Dat betekent dat je, als je met pensioen gaat, minder pensioen hebt opgebouwd dan je zou moeten en mogen hebben. Het gevolg is dat je maandelijks geld tekort komt en daardoor met minder moet leven dan je gewend bent.

Gelukkig kun je dit oplossen door fiscaal voordelig je jaarruimte te begruiken. Jaarruimte is het jaarlijkse verschil van wat je voor je pensioen zou moeten sparen en wat je gespaard hebt. Dit verschil mag je, zonder er inkomstenbelasting over te betalen, op een beleggingsrekening zetten!

Eigenlijk is dit dus hetzelfde als beleggen maar dan met een gigantisch fiscaal voordeel. Ben je benieuwd of jij jaarruimte hebt? Dat bereken je hier.

Ben je op zoek naar een bedrijf waar je fiscaal voordelig in je pensioen kan beleggen? Dan is Brand New Day zeker een optie. Zelf beleg ik voor mijn pensioen ook bij dit bedrijf. Het voordeel van BND is dat ze én ontzettend lage kosten hebben én een geweldige klantenservice (dat is tenminste mijn ervaring).

6. Investeren In Vastgoed

Een andere populaire manier om van je geld veel meer geld te maken is door te investeren in vastgoed. Of dit voor jou een geschikte optie is ligt echter aan een paar factoren.

  • Heb je de financiële middelen om vastgoed te kopen? Vaak moet je minimaal 25% van het vastgoed zelf kunnen kopen en kun je voor de overige 75% een vastgoedhypotheek afsluiten.
  • Heb je ervaring in vastgoed? Vastgoed is een risicovolle belegging als je geen idee hebt wat je aan het doen bent. Wees dus bereid om hier tijd en aandacht in te steken.
  • Heb je zin om in vastgoed te beleggen? Over het algemeen is het verhuren en/of kopen en verkopen van vastgoed een redelijk actieve business. Kan er veel mee verdiend worden? Jazeker, maar dan moet je wel alles goed doen.

Als je besluit om vastgoed te verhuren dan kun je normaliter een rendement van 5-6% per jaar verwachten als je alle kosten van je huurinkomsten aftrekt. Daar komt de waardestijging van de woning dan nog bij. Wel moet je, als je besluit dit te doen, je zaken dus goed op orde hebben. Ik raad je daarom zeker aan je hier meer in te verdiepen als dit een stap is die je wil nemen.

7. Huis Verduurzamen

Een andere, hele praktische manier om meer rendement op je spaargeld te verdienen is door je huis te verduurzamen. Als je hierin investeert heeft dat namelijk direct effect op je energierekening. Dat zorgt er dus voor dat je minder uitgeeft waardoor je dus geld verdient.

Wist je bijvoorbeeld dat het isoleren van je dak je jaarlijks €1.500 – €4.000 op kan leveren? En wat dacht je van zonnepanelen, die besparen je maar liefst €3.150 – 6.750 per jaar!

Persoonlijk vind ik dit een van de meest effectieve en slimste manieren om je geld te investeren. Helemaal als je van plan bent langer in je huis te wonen is de kans groot dat deze investering zich gaat uitbetalen.

Mocht je deze weg willen bewandelen dan zou ik zeker even de volgende blog lezen waarin ik 35 manieren (inclusief kosten en rendement) op een rijtje heb gezet. Zo weet je precies wat dit je gaat opleveren: Hoe Kun Je Besparen Op Gas/Water/Licht (35 Tips).

Investeren In Je Ontwikkeling

Als laatste hebben we nog een manier om van je geld meer geld te maken waar mensen niet zo vaak aan denken. Dat is namelijk door te investeren in je eigen ontwikkeling. Als er een manier is om snel rendement op je geld te verdienen dan is dit het wel.

Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor werk je doet of wat voor onderneming je runt. Toch zijn er altijd manieren te ontdekken om via je eigen ontwikkeling meer geld te verdienen.

Laten we als voorbeeld een e-mail marketing medewerker nemen. Wat nou als er binnen zijn/haar bedrijf heel erg veel behoefte is aan iemand die ook goed met Google advertenties kan omgaan? Hoeveel extra per maand zou deze persoon kunnen verdienen als hij/zij deze vaardigheid ook in huis had? Investeren in een cursus over Google advertenties zou in dit geval zeer waardevol zijn.

Of wat dacht je van het leren van een extra taal? In veel bedrijven is het een hele grote pré als je niet alleen Nederlands en Engels spreekt maar daarentegen ook Duits/Spaans/Frans/Chinees in huis hebt. Waarschijnlijk kun jij voor jezelf ook al een paar ideeën verzinnen die jouw positie op de markt verstevigen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts